Skocz do zawartości
IGNORED

Symasym wzmacniacz

bodopriva

Rekomendowane odpowiedzi

wovo, 6 Gru 2006, 08:51

>Jeśli trójkącik brzmi jak trzaskanie patykiem o drzewo to nie można tu mówić o poprawności

>brzmienia, a sprawa dynamiki jest oczywista.

Sym Borysago2 grał u mnie wpięty bezpośrednio w CD pod wyjście regulowane.

Grał "przezroczyście" i wszystko brzmiało jak trzeba. Słyszeli go u mnie magazynier i Beerfan.

Arturp też nie narzeka...

Coś nie-tak (czyt. spier...) jest z Twoją konstrukcją.

Np masz za duży prąd (wspominałes coś że będziesz z niego wyciskał ile się da), albo podróbki tranów...

miałem 200mA, po wkreceniu 300mA tylko się wszystko skleiło, ale mikrodynamiki ani nie przybyło ani nie ubyło. Więcej prądu nie wkrece bo mi radiatory nie pozwolą. Trany to bankowo orginały, w dodatku wszystkie sa parowane bardzo skrupulatnie. Wczoraj wywaliłem wszystkie boczniki oraz ominąłem ten filtr sieciowy. Zdecydowanie lepiej. Gitara zaczęła grać jak gitara. Posprawdzam jeszcze raz dobrze elementy czy przypadkiem gdzies nie wsadziłem lewego rezystora skoro mówici że było ok, ale słuchało tego 3 ludzi, na kolumnach klasy Dynaudio i JMLabów , ze wzmacniaczami naprawde za cieżkąkase, na Velumach i XLO i krótko mówiąc zacytuje "to grało jak Panasonic do telewizora". Kaplica totalna. Po podłączeniu pre zrobiło się lepiej, ale to dalej nie było to.

sprawdz czy poprawnie wstawiles rezystory R12 i R30. one sa zle oznaczone na pcb i moze to zmylic. ja tak zrobilem na poczatku i faktycznie gralo to delikatnie mowiac ch...o.

ktore bocniki wywaliles ze lepiej zagralo?

wovo, sorki za offtopa, ale podoba mi sie Twoje podejście.

Słyszałeś, ze coś gra sporo lepiej i kawa na ławe.

Nie myśle, ze to wina wzmaka, tylko tak jak podpowiadają wyżej koledzy coś z układem(w sensie jakiś babol) nie tak.

Dobrze, ze wywaliłeś filtr sieciowy, gdzieś wczesniej widziałem na fotkach jakiegoś Symasyma z Silver Mica. Powiem szczerze, ze nie jestem zachwycony tymi kondami.

Dużo sie nimi nie bawiłem, ale np. w pre słuchawkowym lepiej na rezystorze nfb spisał mi się 10p Philipsa npo(czy jakos tak - kupiony na allegro w cenie zabawnej) niż Silver Mica.

No ale co uklad to gra inaczej.

Pozdrawiam

wovo, to u Ciebie widzę strone wczesniej...jeżeli masz chec to podmień SM na inne kondy.

Serio.

Np. na takie jak te:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

tylko całej paczki kupować nie polecam;)

Może jakos sie z gosciem dogadasz,a lbo napisz jakie wartosci potrzebne to może cos wynajdę.

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Nie mnie tu udzielać rad, bo sam się kajałem parę dni z tym wzmakiem zanim mi ruszył jak trzeba, ale to co Bego pisze + to co Ty opisujesz to może być rozwiązanie.... sam taką kuchę zrobiłem i grało faktycznie jak.... panasonic.

Słuchając rozumu....

wovo, 6 Gru 2006, 09:22

>miałem 200mA, po wkreceniu 300mA tylko się wszystko skleiło, ale mikrodynamiki ani nie przybyło ani

>nie ubyło. Więcej prądu nie wkrece bo mi radiatory nie pozwolą. Trany to bankowo orginały, w dodatku

>wszystkie sa parowane bardzo skrupulatnie. Wczoraj wywaliłem wszystkie boczniki oraz ominąłem ten

>filtr sieciowy.

To wiemy już że "wovosym" nie gra.

Dlaczego tak upierasz się żeby modernizować ten układ?

Ustawiasz bias 4-6 razy większy niż to zakłada projekt.

