Skocz do zawartości
IGNORED

Spotkania na Mazurach

jakobs

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Tez chcialbym sie dopisac

>>1. jarokar

>>2. myślę że Maciek też da się namówić

>>3. grynio

>>4. L3VY

>>5. Prezes1

>>Pozostała reszta reprezentacji Białegostoku wpisywać się! ;)

>>6.Dzagias

>>7.Frank

>>8.Zydelek

>>9.krzysiekol

Witam,

Zgodnie z wcześniejszymi zapowiedziami w trakcie naszego sobotniego spotkania zaprezentowane zostaną dwa modele kolumn - podłogówki SUESTADO oraz monitory podstawkowe TIVANO. W obu kolumnach jako głośniki wysokotonowe zostały zastosowane głośniki wstęgowe. Mam nadzieje że uda się także zaprezentować wzmacniacz TRI TRV-88SE wraz z odtwarzaczem TRV-CD4SE. Zależy to jednak od tego czy oczekiwana dostawa tego sprzętu nie opóźni się.

Więcej informacji o prezentowanych kolumnach znajdziecie na stronie internetowej

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-24667-100006833 1271708524_thumb.jpg

post-24667-100006834 1271708524_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Oczywiście Tivano nie są aż tak małymi monitorami :-) Poniżej fotki TRI.

Ukryta Zawartość

post-24667-100006831 1271708753_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam koleżanki i kolegów ! Przekazuję garść szczegółów dot. naszego sobotniego spotkania. Miejsce dla większości osób znajome z poprzednich spotkań, tj Gajewo k/ Giżycka , ul. Suwalska 4 A , sklep ART. METALOWE Kopeć - Staniewicz. Mapkę wklei napewno kolega Jacobs. W każdym razie trzeba się kierować na obwodnicę Giżycka, gdzie będą dobiegać dżwięki rozgrzewanego sprzętu. Mój telefon czynny cały czas, więc proszę dzwonić : Krzysztof 501 754 265. Ważna informacja dla uczestników i waszych Pań : proszę nie zabierać ze sobą kanapek i termosów z herbatką i kawą. Poza strawą czysto muzyczną przewidziany jest catering w postaci regionalnych potraw. Nikt nie wyjedzie głodny, obiecuję. Rozpoczęcie spotkania to godz. 13.00. Proszę o zabranie swoich ulubionych płyt, bo grać będziemy do oporu. Jeśli ktokolwiek ma ochotę przyjechać wcześniej i pomóc w organizacji, ustawieniu i doradztwie, to od godz. 11.00 czekamy. I odkurzacz też :) Pozdrawiam

Witam ! Pragnę poinformować ,że zmuszeni jesteśmy przesunąć nasze spotkanie na godz. 15.00 ze względu na funkcjonujący sklep pod naszym pomieszczeniem odsłuchowym. Pozostałe ustalenia są bez zmian. Czekamy na Wasz liczny przejazd. Pozdrawiam.

Witam ! Spotkanie z firmą AVCON mamy juz niestety za sobą. Niestety, gdyż doświadczyliśmy dźwięku najwyższej próby. Tak jak wczoraj i dziś z rana w naszym standardowym pomieszczeniu nigdy nie słuchaliśmy tak wyrafinowanego dźwięku. O tym wypowiedzą sie pewnie inni uczestnicy. Ja natomiast chciałbym pięknie podziękować wszystkim, którzy nas odwiedzili przejeżdżając nierzadko setki kilometrów. Mam nadzieję że bez problemów dotarliście do swych domów. Dziękuję szczególnie Panu Przemkowi Nieprzeckiemu AVCON za profesjonalną prezentację produktów w postaci dwóch zestawów kolumn oraz lampowego wzmacniacza TRI będącewgo w dystrybucji firmy. Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję !

Jako uczestnik spotkania podpisuję się w całości pod wpisem Prezesa.

Firma, która się prezentowała pokazała w pelni profesionalizm. Dowiedzieliśmy się w sposób wyczerpujący o produktach. System pokazał klasę, zagrał fajnym dzwiekiem. Mi osobiście bylo zaskoczeniem osiągnięcie basu na monitorach w nie małym przecież pomieszczeniu. Obie konstrukcje kolumn pokazały niezłą szybkość, b. dobrą rozdzielczość ukazując trójwymiarową scenę. Barwa dzwięku bardzo przyjemna. Podsumowjuąc- nie chciało się robić zmian a w odtwarzaczu wędrowały coraz to nowe plyty. Chcę również podziekować organizatorom za wyśmienitą organizację.

Pozdr. serdecznie, a jak było z pewnością zobaczycie na zdjęciach, które zapewne zostaną wstawione.

