Skocz do zawartości
IGNORED

2; 2,5 czy 3 drogi do ok 20m2?

jaro4444

Rekomendowane odpowiedzi

Kiedyś miałem 3 drożne kolumny, ale to było coś co nie warto nazwać kolumnami.

Teraz mam kolumny dwudrożne klasyczne i w układzie symetrycznym. Obie konstrukcje sprawdzją sie doskonale ale szczególnie w przypadku tych symetrycznych brakuje mi małej kropki nad "i". Grają przestrzennie, mają super średnicę i bas ale przy normalnych i wyższych poziomach głośności (wóczas niczego mi nie brakuje). Jednak ja zmuszony jestem słuchać często w nocy i cicho. Brakuje mi wtedy takiego bardzo niskiego, ciepłego i głębokiego basu. Jednocześnie chciałbym przy głośniejszym słuchaniu nie mieć dudnienia i sprężania się dźwięku (te kolumny które mam teraz jako pierwsze z posiadanych przeze mnie i z więcej jak jednym 18 cm wooferem nie dudnią nawet przy głośnym słuchaniu). Chciałbym by bas był głęboki ale zwarty a nie jak z suba rozlazły i nie zgrany z resztą pasma. Reszta pasma spójna i przestrzenna przy cichym i głośnym słuchaniu.

Jak myślicie jaki układ spełniłby najlepiej moje oczekiwania 2 drożny symetryczny (TW + 2x18 cm), 2,5 drożny (TW + 2x18 cm) czy też 3 drożny (TW, 17-18 cm, bas 21-22 cm) i ewentualnie konkretne propozycje głośników i ich zestawień.

Kolumny te miałyby grać jak coś w 18 m2 wysokich na 2,8 m.

Mam tylko jedną prośbę do piszących - piszcie na temat i nie atakujcie się na wzajem.

https://www.audiostereo.pl/topic/24445-2-25-czy-3-drogi-do-ok-20m2/

Problem nie leży w konfiguracji (czy TWW czy WTW) lecz raczej w odpowiednim doborze łatwych do wysterowania midwooferów które bedą dobrze pracować przy niskiej dostarczonej do nich mocy. Obecnie masz dość prądożerne woofery, które nie lubią grać cicho, i o to tu chodzi. Wiesz, że znam Twój sprzęt jak nikt inny

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Rozważania są czysto teoretyczne jak na razie ale chciałbym o wypowidzenie sie osób, które przetestowały te wszystkie układy. O ich opinie i uwagi. Mi chyba jak na razie zaczyna 3 way po głowie chodzić ;)

jaro4444, 11 Lut 2006, 08:27

Z kolumn jakie miałem do tej pory warte wspomnienia są tylko trzy konstrukcje.

Dwudrożne monitory DIY na 18W/8545 + D2905/9900 (wykonane przez gości z www.hi-fi.pl)

Trójdrożne podłogowce DIY zane na tym forum jako "Credo" (wykonane przez Adama)

I obecnie dwudrożne monitory Jm Lab PS 5-1 (wykonane przez fabrykę)

Mój pokój to 25 metrów bez kilku centymetrów.

Mówiąc krótko: gdyby forumowicz Jedo się zlitował i zechciał mi odsprzedać Credo to tak jak teraz stoję (siedzę) poszedłbym po nie nawet na piechotę do Warszawy...

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

>Jak myślicie jaki układ spełniłby najlepiej moje oczekiwania 2 drożny symetryczny (TW + 2x18 cm),

>2,5 drożny (TW + 2x18 cm) czy też 3 drożny (TW, 17-18 cm, bas 21-22 cm) i ewentualnie konkretne

>propozycje głośników i ich zestawień.

18W/8535 na średnicy plus 21W/8555 w obudowie zamkniętej 28 litrów.

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

Parantulla gdyby nie ten cholerny mahoń na Twoich paczkach to bym je kupił bo obserwowałem aukcję i się zastanawiałem. Myślałem juz o wytoczeniu pierścienia na 110 mm do tweetera ;)

Jakiego wzmaka wymagały Credo? Czy ten Skan 21W/8555 jest ciężki do napędzenia w zamkniętej obudowie?

Każdy układ spełnił by twoje oczekiwania, musisz poprostu znaleźć takie kolumny, które będą grały całym pasmem przy cichym słuchaniu.

Pamietaj tylko, że układ 2,5 drożny raczej nigdy nie będzie audiofilskim, ponieważ tam środek akustycznie będzie zawsze wycofany, ale będziesz miał za to swój bas, przy bardzo cichym słuchaniu.

Nie ma to jednak jak dobra kolumna dwudrozna z dobrym basem i środkiem.

Układy trzydrożne też są dobre, ale trzeba sie dłuuugo pomęczyć, żeby wyszło cos naprawdę fajnego i żeby wydobyc z nich tak prezencyjny środek, jak w układach dwudrożnych, gdzie faza kręci sie zupełnie inaczej...

Witam,

Być może nie będzie to ta odpowiedź której szukasz ale postaram się coś podpowiedzieć.

Nie wiem czy znajdziesz kolumny które spełnią twoje wymagania w tym zakresie.

Może warto sie rozejrzeć za innym wzmakiem. Niektóre tak mają, że dopiero gdy się troche

odkręci potencjomertr głośności zaczynają coś grać.

