Skocz do zawartości
IGNORED

Modyfikacja kolumn podłogowych

futu

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Podjąłem decyzje o zmodyfikowaniu moich kolumn Technics SB-T100, zamierzam w nich wymienić głośniki wysokotonowe na lepsze (cena jaką mogę dać za 2 wysokotonowce to ok. 250 zł.), oraz dołożyć 2 głośniki basowe 14 lub 16 cm oraz wymienić zwrotnicę, głośniki będą pracować w bi-wirring a zwrotnica będzie dopasowana do głośników - znajomy który zna się wykona mi zwrotnice więc o zwrotnicę nie mam się co bać.

Mnie zastanawia to, czy do tych kolumn można wstawić dwa basowe (mają po jednym a chcę żeby miały po 2 basowe żeby uzyskać lepszy bas) w końcu w kolumnach o podobnych wymiarach spotyka się 2 basowe głośniki, mam 1 14cm jeśli bym dodał 14 lub 16 i wymieniając zwrotnicę powinno wszystko działać bez problemu, tylko pytanie czy muszę przedzielać obudowę (wolałbym nie robić tego) i czy muszę robić dodatkowy bass reflex ( na przykład z tyłu obudowy czy zmodyfikować ten - na przykład dokupując większy ? Głośniki basowe nie wiem jakie będą ale na pewno jakieś dobre firmowe a wysokotonowe jak na razie planuję coś z Visaton (chyba że coś innego żeby uzyskać szczegułowy dźwięk wysokich ?) kolumny będą dwudrożne, wymiary obudowy moich kolumn:

szerokość 21,6 cm, wysokość 79,6 cm, długość w tył 30 cm i obudowy są solidnie zrobione

głośniki basowy: 14 cm

prosiłbym o jakieś rady ponieważ sądzę że modyfikując kolumny uzyskam lepsze brzmienie niż bym miał kupować nowe kolumny w końcu nie stać mnie na kolumny drogie

i jeszcze jedno pytanie: czy opłaca się kupić subwoofer i podłączyć do wzmacniacza ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-9947-100006254 1170285753_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/24625-modyfikacja-kolumn-pod%C5%82ogowych/

Proponuję TVM188/05/4 x2 szt połączone szeregowo, co da 8ohm. SPL wyjdzie ok.90dB, gr.delay max 14ms, pasmo użyteczne od ok. 42Hz, BR średn.7x dł13,5 cm- wszystko liczone dla Twojej skrzynki. Możesz zatkać kanał, uzyskasz gr. del. 4 ms kosztem podniesienia f.min. do ok 42 Hz. Cięcie ok. 3,5kHz, na górę daj jakąś wytrzymałą wysokotonówkę.

Jeszcze jedno- istniejący otwór BR przerób na otwór pod głośnik, BR wykonaj z tyłu. W razie potrzeby zatkania, nie będzie widoczny. Co do pyt. nr 2- Jak podłączysz subwoofer, nie będzie potrzeby wzmacniania kolumn głównych, jak je wzmocnisz, sub nie będzie potrzebny.

Jeszcze lepiej w Twojej skrzynce wychodzi parka TVM 188/05/8 (podłączone równolegle), jeśli nie boisz się obciążenia 4-ro omowego, w obudowie zamkniętej. Prawie podręcznikowe strojenie, do tego lepszy impuls, niż w B-R. Polecam!

Futu ----->

Dokłdnie takie kolumny miał mój brat. Kiedy je obejrzałem dokładniej i policzyłem koszta modyfikacji to doszedłem do wniosku, że lepiej zrobić coś od podstaw a to spraedać czym prędzej. Dlaczego?

- głośniki są nędzne i zaaplikowane beznadziejnie - woofer gra w całej paczce czyli chyba ponad 20 dm3, dudni i brumumi a nie gra,

- zwrotka jest kiepska i z beznadziejnych elementów,

- paczka wykonana z płyty wiórowej 12 albo 14 mm czyli taka, że jak się nią kopnie to się rozleci.

Tak naprawdę nic z tych kolumn nie nadaje się do nowej lepszej konstrukcji. Ja dla brata zrobiłęm kolumny opisane w wątku "heco co o nich sądzicie"

Tobier osobiście radzę sprzedać to padło i zrobić coś od podstaw i nie na Tesli ARN-188 ;) Są lepsze głośniki w podobnej cenie.