Gość jarokar

(Konto usunięte)

Witam

Wielkie dzięki za zorganizowanie spotkania i zaproszenie. Wielkie brawa dla organizatorów, wywiązali się z zadania na 6, podziękowania dla Tereski za wspaniałe krokiety i nie tylko mniam! Wielkie dzięki dla konstruktora i właściciela firmy Avcon za przygotowanie w sposób profesjonalny prezentacji swoich produktów i wyczerpujące informacje na ich temat, zresztą klu takich spotkań to rozmowy na tematy którymi się pasjonujemy.

Tyle wstępu a jak grało, ano bardzo dobrze i jeszcze lepiej. Na początek poszły w ruch monitory zasilane lampą i Rotelem, dźwięk jaki się ukazał od razu pokazał klasę bardzo dobra przejrzystość i dobra dynamika z przyzwoitym zejściem na basie z pewnym ograniczeniem ale przecież to monitor i pewnych praw się nie da oszukać , ważne że nie silą się na sztuczne uwypuklenie jakiś zakresów pasma inaczej mówiąc grają bardzo równo, pewnym zaskoczeniem dla mnie było brzmienie głośnika wstęgowego którego sygnatura była inna od moich przyzwyczajeń (kopułka jedwabna)ale po akomodacji słuchu wypadł bardzo pozytywnie gładko bez jakichkolwiek wyostrzeń i zabrakło mi tylko odrobinę więcej powietrza. Podsumowując bardzo fajny głośnik grający poukładanym dźwiękiem z ładnie zaznaczonymi planami w głąb i dobrą stereofonią.

Po przełączeniu na konstrukcje podłogowe się zaczęło, to był mój dźwięk lubię pełno pasmowy, z monitorami brakowało wypełnienia tutaj pojawił się bas może nie schodził do bram piekieł ale był świetnie kontrolowany i miał fajną barwę, reszta pasma też pozostała na świetnym poziomie który pozwalał różnicować nagrania i czerpać ogromną przyjemność z tych dobrze zrealizowanych. Kolumny nie faworyzują żadnych gatunków muzycznych i świetnie się czują w każdym repertuarze od muzyki rockowej po poważną dając przyjemność z obcowaniem wysokiej klasy dźwiękiem. Moja rekomendacja dla SUESTADO, bardzo pozytywnie zachował się też wzmacniacz który po pierwsze świetnie wykonany, a po drugie bez żadnych kompleksów napędzał kolumny z poziomami głośności których nie powstydził by się mocny tranzystor nie dając śladów kompresji i zniekształceń.

Późnym wieczorem za sprawą przywiezionych przez Zydelka kabelków oddaliśmy się audiofilskiemu vodo, na początek interkonekt zamiast audionowy podpięty został antikabel w wersji ze srebrną żyła gorącą, moje wrażenia to więcej gładkości na średnicy i bardziej szczegółowa góra, bas zszedł trochę niżej. Następny krok to sieciówka do źródła konstrukcji Zydelka i Neotech do lampy, zmiany jak dla mnie bardzo delikatne głownie w dolnych rejestrach, więcej kontroli i jeszcze niżej schodzący bas.

Podsumowując bardzo pouczająca wizyta dająca nowe doświadczenia, za które jeszcze raz dziękuję właścicielowi firmy Avcon i członkom MSAiM za zorganizowanie całego przedsięwzięcia.

Pozdrawiam

Jarek

od początku

Ukryta Zawartość

post-10243-100006413 1272207521_thumb.jpg

post-10243-100006414 1272207521_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

cd

Ukryta Zawartość

post-10243-100006410 1272207590_thumb.jpg

post-10243-100006411 1272207590_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Po ochłonięciu od wielu wrażeń dodam, że po raz pierwszy w życiu miałem bardzo miłe spostrzeżenia jeśli chodzi o walory wizualne. Tak perfekcyjnego wykonania obudowy kolumn na próżno jest poszukiwać w sklepach. To najwyższy poziom, ta gładkość to cecha malo spotykana w świecie audio. Jeżeli dodamy do całości dobre brzmienie wypada tylko gratulować. Ogólnie wszyscy w kuluarach stwierdzali, że był to dotychczas najlepszy dzwięk ze wszystkich dotychczasowych prezentacji.

cd

Ukryta Zawartość

post-10243-100006391 1272218437_thumb.jpg

post-10243-100006392 1272218437_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

jarokar, 25 Kwi 2010, 14:59

Witam

Podpisuję się pod tym w 100% - dodam jeszcze, że jak na podłogowych zaosał zapuszczony utwór gdzie grała tylko perkusja - to było cudo - dynamika, barwa, duża moc na basie ich konturowość i precyzja - przeniesienie wprost na koncert perkusyjny - mordzia sie cieszyłą:)

Jeszcze raz wielkie dzięki za umowliwienie wzięcia udzialu w tym spotkaniu i poznania interesujących Ludzi z pasją

Pozdrawiam Wszystkich

Krzych i Andzia

> krzysiekol

Jeśli możesz, to napisz więcej jak zagrała płyta Dire Straits (niebieska okłądka) i TA pani z kartonika.

