Skocz do zawartości
IGNORED

Podręczniki DIY

Gość Cadam

Rekomendowane odpowiedzi

Gość cadam

(Konto usunięte)

Od dluższego czasu poszukuję artykulów i książek na temat konstruowania zestawów glośnikowych. Wydaje mi się że sam nic nowego już nie jestem w stanie znaleźć. Czy kto móglby dać jakieś namiary na jakieś podręczniki DIY opublikowane w sieci?

Pozdro.

https://www.audiostereo.pl/topic/24570-podr%C4%99czniki-diy/

A to czytałeś ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Gość cadam

(Konto usunięte)

Mam wszystkie numery Edw, przeczytalem wszystkie artykuly o kolumnach w EP i PE, posiadam książkę "GŁOŚNIKI I ZESTAWY GŁOŚNIKOWE" J. Krajewskiego, mam skserowane wybrane fragmenty książki "Podstawy elektroakustyki" Żyszkowskiego.

Poszukuję czegoś w tym stylu: http://users.ece.gatech.edu/~mleach/ece4445/downloads/zobel.pdf

Polecam ciekawa strone z roznymi projektami elektronicznymi, zawierajaca m. in. schematy ukladow przydatnych przy DIY audio:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Redaktorzy

W razie czego leży u mnie Vance Dickason "Loudspeaker Design Cookbook 6th edition". Jeśli ktoś jest chętny to zapraszam na priva

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

O ile pamietam mozna ja gdzies na www w Polsce kupic...ktos wie?

Fr@ntz czyli polecasz ( i sprzedajesz?) ja z czystym sumieniem?

Bo np. ksiazka Krajewskiego to IMHO sciema...czasmi trafia sie na kompletne bzdury!!!

• Redaktorzy

233 strony + kilkanaście stron z reklamami i ofertą sklepów z częściami dla DYI.

Mi się przydała do pisania pracy nt. budowy kolumn głośnikowych na WTD. Zawiera na pewno bardziej aktualne informacjie niz np praca Witorta

Fr@ntz

"I am an audiophile"

• Redaktorzy

Tutaj jest opisana wersja poprzednia:

Ukryta Zawartość

a do kupienia jest tutaj:

Ukryta Zawartość

ja swoją cenię 50% taniej ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Fr@ntz

"I am an audiophile"

Tu coś ciekawego znalazłem ale nie używałem tego

Ukryta Zawartość

Znacie to?

Ukryta Zawartość

• 1 miesiąc później...

Ano naprzyklad kiedy jest napisane o rezonansach w obudowie a pozniej daje sie rysunki typu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (pewnie sciagniete z jakies ksiazki) dotyczace baffle step.

Historyjka o wschodzacym sloncu po zmianie kabli rozbawila mnie mocno.

W sumie ksiazka dobra do tego zeby dowiedziec sie czego sie nie wie :)

Wiele tematow zasygnalizowanych a nie wyjasnionych do konca.

Moze dlatego ja tak odbieram ze w miedzy czasie sporo stron www przekopalem znajdujac dopiero tam naprwde tresciwe info + wiedza zdobyta tutaj???

Ukryta Zawartość

adamo_0 ma rację. Sam mam tę książkę. Jest co najmniej do dupy. Zagadnienia są poruszane bardzo amatorsko, a treściwych rzeczy tam mało (są jakieś?) Tak naprawdę to nie znalazłem jeszcze książki której mógłbym z całym sercem polecić, ani polsko- ani anglojęzycznej. Wszędzie budowa kolumn jest traktowana pobieżnie, brak jakichkolwiek wykresów potwierdzających wypowiedziane "teorie", jednym słowem wqszystko najogólniej jak się da. Tego książki jak Krajewskiego mógłby równie dobrze napisać w miarę obeznany osobnik interesujący się budową kolumn. Nie trzeba do takiej wiedzy kupować żadnej książki - wystarczy dobrze pogrzebać w necie. Czasem jest problem z jakimś zjawiskiem i co ? nie znajdziesz na nie odpowiedzi w żadnej książce, np obudowy typu Open Baffle. Widział ktoś książkę żeby było to dobrze opisane??!@#$&*()

W książce jest tyle błędówi nieścisłości, że jak znajdę czas to wyślę do redakcji - mam wszytko wynotowane strona po stronie. Niektóre nie są aż tak poważne, ale wiele kwestii pozostaje bez wyjaśnienia - np. kompensacja baffle step i zwrotnice pasywne (podanie listy wzorów teoretycznych do wszytkich rzędowści i typów filtrów to trochę mało). Brak poglądowych przykładów. No ale książka nie jest typowym poradnikiem jak z głośników x, y, z zrobić dobre kolumny. Własciwie to nie wiadomo do kogo jest skierowana.

• 2 tygodnie później...

