Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki nowy sprzęt do klasyki do 2 tys

mozartini

Rekomendowane odpowiedzi

Raczej nic w tej cenie nie kupisz do słuchania KLASYKI.

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

Widzę że porady z ostatniego wątku Ci nie pasowały. Pisałeś że chcesz kupić komplet Marantza lub Cambridge Audio, myślałem więc że sprawę masz już załatwioną. Tyle ze one nie kosztują do 2000 zł za całość. Problem w tym że muzyka symfoniczna jest muzyką najtrudniejszą z możliwych do prawidłowego odtworzenia i wymaga dobrego sprzętu. Budżet 2000 pln nie pomaga tu w skonstruowaniu prawidłowego systemu. Podalem Ci wcześniej kilka rad co do kupna sprzętu z drugiej ręki na allegro, ale rozumiem że do używanych nie masz przekanania (a szkoda) i chcesz słuchać symfoniki na sprzęcie NOWYM. Jeżeli chcesz więc mieć sprzęt nowy to w cenie do 2000 pln mamy trudny orzech do zgryzienia. Na Twoim miejscu udał bym się więc do najbliższego Media Markt czy czegoś takiego i poszukał w promocji amplitunera do kina domowego oraz DVD - np. Yamahy lub Marantza. Wiem że czasami wyprzedają je tanio - może coś byś kupił do 1300. Możesz też tam tego posłuchać w salce odsłuchowej z różnymi kolumnami. Jak już mówiłem na poprzednim poście odtwarzanie klasyki wymaga silnego wzmacniacza i podłogowych kolumn o wysokiej efektywności (pow. 87 dB na 8Ohm). Spróbuj może trafią Ci się w promocji jakieś podłogowe kolumny o dużej efektywności - może Wharfedale 9.3/4 ? Czasami się trafiają w ok. 900 zł. Weź cały sprzęt do salki odsłuchowej kina domowego, puść na nim swoje płyty z muzyką klasyczną i niech Ci sprzedawca zmienia kolumny na takie które Ci ceną i jakością dźwięku podpasują. Może w jakiejś promocji zmieścisz się w 2000 ? Acha, jeżeli masz do odsłuchu w domu mały pokój (poniżej 15 mkw) to możesz spróbować dużych kolumn podstawkowych (ale nie minimonitorów). Wszystko to dość łatwo osiągnął byś sprzętem używanym z allegro - ale jeżeli chcesz nowe - to zrób właśnie tak.

Acha, widzę że ktoś miał doskonały pomysł. Muzyki symfonicznej możesz dobrze posłuchać na słuchawkach, łącząc je bezpośrednio do CD. Kup sobie dobry CD - np. Cambridge Audio Azur 540 / 640, Nad 542 lub Harman Kardon 950 / 970 - dasz ok. 1300. Do tego możesz dokupić słuchawki - np. Sannheisera lub Bayerdynamic'a za 800 zł - i sprawę mamy załatwioną !!! Możesz tego odsłuchać w Media Markt, zmieścisz się w 2000 zł i możesz to kupić na raty.

>mozartini

Ale dlaczego upierasz się przy nowym sprzęcie? Przy kwocie 2 tys. zł z góry fundujesz sobie dźwięk o klasę nizszy niz przy zestawie używanych klockow. Za 2 tys. możesz skompletować bardzo przyzwoity zestaw z używanych elementów Jeśli już koniecznie upierasz się przy nowościach, to zafunduj sobie nowe kolumienki Ushera S520 (1200 zł) a elektronikę dobierz z drugiej ręki - wspomniane marantze będą pasowac do tego zestawu. To już gigantyczny skok w stosunku do tego, co masz obecnie. Z czasem będziesz mógł wymieniać kolejne elemnty toru.

Słuchawki. CD używany - chyba coś z brytyjskim projektem (stare NADy dobrze grały, nie wiem jak z mechaniką), jeżeli się uda to dokupić też używany wzmak słuchawkowy i nowe słuchawki. Ja polecam wyższe i wcale niedrogie Beyerdynamic, sam takie mam i jestem zadowolony :-)

Zestaw na kolumnach w tej cenie wogóle nie nadaje się do klasyki. Chyba że sprzęt ma służyć jedynie przesłuchiwaniu płyt żeby coś szrajbnąć ale to chyba nie to... Nawet wtedy lepiej kupić coś do przyjęcia a to już od 6000 zł za komplet w górę a i to lepiej kupić wtedy używanego dobrego ampa.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.