A może Ania da się namówić na parę słów. Nie wierzę, że tych płyt nie mieliście ze sobą. W końcu masz możliwość porównać z tym, co oferował system z WLM.

Pamiętając zestaw prezentowany na AS2009 przez firmę Avcon(CD Tri z buforem lampowym + wzmacniacz Tri na lampach 845 + Avalanche) której prezentowany system był jednym z najlepszych prezentowanych na AS tym razem mieliśmy okazję poznać resztę z oferty rej firmy i zagrało kompletnie innym brzmieniem. Nie było czarujących lamp (bo lampy KT88 grają prawie jak tranzystor), nie było CD z buforem lampowym, więc prezentowane brzmienie nie było tym które chciałbym mieć u siebie. Natomiast bardzo się cieszę, że u jednego producenta można tak dobrać system, aby niemal każdego zadowolić.

O tym jak zagrały poszczególne kolumny to już koledzy się wypowiedzieli, podzielam opinię Jarokar'a. Natomiast chciałbym dodać iż bardzo pochwalam stosowanie wstęg i ich promowanie w niemal wszystkich kolumnach firmy Avcon. Nie ma co się ich obawiać, jak srebra które wg przekonań gra ostro. Wszystko zależy od należytej aplikacji, a jak się umie to wstęgi potrafią się ładnie odwdzięczyć.

Kolejną zaletą prezentowanych kolumn jest brak nadmiernego podbijania niskich częstotliwości przez bass refleks. Dzięki temu w pomieszczeniach słabo umeblowanych nie ma mowy o jakimś nadmiernym wzbudzaniu się niskich częstotliwości.

Wielkie dzięki za zorganizowanie spotkania i zaproszenie. Wielkie brawa dla organizatorów, wywiązali się z zadania na 6, podziękowania dla wspaniały smalec ze skwarkami i ogóreczki mniam :)

Wielkie dzięki dla Zydelka za transport. Wielkie dzięki dla konstruktora i właściciela firmy Avcon za dzielenie się wiedzą, doświadczeniami i takie ludzkie podejście do tego co robi. Niestety jest to rzadkością, bo jak zaczyna się zarabiać na audio to zazwyczaj zaczyna liczyć się tylko kasa. A wiadomo, że w Polsce ciężko jest wyżyć z audio (pomijam dużych dystrybutorów).

Pozdrawiam wszystkich i mam nadzieję, że niebawem znowu się spotkamy.

Pozdrawiam Mirosław Andrejuk

cd

Ukryta Zawartość

post-10243-100006364 1272231108_thumb.jpg

post-10243-100006365 1272231108_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wuelem, 25 Kwi 2010, 21:44

>> krzysiekol

>

>Jeśli możesz, to napisz więcej jak zagrała płyta Dire Straits (niebieska okłądka) i TA pani z

>kartonika.

>

>A może Ania da się namówić na parę słów. Nie wierzę, że tych płyt nie mieliście ze sobą. W końcu

>masz możliwość porównać z tym, co oferował system z WLM.

oczywiscie te plyty Dire Straist i Wanda Johnson mialem ze soba:) lecz sluchalismy ich tylko na monitorach wiec co do moich akurat preferencji muzycznych mianowicie z duza skala dzwieku, bardzo mocnym wybrzmiewaniem basu minn stopy perkusji to to nie zagralo co innego u Ciebie aktywne monitory WLM tam jest podpiety taki sub prawie jak moja komoda:) wiec mosialo zagrac - jak dla mnie WLM calosciowo lepiej - poza tym przeciez jest tam chyba niograniczona mozliwosc konfiguracji wedle upodoban

podlogowek Avcona z moimi plytami juz niestety nie zdazylem odsluchac(bylo juz pozno a jeszcze dzieki uprzejmosci Macka wybralismy sie posluchac Jego zestawu za co wielkie dzieki), ale jak pisalem powyzej bylo sluchane nagranie perkusji i powiem ze bylo super

Sobotnia prezentacja była dla mnie pierwszą okazja do zapoznania się z kolumnami AVCON oraz elektroniką TRI.Obydwie kolumny zabrzmiały znakomicie,jestem pod wrażeniem kultury i swobody prezentacji.Osobiście,przy tej samej cenie,wybrałbym podłogówki,jako bardziej uniwersalne,pełnopasmowe.Jakość położenia forniru i lakieru na kolumnach to majstersztyk.

