Skocz do zawartości
IGNORED

Bi-amping - różne długości kabli.

Baron

Rekomendowane odpowiedzi

Wiatam wszystkich.

Chciałem Was prosić o opinie na temat długości kabli głośnikowych w konfiguracji bi-amping. Jako że posiadam wzmacniacz Audiolab 8000S oraz końcówkę 8000PX używam okablowania podwójnego w konfiguracji bi-amping. Kable głośnikowe to Transparent MusicWave na górze i Kimber 8TC na bas. Ostatnio dostałem kabel Transparent MusicWave Plus od brata wyjeżdżającego za ocean. Chciałem teraz użyć dwóch Transparentów w tej konfiguracji. Problem w tym że Wave ma długość 2x2,4m a Plus 2x3m.

Czy połączenie dwóch różnych długości kabli w bi-ampingu (czy też biwire) ma jakiś negatywny wpływ na dźwięk? Pierwsze odsłuchy nie wskazują na to. Czy może jest to szkodliwe dla sprzętu?

Wszystkim z góry dziękuję za pomoc.

Pozdrawiam

ps. no to jestem po debiucie na forum. :)

• Redaktorzy

Rozne dlugosci kabli glosnikowych oczywiscie uwazane sa za blad, z przyczyn latwych do wyobrazenia, otrzyma sie bowiem pewne przesuniecie w fazie pomiedzy kanalami. Ale jesli nie masz mozliwosci skrocenia dluzszego kabla, sadze za te pare centymetrow roznicy w dlugosci cie nie zabije.

-> Baron

Bez jaj... Długości kabli, dla sprzętu nie mają ŻADNEGO znaczenia.

A przesunięcia fazowe przy takiej różnicy długości są mikroskopijne.

Janusz z Torunia

Dzięki wszystkim za pomoc i radę, niby szczegół ale wolałem zapytać.

Wszystko działa cacy i nawet ładnie gra. No i zawsze to teraz mam większe pole manewru w różnych konfiguracjach kablowych bo i pare interkonektów mi się dostało.

Pozdrawiam

z tymi przesunieciami fazowymie bym nie szalal:-)

przeciez dwa kable o tej samej dlugosci tez moga dawac przesuniecia - jesli jest inny prodcent albo model i inny material nawet minimalnie

zreszta jakie znaczenia maja przesuniecia w fazie rzedu pikosekund kiedy np krzywa podloga= ustawienie kolumny np pochylenie o jeden stopien

czy tez obnizenie glowy przez slychacza i zmiana w roznicy odleglosci od kopulki i basowego daja przesuniecia o rzedy wieksze!!!!!

bo predkosc dzwiku to zaledwie 330 m/s a swiatla 300000000 m/s

chlopy odrobina zdrowego rozsadku!

>fabianek

Prędkość sygnału elektrycznego w przewodach jest tego samego rzędu co prędkość światła. Przesunięcie fazowe sygnału akustycznego spowodowane różną długością przewodów będzie niemierzalne.

Od kiedy prędkość prądu w przewodniku można porównywać z prędkością światła ?. Bzdury piszecie. Niestety 90% ludzi myśli, że tak jest. Elektron ma masę. Masa rośnie wraz z prędkością. Teoretycznie przy prędkości bliskiej światła masa elektronu miusiała by być bliska nieskończoności.

Po co by były wysokie napięcia w kineskopach i i nnych lampach jak i tak prąd płynie z prędkością światła. Zastanówcie się na tym co piszecie.

Natomiast jest prawdą, że prędkość prądu nie ma związku z właściwościami fazowymi przebiegu elektryccnego. To jest jak z wodą wkranie, płynie powoli, ale jak odkecamy kran to nie musiemy czekać, aż przypłynie ze źródełka.

>Fabianek:

A kto tak naprawadę wie, jak to jest ? : )))

Żyjemy w świecie teorii..., kolejno obalanych czasami i uściślanych.

Taki np. Nordost chwali się, że w jego kablach sygnał biegnie z prędkością coś ponad 90%(?) prędkości światła, podczas, gdy w konkurencyjnych osiąga "tylko" 75%.

I co Ty na to mądralo ?