Wstawiasz boczniki. Moze wstawiłeś coś jeszcze, ale nadal układ nazywasz symasymem.

Wykonaj go wg przepisu ze strony Bittnera BEZ wprowadzania dodatkowych ulepszeń - tak na próbę chociaż.

Daj mu pograć z tydzień, a może się okaże, że to wcale nie taki zły wzmak.

link masz tu:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mam pytanie odnośnie rezystorów oznaczonyh jako R16/19. Na płytce znajdują się one niedaleko kondensatora C7 i tranzystora Q1/Q2. Na schemacie ich nie ma. Na stronie jest napisane że w wypadku gdy jest za duży sygnał zwiększamy R30 do 1k a R16/19 wstawiamy 22 lub 33ohmy.

Czy dobrze myślę. Czy na początek mogę tam dać zwory.

Jak wy to rozwiązaliście.

Daj zwory, jak na zdjęciach na stronie autora.

Megadeth - A House Divided  🤘SENJUTSU🤘  α  Ω  β  λ  μ  ∅  ½  ²  €  $  π  Ⅵ Ⅵ Ⅵ  TWOYASTARA OF DEATH; TURBO - Blizny [2025]

co do poziomu biasu w ukladach ab na tranch to 200mA wystarcza. Zrobilem kiedys dokladne pomiary i 200mA wystarcza dla szcegolnie trudnych kolumn trzeba dac 250-300mA ale to juz wszystko. Trudne to takie ktore schodza z imp. do 2om.

->Krystian Majer

jeżeli chcesz podłączyć Syma bezpośrednio do wyjścia CDeka lub innych urządzeń dajesz zwory, w miejsce zworek wlutowuje się rezystory tylko wtedy gdy się korzysta z dobrego preampa, te rezystory (emiterowe) podobnie jak rezystory kolektorowe zmniejszają prąd i wpływają na wzmocnienie różnicowe, R30 trzeba zwiększać do 1k razem z zastosowaniem rezystorów emiterowych, jeżeli preamp będzie mieć wzmocnienie ok. 5 to wtedy będzie wszystko idealnie.

Leży i czeka na ostatnie szlify, otwory, no i Symasyma:

Ukryta Zawartość

post-6361-100002101 1170306288_thumb.jpg

post-6361-100002102 1170306286_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Megadeth - A House Divided  🤘SENJUTSU🤘  α  Ω  β  λ  μ  ∅  ½  ²  €  $  π  Ⅵ Ⅵ Ⅵ  TWOYASTARA OF DEATH; TURBO - Blizny [2025]

bego: Nie robiłem syma na gotowej płytce. Płytke robiłem sam i elementy wstawiałem tez sam wg. schematu podpierając się widokiem elemntów z eagla. Na 80% jestem pewien że wstawiłem dobrze, ale zobacze jeszcze 3 razy.

lancaster: Moje podejście nie opiera sietylko i wyłacznie na tym co mi znajomi powiedzieli. Sam głuchy nie jestem. Co prawda nie porównywalem Syma do Denonka czy Rotelka ale do 2 porządnych wzmacniaczy : Cube by DeTom i Delta Studio KT88. Symasym dał dupy i dałby jej nawet z jakimś denonikiem PMA-1500. Uwazam że poprzeczke trzeba stawiać wysoko.

Co do Silverów to poprostu miałem tanio, a inną alternatywą były tylko gówniane ceramiki do pralek. SM wg. mnie temu nie szkodzą.

kubedes: To że jakiś gostek z kostek cośzrobił nie oznacza że wycisł z tego max możliwości. Sam kondensator w sprzężeniu już swiadczy o tym że miał blade pojęcie o elektronice, aczkolwiek ja nie czuje siena siłach stworzyć własnej autorskiej aplikacji. Trzeba siebawić, DIY to nie zrzynanie gotowców, siadanie na dupie i "oooo to gra zajeb***". DIY to walka... życie to walka stary :)

Senicz: to wkręć Alephowi5 200mA i sie ciesz skoro to wystarcza. Patrz wyżej co napisałem.