Zgadza się Bemol.

Tego typu urządzenia bardzo pozytywnie wpływają na walory wizualne. Sądzę, że jeśli połowica w domu jest przeciwna duzym kolumnom, to przy Avconach wymieknie i wyrazi pełną zgodę na zakup. Dodając do tego ponad przeciętne walory dzwiekowe otrzymujemy bardzo dobry wyrób.

Wczoraj do późna przesłuchiwałem różne płyty, które były grane w sobotę. Powiem więc, że systemowi, który niejako przypadkowo sie znalazł na sobotnim odsłuchu zabrakło oddania emocji towarzyszących nagraniom. Jest to niestety cecha zarezerwowana dla mozolnie składanych zestawów. Systemowi z soboty ręczę, ze łatwo dołożyć tych cech przez różne sztuczki vodo. Odpowiednie ustawienia, eliminacja jednych drgań a pozostawienie drugich. Dobór okablowania z zasilaniem włącznie. Tak czy inaczej na prędko postawiony system i podłączony do przedłużaczy i tak pokazał duzą klasę. Przed wyjazdem spodziewałem się słabszego dzwięku, a ten dobry był miłym zaskoczeniem. Do ideału już niewielkie kroczki, a kolumnach słychaĆ było potencjał. Ciekaw jestem jak by było ze źródłem lampowym i jeszcze silniejszym wzmacniaczem.

• 10 miesięcy później...
Gość jarokar

(Konto usunięte)

Witam po zimowej przerwie, zaczęła się wiosna więc pora by wyjść z norki i przewietrzyć uszy. Nadarzyła się świetna okazja ku temu, do Giżycka zawitały na testy panele akustyczne firmy Avcon model Grand-11. Na wstępie kilka zdjęć ze spotkania a poniżej spróbuję opisać wrażenia z obcowaniem z tym interesującym produktem.

Zacznę od wrażeń organoleptycznych, myślę że jest to bardzo istotny aspekt dla większości z nas, których systemy funkcjonują w pomieszczeniach mieszkalnych, umieszczenie ustroju który swoim wyglądem zaburzał by harmonię i wyobrażenie naszej połowicy o dobrym smaku graniczyło by z cudem. Tutaj firma Avcon się przyłożyła, trudno wykonaniu coś zarzucić, panele są wykonane z dużą dbałością o szczegóły i według mnie są po prostu ładne. Ogromnym plusem jest możliwość dopasowania kolorystyki obudowy, materiału tłumiącego i dyfuzorów do własnych preferencji .

Przejdę teraz do odsłuchu i wpływu na akustykę pomieszczenia. Trzeba zacząć od tego że pokój w którym słuchaliśmy jest przez Krzysztofa w niewielkim stopniu adaptowany poprzez umieszczenie za kolumnami na ścianie trzech mat korkowych co doskonale widać na zdjęciach, poza tym pokój spełnia funkcje mieszkalne więc są w nim sprzęty które w naturalny sposób pełnią rolę ustrojów, miękka kanapa i fotele, gruby dywan, firanki, obrazy na ścianach. Odsłuchy zaczęliśmy od zapoznania się z naturalną akustyką pokoju i wybrania kilku nagrań na których postaralibyśmy się wychwycić różnicę. System Krzysztofa odebrałem jako grający dosyć jasnym środkiem z wypchniętą i jak dla mnie krzykliwą górą i podbitym niskim basem. Po wstawieniu ustrojów i umieszczeniu ich za kolumnami odtworzyliśmy ten sam zestaw utworów, co się poprawiło według mnie całościowy przekaz uległ poprawie, przede wszystkim zyskał bas było go mniej, ale zyskał na kontroli stał się szybszy i bardziej zwarty, wokale nabrały ciała stały się bardziej namacalne, góra straciła trochę ze swej krzykliwości i poprawiła się lokalizacja. W dalszych eksperymentach usunęliśmy dyfuzory i tu poprawa była mniej spektakularna, ale nadal poprawa zwłaszcza w zakresie basu była ewidentna i łatwa do usłyszenia. Niestety zabrakło czasu na eksperymenty z ilością dyfuzorów, aranżacja pokoju nie pozwalała też na umieszczenie ustrojów w innych miejscach niż za kolumnami.

Spróbuję teraz podsumować, spotkanie było to cenne doświadczenie, ponieważ w swojej audiofilskiej przygodzie nie miałem wiele okazji posłuchania wpływu ustroju akustycznego na odtwarzaną muzykę. Myślę, że produkty Avconu są godne polecenia po pierwsze ze względu na uniwersalność, czyli tłumienie jak i rozpraszanie dźwięku oraz możliwość strojenia, po drugie dopracowaną stylistykę i jakość wykonania oraz możliwość dopasowania wyglądu do swoich preferencji wysoki WAF. Trochę o cenie no cóż, za jakość i myśl techniczną trzeba zapłacić ok. 800zł za sztukę, ale uważam, ze jest to uczciwie skalkulowana cena.

