Skocz do zawartości
IGNORED

Małe aktywne głośniki ? Jakie ???

Koolo

Rekomendowane odpowiedzi

Ta awaryjność jest zupełnie niespotykana gdzie indziej, codziennie oglądam forum eis i codziennie praktycznie przewija się ten temat. Jeżeli one nie mają gwarancji lub krótką to ja bym nie ryzykował.

>ja bym nie ryzykował

swoje kupowalem dawno temu i wtedy jeszcze dawali 3 lata gwarancji ^^ , teraz juz pewnie mi sie skonczyla albo sie konczy ale w sumie akurat ja mialem szczescie - moje dzialaly i dzalaja bez zarzutu a codziennie glosno graja przez pare godzin - latem grzeja sie tak mocno, ze metalowego tylu obudowy prawie nie mozna dotknac ;)

M1 mk2 sa dosyc klasyczym przykladem dobrego, przemyslanego projektu (made by alesis) i tragicznego wykonania (made in china*).

ofc. made in china to takie przyslowiowe stwierdzenie, dzis rowniez i tam mozna zrobic produkty bardzo wysokiej jakosci.

o tych:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) czytałem dobre opinie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

>a jak maja sie do podrobek nada?

nadow ani ich podrobek nie slyszalem ale ze znanych mi, w podobnej do nowych alesis mk2 cenie oraz jakosci brzmienia mozna by wymienic tapco s8. Jak mi alesisy w koncu strzela (podobno kwestia czasu :) to kupie wlasnie tapco s8.

Dzisiaj do pracy przywieźli mi do testów komputerowe głośniki JBL Duet. Podłączyłem je do mojego laptopa ASUSA (jeden z najwyższych modeli, ale karta dźwiękowa standard) i zagrało to naprawdę ciekawie! Mam już w pracy zestaw 2.1 Creative jakiś najwyższy model (nie pamiętam nazwy, piszę z domu) i te JBLe zagrały niegorzej. Na pewno mniej basu ale za to fantastyczna stereofonia.

Piszę bo uważam, że aktywne głośniki mają sens gdzy kosztują mniej niż 200-300 zł. Powyżej moim zdaniem lepsze jest rozwiązani tani wzmacniacz z allegro (Sony, PIoneer) i małe monitory (choćby KODA czy Rubicon).

Zabrałem je do domu i grają sobie na razie w sypialni z discmanem (!) i czekają na wymianę lasera w CD Technicsa (swoją drogą może ktoś zna w Gdyni zakład gdzie mi wymienią - mechanizm i laser już kupiłem:)

No i zobaczę jak te JBLe zagrają wieczorem jak będę czytał biografię Depeche Mode :)

fotoarkady, 24 Lut 2006, 20:59

>o to bardzo oszczednie!

>az sie wierzyc nie chce

>ale jestem ciekawy szkoda ze nie mozna posluchac

Pamiętajmy, że mówimy o dźwięku w pewnej kategorii :)

Nie odważyłbym się tego porównywać z tradycyjnym stereo (choć bije na głowę takie cuda jak CAT czy M-Audio - innych równie "uznanych" marek nie słyszałem)

->sp_1976

prawdziwe M-audio jest marką niejakiego koncernu Avid, który to zmonopolizował praktycznie rynek profi

w zakresie obróbki i skłądania i robienia dźwięku i filmów.

Avid robi m.in Pro Toolsa.

i pełno innych ciekawych rzeczy.

>a dlaczego?

bo nastepne w kolejce oferujace sesowana poprawe po tapco s8 sa dopiero adam p11a, niestety te juz kosztuja . ..

>przyzwyczajony jestes do jakiegos konkretnego dzwieku?

oczywiscie, nawet najlepsi zawodowcy czasem tak sie przyzwyczja do np. yamacha ns10 ze o niczym innym wogole nie chca slyszec :) a inni wogle nie chca slyszec o ns10 :D

Nawet gdybym wygral w totka i kupil najlepsze obecnie genelec za dwiescie tysiecy to i tak przez pierwszy miesiac lepiej by mi szlo na moich alesisach.

