Skocz do zawartości
IGNORED

tuning zwrotnicy w B&W cdm1se - porady

redrobo

Rekomendowane odpowiedzi

Elementy w zwrotnicy nie posiadaja oznakowanych parametrow (oprocz rezystora ceramicznego). Rezystor jest 11 watowy. Czy moge zamienic go na MILLS 5W z Akkusa?(11W nie sa dostepne) Moze ktos podpowie, czy jest sens takiej modyfikacji? Moze cos sie da tu jeszcze polepszyc? Zastanawiam sie tez nad zmiana kondensatora, jak go zmierzyc? Z gory dziekuje za porady. (jestem totalnym laikiem)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-9247-100005538 1170286801_thumb.jpg

post-9247-100005539 1170286799_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/24900-tuning-zwrotnicy-w-bw-cdm1se-porady/

Witam

Widze że twoja wiedza z elektroniki jest kiepska.

Ale tak rezystor ten ma 1.5 om i tyle musi mieć ten który wstawisz, moc może być od 10W w zwyż, najlepiej dać rezystor o wiekszej mocy np 15W.

Kondenstaor ten który masz ma 7uF (oznaczony 7MFD), ale nie jestem pewien gdybys wstawił zdjecie z drógiej strony miałbym pewność. Tu jest mały problem bo najbliższa standardową wartością jest 6.8uf i trzeba by dać dwa równolegle kondensatory.

Pozdrawiam Romek

nie moge zrobic fotki od drugiej strony (kable bardzo napiete) oznaczenie jest takie jak zgadles czyli 7MFD 70WV.

W takim razie mogbym wstawic SCR MKP 6.800uF + SCR KP 0.220uF zamiast tego oryginalnego?

.....to ze rezystor ma miec 1.5 oma to jest dla mnie jasne, problemem jest ze MILLSy maja 5W a nie 10 czy wiecej. Moze sa jakies inne wysokiej klasy rezystory innych producentow?

Gość Patrick

(Konto usunięte)

Witam!

Co, jezeli mozna zapytac, tak "martwi" Kolege w brzmieniu tych glosnikow ze chce je kolega poddawac "modyfikacjom" ? Mam te glosniki juz kilka lat, graly u mnie ze sprzetem ktory przekracza ich wartosc w stosunku mniej wiecej takim jak cinquecento do ferrari i nie myslalem zeby cos w nich zmieniac. Moze po Kolegi odpowiedzi tez zauwaze cos "niepokojacego" i ...

Pozdrawiam!

Witam

Tak jak koledzy juz wyzej wspomnali

Millsa 5W spokojnie mozna wlozyc bez zadnych szkod,

co do kondensatorow SCR to przy takich konstrukcjach kolumn zainwestowalbym w jakies duzo lepsze kondy.

Wiele w watkach pisze sie o ruskich olejakach, cena nie jest zaporowa bo na poziomie kilku zl i mozna je dostac bez problemu na allegro, mysle ze warto by sprawdzic i taka opcje, zamiast wydawac slone pieniadze od razu na Mundorfy.

U mnie sie sprawdzaja, no ale to nie ma co porownywac.

Pozdrawiam

PS niestety one sa wielkie :-) zmniejszy sie litraz obudowa o jakies 250mL :-)

>>>patrick >>>> Co, jezeli mozna zapytac, tak "martwi" Kolege w brzmieniu tych glosnikow ze chce je kolega poddawac "modyfikacjom" ?

... a wiec chce sprobowac... dlatego tez nie zamieniam ich na co innego tylko kombinuje. Pod wzgledem wciagniecia, uroku, muzkalnosci, barwy brzmienia odpowiadaja mi jak najbardziej. tez slucham ich od kilku lat.

Mysle ze mozna wycisnac jeszcze troche neutralnosci, szczegolow, klasy z tych glosnikow.

jejku!! jaka zwrotka!! a jaka cewka!!,i to w kolumnach w sumie nie podstawowym modelu i nie tanim...ech te oszczednosci........

polecam SCR KP,cena wyzsza id MKP ale róznica na korzysc KP jest od razu wyczuwalna.Ale ja oprócz rezystorów i kondów wymienił tez cewke,wiem ze moze byc problem ale one sa tragiczne,w sumie moja jedna tasmówka w zwrotce jest wielkosci całej tej zwrotki..:).

"Mam te glosniki juz kilka lat, graly u mnie ze sprzetem ktory przekracza ich wartosc w stosunku mniej wiecej takim jak cinquecento do ferrari i nie myslalem zeby cos w nich zmieniac"

a słyszałes ta kolumne ale ze zwrotka z prawdziwego zdarzenia?? bo jesli bys posłuchał to napewno zaczoł bys modyfikowac,albo nie,inaczej poprawiac to co spieprzył ksiegowy podczas projektu,bo modyfikacja to bardziej kojarzy sie z przestrojeniem niz z wymiana na normalne elementy,jakie powinny byc w zwrotnicy.

• 1 miesiąc później...

troche czasu minelo... millsy 1.5oma 5w juz wstawione - zmiany konkretnej nie zauwazylem, w nastepnym tygodniu zamienie kondy na Mundorf Supreme 6.8uF... i okablowanie na QED Silver 25th anniversary edition, ... oczywiscie opisze co stalo sie z dzwiekiem...

hmm. ALE WSTYD.

po rozlozeniu kolumny stwierdzilem druga czesc zwrotnicy. czyli te zdjecie na gorze watku to czesc srednioniskotonowa, a to co chcialem zmodyfikowac tego nawet nie widzialem, calkowita porazka...

zabieram sie zatem jeszcze raz...

w sekcji wysokotonowca sa 2 kondensatory BENNIC... nie realne jest zamienienie ich na mundorfy SUPREME

ale czy bedzie zatem sens wymiany ich na zwykle mundorfy ew, serii Zn.???

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja w swoich Paradigmach też zmieniłem kondensator+rezystor w torze wysokotonowym i wymiana była opłacalna bo poprzedni kondziol elektrolityczny troszkę gegradował jakosć wysokich tonów,więcej nie zaszalałem bo w zwrotnicy zaledwie 2cewki ,kondensator i rezystor.

>>asta

wyglada mi to na polipropylen...

zdecydowalem sie, ze oddam nietkniete supremy 6.8 i wezme 4.7 SUPREME na zamiane oraz zbocznikuje tego 10uF malym 0.1uF SCR KP... oczywiscie rezystory na MILLSY

>>>witek_z

bedziesz klonowac? chyba malo realne...

glosniki to wytwor wlasny firmy: plecionka kewlarowa z korektorem fazy oraz metalowa kopulka - sa tam jakies oznaczenia ale to tylko symbole firmowe. jak bede miec juz elementy do zwrotki to przy okazji podam te symbole i sfotografuje druga czesc zwrotnicy.

wymiary znajdziesz w katalogu.

>>>witek-z

nie mam jak i czym pomierzyc cewek, srednice podam wkrotce "na oko" - tak czy siak sadze ze kolega lekko zwariowal. :) to sa bardzo specyficzne glosniki, nie znajdziesz ich odpowiednikow, bo jesli problemem sa wymiary obudowy to przyznasz, ze parametry przetwornikow to inna bajka....

w nastepnym tygodniu bede miec elementy do zwrotki, wtedy podam Ci to co bede w stanie.

Redrobo>

"tak czy siak sadze ze kolega lekko zwariowal. "

Hmmmm, mój kumpel ma B&W P4, uszkodziły mu się głośniki wysokotonowe (za duży poziom volume przy16kHz

z płyty testowej) zadzwonił do dystrybutora i mu przysłali.

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.