Po spotkaniu zacząłem się poważnie zastanawiać nad zakupem, myślę, że warto by było wypożyczyć i posłuchać u siebie w pomieszczeniu, co niniejszym bardzo polecam.

Witam po zimowej przerwie, zaczęła się wiosna więc pora by wyjść z norki i przewietrzyć uszy. Nadarzyła się świetna okazja ku temu, do Giżycka zawitały na testy panele akustyczne firmy Avcon model Grand-11. Na wstępie kilka zdjęć ze spotkania a poniżej spróbuję opisać wrażenia z obcowaniem z tym interesującym produktem.

Zacznę od wrażeń organoleptycznych, myślę że jest to bardzo istotny aspekt dla większości z nas, których systemy funkcjonują w pomieszczeniach mieszkalnych, umieszczenie ustroju który swoim wyglądem zaburzał by harmonię i wyobrażenie naszej połowicy o dobrym smaku graniczyło by z cudem. Tutaj firma Avcon się przyłożyła, trudno wykonaniu coś zarzucić, panele są wykonane z dużą dbałością o szczegóły i według mnie są po prostu ładne. Ogromnym plusem jest możliwość dopasowania kolorystyki obudowy, materiału tłumiącego i dyfuzorów do własnych preferencji .

Przejdę teraz do odsłuchu i wpływu na akustykę pomieszczenia. Trzeba zacząć od tego że pokój w którym słuchaliśmy jest przez Krzysztofa w niewielkim stopniu adaptowany poprzez umieszczenie za kolumnami na ścianie trzech mat korkowych co doskonale widać na zdjęciach, poza tym pokój spełnia funkcje mieszkalne więc są w nim sprzęty które w naturalny sposób pełnią rolę ustrojów, miękka kanapa i fotele, gruby dywan, firanki, obrazy na ścianach. Odsłuchy zaczęliśmy od zapoznania się z naturalną akustyką pokoju i wybrania kilku nagrań na których postaralibyśmy się wychwycić różnicę. System Krzysztofa odebrałem jako grający dosyć jasnym środkiem z wypchniętą i jak dla mnie krzykliwą górą i podbitym niskim basem. Po wstawieniu ustrojów i umieszczeniu ich za kolumnami odtworzyliśmy ten sam zestaw utworów, co się poprawiło według mnie całościowy przekaz uległ poprawie, przede wszystkim zyskał bas było go mniej, ale zyskał na kontroli stał się szybszy i bardziej zwarty, wokale nabrały ciała stały się bardziej namacalne, góra straciła trochę ze swej krzykliwości i poprawiła się lokalizacja. W dalszych eksperymentach usunęliśmy dyfuzory i tu poprawa była mniej spektakularna, ale nadal poprawa zwłaszcza w zakresie basu była ewidentna i łatwa do usłyszenia. Niestety zabrakło czasu na eksperymenty z ilością dyfuzorów, aranżacja pokoju nie pozwalała też na umieszczenie ustrojów w innych miejscach niż za kolumnami.

Spróbuję teraz podsumować, spotkanie było to cenne doświadczenie, ponieważ w swojej audiofilskiej przygodzie nie miałem wiele okazji posłuchania wpływu ustroju akustycznego na odtwarzaną muzykę. Myślę, że produkty Avconu są godne polecenia po pierwsze ze względu na uniwersalność, czyli tłumienie jak i rozpraszanie dźwięku oraz możliwość strojenia, po drugie dopracowaną stylistykę i jakość wykonania oraz możliwość dopasowania wyglądu do swoich preferencji wysoki WAF. Trochę o cenie no cóż, za jakość i myśl techniczną trzeba zapłacić ok. 800zł za sztukę, ale uważam, ze jest to uczciwie skalkulowana cena.

Po spotkaniu zacząłem się poważnie zastanawiać nad zakupem, myślę, że warto by było wypożyczyć i posłuchać u siebie w pomieszczeniu, co niniejszym bardzo polecam.

Podziękowania dla Prezesa za zorganizowanie spotkania i jego małżonce za gościnę i cierpliwość.

W codziennym użytkowaniu kolumny stoją bliżej tylnej ściany i rogów pokoju.Jak mocna jest interakcja pokoju i kolumn przekonaliśmy się wstawiając ustroje Avconu. Dżwięk bez ustrojów był rozbuchany,bas ciągnął się i potrafił zabuczeć,kolumny grały głównie pierwszym planem,stereofonia była nieprecyzyjna,rozmazana.Najlepszy efekt uzyskaliśmy ustawiając ustroje za kolumnami,zasłaniając rogi pomieszczenia.Zmiany były kolosalne.