Tak naprawde to jest kewstia nauczenia sie danego monitora.

kapelli, 24 Lut 2006, 22:21

>->sp_1976

>

>prawdziwe M-audio jest marką niejakiego koncernu Avid, który to zmonopolizował praktycznie rynek

>profi

I nawiasem mówiąc robią też monitory:

Ukryta Zawartość

Może warto się przyjrzeć, bo przynajmniej w dziedzinie kart dźwiękowych M-Audio ma opinię dobrej jakości w stosunku do ceny w przedziale prosumer i taniego professional. (Natomiast ich przenośny recoder na nosniku Flash raczej nie jest szczególnie zachwycającym osiagnięciem)

Ukryta Zawartość

>choć bije na głowę takie cuda jak CAT czy M-Audio

co do m-audio to robia oni sprzet home i pro, home nie slyszalem ale moge zagwarantowac wlasna glowa ze te monitory

Ukryta Zawartość

z tym subem

Ukryta Zawartość

odstawia o kilka klas dowolny zestaw logitecha czy creative oraz dowolne nowe hi-fi w tej samej cenie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Na początek proponuję posłuchać Bose Companion 3 - być może szukać dalej nie będzie trzeba....że kosztują ? że są do kompa ? że są plastikowe i niepozorne ? I co z tego - grają tak, że wciągają nosem to i owo :))

Tak prawdę mówiąć gdybym nie usłyszał to bym nie uwierzył - 2 satelitki wielkości paczki zapałek 18 W każda i malutki sub 60 W nagłośniły ponad 50 m pokój...i to prezentując nieziemską jakość nawet w porównaiu do "dorosłych" systemów..... - to kurcze szarlataneria jest..... - nie wiem czy mamy do czynienia z jakimś zmyślnym procesorem DSP, ktróry nie degraduje dźwięku czy tajemnica leży gdzie indziej.......z zewnątrz jest to zwyczajny zestaw - plastiki wyższej jakosći niż w typowych zestawach Logitecha i Creative'a i ładniej się prezentuje, ale nic poza tym......

liamk, 25 Lut 2006, 12:08

>>choć bije na głowę takie cuda jak CAT czy M-Audio

>

>co do m-audio to robia oni sprzet home i pro,

Trzeba jasno i wyraźnie podkreslić: są najwyraźniej dwa różne M-Audio (jak to zauważył kapelli).

Prawdziwe M-Audio, część Avid, znana na całym świecie firma, producent kart dźwiękowych, mikrofonów i ogólnie sprzętu do produkcji muzyki (niedrogiego). W tym monitorów studyjnych.

Ukryta Zawartość

Tajemnicze M-Audio, rzekomo niemieckie, w rzeczywistości być może bedące odnogą polskiej firmy EIC (serwer m-audio.pl jest rejestrowany na EIC, m-audio.de to sewer niemieckiej filli prawdziwego m-audio).

Firma oferuje radiobudziki, zestawy kina domowego, boomboxy, "discmany", oraz radyjka z ozdóbkami udajacymi lampy za 40 zł.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W sklepie oglądałem w dość duże kolumny MAudio, takie z basowcem z boku. Nie chciałem nawet tego słuchać jak w nie popukałem. Boczne ścianki zupełnie nie doklejone do reszty, chyba trzymają się na okleinie. Tak tandetnej obudowy to dawno już nie widziałem. Podejrzewam, że to chyba jakiś plastik lub dykta oklejona czymś dla pozoru. Ze stolarską robotą to nie ma nic wspólnego.

>Zyzio,

to chyba aktywna zwrotnica i bezpośrednie napędzanie każdego glośnika osobnym wzmacniaczem dają taki efekt.

Taka jest zaleta systemów aktywnych nie obciażonych wadami konwencjonalnego rozwiązania.

A co sdzicie o takim zestawie m-audio

Ukryta Zawartość

Sasiad własnie kupił kino onkyo z tymi głośnikami

Ukryta Zawartość

quench, 26 Lut 2006, 02:01

>A co sdzicie o takim zestawie m-audio

Ponieważ pochodzi z "podjerzanego" m-audio, byłbym wysoce nieufny. A poza tym 7 skrzynek, 7 zwrotnic i 17 glosnikow za niecale 900 zl? To musi byc baaardzo tanio zrobione.

Myślę o czymś do 250 zł czyli niestety skończy się na komputerowych pierdziawkach

ma to grać z discmanem sony (nf 007 czy jakoś tak najtańszy model z radiem) .

Czy może ktoś słyszał to :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

to może

Ukryta Zawartość

mnie się podoba

Ukryta Zawartość

Koolo : widziałem te JBL na żywo, lekkie to strasznie i małe, nic dobrego z tego raczej nie wyleci, co innego te Creativy M80, może być całkiem fajnie a cena wydaje się naprawdę sensowna. No i jakoś to wygląda ;-)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.