Wyszukaj w sieci wg słów: "John Kreskovsky" - wysoko ceniony guru w Stanach. Ma kilka solidnych artykułów na chyba najwyższym poziomie (też zaawansowania matematycznego) jaki widziałem. Prawdziwy wymiatacz. I jest autorem nowatorskich koncepcji typu "Transient-perfect crossover" - sądząc po tym artykule, który dałeś za wzór powinieneś być więcej niż usatysfakcjonowany Kreskovskim.

Żeby zachować czyste sumienie muszę jednak dodać, że szedłem podobną ścieżką (zgłębić teorię, szczegółnie zwrotnic na maxa) jak ty, tylko że to była ślepa uliczka. Zwróć np. uwagę, że nasi "markowi" twórcy, nasze "big names" rynku DIY w Polsce, czyli weźmy McGyver, w ogóle nie uważają pomiarów za przydatne przy konstruowaniu kolumn. Nie mówię już o komercyjnym producencie typu Ancient Audio, dla którego nawet ogólnie rozumiane podstawy elektroakustyki w jednej z dyskusji wydawały się mało znajome. Czy nie myślisz, że fakt, że mają udane, w sensie: podobające się przynajmniej części audiofili produkty, o czymś niepokojącym dla "mędrca szkiełka i oka" świadczy ?

A jeszcze jedna ciekawostka - ja się tym nie dzieliłem z Wami, a tu przecież na dwóch Audio Show starałem się różnych polskich producentów - Qba, GDA (?), ESA, Eryk Concept i nnych podpytywać jak oni konstruują zwrotnice. Odpowiedzi były bardzo różne, świadczące o poziomie "audiofilskiego mesjanizmu" producenta. "Audiofilskim mesjanizmem" nazywam, to co większość konstruktorów zwrotnic DIY na pewno choć trochę doświadczyła. Otóż ze zwrotnicami jest tak, że to jest bardzo żmudna i czasochłonna zabawa polegająca na próbach i błędach. Każdy przy tym może wypracowywać swoje teorie i czasem się zdarza, że uda mu się, że zwrotnica zagra ładnie. Wtedy może mu się wydawać, że oto posiadł ten złoty klucz do audiofilskiego raju, stał się wtajemniczonym, itp. Zazwyczaj jest to stan przejściowy. Na Audio Show miałem wrażenie, że nie był to stan przejściowy dla Eryka C, który przy pytaniu o rząd zwrotnicy, który stosuje spojrzał na mnie jak na szpiega przymysłowego z Mossadu i unikał później jak mógł. A każdy konstruktor wie, że rząd zwrotnicy jest tak cenna wskazówką przy próbie replikacji jak informacja o liczbie cylindrów przy próbie repliki silnika samochodu (trochę przesadziłem). Podobnie było z ESA.

A już wszyscy ankietowani, łącznie ze sprawiającym solidne wrażenie Qbą, twierdzili zgodnie, że nie kompensują efektu baffle step (który jest dość powszechnie uważany za największe wyzwanie konstruktorów zwrotnic). Pomijam już fakt, że niektórym musiałem najpierw wytłumaczyć, co to jest baffle step...

TO tyle co do przełożenia teorii na praktykę.

Na targach typu audio show obok eksponatów stoją najcześciej ludzie od marketingu a nie ... techniczni.

Ja tak samo miałem w Berlinie kilka lat temu. Po kliku pytaniach o zwrotnice (łamaną angielszcyzną) sprowadzili

za kilka minut kogoś z zaplecza i dostałem wyczerpujące do końca odpowiedzi.

Co do literatury to faktycznie trudno znależć coś dobrego .O książce Krajewskiego mam takie same opinie

negatywne jak powyżej iMolibden - nie do końca rozwinięte tematy ,sporo błędów .Wygląda jak tłumaczenia z innej zagranicznej prasy i literatury bez własnych przemyśleń.

Kilkanaście lat temu był na Politechnice Wrocławskiej na Wydziale Elektroniki taki kierunek -Transmisja Dźwięku,

albo coś o podobnej nazwie .Nie wiem ,czy jeszcze istnieje ,ale była to niesamowita skarbnica wiedzy.Konkretnie

myślę o bibliotece.Jesli ktoś jest z tych okolic pewnie znajdzie tam dużo ciekawych dla siebie tematów.

Aż tak wiele nie zmieniło się przez te kilkanaście lat w akustyce,żeby nie można było korzystać z tamtych źródeł.

Kiedyś każdy nieodpłatnie mógł tam grzebac po półkach.

• 3 lata później...

Jeśli kogoś intersuje to mam do oddania książkę Jerzego Krajewskiego - "Głośniki i zestawy głośnikowe" - chętnie wymienię na coś ....

Denon PMA 925R, Sony TA F690ES, ST-S590ES, NuBERT NuBox 360, AKG K550, Graham Slee Solo klon, BCL.

"Doświadczenie jest ostatecznym kryterium prawdy".

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.