Ja przy bardzo cichym słuchaniu włączam sobie loudness i bawię się potencjometrami z barwą

aż do uzyskania zadowalającego brzmienia. Nie jest to może po audiofilsku ale czasami pomaga.

Pozdrawiam

Ola

U mnie na około 22m^2 graja tonsile sonaty 2,5-drożne. Wysokie dobre, bas znakomity...ale średnicy nie mogę z nich wycisnąć, jest jakby schowana za resztą pasma. Tym niemniej charatkeryzują się dobrym zespoleniem basu i średnich.

Kolumny mają 120W muzycznej, podpięte pod diorę ws504b (80W RMS), na to pomieszczenie są bardziej niż wystarczające.

wymieniłem elektrolity w zwrotnicy na jantzeny. Średnie się oczyściły, ale i tak są jeszcze za cicho. Teraz planuję wcisnąć jakieś lepsze przewody w środek, bo nadal mam tonsilowskie druciki.

GDN1 - 4,5mH / 10ohm+15uF

GDN2 - 0,68mH/ 6,8ohm+22uF

GDWK 5,6uF/ 0.33mH + LC

powyższe elementy są najbliżej moich 120stek. Nie jestem pewien cewek, ale nie mam możliwości ich zmierzenia. Chodzi mi po głowie zastosowanie mocniejszego rezystora równolegle do niskośredniotonowca i zatkanie B-R.

serdeczne dzięki za zainteresowanie

Kondensatory wymieniłeś na Jantzeny, powiadasz? Jak sądzę, poza ogólną poprawą, przyniosło to też wzrost głośności tweetera. Można spróbować dać mu większy tłumik. Pozostałe elementy wydają się być prawidłowo dobrane. Prawdopodobnie wiele więcej z tych przetworników nie wyciśniesz.

Jaro4444:

Ola dobrze radzi. Wbrew pozorom brak basu przy cichym słuchaniu nie wynika z niedomagań kolumn, tylko z krzywych Fletchera - Munsona. Przy niskich natężeniach dźwięku czułość ucha w basach maleje - dlatego można spróbować skorygować to fizjologiczne zjawisko przez odpowiednie ukształtowanie charakterystyki.

Nowe kolumny z wyeksponowanym basem dadzą za dużo basu przy słuchaniu głośnym.

Do 18m2 2 lub 2,5 drogi.

>Audio Academy

Dlaczego układy 2,5 drożne nie są raczej audiofilskie?

To chyba za duże uproszczenie (vide ESA Continuum 3, Dali 450 i wiele innych).

Bluesound Node / Synthesis Roma 96DC+ / B&W 706 S3

Już o tym pisałem. Dlatego, że nie mają i nigdy nie będą mieć środka, poprzez uwydatnienie basów.

Ktoś kto sie na tym zna i dobrze słyszy, nigdy takich kolumn nie kupi.

Takie konstrukcje robione są po to, żeby zadowolić zwolenników basu, albo tych, którzy mają kiepskie akustycznie pomieszczenia.

Ja tez chciałem zrobić takie kolumny, które świetnie by sie nadawały do dzisiejszych amplitunerów kina domowego.

Witam wszystkich rozmówców.

Właśnie odnośnie 2,5 drogi miałem podobne odczucia choć jedna konstrukcja zaburzyła mój światopogląd - Dali 450.

O spadku wrażliwości na dźwięki ze skraju pasma przy niskiej głośności też wiem i dlatego mimo, że się brzydzę filtrami to się nimi czasem bawię ;)

Jakoś tak mimo wszystko po tych dewagacjach przekonuje mnie układ WTW (taki mam) albo 3-way. Muszę sobie teraz spokojnie posłuchać paru konstrukcji aby dalej wyrobić sobie własne zdanie.

Parantulla ---> zapytałem Cię o to jak jest napędzaniem tych Skanów?

jaro4444, 12 Lut 2006, 10:31

Parantulla ---> zapytałem Cię o to jak jest napędzaniem tych Skanów?

W fazie prototypu (głośniki były jeszcze w obudowach zastępczych) do napędu wykorzystywałem z powodzeniem starego dziadka AKAI AM-73. Później jak już "wyszarpałem" obudowy od Adama to byłem wyczyszczony z monety bo własnie kończyłem remont w chacie i za jakieś śmieszne pieniądze kupiłem na allegro wzmak PIONEER A-717 Mk II tak tylko, żeby coś tam plumkało na razie. Oba japończyki, według mnie przynajmniej, dawały radę. Dopiero DENON PMA 725 mojego sąsiada wyraźnie wysiadał przy tych SS, ale ten wzmak to w ogóle jakiś denny jest bo wcześniej jak jeszcze był mój to wymiękał już przy monitorach na 18W/8545. Specjalnie do nich zakupiłem piecyk PIONEER A-07 i musiałem go chować do szafy, żeby sąsiadowi wcisnąć badziewnego Denona, ale to już inna historia i nie na temat. Poza tym z tego co wiem to McGyver miał te kolumny (Credo) u siebie podłączone pod jakiegoś lampowca, ale ja tego nie słuchałem, więc może niech Adam sam się wypowie w tej kwestii.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.