Została skala kolumny podłogowej,a pojawiła się precyzja jak z dobrego monitora.Dżwięk się wyszczuplił,bas był niski ale nie zwalisty i przeciągnięty, otworzyła się scena za kolumnami,instrumenty były precyzyjnie zogniskowane,duża poprawa stereofonii.Barwy stały się bardziej żywe i dżwięczne,instrumenty były bardziej obecne.

Jakość wykonania paneli,dbałość o detale jest znakomita,mogą one być elementem wystroju każdego pomieszczenia.Na uznanie zasługuje też sam pomysł,ten sam panel może pełnić rolę rozpraszającą jak i tłumiącą.

Witam ! Dzikuję koleżance i kolegom za odwiedziny i kameralny odsłuch ustrojów AVCON-u. Dziś wieczorem panele przewiezione zostały do kolegi Bemola. Zobaczymy jak sprawdzą sie z przejrzystym systemem opartym na monitorach ARGOS i QUAD. Do dźwięku po demontażu paneli bede musiał się przyzwyczaić przez następnych kilka dni. Ustroje wprowadziły do mojego 25 metrowego pokoju dużo spokoju i precyzji mimo,że mój system nie jest nastawiony na superdokładne granie. Z cała odpowiedzialnością mogę polecić ten produkt . Zmiany są bardziej słyszalne niż przy zmianie interkonektu. Poza tym to jest zabawa na długie miesiące a może i lata w ustawieniach proporcji tłumienia i rozpraszania. Jakość wykonania jest wysoka. Cena jest moim zdaniem uzasadniona. Dużo dyskutowaliśmy na ten temat i zgodnie stwierdziliśmy ,że koncepcja ustrojów jest poprostu genialna. Za to także trzeba zapłacić. Myśle, że już niedługo panele AVCONU będą na stałe gościły w moim mieszkaniu. Podziękowania dla Pana Przemka za profesjonalne doradztwo i wielce przyjemny kontakt o każdej porze.

cd

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Skoro wątek się zrobił reklamowo-komercyjny...

Mam na sprzedaż firmy LINN: przedwzmacniacz Kolektor, końcówkę LK 85, końcówkę LK 140.

Na tym można pięknie zagrać.

Żeby było w temacie - tylko dla osób z warmińsko-mazurskiego i przekazanie podczas osobistego spotkania.

PS. Jeśli ktoś chciałby posłuchać systemu aktywnego w pełnej konfiguracji lampowej, to zapraszam z ciekawymi płytami.

PS. 2. Jeśli mowa o akustyce i ktoś nie ma wykładziny w pokoju, to niech nic nie mówi o ustrojach.

Pomieszczenie do muzyki musi być ciche - to takie pierwsze wrażenie po wejściu do kina lub filharmonii.

Łatwo to sprawdzić naciskając na pauzę odtwarzacza przy głośnym graniu. Nie powinien ciągnąć się ogon pogłosu w pokoju.

Jeśli słychać wygaszanie echa (brzęczenie), to trzeba najpierw z tym zrobić porządek. Zachęcam do tej prostej i bezkosztowej próby.

Gość jarokar

(Konto usunięte)

Skoro tak twierdzisz Wojtku to rozumiem, że ty reprezentujesz lobby wykładzinowe czyli np. Komfort. Nie bardzo rozumiem twój wpis dotyczący akustyki pokoju, czyżby nikt kto nie posiada wykładziny w pokoju nie powinien się wypowiadać i dopiero po położeniu wykładziny można rozmawiać o akustyce hym. Myślę, że jest wielu ludzi dla których słuchanie muzyki jest pasją i nie każdy dysponuje pokojem w który można dowolnie urządzić nie patrząc na funkcjonalność i względy estetyczne jak i nie liczyć się ze zdaniem reszty rodziny. Moim zdaniem jeżeli nie jest ktoś w stanie w sposób że tak powiem naturalny pozbyć się kłopotów z akustyką pokoju za pomocą mebli i innych sprzętów, to rozwiązaniem tego problemu mogą być te panele, myślę że są na tyle atrakcyjnie wykonane co pozwoli przekonać połowicę do powieszenia ich na ścianie, mają też jeden znaczący walor już zastosowanie dwóch paneli daje odczuwalną poprawę. Uważam, że warto przynajmniej wypożyczyć i spróbować, nikt przecież nie zmusza nikogo do kupowania.

A tak ap ropo twoich poszukiwań Wojtku może zamiast wymieniać ciągle sprzęt warto by było się zainteresować adaptacją akustyki pokoju i mieć resztę poszukiwań z głowy, tylko mi nie mów, że twój pokój poprzez zastosowanie wykładziny i zasłony za kolumnami jest akustycznie doskonały.

