Skocz do zawartości
IGNORED

Jak z Marantza 1122DC zrobic pre-ampa?

lama999

Rekomendowane odpowiedzi

Odpowiedziami nie sypnelo, wiec moze troche uogolnie temat. Mam dwa wzmacniacze zintegrowane. Oba maja wyscia/wejscia "pre-out" i "main-in". W momencie kiedy z pierwszego wyprowadzam (z "pre-out") sygnal do drugiego ("main-in"), pierwszy powinien byc odpowiedzialny za wybor zrodla a drugi za wzmocnienie. (?) Tymczasem u mnie regulacja glosnosci dziala w pierwszym, w drugim jest nieaktywna... Gdzies sie doczytalem ze niektore modele starych wzmacniaczy Marantza automatycznie odcinaly wmocnienie i przerzucaly sygnal na "pre-out" po wlozeniu wtykow w gniazdo. W tym momencie, na moj rozum wzmocnienie powinno byc regulowane w "koncowce mocy". A ze tak nie jest - powinienem gdzies (w "pierwszym") namierzyc jakis przelacznik?

Natomiast nie bardzo wiem czemu w takim ukladzie sygnal idzie do drugiego - skoro dziala wzmocnienie w pierwszym, powinien slepo wyladowac na niewykorzystanych gniazdach glosnikowych pierwszego...

Nie jestem orlem sprzetowym, pewno popelniam jakis prosty blad... Mam zatem prosbe - zanim zaczne to wszystko przemontowywac i rozkrecac - moze ktos mi ulatwi zycie... ;)

Z gory dziekuje - Maciek

Końcowka mocy jako taka nie musi mieć regulacji poziomu i jeśli jest w integrze rozłączana zworkami - nie posiada jest w tym miejscu.

Funkcja rzedwzmacniacza jest również regulacja poziomu i stąd na wyjsciu pre out nie ma stałego poziomu.

Taka konfiguracja jest najczęsciej spotykana.

Jeśli rozłączyłeś zworki w 1. wzmacniaczu i z pre 1 streujesz końcówkę w 2-gim, to końcowka piewrwszego nie dostaje sygnału.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.