Skocz do zawartości
IGNORED

Creek a može Accuphase

Treponema

Rekomendowane odpowiedzi

Dzien dobry wszystkim polskim audiofilom.

Od dluzszego czasu juz chcialem podac jakis wpis na tym forum, ale jakos ciagle nie wychodzilo.

Co tu mowic, hifi a moze high end w czechach to juz zupelnie na wymarciu, niema informacji,

nie ma checi itp. A wiec moje pytanko dla polskich audiofili.

Jakis czas temu zdecydowalem sie na upgrade systemu, ale co tu mowic, trudny wybor bo jakos

nie ma wiele szans gdzie posluchac czy porownac. Jak juz wspominalem u nas to nie najlepiej z highendem

i czasu tez nie wiele.

No to moze moje pytanie.

Chcialbym zamienic Creek 4330 mk II za cos nowszego i mocniejszego. Mialem juz calkiem dosc

wzmacniaczy, ale Creek z tych wszystkich najbardziej wpadl mi do "ucha". Creek podlacony jest

do Xavian XN 125 II - pozniej moze cos od Xaviana z wyzszej polki albo cos od Sonusu.

A wiec rozmyslam o noym Creek Destiny, wykonanie solidne, komfort wystarczajacy.

Ale co tu gadac, zamiast nowego Creeka moze jakis starszy Accupahse 211, 212 ? a moze 307 ? ...

Nie ma mozliwosci odsluchu a wiec pytam o rade, a moze raczej opisanie roznic brzmieniowych czy podania

wlasnych doswiadczen czy opinni. Accuphase i Creek. Na Creeku lubie jego obecnost i srednice. Generalnie nie moze byc przeostrzen ale nie moze tez byc mgielki.

Jaka wasza opinia, bo Accuphase pono bardzo dobry, ale jednak przedrozony ?

Dalsze moje pytanie to w sprawie tuningu. Wiem, ze juz wiele tu napisano, ale informacje

sa tak rozsypane po forum, ze trudno w tym sie w 100tu procentach polapac.

Zakupilem przed miesiacem CDP Sony X 555 ES. Jego wykonanie i dzwiek calkiem zaskakujacy.

Co mozna wytuningowac na tym cedeku, co ma sens a czego raczej nie probowac. Piotrek608

cos wspominal, ze nie warto zamieniac OPamy, bo zle wyjdzie, pono same zamulenie. Ktos tu wspominal

w czym tkwi upgrade pana Svobody, ktos cos o kablach a inny gosc o kondziolkach itp.

Generalnie muzyka to dla mnie przede wszystkim emocje. Co to znaczy: nie szukam sprzetu extremalnie

technicznie doskonalego - mysle ze rozumiecie co mam na mysli - by nie brzamilo zbyt technichnie.

Dziekuje za odpowiedzi i dyskusje.

Patrik

Czech Republic

Havířov

https://www.audiostereo.pl/topic/24929-creek-a-mo%C5%BEe-accuphase/

Accuphase inna liga... A Creek 5250SE nie wystarczyłby ? -Sprawdzałeś ? Jakoś najnowszy z linii Destiny mnie nie przekonał ani oczarował, szkoda.

Poza tym (żeby za daleko nie odjeżdżać z ceną) może Shearne ?

Destiny mnie nie przekonał ani oczarował, szkoda.

- nie oczarowal designem albo juz miales mozlivost odsluchu

- jestem gotowy dla investycji, no to moze jakies pare koron, u Was zlotych mnie nie zwali

- jak juc cos kupic to moze cos solidniejszego, bo co potem jak sie kupi - w wiekszosci ztrata.

5250SE - dostępne tylko używane. Z nowych 5350SE mógłby być odpowiedni. Dużo wydajniejsza końcówka, konstrukcja podobna bo na pasywce i doskonale słychać dobrą stronę Creeka. Jeżeli wspomniane Xaviany to monitorki których słuchałem (z wklęsłą kopułką Focala?) to 5350SE wykrzesze z nich jeszcze więcej a przy okazji ma pilota i jest bardziej uniwersalny - większy zasilacz i 4 tranzystory na kanał robią swoje.

Xaviany nie uzywaja Focal, ale Peerles i Scan Speak. XN 125 drugie edycji to inna wysokotonowka Scan Speak.

Calkiem poprawa w porownaniu do starszych XN 125. Bardziej wyrafinowana wyzsza srednica, mnie wyostrzen,

aczkolwiek Xaviany to raczej sa neutralne z dobra mikrodynamika a gorsza makrodynamika.