Pozdrawiam.

Przypomniał mi się jeden jugosłowiański film. Lokalna władza urządziła festyn w górskiej wiosce z okazji doprowadzenia prądu. Niestety z jakichś bliżej nieznanych powodów o wyznaczonej porze nic się nie stało. Jeden z dostojników wlazł na trybunę i oznajmił wszystkim, że elektryczność jest w drodze :-)

To znaczy, że kłamią i wykorzystują niewiedzę ludzi. Albo chodzi im o opóźnienia , a one nie są związane z prędkością prądu i tutaj jakość kabla ma znaczenie. Natomiast nie można powiedzieć , że prędkość prądu w naszym kablu wynosi 90% prędkości światła, bo zależy ona w znaczniej mierze od takiego czynnika jak napięcie.

Pozdrawiam

No to już nie wiem, kogo słuchać ; )

Dlatego sam będę słuchał, bo tylko wtedy mogę sobie odpowiedzieć na pytanie, jak jest naprawdę ; ) (Oczywiście w pewnym przybliżeniu, no bo jak nie będzie różnicy, to ... ; )

Pozdr.

Andrea nie zrażaj się. Prędkość prądu, a opóźnienia impulsów elektrycznych to są dwie różne rzeczy. Wzory na prędkość prądu są złożone i dlatego ich tu nie umieszczam, jak również przyznaję, że nie chce mi się ich przepisywać bo i po co jak to nic nie wniesie do sprawy . Nas jeżeli chodzi o kabelki interesują procesy powodujące opóźnienia, niestety różne dla róznych kształtów przebiegów, i róznych częstotliwości. Ponadto kabelki są w pewnym bardzo niewielkim stopniu półprzewodnikami. Pomijam kwestie półprzewodnictwa, ale należy skupić się na indukcyjności, pojemności, rezystancji, naskórkowatość. Jak również na procesach chemicznych zachodzących na powieżchniach metali i związanych z tym własiwośiami elektromechanicznymi.

Pozdrawiam

Spróbuj sam wyznaczyć jaka jest prędkość elektronów w przewodniku miedzianym o przekroju S=1mm2 przez który płynie prąd o natężeniu i=1A. Dla określenia wartości n możesz przyjąć, ze na jeden atom miedzi przypada jeden swobodny elektron, a liczba atomów miedzi w jednostce objętości to liczba Avogadro NA podzielona przez masę molową miedzi M i pomnożona przez liczbę gramów miedzi w jednostce objętości czyli przez gęstość miedzi

n ( prędkość ) = NA/M *P P = gęstośc miedzi

źródło - internet

no ale nas, jeśli mówimy o przesunięciu fazowym, interesuje prędkość rozchodzenia sie sygnału, a nie prędkość ruchu elektronów, nie? albo ja juz nie wiem..

za to kable różniej długości będą miały różną pojemność itd, może byc to słyszalne...

Teorii na temat zmain w sygnale jakie powodują kable naczytałem się sporo. Począwszy od naskórkowatości skończywszy na mechanice i właściwościach półprzewodnikowych. Trudno powiedzieć co tu odgrywa decydującą rolę. Z całą pewnością głoszone poglądy, mówiące , że należy słuchać i się nieprzejmować są słuszne, to nie zmienia to faktu, że człowieka ciekawi dlaczego tak jest.

Niezmienia to faktu , że z czytaniem teorii nalezy uważać bo wiele informacji jest naciąganych.

Pozdrawiam

-> Fabianek

Prędkość poruszania się elektronów jest bardzo mała, ale dla nas nie ma ŻADNEGO znaczenia. Przecież na całej długości przewodnika są swobodne elektrony, które po przyłożeniu napięcia WSZYSTKIE poruszają się w jednym kierunku. Sam sobie to napisałeś w którejś Twojej wypowiedzi.

W przypadku napięcia zmiennego (dla sygnału akustycznego tylko z takim mamy do czynienia) elektrony poruszają się (wszystkie) na przemian w jednym i drugim kierunku. W rezultacie elektrony znajdujące się blisko wzmacniacza nigdy nie znajdą się w cewce głośnika.

