Skocz do zawartości
IGNORED

Symasym wzmacniacz

bodopriva

Rekomendowane odpowiedzi

muls, 20 Wrz 2006, 09:04

Przepraszam ale naprawde nie chcialem ci nic wytykac i nie wytykam.

Z sankenami nie pracowalem nigdy poniewaz nie mam zaufania do tych tranzystorow kupowanych w naszym kraju. Z tymi o ktorych wspomnialem nie miewalem nigdy przykrych niespodzianek.

iAMP, iPSU, iSMPS i kto tam wie co jeszcze :D

proste jak sciana gipsowa- nie czytasz co on pisze-piszesz co chcesz bo i tak nie chodzi tu o argumenty.Ale mi już przeszło bo to może trwać 130000 lat a tyle to ja nie będe żył.Pozdrowienia

Sory za offtopic:

1. **borysgo2 4szt.

2. ghost666 2szt.

3. **grip 2szt. (+kpl kondow,+kplrezystorow 0,6W,+fjl4215/4315)

4. *los pavikos 2szt. (+kpl kondów, +kpl rezystorów,+potek noble, + 2x potek do biasu)

5. **bego 4 szt

6. magazynier 2 szt.

7. **kubedes 2 szt,(+ 4 x potenciometr do biasu 1k carbon, + kpl rezystorow 0,6W)

8. **koloom 2 szt. (+kpl kondów, +kpl rezystorów,+potek noble, + 2x potek do biasu,+fjl4215/4315)

9. **jarekt 2 szt. (+kpl wszystkich rezystorów, + 2 pot. do biasu 1k, +30 szt Wima MKS2 100nF, +kpl mikowych)

10. fourierek 2szt.

11. **Kurt 2szt. (+kond MKS2+mikowe,+rezystory 0,6W,+potek Noble 2x20k,+2xpotek do biasu,+fjl4215/4315)

12. rogus 2 szt.

Panowie bez gwiazdki bardzo prosze o przeslanie adresu, przesylke wysle za pobraniem. PCB moze do piatku dojdzie wreszcie. O kontakt prosze na PW zeby tutaj nie zasmiecac.

Wzmacniacz na FJL juz sobie dziala. Bias narazie 150mA na cala galaz.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Co do grania to jak na pierwszy rzut ucha wysokie sa bardziej dokladne jak w elektorze (gora zdecydowanie lepsza), bas jakby troche bardziej twardawy, kontrola wrecz swietna. Srodek jakby bardziej suchy niz w wzm z elektora. To tak wstepnie bo przeciez wzmacniacz musi sie jeszcze wygrzac.

Pierwszy pomiar wersji z FJL. Zmniejszylem R31/32 do 33R.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

coolombo, 21 Wrz 2006, 21:28

Moge to wrzucic nawet do pdfa tylko nie wiem gdzie to w necie umiescic zeby kazdy mogl sobie sciagnac. Na diyaudio zamiescilem caly pomiar z rmaa tyko trzeba byc zarejestrowanym zeby go sciagnac. W sumie to nie przypuszczalem ze roznica bedzie az taka duza, wydaje mi sie ze to przez te mniejsze pojemnosci FJL oraz zmniejszenie r31/32

Ehh jakos sie udalo

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) jedna para FJL pomiar 8,2R 5Vrms

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) jedna para FJL pomiar 8,2R 10Vrms

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) 2pary MJL pomiar 8,2R 10Vrms

Pomiary byly robione tyko przy jednym kanale wiec 2 trzeba olac.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W sumie to nie przypuszczalem ze roznica bedzie az taka duza, wydaje mi sie ze to przez te

>mniejsze pojemnosci FJL oraz zmniejszenie r31/32

Borys,

jak rozumiem zmniejszenie R31/32 zaowocowało zmniejszeniem zniekształceń, czy to idzie w parze z brzmieniem?

Widziałem, że też stosujesz FJL, jaki bias stosujesz?

Narazie mam bias 150mA (czyli jakies 110mA plynace przez tr koncowy), wyniki sa calkiem niezle, gra jak trzeba, naprawde. Z mniejszym badz wiekszym biasem narazie nie probowalem. Znieksztalcenia i tak ten wzmacniacz ma ponizej slyszalnego pulapu wrecz tym nie nalezy sie chyba kierowac. Narazie gra fajnie. Jak bede cos zmienial i sie cos poprawi to dam znac.

Kondensator wejsciowy to visaton z filia gladka (ten taki czerwony, na zdjeciu go jeszcze nie ma). Preampa niestety nie posiadam zadnego, chcialbym wykonac jakis fajny preampik tylko nie wiem czy sie pchac w cos pozadnego czy zrobic cos prostego w miare dobrego na jakims OP. W sumie to wystarczy taki o wzmocnieniu 1.

borys czy moglbys zmierzyc znieksztalcenia na niskim poziomie glosnosci ale przy zaciskach tweetera po zwrotnicy, z odlaczonym wooferem, symka i elektora i porownac to z podlaczonym wooferem. z gory dzieki:)

Sory za offtopic:

1. **borysgo2 4szt.

