Skocz do zawartości
IGNORED

Spotkania na Mazurach

jakobs

Rekomendowane odpowiedzi

Witam ! Chciałbym ustosunkować sie do wypowiedzi kolegi Wulem. Stowarzyszenie nie powstało aby promować jakiegokolwiek producenta sprzeętu audio, lecz aby z nim sie zapoznawać. Spotkaliśmy się przecież na kilkunastu spotkaniach. Na dzień dzisiejszy pomimo rozmów telefonicznych, maili nie ma w tym kraju producentów lub dystrybutorów sprzętu zainteresowanych prezentacją w Giycku. Przed minionym Audioshow pewne zainteresowanie wyraziła firma ESA w osobie Pana A. Zawady. Niestety na luźnej rozmowie się skończyło. W tej sytuacji nie pozostaje nam nic innego jak spotykać sie w mniejszym gronie i odsłuchwać systemy przyjaciół, skoro konstruktor Wulem nie chce udostępnić do publicznego wglądu wytworu swojej myśli technicznej :) Juz kilkakrtnie pisałenm na forum aby koledzy z regionu Warmii, Mazur i Podlasia zaproponowali nową formułę spotkania. Bez efektu. Zapytam raz jeszcze : czy ktoś ma pomysł na ottwarte dla wszystkich spotkanie ? My go z chęcią zorganizujemy. Pozdrwaiamy wszystkich kolegów i czekamy na jakiekolwiek sugestie.

Gość jarokar

(Konto usunięte)

Wojtek skąd w tobie tyle jadu, czyżby rozżalenie, że nie byliśmy zainteresowani twoją genialną konstrukcją DIY, jeżeli była tak dobra to czemu się z nią rozstałeś.Myślę że spotkanie z dobrze odtwarzaną muzyką najlepiej organizować w pomieszczeniu w którym właściciel systemu dopieścił ustawienie i inne elementy by grało najlepiej.Spotkania w przypadkowym miejscu niestety obarczone są dużym ryzykiem niedopasowania, dobrym przykładem jest audioshow gdzie bajecznie drogie systemy grają przeciętnie.Spotkania w Gizycku miały za zadanie zapoznanie się z ofertą polskich producentów i nie tylko i jak powiedział wcześniej Prezes zainteresowanie producentów oraz dystrybutorów jest zerowe.

Wojtek jaką masz gwarancję że twoja konstrukcja zabrzmiała by dobrze w tak przypadkowych warunkach chyba że przywiózłbyś cały system i poświęcił dzień lub dwa na ustawienie, nie wydaje mi się.

Myślę że trzeba popracować nad nową formułą spotkań, razem może wypracujemy jakiś schemat ja jestem otwarty na propozycje i może niedługo sam przedstawię jakąś.

Napiszcie do Pitaszyla i Zydelka. Wzmacniacze, przedwzmacniacze Lorelai Pana Markówa i oferta Anty ustrojstw jest ciekawa i warta poznania. Do tego jakieś kolumny i można posłuchać fajnego brzmienia.

Witam,

Nie jad i rozżalenie, tylko wnioski i fakty.

1. Jeśli jest organizowany odsłuch i forum jest tubą informacyjną, to warto skierować zaproszenie do wszystkich zainteresowanych. Reglamentowanie zaproszeń tworzy właśnie partię kolesi.

2. Ze zdjęć widzę gołe, malowane ściany i parkiet, więc nie mówmy o przygotowamym akustycznie pomieszczeniu i dopieszczeniu w tym kontekście systemu. W razie wątpliwości jak zadbać o system polecam "kącik" Elberotha.

3. Naturalnie, że skoro chciałęm coś publicznie pokazać, to uważałem to za rzecz wyjątkową. Szanuję czas innych, bo sam mam go niewiele i na byle co nie zapraszałem. Czemu sprzedałem? Jeśli gram na oryginałach WLM, to czemu mam trzymać brzydko estetycznie wykonane DIY. Sam cel osiągnąłem, nie było zainteresowanych odsłuchem, rozebrałem, sprzedałem na części na Allegro i to wszystko. Niektórym trudno pojąć, że można 1000 zł przeznaczyć na zabawę. Trzeba było mieć odwagę stanąć do porównania.

4. Dla mnie sens spotkań, to właśnie porównania. Chyba zudiofil powinien mieć przekonanie, że nie gra wygląd, ani marka producenta. Dlatego powinno się spotykać i zestawić sprzęt w jednym pomieszczeniu i sprawdzać, który sobie lepiej poradzi. I po wielu takich porównaniach można zacząć wyciągać wnioski dla siebie.