• 2 tygodnie później...

po przeczytaniu postów myślę zrobić to w ten sposób:

1. spróbuję sprzedać te kolumny - jeśli mi sięnie uda wziąść ok 350 zł za nie do końca marca to będę je modyfikował

2. modyfikacje chcę zrobić następującą:

- wysokotonowe VISATON G 20 SC 8 ohm,

- niskotonowe VISATON W 170 S - 8 ohm (4 sztuki lub 2 sztuki 14 i 2 sztuki 17),

- do tego wykonanie zwrotnicy.

Zastanawiam się czy może być taka konstrukcja w obudowach o takich wymiarach czy coś innego ?

jeśli tak to jak obliczyć bass reflex do tego i pozostałe parametry (może mi ktoś podać lub doradzić czym się kierować przy zwrotnicy żeby kolumny dobrze grały w tej konfiguracju ? (zwrotnice mi wykona osoba doświadczona)

zamieściłem zdjęcia głośników

Ukryta Zawartość

post-9947-100005508 1170286850_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

futu, 5 Mar 2006, 13:15

Weź W 170SC - za 125zł. ma lepsze Qts do obudowy BR. Powinien zagrac w 26-28 litrach

I do niego Tonsila GDWK 10/80/19 za 54zł. bo to tak na oko podobna klasa. Polecają też taka kopułkę Visatona w podobnej cenie ale Tonsil powinien brzmieć lepiej od tego muła ;) Tylko trzeba go poważnie przyciąć a nie jakimś hi-endowo-audiofilskim pojedynczym kondensatorem :)

Niewiele drożej (przy zamówieniu z audiocomponents) wyjdzie komplet Vifa M18WH i Vifa D26TG05. Tylko czy te obudowy są wystarczająco solidne żeby traktować je poważnie? Poważnie wątpię.

Qubric - właśnie myślałem o tym głośniku ( W 170SC - za 125zł) ale był trochę droższy, chyba jednak wezmę ten co mi polecasz 17 cm i wstawie zamiast tych 14, no a nad Vifa D26TG05 jeszcze się zastnowię, jednak wysokotonówki tonsila nie chcę. Czy na pewno ten VISATON G 20 SC ma podobną klasę do tonsila (mówięo wysokotonowym) bo jeśli tak to odpada chcęcoś trochę (może być troszkę) lepszego od tonsila.

futu, 6 Mar 2006, 18:46

Klasę to może i ma lepszą - nie wiem nie słuchałem go - ale mnie tylko chodziło to że jest mały i ma wysoki rezonans.

Czytałem zachwyty nad CS 10N. Ale wydają mi się na wyrost. On raczej nie gra lepiej od Tonsila GDWK 10/80/19 w tej samej cenie.

Ja bym zwrócił uwagę na G 25ND. powinien pracowac dobrze już od 2,5kHz.

Kompletując zestaw w całosci z unitów Visatona masz jeszcze takie ułatwienie, że jakieś podstawy aplikacji głosników wyczytasz ze schematów KITów Visatona, w których te głosniki są stosowane.

I jesli chcesz się tym zająć na poważnie, to od razu porzuć mysl o modyfikacji tego Technicsa. Nie warto się bawić jego pudełkiem.

Do Visatona W 170SC będziesz potrzebował obudowy ok. 24-26 litrów. Znajdź zakład stolarski zamów u nich akrkusz cienkiego MDF (te arkusze sa duże dlatego własnie cienkiego żeby nie tracić pieniędzy na zbędny materiał) i każ to pociąć. Potem zrobisz z nich klejonkę. Widziałem taką metode chyba na Audiomania.pl Znajdziesz tam na pewno sposób klejenia scianek z cienkiego MDFu.