2. **ghost666 2szt. Za pobraniem

3. **grip 2szt. (+kpl kondow,+kplrezystorow 0,6W,+fjl4215/4315)

4. **los pavikos 2szt. (+kpl kondów, +kpl rezystorów,+potek noble, + 2x potek do biasu)

5. **bego 4 szt

6. magazynier 2 szt.

7. **kubedes 2 szt,(+ 4 x potenciometr do biasu 1k carbon, + kpl rezystorow 0,6W)

8. **koloom 2 szt. (+kpl kondów, +kpl rezystorów,+potek noble, + 2x potek do biasu,+fjl4215/4315)

9. **jarekt 2 szt. (+kpl wszystkich rezystorów, + 2 pot. do biasu 1k, +30 szt Wima MKS2 100nF, +kpl mikowych)

10. **fourierek 2szt. Za pobraniem

11. **Kurt 2szt. (+kond MKS2+mikowe,+rezystory 0,6W,+potek Noble 2x20k,+2xpotek do biasu,+fjl4215/4315)

12. **rogus 2 szt. Za pobraniem

Przesylki powysylam jutro rano. Z racji tego ze nie zostalo zrealizowane ostatnie moje zamowienie beda bardzo drobne braki (pieniadze oczywiscie sa w kopercie).

Off topic

Przesylki poszly dzisiaj rano, jutro moze juz dotra do was, prosze dokladnie sprawdzic co jest a czego nie ma, jak cos to pisac na PW (ale mysle ze powinno wie zgadzac).

Plytki sa napewno dobre bo juz graja, tylko niektore otworki mozna by rozwiercic na troche wieksze. Narazie nie slysze zadnej roznicy miedzy wersja wypasiona na maxa a taka z normalnych pozadnych czesci. Jeszcze musze chyba poslochac troche.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Co do parowania, nie wdając się w zbędną dyskusję, pokażę wzmocnienia, jakie zdjąłem z Toshib z jednej partii sklepowej :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Megadeth - A House Divided  🤘SENJUTSU🤘  α  Ω  β  λ  μ  ∅  ½  ²  €  $  π  Ⅵ Ⅵ Ⅵ  TWOYASTARA OF DEATH; TURBO - Blizny [2025]

terminus, 27 Wrz 2006, 00:24

nr 2 z 2sc5200 wyglada jakby wogole nie byla z jednego raila (badz z conajmniej innej grupy), straszna rozbierznosc! Reszta wygladala nawet niezle. Mial bym taka prosbe czy moglbys porownac na testerze diod spadki miedzy np nr 1 i 2 miedzy baza a C i E ? Dzieki z gory.

terminus, 27 Wrz 2006, 00:24

>Co do parowania, nie wdając się w zbędną dyskusję, pokażę wzmocnienia, jakie zdjąłem z Toshib z

>jednej partii sklepowej :

Mozesz podać układ na jakim to mierzyłaś?

>borysgo2, 27 Wrz 2006, 11:24

Niestety, tych egzemplarzy już nie mam, dodam tylko, że z 11 par zakupionych dobrałem 2 prawie idealne i 2 takie sobie. Te w tabelce, to akurat takie, z największymi rozbieżnościami, potem były lepsze.

>kubedes

Układ wygląda tak: szeregowo - E do masy, C do amperomierza, do amperom. (+) zasilacza pająka na LM338, minus zasilacza do masy; do B (+) miliamperomierza, (-) miliamperom. do rezystora 150 om, za nim potencj. 10 kom., dalej (+) baterii płaskiej (nie chciało mi się robić kolejnego stabilizatora), (-) baterii do masy.To do npn.

Dla pnp odwracam bieguny zasilaczy (baterii) i multimetrów. Hfe = Ic / Ib, czyli wskazanie amperomierza w kolektorze dzielimy przez wskazanie amperomierza w bazie.

Trzeba pamiętać, żeby nie przekroczyć katalogowych Ube oraz Ic, bo inaczej będzie dym. Do pomiaru tranzystorów sterujących, np. 2SC3298 zamiast 150 om można dać 300 om.

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Megadeth - A House Divided  🤘SENJUTSU🤘  α  Ω  β  λ  μ  ∅  ½  ²  €  $  π  Ⅵ Ⅵ Ⅵ  TWOYASTARA OF DEATH; TURBO - Blizny [2025]

PS. Do pomiarów przy prądzie Ic > 2A trzeba potencj. zmienić na 470 om, a rezystor na 10 om.

witam.

noi masz babo placek wcale dj_zibi nie drwie wypraszam sobie takie teksty.

kubedens rozumiem ale Ty takze zrozum.

pozdrawiam.

czy to forum naprawde stacza sie w kierunku by z kogos podrwić? prosze sie zastanowić.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.