Staram się w tej delikatnej materii skupiać na faktach. Daleki jestem od emocjonalnego podejścia. Co najwyżej dziwię się zaprzeczaniu oczywistościom. wYgląda to niestety na towarzystwo wzajemnej adoracji. Jeśli jest inaczej, to zapewne zaraz będzie na to dużo dowodów. Wszystkim tego życzę.

WueLeM:

Ad 1

Spotkania Stowarzyszenia nigdy nie były sprawą ściśle zamkniętą wynika z tego że nie byłeś na spotkaniu a lubisz gadać

Ad 2

Fakt pomieszczenie to nie "kącik odsłuchowy Elberotha" ale wybacz należymy do miłośników muzyki i każdy swój mały własny kącik ma w domu, pomieszczenie które było udostępniane dawało nam możliwości do spotkań w większym gronie ja osobiście nie wyobrażam sobie w swoim pokoju ok 20 osób i "kupy" gratów

Ad 4

Dla nas ważne jest również poznanie nowych ludzi i ich opinii

Nie wiem czy byłeś kiedykolwiek na naszym spotkaniu czy nie ale jeśli nie to serdecznie zapraszam na następne przekonasz sie ze nie zawsze porównania na spotkaniach są najważniejsze

Zdecydowanie

"Skąpski idzie na ambasadora, wysiada, rozumiesz? A jak on poleci, to poleci Korszul, poleci też Broński i zgadnij kto po nich poleci? Po nich polecę ja! To znaczy ja bym poleciał, gdyby nie Kazik i to dozorostwo."

nerwowyś wać,

Watek ciekawy,szczególnie ze interesuje mnie część diy sprzetu.O skarpetki zapytałem bo, psuje estetykę.Zdejmowanie butów to polski wynalazek.

ps.Jakie wkładki i igły są w gramofonie i jak to sie zgrywa z tym pre?Jakich winyli słuchaliście?

Cos podobnego?! to wejdz w butach do japonczyka zobaczysz reakcje wszystkowiedzacy dolasie.

Mam jasna wykladzine ktora pasuje do wystroju to gdyby kazdy chcial wlazic w butach to co po kazdym spotkaniu na kolanach mam ja czyscic jakims Pronto???! opamietaj sie nie kazdy ma w domu kafelki i panele.

Doczytalem ze wkladka to nie Red tylko Braz co tlumaczy kolor na zdjeciach ?

robix

bemol, 4 Cze 2009, 11:21

>Zamierzasz trollować w tym wątku? Dla mnie możesz słuchać i w gumofilcach.

Hehe. Tzw pulapki basowe :) ja mieszkam w Ketrzynie i musialbym sie tam kiedys do was wybrac :)

?👈

Witam ! Chciałem potwierdzić ,że wkładka Ortofon 2Mred Jarokara zabrznmiała lepiej niż moja Grado -Prestge Green. Czy była lepsza od Denon DL-103 którą wcześniej miałem ? Raczej nie !. Pamiętam jej brzmienie przed złamanien igły i myślę ,ze jeśli ktoś chce osiągnąć dobry dżwięk z gramofonu to jednak trzeba zainwestować we wkładkę MC. W najbliższym nr AUDIO-VIDEO ma być test wkładek, zobaczymy więc jak redaktorzy to ocenią.

Panowie jakas niescislosc wkrada sie w wasze wpisy dotyczace uzytej wkladki poniewaz ja widze 2M Braz na zdjeciu i w opisie kolegi jarokara?

To ze Red za cene 279 zl jest dobra wkladka wydaje sie oczywiste ale Braz jest znacznie drozsza o zupelnie innym szlifie igly co powoduje tez relatywnie lepszy dzwiek ale czy wart az takiej doplaty?

Narazie najlepiej grajaca wkladka w moich gramofonach byl Denon DL -103.

robix

dl 103 mozna zrobic retip porzez goscia z niemieckiego ebayu za okolo 100 euro takze na eliptyka choc nie wiem czy ten szlif ma sens w przypadku tej wkladki w kazdym razie wynalazki ala shibata i microcstam podobno nie sa optymalne do tej wiekowej konstrukcji.

