Skocz do zawartości
IGNORED

Symasym wzmacniacz

bodopriva

Rekomendowane odpowiedzi

Co daje rozdzielenie masy prądowej i sygnałowej (wejściowej) rezystorem (10 Ω) ?

Megadeth - A House Divided  🤘SENJUTSU🤘  α  Ω  β  λ  μ  ∅  ½  ²  €  $  π  Ⅵ Ⅵ Ⅵ  TWOYASTARA OF DEATH; TURBO - Blizny [2025]

Terminus

Wydaje mi sie ze takie rozdzielenie mas przedewszystkim powoduje zmniejszenie poziomu brumu i roznych zaklocen (co jest mierzalne). Urzadzenia przewaznie maja podlanczone przewody ochronne przez 10R rezystor i kondensator do obudowy (czasami nawet masa sygnalowa na obudowie), obawial bym sie o ten rezystor jezeli wystapila by dosc znaczna roznica potencjalu miedzy masami!! Konsekwencje moga nie byc mile, wiec nie laczyl bym masy sygnalowej z obudowa (zaekranowana).

iAMP, iPSU, iSMPS i kto tam wie co jeszcze :D

Kwestia zasilacza rozwiązana. Każdy kanał dostanie 150W 2x24V, filtrację 22mF na stronę i osobny mostek z MUR860.

Teraz zastanawiam się, czy warto pakować coś lepszego jako kondensator wejściowy niż popularny Jantzen? Myślałem nad SCR MKP, ale trochę poczytałem i niby nie ma aż tak ogromnej różnicy... cenowej z resztą też nie ;) Może ktoś coś polecić? A może ktoś posiada coś fajnego i mógłby odstąpić/wymienić się za coś?

Macie może dojście do prawdziwych toshib. Chętnych na wzmacniacz jest dużo, ale za bardzo nikt nie porusza tematu najważniejszych tranzystorów.

Może by jakieś wspólne zamówienie z ebaya lub

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

albo kto co już tam zaproponuje.

Ja bym się pisał na 8 szt. - czyli 4 - 2SA1943 i 4 - 2SC5200

pzdr

Ukryta Zawartość

Slawo10 Ja mam takie Toshiby w innym wzmacniaczu i chodza bardzo dobrze a płaciłem po 3,5 netto w polsce. Pan Colombo tez ma kupione w Polsce chyba po 5zł i tez wzmacniacz mu gra dobrze. Ja osobiście stosuje trany OnSemi MJL.

kubedes, 5 Wrz 2006, 22:27

>dawno mi tak nie grało...

tu miałem na myśli dynamikę i dół pasma. klonik (GC) kompletnie nie radzi sobie z dwoma 18stkami na basie.

to by było na tyle z mojej strony.

Czy ktoś stosował może zamiast BD139 coś innego? Tak się składa, że po prostu nie mam akurat tych tranzystorów a nie mam zamiaru zamawiać ich z netu, gdzie drożej przesyłka wyjdzie. Czy mogę bezpiecznie zamiast nich dać MJE340? Parametrami pasują raczej, ale wolę się upewnić...

Aha i ponawiam pytanie o kond. wejściowy.

Nie dajmy się zwariować i nie róbmy z SymAsyma następnego clona-clona-clona...

Megadeth - A House Divided  🤘SENJUTSU🤘  α  Ω  β  λ  μ  ∅  ½  ²  €  $  π  Ⅵ Ⅵ Ⅵ  TWOYASTARA OF DEATH; TURBO - Blizny [2025]

terminus, 7 Wrz 2006, 08:59

>Nie dajmy się zwariować i nie róbmy z SymAsyma następnego clona-clona-clona...

hue, hue...

a dlaczego nie? przecież wstawiając konda za 15pln zamiast za 1,50pln dostajemy natychmiast(?!?), 10 razy lepsze brzmienie. ;-P rachunek w hajendzie przecież jest prosty.

ok żartowałem ;-)

ja wstawię na wejście ruskie MGBO-2 4uF + teflonowego 100nF.

PS. potrzebuję sterujące do końcowych Toshiby 2SC5200/2SA1943

np. takie jak dał colombo - 2SC4382/2SA1668

byle oryginalne i z szybkim czasem dotawy ;-)

jest szansa że na wolumenie będą mieć?

pzdr

witam,

i ja poprosze:

1. borysgo2 4szt.

2. ghost666 2szt.

3. grip 2szt.

4. los pavikos 2szt.

5. bego 4 szt

6. magazynier 2 szt.

7. kubedes 2 szt,

8. koloom 2 szt.

9. jarekt 2 szt.

10.fourierek 2szt.

pzdr

kubedes, 7 Wrz 2006, 10:33

>PS. potrzebuję sterujące do końcowych Toshiby 2SC5200/2SA1943

nieaktualne. zamówiłem w sieci brakujące elementy łącznie z radiatorami. mama ndzieję że taki profil - A4291

o wymiarach 165 mm x 35 mm x 100 mm (szer. x wys_piór. x wys ) wystarczy na kanał.

kubedes, 7 Wrz 2006, 14:14

Powinien styknac ten radiator, ja jednak wole profile 6023 (195x50xXXXmm), wysokosc 7cm starcza spokojnie na kanal.

borysgo2, 7 Wrz 2006, 14:22

>kubedes, 7 Wrz 2006, 14:14

>Powinien styknac ten radiator, ja jednak wole profile 6023 (195x50xXXXmm), wysokosc 7cm starcza

>spokojnie na kanal.

No właśnie wolałem dać A4291. jest węższy od 6023 ale wysoki na 10cm. powierzchnię czynną ma podobną - krótsze pióra.

Dla mnie dodatkowym argumentem było to, że jego szerokość (165mm) jest zbliżona do szerokości płytki (będą monobloki).

W obudowie będzie wycięcie o powierzchni którą zakmują pióra, także cyrkulacja powietrza będzie b. dobra.

Cos mi sie wydaje ze powoli trzeba bedzie liste zamykac tak zeby starczylo tych plytek bo zamowienie juz poszlo, w innym przypadku zamowienie by sie ciaglo strasznie.

Ps bede mial pare kompletow bardzo pozadnych czesci do symasyma jak cos to na PW.

1. borysgo2 4szt.

2. ghost666 2szt.

3. grip 2szt.

4. los pavikos 2szt.

5. bego 4 szt

6. magazynier 2 szt.

7. kubedes 2 szt,

8. koloom 2 szt.

9. jarekt 2 szt.

10.fourierek 2szt.

11.Kurt 2szt.

12. rogus 2 szt.

Next one :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

esh0, 9 Wrz 2006, 17:20

Next one :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.