Skocz do zawartości
IGNORED

Spotkania na Mazurach

jakobs

Rekomendowane odpowiedzi

Gość jarokar

(Konto usunięte)

Na początek ode mnie podziękowania za zorganizowanie spotkania jak zwykle organizacyjnie bardzo udanego i możliwości poznania nowych i ciekawych osób.

Pozdrawiam całą ekipę z Giżycka i nie tylko i życzę wytrwałości w dążeniu do organizacji następnych spotkań.

Gość jarokar

(Konto usunięte)

jacch, po co ten sarkazm, przyjedź na spotkanie, pogadaj z ludźmi, posłuchaj muzyczki, pooddychaj mazurskim powietrzem, zaręczam, że będziesz zadowolony i przejdzie ci ochota na takie głupie uwagi.

No coz,przed obszerniejszym opisem wrażeń odsłuchowych napiszę tylłko tyle,że systemem,który chciałbym mieć w domu był analogowy tor Zydelka(gramofon plus preamp Audio Research) plus elektrostaty.Nigdy jeszcze nie słyszałem tak KAPITALNEJ średnicy,a w ogóle ,to w tym zestawie usłyszałem MUZYKĘ.Preamp liniowy był konstrukcji Bodo-z.

Bemol, powiem tylko tyle, że toru zydelka (całego) powinien każdy audiolub i meloman OBOWIĄZKOWO posłuchać nie wyłączając konstruktorów i recenzentów :) A zwłaszcza sceptycy kablowi ;) /ci nie przygłusi, o otwartych uszach i umysłach/.

to ja moze na razie krotko...rowniez jak zagralo to w skladzie z analogiem Zydelka po prostu padlem na kolana, potencjal kolumn moim zdaniem jest ogromny i w polaczeniu wlasnie z takim zrodlem uslyszalem dzwiek ktory chcialbym miec u siebie, bylo to po prostu rewelacyjne i juz...

Brawa dla konstruktorow przede wszystkim za podjecie sie takiego wyzwania, faktem jest ze jedyny minus to ta kierunkowosc, bardzo podatne sa na zmiane miejsca odsluchu, w domu trzeba by bylo narysowac sobie na podlodze punkt i absolutnie go nie zmieniac, ale jakby mialo to grac tak jak zagralo to nawet nie chcialo by sie ruszac, mnie po prostu zamurowalo...

Sluchalismy kilku kombinacji, na zmiane DENON 1290 (jak nie pomylilem) i Marantz 94, oba po modyfikacji, pre Bodo i lampowego...raz bylo lepiej raz gorzej...kolumny pokazaly co potrafia a potrafia bardzo duzo, po prostu graja, a nie tam jakies pitu pitu ze lepiej to a tamto gorzej lub odwrotnie...jeszcze raz gratulacje dla konstruktorow

Mag

Jeszcze nie wróciłem do domu ale korzystając z dostępu do sieci..............

Było jak zwykle wszystko przygotowane w 1000%.

Odsłuchiwane kolumny w przeciwnieństwie do znanych mi słuchanych elektrostatów pokazały że są w stanie zagrać szybkim, spręzystym basem- (tak jak lubię). Wypełnienie dzwiękiem było bardzo dobre i sporych rozmiarów pokój nagłasniały bez problemów. Słychać włożoną pracę w stworzenie tych głośników. Są kapryśne pod wzgledem ustawienia by słuchacz znalazł się w "bazie". Otrzymujemy wtedy duzą dawkę przyjemności słuchania. Wydaje mi się również, że do tych kolumn i toru w jakim to wszystko zostało prezentowane świetne byłyby kable głośnikowe Sonus Oliva. Szkoda więc że zarakło tych głosnikowców.

Odnośnie okablowania mojego toru, to użyte (podobnie jak do odtwarzaczy CD) zostały Anti Cable's IC i siecióweczka Power Zelum AC. Jeden taki komplet został przekazany na rzecz Stowarzyszenia. Mam nadzieję że posłuży z radością słuchania.