>Treponema

Z tego co wiem to Xawiany do szybkich głośników nie należą, a więc przydałby się do nich szybki wzmacniacz. I Creek 5350 SE właśnie do takich należy. Mam go i mogę śmiało polecić. Super dynamika, świetna barwa, detaliczna i otwarta góra, dobra przestrzeń. Ogólnie angażujący dźwięk. Ale uwaga. Potrzebuje minimum 2 miesiące żeby się otworzył i zaczął grać. Na dotarciu gra sucho.

Witam !

>Trepomena

Co do tuningu X555ES to dobrze trafiłeś, polecam temat: "

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) "

Oba cedeki są dość podobne, mam płytkę z wyjściami XLR z X559ES + zegar Tent-a - jak chcesz coś więcej to pisz na priva.

Faktycznie można znacząco polepszyć brzmienie tego cedeka robiąc drobny upgrade filtrów wyjściowych.

Natomiast co do wzmaka, jak możesz sobie pozwolić na Accuphase-a to bierz od razu, w porównaniu z Creekiem to inna liga.

Pozdr.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Gość Patrick

(Konto usunięte)

Witam!

Accuphase to istotnie "inny swiat" w porownaniu nie tylko z creekiem. Nawet "najslabsze" modele nie zawiaoda oczekiwan Kolegi. Jezeli tylko finanse "pozwalaja" to mozna brac w ciemno. Sprzet jest warty kazdego wydanego na niego grosza nie tylko ze wzgledu na jego walory brzmieniowe ale i niezawodnosc i dlugowiecznosc. Moim zdaniem w ostatnich dwoch kategoriach porownywalne produkty robi tylko McIntosch i Audio Research. Brzmienie...poprostu gra, a to wlasnie cecha dobrego sprzetu (celowo nie uzywam nowomowy w postaci High End). Z Xavianami zagra rowniez (odsluchiwalem na swoim systemie XN 185 II ) bardzo dobry dzwiek. Mysle ze "mlodsze rodzenstwo" ze stajni Xaviana ,ktorych jest kolega wlascicielem rowniez nie zawioda. Modyfikacje ES Sony by Svoby ponoc "daja rade" jezeli Kolega juz kupil ES'a moze warto sprobowac (kwestia tylko za jaka cene jakie efekty). Najpierw posluchac zmodyfikowanego modelu i ocenic na "zimno" zmiany w stosunku do fabryki, pozniej zdecydowac. Na zimno w moim rozumieniu to tak zeby uniknac autosugestii ;-). Po skompletowaniu nowego toru pozostanie koledze cieszyc sie muzyka. Czego serdecznie zycze.

Pozdrawiam Patrick !

• Redaktorzy

Treponema - a słuchałeś tego co masz "pod nosem"?- RiAudio robiło swojego czasu przyjemne monobloki i lampowce JJ-Electronic ?

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

Ja też polecam Accuphase'a. To firma której każdy egzemplarz to starannie zaprojektowany high-end. Z praktycznie "dożywotnią gwarancją".

A co bardzo istotne, wrecz najistotniejsze. Jeśli poszukasz w starszych modelach, to za niewielkie pieniądze możesz stać się posiadaczem sprzętu który swoja jakością zdystansuje wszystko to, co normalnie kupiłbyś za te same pieniądze..

Witam,

Miałem wzmacniacz Creeka 5350, a teraz testuję staruszka Accuphase.

Accuphase to solidne nieudziwnione brzmienie o bardzo dobrej średnicy i sporej mocy wyjściowej. Daje to w rezultacie bardzo dobrą stereofonię na monitorach (u mnie Dynaudio).

Creek w porównaniu wypadał znacznie słabiej. Jest niezła góra, lecz średnica jest pozbawiona życia. No i bas nie ten.

Jeśli nie jesteś fanatykiem pilota to wybór jest jasny.

Pozdrowienia.

Dzien dobry.

Serdecznie dziekuje za wpisy bo kazda informacja to jest cenna.

Chyba jednak bede musial gdzies odsluchac jak najstaranniej Accuphase - to bedzie chyba problem.

Moja decyzja ze moze Creeka to wywodzi sie z tego ze znam Creek 4330 i na podstawie

tego moge dokladniej wiedziec jaki dzwiek moze zaoferovac mlodsy creek.