• 2 tygodnie później...
Gość jarokar

(Konto usunięte)

Witam

Chciałbym rozwiać kilka wątpliwości dotyczących wkładki której słuchaliśmy na spotkaniu w moich skromnych progach. Pomimo informacji w moim profilu, że posiadam 2M Bronze to rzeczywiście w gramofonie była zamontowana 2M Red i takowej słuchaliśmy, skąd więc ta nieścisłość ano z mojego gapiostwa i męskiego „daltonizmu” , zamówiłem w firmie Mediam z Krakowa wkładkę 2M B wtedy jeszcze za 570 zł. polskich po otrzymaniu przesyłki niezwłocznie zamontowałem wkładkę w gramofonie i euforia świetny dźwięk no i nowa zabawka zresztą sami wiecie. Nic niepokojącego nie zwróciło mojej uwagi zresztą wydawało mi się że brzmi świetnie co po moim poprzednim Stantonie 500 nie było dziwne. Po jakimś czasie ponownie zacząłem przyglądać się pudełku na którym są zdjęcia wszystkich wkładek z serii 2M i zaczęły się wątpliwości bo wydawało mi się ,że moja wygląda na Red, ale przecież na pudełku była wyraźna informacja o Bronze więc stłumiłem wątpliwości nadal dobrym samopoczuciem przecież gra dobrze. Coś jednak nie dawało mi spokoju tym bardziej , że na forum zobaczyłem zdjęcia red łudząco podobnej do mojej rzekomo bronze, wziąłem pudełko jeszcze raz do ręki i zacząłem się przyglądać szczegółom i klapa okazało się , że mam reda który to pogrywał na spotkaniu zresztą całkiem sympatycznie no ale zapłaciłem przecież za nią 570 a nie 250 ile była warta.

Napisałem meila do firmy Mediam i opisałem całą sytuację łącznie ze zdjęciami dokumentującymi całe zajście, wywołałem spore zdziwienie pracownika firmy, który twierdził ze pierwszy raz coś takiego ich spotyka. Odpowiedział, że napiszą do ortofonia i spróbują rozwiązać jakoś tą niemiłą dla mnie sytuację. Muszę pochwalić firmę Mediam bo nie czekając na odpowiedz Ortofona wysłali mi właściwą wkładkę i w moim systemie gości już 2M Bronze.

Napisze trochę jak to gra i czy warto dopłacić do bronze takie pytanie zadał robix moim skromnym zdaniem warto chociaż obecnie różnica w cenie miedzy red a bronze jest bardzo duża ale klasa dźwięku jaką prezentuje 2M bronze to inny świat i trudno porównywać obydwie wkładki ,przede wszystkim świetna rozdzielczość i ilość podawanych szczegółów , mnóstwo powierza wokół instrumentów i głosów, czerwona przy niej to muł , jakość wysokich tonów nie pozostawia pola do krytyki, bas świetna barwa i rozdzielczość, przestrzeń szeroko na boki i co najważniejsze buduje scenę daleko w głąb różnicując poszczególne plany co słychać świetnie na symfonice, w wątku o 2M Black ktoś napisał ,że tamta nie lubi starych płyt tu jest odwrotnie odkryłem kilka płyt które zagrały mimo że myślałem że są realizatorsko kiepskie przynajmniej tak sądziłem słuchając ich na red teraz okazało się, że jest inaczej, myślę że ogromna to zasługa szlifu igły fine Line po Prost jest wstanie odczytać informacje z głębi rowka który już w swoich górnych warstwach został zjechany przez lata odtwarzania igłami z szlifem sferycznym. Ilość szczegółów o których dotychczas nie miałem pojęcia że są zarejestrowane na płycie oszałamia i skłania do ciągłego słuchania i odkrywania, okazało się że niektóre polskie realizacje potrafią zaskoczyć jakością dźwięku polecam serdecznie posłuchać Obywatela GC z jego pierwszej solowej płyty dla mnie rewelacja naprawdę świetna realizacja dźwięku jak na polskie standardy. Nie zauważyłem też u siebie błędu tz. groove distortion łyka końcówki płyt bez zająknięcia żadnych zniekształceń, jest tylko jeden warunek trzeba myć płyty bo wygarnia z rowków syf aż miło, mam kilka płyt które umyłem płynem knosti i to co zostaje na igle przeraża, do mycia polecam forumową miksturę (3 części wody destylowanej, 1 część izopropanolu i ok. 5ml fotonalu)sprawdza się świetnie na igle nie zostaje żaden syf.

To tyle moich spostrzeżeń na gorąco, jakby był ktoś chętny i chciał posłuchać 2M bronze to zapraszam proszę pisać na priv .