Chętnie się do Ciebie wybiorę i posłucham lampy, zabiorę też kilka płyt mam nadzieję ciekawych, ale to już na priv.

Szkoda, że Prezes się nie odzywa on słuchał paneli najdłużej są w końcu u niego.

Skoro wątek się zrobił reklamowo-komercyjny...

Mam na sprzedaż firmy LINN: przedwzmacniacz Kolektor, końcówkę LK 85, końcówkę LK 140.

Na tym można pięknie zagrać.

Żeby było w temacie - tylko dla osób z warmińsko-mazurskiego i przekazanie podczas osobistego spotkania.

PS. Jeśli ktoś chciałby posłuchać systemu aktywnego w pełnej konfiguracji lampowej, to zapraszam z ciekawymi płytami.

PS. 2. Jeśli mowa o akustyce i ktoś nie ma wykładziny w pokoju, to niech nic nie mówi o ustrojach.

Pomieszczenie do muzyki musi być ciche - to takie pierwsze wrażenie po wejściu do kina lub filharmonii.

Łatwo to sprawdzić naciskając na pauzę odtwarzacza przy głośnym graniu. Nie powinien ciągnąć się ogon pogłosu w pokoju.

Jeśli słychać wygaszanie echa (brzęczenie), to trzeba najpierw z tym zrobić porządek. Zachęcam do tej prostej i bezkosztowej próby.

Wuelem.

Bądż łaskaw wyładowywać swoje frustracje w innym wątku.

Wczoraj miałem okazję sprawdzenia działania paneli w moim pokoju.Pokój 20m2,niestety bez wykładziny,ale za to ze sporym dywanem,mocno zagracony,dużo mebli miękkich,na oknach grube kotary,na ścianach obrazy,za miejscem odsłuchu półka z książkami,płytami.Kolumny to Argos Beta,monitory w obudowie zamkniętej,nie sprawiające żadnych problemów z basem,w trudnym,kwadratowym pokoju. Próbowałem wariantów za kolumnami i za miejscem odsłuchu.W mojej ocenie panele przetłumiły pokój,dżwięk uspokoił się,ale odbyło się to kosztem pogrubienia i spowolnienia basu oraz średnicy.Producent zaleca te panele do większych pomieszczeń >25m2.

Dlaczego nikt nie napisze o wyniku wykonanej próby:

"sprawdzić naciskając na pauzę odtwarzacza przy głośnym graniu. Nie powinien ciągnąć się ogon pogłosu w pokoju.

Jeśli słychać wygaszanie echa (brzęczenie), to trzeba najpierw z tym zrobić porządek. Zachęcam do tej prostej i bezkosztowej próby."

Mój pokój przechodzi ją pomyślnie - może dlatego, że mam znacznie więcej zrobione w sprawie akustyki, niż wykładzina i kotary. A pokój wygląda raczej normalnie.

Bemol - może mnie nie kojarzysz, ale byłem u Ciebie. Szkoda, że nie zechciałeś skorzystać z zaproszenia i mnie odwiedzić i posłuchać tych samych płyt u mnie. Będąc przekonałem Cię do wpływu podkładek pod cd, to może dasz mi też szansę pokazać jak powinna grać muzyka? W naukach ścisłych to się nazywa eksperyment. Jarek ma ode mnie płytę Dead Can Dance. Pożycz - pograj u siebie - zagraj to samo u mnie. Powiesz, czy nie ma różnicy.

To, że jestem wymagający dla jakości dźwięki, to nie frustracja. Z tej samej przyczyny czasem robię zmiany u siebie. Ma być coraz lepiej.

Nie jestem przeciwnikiem paneli, ale one dopiero ingerują w wygląd pokoju. U mnie wszystkie ściany pokoju są wyłożone płytami z drewna i tego nie widać. Kto był w pustym pokoju ze ścianami z tapetą i ze ścianami pomalowanymi farbą ten może powiedzieć ile ten element (tapeta) znaczy. To kwestia nieszkodliwego wyboru i oddania się hobby. Panel nie wyciszy ogólnie pomieszczenia. Wpłynie na warunki w punkcie odsłuchu. A to dwie różne rzeczy.

Da się ewentualnie pominąć tę drugą, ale nie da pierwszej.

Zakładając, że trzeba kupić minimum 2 panele, to twierdzę, że dobry IC za 1600 zł zrobi dużo większą różnicę. Też mogę to udowodnić.

Nie unikam konfrontacji teorii z praktyką, więc proszę mnie nie traktować ideologicznie. Jestem za sprawdzaniem, porównywaniem i ocenianiem.