Widzialem we wpisie Accuphase 210 za 26000,- Kč na forum www.lopuch.cz - sekcja highend.

Ri Audio moze nie zly ale komfort za slaby moim zdaniem.

By tak mieszkac okolo Pragi to by nie bylo problemu, ale tu u nas v Ostravie to katastrofa.

Oj boze jak ja nie lubie te przemadrzale Praskie obywatelsto - ale to nie do tematu.

Ad. Xavian 185 - mialem mozlivosc odsluchu. V porovnaniu z XN 125 II lepše barvy, mocniejszy bas i pare

roznic. Konkluzja taka, ze moim zdaniem XN 185 raczej jeden z mniej udanych od Xaviana, za slodkie, dobra barwa,

bez vyostrzen ale jak dla mnie bez zycia i jak to sie u was mowi "wykopu". A ponadto cholernie drogie i dlatego taka konkluzja.

XN 125 II mniejsze, tansze a nie wiele ustepuja, wg. mnie bardziej zycia wkladaja do muzyki i entuzjazmu.

W sprawie tuningu Sony, zbadam dokladniej sprawe jak troche czasu bede mial.

Dziekuje.

Patrik Ožana

ČR

Obecnie w Polsce jest znów oficjalny dystrybutor Accuphase to Audio Center z Krakowa, wiec nie masz aż tak daleko;) Ja na twoim miejscu poszukałbym na ebay’u, jest tam kilka wzmacniaczy tej firmy. Pozdrawiam...

Accuphase na przedostatnim AudioShow grały dość beznadziejnie, ale wtedy słynny Audiolazurek je prezentował, wiec niekoniecznie była to wina sprzętu. Faktem jest, iż wedle opisów Accu ma zupełnie inną tak zwaną estetykę brzmieniową niż Destiny. Osobiście jestem mile zaskoczony odsłuchem tego ostatniego: przejrzysty i neutralny dźwięk, dość chłodny, ale po przesłodzonej, trochę efekciarskiej hybrydzie Vicka, dźwięk Creeka przyjąłem wręcz z ulgą. Przy czym możliwościami dynamicznymi Angol wcale nie ustępował – na oko trzykrotnie cięższemu - chińskiemu smokowi. Grało to z najdroższymi Eposami i odtwarzaczem Shearne’a.

Accu to ponoć brzmienie potężne, ale też słodkie i miękkie, lampopodobne, japońskim Makiem go nazywają i tak dalej(choć na wspomnianym AS grało jaskrawo i krzykliwie). Sptkałem się z opiniami, że ich najtańsze integry nie grają na poziomie czołówki w tej cenie. Oczywiście, przy zakupie z 2-ręki, to nie musi być problem, zwłaszcza przy tak wysokiej jakości wykonania.

ogólnie creek to LÓD a Acuuphase to Miód:):)...wyzszy creek grał u mnie w domu około 15-30 minut tyle byłem w stanie go wytrzymać..krew z uszu

A Accuphase E212 to moje marzenie...szkoda ze nawet na kable nie mam:(

Dokładnie to chodziło mi o ten wpis : "Grało to z najdroższymi Eposami i odtwarzaczem Shearne'a.

Accu to ponoć brzmienie potężne, ale też słodkie i miękkie, lampopodobne, japońskim Makiem go nazywają i tak dalej(choć na wspomnianym AS grało jaskrawo i krzykliwie)"

witam moze troche nie na temat (ale przynajmniej na temat audio) a ja mam pionka i paradimy i generalnie jestem zadowolony z brzmienia tego zestawu, chociaz bazujac na waszych niektorych opisach brzmienia i opisach w "muzyka i hi fi" (wydaje mi sie , ze) wiem czego mu barkuje (pomimo wg mnie wielu zalet). do czego zmierzam -zastanawiam sie czy jak by ktos z was audiofili z wywazonymi uszami z bębenkami z włokna weglowego , wpadł do mnie to co by mi o nim powiedzial na temat jego brzmienia. dodam ze moja ocena jest bardzo subiekywna , bo bazuje na bardzo malym porownaniu z innym sprzetem (a na pewno nie z lepszym)

przepraszam ze się wetnę

Treponema>

czy mógłbyś w "o mnie" dać jakiegoś maila do siebie,

mam pytanie na priv ,dotyczące pewnego urządzenia produkowanego w twym pięknym kraju.

a nie chce zaśmiecać wątku.

dzieki i pozdr.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.