Przy odrobinie szczęścia obudowy będą kosztować 350zł.

jesli chciałbyś naprawdę tanio to mógłbyś zrobić na ARN 5614 i np. tym tonsilu albo jakims głośniku Monacora. A obudowę kupić od jakiegoś starego zestawu Unitry - np takiego jak do Elizabet - wąskie, wysokie ZGC - ileś tam. Przednia ścianka byłaby do całkowitej przeróbki. Wtedy całość zmieściłaby się w 350zł.

no to jeśli nie ten wysokotonowy visaton to może:

1. USHER UA025-10, Częstotliwość rezonansowa 950 ok 120 zł

2. VIFA D20TD-05-06 Częstotliwość rezonansowa 1700 ok 100 zł

a może jakiś inny ?

czy one będą lepsze (lepsza jakość dźwięku od Visatona G20SC ?

Ukryta Zawartość

post-9947-100005348 1170287093_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

dlatego że chcę kupić 2 głośniki i zamawiając je z zagranicy wydaje mi się że więcej za nie zapłacę niż u polskiego dystrybutora chociaż wiadomo że on też musi zarobić więc winduje ceny (czasami za bardzo nawet) a po drugie nie umię zamówić tych głośników z zagranicy, może jakieś rady jak to zrobić

Iwłaśnie po to są zbiorowe zamówienia:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

futu ale zadajesz pytania!!!

czy VW jest lepszy od Skody czy mercedesa lub seata albo toyoty??

moze jak bys zadal pytanie czy VW golf lepszy od toyoty corrolii to otrzymasz odpowiedz.

Tak przygladajac sie tym kolumnom wg mnie nie warto w nie inwestowac-sprzedac i zorbic cos od podstaw !!!

tdrozd - dałem zdjęcia tych głośników lecz nie wiem który lepiej kupić który nie (chodzi też o to, że niektóre firmy mogą zawyżać ceny i głośnik może być takiej klasy jak inny o połowę tańszy, ja nie chcę przepłacać) dlatego prosiłbym kogoś kto konstruuje głośniki żeby mi doradził który jest słąby a który może być w tej cenie, usher ma jedwabną kopułkę i ciekawe czy warto dać za niego te 120 zł czy lepiej 110 za visatona ? a może ta vifa ?

futu, 8 Mar 2006, 19:19

Jak kupisz Tonsila to też będzie warty swojej ceny.

Czy potrafisz te głosniki tak zastosować żeby wydobyć z nich jak najlepsze brzmienie??? Bez rozwazenia tej kwestii dyskusja lepszy/gorszy bedzie takim pitoleniem jak u cioci na imieninach.

W 170SC to nie jest żaden cud techniki. Jego poziom ma wiele kopułek. Spróbować możesz go z czymś tanim.

Witam. Przyznać muszę, że jest to mój pierwszy wpis na forum, nie zakładam nowego wątku bo moja sprawa jest podobna otóż, posiadam kolumny JPW ML910, największe zastrzeenia mam do wysokotonówki, zamierzam ją więc wymienić i tu zagadka na co? Głośnik fabryczny to Peerless T19SE-06.

Jego najważniejsze parametry:-Re-4,82 Ohm ; Qms-1,79 ; Qes-2,25; Qts- 1,00, cewka-19mm ; dynamika-91db ; szerokość kołnierza-94mm (wyfrezowana przednia ścianka w kolumnie).

Poratujcie, czy ktoś czuje się na siłach pomóc w doborze porządnego głośnika w cenie 150-200 pln/szt.

W założonym budżecie zmieściłby się i morel MDT30, jednak do tych kolumn to będzie już przerost formy nad treścią. Uważam że Vifa D19AD wystarczy. Jednak problem IMHO leży gdzie indziej. Zwrotnice w tych kolumnach są wykonane z bardzo kiepskich elementów, co odbija się najbardziej na jakości wysokich tonów. Polecam więc na początek modyfikację zwrotnic, a wtedy się przekonasz co jest odpowiedzialne za Twoje niezadowolenie. Modyfikacja zwrotnic tak czy inaczej jest nie do uniknięcia, przecież wymiana tweetera pociągnie za sobą konieczność poważnych zmian w zwrotnicy.

dzięki za zainteresowanie, na razie tylko wymieniłem kondensatory na MKP Jantzen Audio bo były zwykłe elektrolity. Przyznam, że szukałem głośnika o podobnych parametrach by za dużo nie gmerać w zwrotnicy- (aż tak mocny to nie jestem), ale nic takiego nie znalazłem. Bardzo dobre opinie ma pierścieniowavifa XT19TG, ale ona ma praktycznie wszystkie parametry inne.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.