Po kalibracji gramofonu puściłem Diana Krall ale potem poszedłem napić się "złocistego" i już koledzy zmieniali płyty. Nie wiem więc o którą konkretnie chodzi? Świetnie natomiast Chuck Mangione wypadł (wprost wybornie).

a tak, Chuck Mangione juz zamowilem, swietna plyta, jak dobrze pamietam to opakowanie takie niebiesko biale...bardzo melodyjnie to to gralo, lekkie plumkanie...moze chlopaki mi przypomna, cos mi sie obija nazwa Wide (lub pokrewnie)

Mag

:):):)

Dzięki za poprawienie:)

Mimo błędu i tak chyba wiadomo o jaką płytkę chodzi. Była okazja odsłuchać ją z "asfalta" (analogu LP) a następnie dla porównania z CD.

Pozdr. wszystkim uczestnikom.

> magg99

hi-endowe przedłużacze niestety utworzyły uzwojenie i zaczęły się grzać pod monoblokami. Inżynierowie elektronicy obecni na pokładzie w porę zareagowali i Sonusowe listwy uratowały sytuację :) To również dla nas wskazówka na przyszłość, by nie bagatelizować zasilania ! Ale i tak było dobrze, a będzie jeszcze lepiej !

Powiem tak: Jak zwykłe było zajebiście! Co do kolumn to oczywiście podpisuję sie pod przedmówcami niestety jedyny ich słaby punkt to wrażliwość na ustawienie, no jest jeszcze słyszalna wada ale nie konstruktorów to pomieszczenie czyli "basior" czasami po prostu było go za dużo - ale nad tym będziemy pracować :). Ponieważ dużo czasu spędziłem przy "pilnowaniu" parasoli zaprzyjaźnionego browaru to jednak dźwiękiem spotkania był bezapelacyjnie gramofon (jak dla mnie) , dźwięk, barwa, przestrzeń - miód ehhhhh

Nie zostaje mi nic innego jak podziękować wszystkim za przybycie i za miłą atmosferę.

Do następnego spotkania!!

Zastanawiam się jaki cedek dorównałby zydelkowemu zestawieniu (phono pre, TT + wkładce z igłą) tak, by po przesiadce nie czuć było dyskomfortu ? Chodzi mi o taki najmniej kosztujący i nie tykany ręką uzdrowiciela cedek.

Czyli cedek w stanie fabrycznym.

Fabrycznym, bo obecne na spotkaniu, chyba nieźle stuningowane(?) cedeki, jak rozumiem, nie dorównały analogowi.

Więc jaki (jakie) ?

Andrea, dobremu analogowi chyba ciężko będzie dorównać, na spotkaniu były dwa CDki: Denon i Marantz i jeśli miałbym się do nich odnościc to mi osobiście bardziej przypadł do gustu Marantz może dlatego że słuchałem go również w innych konfiguracjach i troszkę byłem lepiej do niego nastawiony i wiedziałem czego się spodziewać. Ale porównując te 2 CD różnica była słyszalna, Denon był po prostu ostrzejszy i miał trochę inną barwę. Te CD były modyfikowane jeden z tego co pamiętam przez Piotrka608 a drugi przez Gregaudio - każdy z nich to inna szkoła brzmienia ( nawet nie grzebane ) czy lepsza czy gorsza nie mnie to osądzać............ja faworyta mam, ale nie powiem :P

Czy te kolumny panelowe były tak dobre, bo bardzo dokładne, czy dzięki dobrze nasyconemu dźwiękowi. Jeśli to pierwsze, to nic dziwnego, że analog się najlepiej wpasował. A może cd-ki obnażyły niedostatki paneli, czyli niezbyt wypełniony, trochę chudy dźwięk. No i proszę powiedźcie, jakiej wielkości głośnik basowy był w kolumnach, że 2 sztuki dały za duży bas.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.