A prędkość rozchodzenia się sygnału w przewodniku, z tego co wiem, jest właśnie równa prędkości światła. Jeżeli nawet nie jest dokładnie taka, to i tak, czy to jest 90%, czy 75%, to dla brzmienia nie ma znaczenia. I tak jest ona nieporównywalnie większa od prędkości dźwięku.

Zauważalne przesunięcia fazowe mogłyby wystąpić przy jakichś kilometrowych długościach kabli.

Zatem przyczyn różnic brzmieniowych w różnych kablach raczej szukałbym w czymś innym, nie w przesunięciach fazowych.

Janusz z Torunia

Yanoosh. Moje wywody odnosnie prędkości prądu były wyprowadzeniem z błędu osób, które to roztrząsały przedemną. Przecież cały czas piszę, że prędkoś prądu nie ma znaczenia. Przyczyn z całą pewnośią jest wiele. Przesunięcia fazowe napewno wystepują. Jeżeli kabel ma indukcyjność i pojemność to są i przesunięcia i to nietylko jednych sygnałów wzgledem drugich , ale i prądu wzgledem napięcia. Natomiast pozostaje kwestia czy mają one słyszalny wpływ i w jakiej skali ten problem wystepuje.

Wyobraź sobie przewód obciążony rezystorem. Na drugie końce przewodu zapodaj pojedynczy, krótki impuls prostokątny. Teraz mamy taką bardzo uproszczoną sytuację. Należałoby się zastanowić, jak będzie wyglądał przebieg mocy na tym rezystorze. Sprawa wbrew pozorom nie jest prosta.

Yanosh

... no tak... tak czy inaczej jeśli kabel potraktujemy jak czwórnik czyli czarną skrzynkę , to możemy go opisać równaniami wejściowymi i

wyjściowymi .

" Różnica" między równaniami będzie tym co jest w kablu.

Można taki kabel opisywać pewnie wieloma układami równań, ale niezależnie od wszystkiego interesuje on nas przede wszystkim jako filtr.

( różnice w brzmieniu) i w takich kategoriach należy go opisywać.

O ile wiem jednym z parametrów filtrów jest przesunięcie fazowe sygnału

właśnie ,...tak więc nie Mówcie mi ,że przesunięcia fazowego na kablu nie ma , albo,że jest pomijalne. Pewnie, że może to nie mieć nic wspólnego z prędkością elektronów i pewnie nie ma. Ale przesunięcie fazowe na kablu jest ( z zupełnie innych powodów) i długośc przewodu ma znaczenie.

Dobrym testem na rozpoznawanie takiej czarnej skrzynki jes jej odpowiedź impulsowa ( elektrycy.. przypomina się wam laborka z podstaw elektroniki?)

-> Fabianek

Pojemności kabli głośnikowych, dlaczęstotliwości akustycznych są pomijalne.

Indukcyjności chyba też są niewielkie. Gdyby były znaczące, to dłuższe kable ograniczałyby pasmo od góry. A już podłączałem dość długie kable i nie stwierdziłem ograniczeń pasma.

A może ktoś to mierzył?? Ale to zależy od wielu czynników (sposób ułożenia kabla, grubość przewodnika, odległość między żyłami, ...), więc chyba trudno by było po jakimś pomiarze generalizować sprawę.

Janusz z Torunia

przedstawiciel jednej z pierwszoligowych firm (nazwy w tej chwili nie pamietam) przekonywal kiedyś, że interkonekty według ich obliczeń, nie powinny być jak najkrótsze, tylko mieć długość 88-89cm.

Yanoosh-> Miałbyś rację gdyby sygnał akustyczny był sinusem. Pomyśl np: impuls prostokątny napewno zmieni kształt. Muzyka, to ani prostokąt , ani sinus. Ale z pewnością wiele elementów sygnału akustycznego ma charakter o zboczach szybciej narastających, niż by wynikało to z przeliczenia ich częstotliwości wzgledem sinusa. Właśnie ze względu na złozony charakter sygnału audio kwestia jest dość trudna do zobrazowania. Ponadto ja się nie upieram, że indukcyjnośc i pojemność są jedynymi czynnikami MOGĄCYMI mieć wpływ.

Pozdrawiam

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.