Teraz coś od siebie... jak juz mówiłem wywalenie filtru i boczników to tych 1000uF, 100uF i 470uF na płytce dało wyraźno poprawe na plus. Oczywiście główne filtry sa bocznikowane, bo dziwne żeby nei zbocznikować 120 000uF. Rano wywaliłem kondensator na wejscie którym był 8,2uF SCR MKP i wstawiłem 4,7uF Jantzena. Co sie stało ?? Dzwięk od razu plastikowy jak jantzem, ale góry przybyło. Dziwne, bo zawsze zakłądałem że 4,7 - 10uF na wejściach wzmacniaczy to jest optymalna wartość która może być generalnie dowolna... a jednak chyba nie ... 8,2uF prawdopodownie przestraja filtr wejściowy. Może da sięto obliczyć i przezymulować, ale nie chce mi się.

Zaraz lece sprawdzić te rezystorki czy faktycznei nie sa na odwrót.

I jeszcze takie coś ... to że ktośjest albo i nie elektronikiem z wykształcenia nie określa tego jaki ma słuch lancasterze:) A to o słuch chodzi, bo wzmacniacz nie gra wzorami tylko muzyką. Ot taki jak ja to nazywam "paradoks lampy", niby do dupy, a jednak gra i to jak ...

Trzymać kciukasy :)

terminus: Robie wrażenie :) Jak podejżewam symasym na 2 pary ??:>

A jeszcze dopowiem costakiego co mi na mysl przyszło i bardzo mnie gryzie ... w P3A (układ który wszyscy gnoili, a nie grał źle) przez przypadak trafilem na to, ze miedzy OnSemi a Toshibami jest wielka róznica. Toshiby grają o wiele jaśniej(co potwierdza to, ze symka trzeba dla nich przerabiać bo inaczej sie wzbudzi) i kto wie, czy po wsadzeniu Toshib Sym nie zagra lepiej... kto mi podesle 4 pary toshib, ale orginały na testy ??:>

wovo, 6 Gru 2006, 22:48

>kubedes: To że jakiś gostek z kostek cośzrobił nie oznacza że wycisł z tego max możliwości. Sam

>kondensator w sprzężeniu już swiadczy o tym że miał blade pojęcie o elektronice, aczkolwiek ja nie

>czuje siena siłach stworzyć własnej autorskiej aplikacji. Trzeba siebawić, DIY to nie zrzynanie

>gotowców, siadanie na dupie i "oooo to gra zajeb***". DIY to walka... życie to walka stary :)

Masz rację.

Martwi mnie tylko że tracisz czas.

Po co ulepszać coś co zrobił "jakiś gostek".

Weź na warsztat jakąs konstrukcję... np N. Passa.

Wystartujesz od razu z wyższej półki.

To że nie czujesz się na siłach stworzyć własną konstrukcję jeszcze nie oznacza, że nie możesz jej znacznie ulepszyć.

Prawda?

Przepraszam, ale czy na stronie twórcy symasyma są 2 rózne schamty ?? Albo jestem ślepy albo ...

na p[ierwszym rezystor 499R dołączony jest bezpośrednio do bazy MPSA18, a na drugim (z eagla) już przez 22p i 22kR... co z tego można rozumieć ?? ja zbaraniałem

wovo, 7 Gru 2006, 00:12

>Przepraszam, ale czy na stronie twórcy symasyma są 2 rózne schamty ?? Albo jestem ślepy albo ...

Tak jak uczyli na lekcjach w szkole. Popatrz jeszcze raz.

Instynkt "superulepszacza" na chwilę opanuj.

Wszystkie prawa fizyczne nadal działają.

Jeszcze nie udało Ci się żadnego obalić, choć jetseś blisko!

ehhh to nie rezystory. Wróciłem do SCRa bo jest lepiej, zapiąłem filtr bo na razie wygodniej ... mam to w dupie. Jutro ostatnia nadzieja ... wyjme pojemności z głównego filtru. Może to te 60mF Samwhy HC robi swoje ... nie wiem ... zobacze. Jesli nie to sym idzie na deal.

wovo nikt nie pisze, ze jesteś głuchy, czy coś podobnego.

Wrecz przeciwnie, napisałeś konkretnie co i jak było na odsłuchach i wszystko.