A powstała opinia ma służyć nie jakimś interesom, tylko szerzeniu wiedzy i podpowiadaniu właściwych, optymalnych rozwiązań.

Czy jak sprzęt trafia do recenzji lub ktoś opisuje swój, to dziękuje producentowi?

Dziękuję panu X z firmy LINN, że mogę użytkować jego wspaniały wzmacniacz. Dziękuję panu Y z firmy Denon, że wypożyczony ze sklepu na odsłuch odtwarzacz cd okazał się taki wspaniały :-)

Śmieszna obrona formuły wpisów. Do paneli nic nie mam, co mam nadzieję dostrzeże ich producent. W lepszych warunkach mogłyby pokazać się z jeszcze lepszej strony. Żeby tak optymistycznie zakończyć.

Pozdrawiam panel... dyskusyjny :-)

Dlaczego nikt nie napisze o wyniku wykonanej próby:

"sprawdzić naciskając na pauzę odtwarzacza przy głośnym graniu. Nie powinien ciągnąć się ogon pogłosu w pokoju.

Jeśli słychać wygaszanie echa (brzęczenie), to trzeba najpierw z tym zrobić porządek. Zachęcam do tej prostej i bezkosztowej próby."

Mój pokój przechodzi ją pomyślnie - może dlatego, że mam znacznie więcej zrobione w sprawie akustyki, niż wykładzina i kotary. A pokój wygląda raczej normalnie.

Bemol - może mnie nie kojarzysz, ale byłem u Ciebie. Szkoda, że nie zechciałeś skorzystać z zaproszenia i mnie odwiedzić i posłuchać tych samych płyt u mnie. Będąc przekonałem Cię do wpływu podkładek pod cd, to może dasz mi też szansę pokazać jak powinna grać muzyka? W naukach ścisłych to się nazywa eksperyment. Jarek ma ode mnie płytę Dead Can Dance. Pożycz - pograj u siebie - zagraj to samo u mnie. Powiesz, czy nie ma różnicy.

To, że jestem wymagający dla jakości dźwięki, to nie frustracja. Z tej samej przyczyny czasem robię zmiany u siebie. Ma być coraz lepiej.

Nie jestem przeciwnikiem paneli, ale one dopiero ingerują w wygląd pokoju. U mnie wszystkie ściany pokoju są wyłożone płytami z drewna i tego nie widać. Kto był w pustym pokoju ze ścianami z tapetą i ze ścianami pomalowanymi farbą ten może powiedzieć ile ten element (tapeta) znaczy. To kwestia nieszkodliwego wyboru i oddania się hobby. Panel nie wyciszy ogólnie pomieszczenia. Wpłynie na warunki w punkcie odsłuchu. A to dwie różne rzeczy.

Da się ewentualnie pominąć tę drugą, ale nie da pierwszej.

Zakładając, że trzeba kupić minimum 2 panele, to twierdzę, że dobry IC za 1600 zł zrobi dużo większą różnicę. Też mogę to udowodnić.

Nie unikam konfrontacji teorii z praktyką, więc proszę mnie nie traktować ideologicznie. Jestem za sprawdzaniem, porównywaniem i ocenianiem.

A powstała opinia ma służyć nie jakimś interesom, tylko szerzeniu wiedzy i podpowiadaniu właściwych, optymalnych rozwiązań.

Czy jak sprzęt trafia do recenzji lub ktoś opisuje swój, to dziękuje producentowi?

Dziękuję panu X z firmy LINN, że mogę użytkować jego wspaniały wzmacniacz. Dziękuję panu Y z firmy Denon, że wypożyczony ze sklepu na odsłuch odtwarzacz cd okazał się taki wspaniały :-)

Śmieszna obrona formuły wpisów. Do paneli nic nie mam, co mam nadzieję dostrzeże ich producent. W lepszych warunkach mogłyby pokazać się z jeszcze lepszej strony. Żeby tak optymistycznie zakończyć.

Pozdrawiam panel... dyskusyjny :-)

Wuelem.

Oczywiście,że cię kojarzę.Opisany przez ciebie test z pauzą w cd zrobię.Dalej jednak nie rozumiem,na jakiej podstawie zarzucasz nam sponsoring i komerchę.

Jeśli chodzi o przypadek Prezesa,to polemizowałbym z tobą.Moim zdaniem żaden interkonekt nie zlikwiduje interakcji tych wielkich paczek,dmuchających do tyłu, z pomieszczeniem.

Płytę Dead Can Dance,którą u mnie puszczałeś posiadam.Każdy z nas stara się rozwijać,uczymy się .nabieramy doświadczenia.Mnie ciężko jest się wyrwać,ale jeśli ty dysponujesz czasem i chęciami,to zapraszam.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.