Zamieszczam też zdjęcie może komuś się przyda do upewnienia co właściwie ma.

post-713-100002182 1245344595_thumb.jpg

Dzieki za odpowiedz!

Na zdjeciach ta Red wygladala na Braz ale teraz widac ze ta druga jest ewidentnie pomaranczowa:)

Zdecydowalem ze do mojego CECa kupie nowa igle i tak tez zrobilem dzieki kolezance ktora to goscila kilka dni w niemczech mam igle Jelco do wkladki CEC MC 20 S (roznica miedzy stara a nowa to dzien i noc) teraz jest w 100% oryginalny i tak zostanie bo radzi sobie calkiem niezle.

Do Technicsa zaryzykuje chyba jednak tego Reda bo inaczej to bedzie przerost formy nad trescia do tego drapaka.

Na przyszlosc mam nieco inne plany na gramofon dla siebie ale to juz inna historia (mam kilka koncepcji i ciagle jeszcze sie ucze)

robix

Gość jarokar

(Konto usunięte)

W swojej klasie cenowej red jest myślę godna polecenia wkładką, gra solidnym poukładanym dźwiękiem, świetnie sobie radzi ze starymi płytami niekoniecznie w dobrej kondycji,raczej odradzam do muzyki poważnej ale z rockiem radzi sobie nad wyraz dobrze.

• 1 miesiąc później...

1. Otrzymałem od Bodo_z IC - sznurówki. Czy byłby ktoś chętny na spotkanie, podczas którego byłyby one porównane do innych kabli? A może sparing z Anty-kablami? "Sznurówki", to ciekawa konstrukcja z racji ich niepozornego wygladu i ogromnego zapasu dynamiki. Sam zostałem mocno zaskoczony. Spotkanie z autorem konstrukcji byłoby dodatowym argumentem.

2. Ja z kolei chętnie bym poznał jakiś zacny cd-player. Jeśli ktoś takowy ma i mnie zaprosi, to chętnie przyjadę ze swoim kultowym lampiakiem na porównanie.

• 3 tygodnie później...

Witam wszystkich forumowiczów. Mazurskie Stowarzyszenie Audiofila i Melomana w Giżycku w minioną sobotę miało niezwykłą przyjemność gościć firmę HARPIA ACOUSTICS z Krakowa w osobie własciciela Pana Jerzego Hyrzyka. Zaprezentowano nam dwa modele kolumn tj. MINI AMSTAFF oraz MARCUS. Pozwolę sobie wkleic kilka zdjęć ze spotkania oraz parę słów komentarza. Resztę dopowiedzą pewnie pozostali uczestnicy sesji odsłuchowej, którym za przybycie serdecznie dziękuję.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-10243-100008461 1249935115_thumb.jpg

post-10243-100008462 1249935115_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W raczej zgodnej opinii zestawy wypadły znakomicie. W dżwięku uderzała przede wszystkim szybkość i detaliczność a także znakomity wgląd w nagranie. Bas był nisko schodzący ale i świetnie kontrolowany. Bezpośrednie próby porównawcze z moimi Usherami pokazały ile szczegółow można jeszcze usłyszeć. Dzwięk moich kolumn był dużo wolniejszy i mniej rozdzielczy. Taki misiowaty, cha , cha. Kolumnuy HARPIA są wysokoefektywnme, a więc łatwe do napędzenia przez skromne wzmacniacze. Na pierwszy ogień poszły MINI AMSTAFY. Bardzo szybkie i dokładne kolumny dla odboirców o jasno sprecyzowanych poglądach. Barwę dźwięku oceniłbym "po jasnej stronie mocy". Przesiadka na MARCUSY pokazała ,że wszystko niemal można lepiej. Pokój wypełnił sie dużym czystym, detalicznym dźwiękiem. Niedzielne odsłuchy wykonane z tylko z Bemolem przyniosły nieco inne spostrzeżenia niż z sobotniego wieczoru. Doszliśmy do wniosku ,że kolumny te muszą grać w pomieszczeniu dość silnie wytłumionym. W pustym pokoju dźwięk może być chwilami jasny. W mojej ocenie te kolumny to FORMUŁA 1. Czy chce się na codzień jeździć F1 to już indywidualna sprawa. Musze sie przyznać, że kolumny u mnie pare dni pograją, bo własciciel popłynął sobie w rejs żaglówką. Jak zapomni je zabrać to się nie pogniewam. Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

post-10243-100008456 1249936210_thumb.jpg

post-10243-100008457 1249936210_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.