Cube Detoma to bardzo dobry wzmak. Wogóle uważam, ze drakula jest niezła;)

A zmostkowana ma lepszą kontrolę dołu. Delty nie mialem okazji posłuchać w optymalnych warunkach. Byliśmy coprawda w DS i słuchaliśmy tego wzmaka, ale nie znam kolumn, ani CD(przetwornik DIY).

Mogę powiedzieć tyle, ze kontrola dźwieku bdb tam była, a reszta cieżko stwierdzic.

Jeżeli różnica brzmieniowa była z serii przepaść, to podmiana kondów na niewiele sie zda.

Pozostaje preamp doinstalowac, ale jak to była przepasć....

Może tranzystory wyjściowe masz niefirmowe, albo podróby jakieś?

Zbudowałem w życiu 2 wzmaki Drakule i GC, ambitny jak widzisz w tym temacie nie jestem.

Drakula na tranzystorach IRFP240/9240 I. R, a na Farchildach to dwa różne wzmaki.

I.R jest dźwieczny plastyczny i dynamiczny, Farchild suchy i szorstki. DeTom wpakował tam wogóle jakieś inne ponoć lepsze tranzystory.

Nie chce zebyś mnie źle zrozumiał. Piszę w tym wątku o Symie, bo coprawda nie mialem zamiaru go robić(nigdy nie wiadomo), ale robi go kumpel i jestem ciekaw.

Pozdrawiam

Lancaster: Ja rozumie o co Ci chodziło :) Tranzystory wyjściowe to na bank orginały, sterujące też, ciekawi mnie tylko fakt, na zastosowanych przeze mnie MPSA42 zamiast 2N jest napis KSP a nie MPSA... niby odpowiednik ae czy to moze być właśnie to ?? Czy ktoś ma dostęp w ogóle do ogrinalnych MPSA jakiegoś dobrego i pewnego producenta ?? chętnie wziałbym po pare parek. Przepaśc była kolosalna nawet między Cube, mówie ... Cube grało, symasym walił patykiem o drzewo.

wovo, nie wiem, czy to te trany, ale spróbuj.

Ja bylem w szoku, kiedy po upaleniu n-tej pary fetów wlutowałem Farchilda i wzmak zagrał kupa.

Fakt, ze nie dałem im się "wygrzać", ale kto by to wytrzymał. Tym bardziej, ze I.R grały dobrze już na starcie.

Życze sukcesów w ściganiu Cube.

Ciężki przeciwnik - 8 końcówek(uklad symetryczno-równoległy), ale na łatwiejszych zestawach nie wiem czy ma to duze znaczenie.

Pozdrawiam

wovo, 7 Gru 2006, 11:18

>MPSA... niby odpowiednik ae czy to moze być właśnie to ?? Czy ktoś ma dostęp w ogóle do ogrinalnych

>MPSA jakiegoś dobrego i pewnego producenta ??

Mam MPSA18 OnSemi.

Daj adres na PW wyślę Ci 2 parki.

Myśle co by siestało gdybym zamiast 470uF wstawił w sprzężenie 220uF, czyli tak, jak w jednej z innych wersji symasyma. Podejżewam że spadłoby wzmocnienie kosztem rozszezenia pasma ... wzmacniacz mógłby siewzbudzić to raz, ale czy jest jakaś szansa żeby dostał góry ?? Mam 220uF MUSE i tak siezastanawiam czy ich nie wsadzić.

Witam, powiem tak, mój sym jest zbudowany z BC550B, BC556B, BC546B, 2SC3298A, 2SA1308, 2SC5200, 2SA1943, rezystory węglowe Yageo, kondensatory z demontażu (polskie zwijkowe z lat 80), płytka ręcznie malowana mazakiem, kondy na zasilaczu to 15000uF/50V ELWA POLAND rok prod.1985, trafo p.Lachowski 350VA 2x28V, mostek chiński oryginalny 25A/400V, i to jest o KLASĘ lepsze od LM, z którym mam notabene związek od 10.09.1996r.- zerknąłem w zapiski, wtedy dostałem kurierem z Anglii (hehe, wtedy jeszcze nie było Gaincard'a). Wasze problemy wynikają prawdopodobnie z błędów w montażu i innych błachych rzeczy. Mówię prawdopodobnie, bo ja sam nie mogę dać sobie rady z Aboxem do dzisiaj.

Serdecznie pozdrawiam.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.