Skocz do zawartości
IGNORED

TDA 1541-forumowy DAC?

stefanB

Rekomendowane odpowiedzi

Ubogo wygląda ten AN DAC1.1 myślałem o klonowaniu czegoś z wyższej półki AN

lub o czyms takim :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

zorro, 23 Lut 2006, 23:28

>Ubogo wygląda ten AN DAC1.1 myślałem o klonowaniu czegoś z wyższej półki AN

>lub o czyms takim :

Ukryta Zawartość

Jak się przyjrzysz to odkryjesz że to ... klon AN KIT 1.1, tle że buffor lampowy jest SRPP jak W AN DAC 3.

Zasilacz jak w nowym kitcie z operacyjnymi.

Ukryta Zawartość

Czy Audio Note dla tych, którzy go już posiadali jest idealnym dacem?.

Namawiałbym Was na absolutne, niezbedne minimum, by nasze płyty odkryły nieznane dotąd szczególiki.

Warto wciągnać w dyskusję naszych wybitnych forumowych specjalistów od tuningu cedeków.

Najlepiej by było po prostu podzielic takiego DAC-a na bloki:

- zasilania DAC i odbiornika cyfr.

- analogówka z zasilaniem

- ewentualny recloking

- wejscie cyfrowe

Mi osobiście forumowy DAC juz na starcie kojarzy sie z czymś w jakiś sposób okrojonym, trochę badziewnym i kompromisem "dla wszystkich". Ale jeśli faktycznie ma to byc coś ambitnego to myślę ze warto.

Podstawa to oddzielne zasilania (uzwojenia/trafa) do wszystkiego i do każdego napięcia jakie jest/będzie w DAC-u. Można skorzystać z kilku rozwiazań. Czy z pierwszego DAC-a Thorstena (notabene moim zdaniem jedna z ciekawszych rowiązań) czy gotowe propozycje na LM 317/337 ze stony Pedja.

Co do analogówki. Z miejsca bym odrzucił AD844 i OPA660 I-IV buffery. Zreszta zadnych scalaków! Alebo prosty układ na ECC88 albo dyskretna ala Pedja Rogic, moze D1 Passa okazało by sie akurat super. Dobry analog na lampie jest też w Lesha DAC.

Kluczowy tuning odbedzie sie i tak grą różnymi komponentami w różnych kluczowych punktach, czesto z użyciem bardzo drogich częsci więc tak czy siak skoczy sie na tym że forumowy DAC to to nie bedzie, albo ujmując inaczej każdy forumowy DAC będzie brzmiał inaczej co znowu zaowocuje szeregiem nieporozumień przy relacjonowaniu wrażeń odsłuchowych...jeden powie że zagrał gorzej od Cambridga D500 czy NAD-a adrugi powie że zagrał lepiej od Audio Nota DAC 4 :) :) :)

Ja również wolałbym uniknąc przetwornika na Opampach. Moglibyśmy wreszcie zrobić cały tor zbalansowany jeśli DAC byłby taki.

Pisałem już kiedyś więc będę się powtarzał, ale widziałem układ pre AN w który na wyjściu był transformator, dzięki czemu sygnał wyjściowy był zbalansowany.

Znalazłem jednak schemacik, załączam.

Oczywiście ten trafol można TYLKO I WYŁĄCZNIE stosować z lampowym stopniem wyjściomy. :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

discomaniac71, 23 Lut 2006, 10:41

>uwazam ze sa lepsze dacs niz TDA 1541 w wersji Silver Crown - bardziej nadajace sie do forumowego

>przetwornika...

Proszę o przykłady.

Musiałeś więc słyszeć takie aplikacje kości które Cię przekonały - więc nie kryj się tylko pomóż! My tu jesteśmy otwarci (przynajmniej ja) i liczy się dla nas efekt końcowy. Technologia jest sprawą wtórną. Póki co NOSy mnie personalnie przekonały, mimo że nowe kości np PCM1704 miałem w dobrych aplikacjach i to z lampowym buforem.

• 1 miesiąc później...
  • 4 tygodnie później...
  • 1 miesiąc później...

Może ktoś ma jakiś projekt plytki pod AD1865?

Bo mi projektowanie parnie idzie i w dodatku powoli... Nie interesuje mnie wogóle pod jaką analogówkę jest miejsce na PCB, bo i tak po doświadczeniach z AD1851 wiem że rezytory w konwersji I/V mogą mieć dużą wartość do 470-500Ohm więc stopień wyjściowy byłby u mnie pasywny, a potrzebne wzmocnienie dostarczal by preamp.

Panowie, może by tak ruszyć na serio z budową "forumowego DACa" na TDA1541A? Powrzucać ciekawe schematy, wybrać najlepsze rozwiązania, część dodać od siebie... zrobić coś z "jajcem" ;)), z reclockingiem... tak nic dodać nic ująć... chętnych na DACa w wersji TDA1541A myślę że będzie nie mało...

saczek_XTRM tylko właśnie od tego momentu zaczynają się schody.... jakie zasilanie dla DACa(przedewszystkim stabilizatory), analogówka- są zwolennicy scalaków, jednak myślę że Pass D1 lub lampka ala Thorsten(mam coś na podobnej zasadzie w prrzedwzmacniaczu i gra świetnie) byłaby dużo lepszym rozwiązaniem. Co do reclockingu zdania są podzielone-(w szczególności dla układów TDA)- jest to rozwiązanie trudne do zaaplikowania- w końcu pracuje ono na częstotliwościach 60-80Mhz, więc wymaga bardzo dobrego ekranowania i zaplanowania PCB.

>>morris

zdaję sobie sprawę z tego że sprawa nie jest prosta, a co najwyżej prosta w gadaniu... ale wydaje mi się (sorry ja to wiem) że wśród tak licznej grupy forumowiczów jest sporo osób które mają duże doświadczenie. Jak się ich wszystkich (nawet część) zbierze w kupę i każdy doda od siebie 3 grosze to wyjdzie na pewno z tego ciekawy projekt. To czy lampy czy scalaki to jest w kwestia do rozstrzygnięcia - każdy przedstawi swoje plusy i minusy i dojdziemy to wspólnego kompromisu. Próbować w każdym razie trzeba, bo bez tego to nic nie wyjdzie. W sumie niewiele ryzykujemy a sporo możemy zyskać. Forum ma za sobą dużo udanych wspólnych projektów - zegary, wzmacniacze, preampy, kolumny i inne i jak widać jakoś to poszło. Zróbmy kolejny krok w przód - NAJGORZEJ jesy zacząć!!

pozdrawiam

Polecam wątek "Building the ultimate NOS DAC using TDA1541A" na na diyaudio.com

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>>JarekC

bardzo ciekawy projekt... dziwne że go nie znalazłem w wyszukiwarce :D W sumie chyba lepiej opisanego od dechy do dechy tematu tego typu jak do tej pory nie znalazłem..

Dużo potrzeba TDA1541 do tego projetu, co strasznie podnosi koszty jeżeliby zastosować super elementy w krytycznych miejscach i zaawansowane zasilanie i jeszcze jest niepewność. Z drugiej strony gdyby budować tak jak kiedyś zaproponowal Peter- zbalansowną, równoległą też potrzeba 4.

Faktycznie facet musi mieć dużo zapału i czasu:)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.