Skocz do zawartości
IGNORED

Symasym wzmacniacz

bodopriva

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

posiadam Syma odpalonego na kondensatorach Hitano, ale w swoich zbiorach znalazłem stare nieużywane kondensatorki rurkowe o pojemności 7,5pF czy można je zastosować w miejsce C14- 10pF, czy to są również ceramiki i czy będą gorsze niż Hitano nie wspominając o Silver Mica.

Pozdrawiam d@rek

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

co do szumow to albo uklad sie wzbudza? ale bez oscyloskopu to nie dasz rady no chyba ze dodasz jakis kondensator aby zlikwidowac wbudzenie. I to jest najb. prawd. ten szum od wzb. Mozesz tez otworzyc wzm wzm blikujac petle nfb zwierajac rezystor okreslajacy wzmocnienie idacy do masy kondensatorem elektr. Wzm bedzie max ale latwo bedzie wykryc co szumi.

Lancaster

mozesz uzyc 75 bo to jest to samo tyle ze radiator metalowy. Wazne aby dobrac kondens zapiety na noga zasilania scalaka. Moze lmy maja slabsza gore i srodek ale na basie sa super oczywiscie w tym ukladzie. Zmusic lm do wspolpracy z tranzystorami nie udalo sie nikomu az ja Senicz to zrobilem - tu brawa - choc nie przyszlo to latwo bo ze dwa dni na to poswiecilem - znowu brawa - prosze przestac bic brawo - wielkie brawa..........

pogineły literki .. :)_

chodzi o to ze przy 8r jest mniejszy szum niz przy 4r obciążenia.. tak mi sie wydaje..

hmm możliwe ze rezystorek R7 pomyliłem ? za mała wartość? a moze dławik zły ?

przepraszam ale zdjecie troszke nie wyrazne

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

gibon007er, 15 Sty 2007, 13:53

>zasilanie 2*24 z trafa w zasilaczu 4*4700uF ...

Zrob tak, wywal bezpiecznik, daj w szereg amperomierz, podlacz obciazenie.

Wlacz syma, odczekaj chwile i powoli zmniejszaj prad spoczynkowy. Jezeli nawet przy 20mA dalej bedzie szumiec i brumiec to bedziemy myslec dalej.

Jak regulujesz glosnosc? Masz jakis aktywny pre czy pasywke?

gibon007er, 15 Sty 2007, 17:26

>a mianowicie .. MJE15031 (ten tran po prawej stronie) grzeje sie bardziej niz ten z drugiej strony

wyglada na to, ze wzmak moze (ale nie musi) sie wzbudzac... jeszcze przy tak malym pradzie spoczynkowym...

faktycznie przydalby sie oscyloskop

foni, 15 Sty 2007, 11:09

>zresztą przy LMie przegięcie na 30V zrobiło dużo więcej szkody

Zasililem LM'a +/- 24V (350W)... basu moze troche przybylo, ale chyba tylko troche... inna sprawa, ze kolumny nie sa jakies wymagajace a i nie slucham zbyt glosno, roznica tak na granicy sugestii. Sym w dziedzinie basu ma jednak wiecej do zaoferowania. To takie moje zdanie ale w innym systemie moze byc oczywiscie inaczej.

pzdr

w ukladzie ktory podalem LM moze byc zasilany z max napiecia. Bardzo poprawia to liniowosc pracy ukladu. Sam LM i cala rodzina scalakow NS ma ten swoj specyficzny dzwiek. Brakuje im tej jasnosci i dokladnosci typowej dla najlepszych ukladow. Przyczym LM preferuje duze sygnaly gdyz na malych ma dosc duze thd i gubi detale. Dlatego warto do niego zrobic dopale i uzywac do niskoefektownych kolumn. Byc moze sym jest wlasnie taki delikatny i dokladny. Mam sygnaly z Polski ze tak jest. Warto porownac oba typy wzm.

mam zamiar zrobić taki zasilacz do syma do monobloku

C1-C8: 2200uF 50V Panasonic FC

C9-C10: 47uF 50V Black Gate Std

C11-C12: 4,7uF 50V Black Gate N

D1-D2: OnSemi MUR860

F1: a 2,5A slow blow fuse

RT1: a thermistor that acts as a very basic softstart thingy

transformator z toroidy 300 VA 2x 28 i zastanawiam się czy diody MUR860 nie są ,,zbyt wolne ''

jakie zastosować

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

wstawiłbym jednak na końcu Dynamicap lub Jensena gdzieś powyżej 5 uF a mur 860 od biedy wyrobią się przy 100Hz .....

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

siwy marek, 17 Sty 2007, 22:43

>tak się złożyło że kondensatory miałem zastanawiam się tylko jakie diody

>zastosowac i termistor

termistor to np taki jak SG42 w

Ukryta Zawartość

ja miałem CL-70 ale wywaliłem bo nic się nie dzieje z siecią przy włączaniu (2 x 25V; 300VA)

a jak MURy za wolne to daj HEXRFEDy ;-)

ja dałem HFA08PB60 (600V 8A 18ns) w semiconductors.com.pl po ~2 PLN zdjęcia są gdzieś wcześniej w tym wątku.

Ukryta Zawartość

tia.... HFA - zapewne wyrobi się przy 100 HZ! Zaraz to zaczniemy rozważć na temat diod guna :)

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

Senicz, jak zawsze masz dobry pomysł, sam właśnie taki robię. A odnośnie szybkich diod w zasilaczu polecam temat nr 1585 (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) i zastanowić się nad celowością ich użycia.

Ukryta Zawartość

Megadeth - A House Divided  🤘SENJUTSU🤘  α  Ω  β  λ  μ  ∅  ½  ²  €  $  π  Ⅵ Ⅵ Ⅵ  TWOYASTARA OF DEATH; TURBO - Blizny [2025]

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.