Skocz do zawartości
IGNORED

Dlaczego ten zestaw nie gra?

MarJab

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Forumowiczów.

Mam problem ze swoim zestawem stereo, a mianowicie, skurkowany nie chce grać. Być może jest to wina mojego niewyrobionego ucha, a może zbyt dużo oczekuję od swojego "sprzętu".

Zestaw pierwszy raczej nie budzi zastrzeżeń:

- wzmacniacz lampa OMAK

- CD Cambidge Audio

- Avance Omega 503 (2-drożne z basrefleksem)

- wszystko spięte Real Cable (BM 400 + taśma sygnałowa, oznaczeń nie pamiętam (jestem w pracy) ale kosztowała ok. 400zł).

Problem pojawia się przy drugim zestawie:

- wzmacniacz KD-261

- napęd DVD Panasonic (DVD Audio/Video)

- Magnat Sonobull 80 (3-drożne 80/120W)

- interkonekt OEHLBACH ICE BLUE

- głośnikowe NAKAMICHI (miedź i srebro)

Tak jak pisałem, ucho mam niezbyt wyrobione, ale wydaje mi się, że wogóle nie ma toto dołu. Średnica i góra wydają się całkiem przyzwoite (dźwięk jasny i wyraźny, ale nienachalny), natomiast tony niskie wydają się mdłe i zamulone.

Zamiana kabli oraz napędów nic nie wniosła do sprawy. A swoja drogą aż dziw bierze, że sygnał z DVD może być tak dobry.

Dzisiaj spróbuję pokombinować z zamianą wzmacniaczy ale podejrzewam, że sprawcą całego zamieszania może być firma MAGNAT.

Będę wdzięczny za wszelkie opinie.

https://www.audiostereo.pl/topic/24942-dlaczego-ten-zestaw-nie-gra/

>MarJab, 6 Mar 2006, 21:33

No wiesz, wszyscy tu wiedzą, że Magnaty to kolumny efekciarskie.

Tylko Ci się chwali, że sam je zlokalizowałeś jako źródło problemów.

Rośnie nam następny audiofil :-)

Jaro_747

Jestem Europejczykiem.

Qrcze, to jakie kolumny w rozsądnej cenie (>1000zł) polecacie, żeby dobrze zagrały z KD-261. Wyszukiwarka nie dała na to pytanie jednoznacznej odpowiedzi. Najlepiej pasowałyby jakieś niewielkie monitory. Zastanawiam się nad TANNOY Mercury M2, ale może jest coś tańszego? Przy całej sympatii do wzmacniacza KD-261, nie jest to jakaś wyrafinowana i droga konstrukcja i nie bardzo chciałbym pchać się w wysokie koszty.

Wymiary pokoju, to ok. 20m2.

Co do muzyki, to ostatnio najchętniej skłaniam się do klasyki, chociaż jakiś ostrzejszy rock, a czasami nawet pop też przejdzie.

Do tej pory nie miałem jeszcze tranzystora więc nie mam porównania, a lampa wiadomo, jak to lampa - ciepło i głęboko.

KD-261 miał podobno grać jasno i szybko, ale to co wyprawia z tymi Magnatami woła o pomstę. Nic tylko kupić pół metra żółtej gumy i sobie w łeb strzelić.

Z ceną kolumn nie chciałbym przeginać wziąwszy pod uwagę cenę wzmacniacza. Chociaż z Avancami grał niekiepsko.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.