Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 tygodnie później...
  • Redaktorzy

Chętnie bym się wybrał, ale mój nowy bicykl zostawiłem na razie w Białowieży, gdzie służy mi w terenie. Jest to polski Kross Grand Trekking, może wstyd się przyznać (he he!), ale za 520 pln u lokalnego dealera. Osprzęt Shimano, zmiana biegów manetkowa (ale taka dość inteligentna, całkiem wygodny patent). Niestety, za tą cenę bez amortyzacji, więc w lesie dupa trochę boli, zanim nie nastąpi adaptacja. Za amortyzowany zapłaciłbym ponad 1000, a to na razie nie wchodziło w grę. Rama 22", koła 28".

• Redaktorzy

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Tak to wygląda. Seria ekonomiczna Krossa. Planuję na razie jeden tweak - wymienię siodełko. To co jest, jest całkiem przyzwoite, ale można lepiej.

Ukryta Zawartość

Jozwa a nie da sie dolozyc do sumy ok 1000 - 1200 pln.

Rama aluminiowa i bardziej niezwodny osprzet. Jezeli oprocz jazdy miejskiej planujesz wypad w plener to tym bardziej.

Ale jezeli masz zamiar zostawiac rower na miesci to z drugiej strony szkoda kasy. Ci okropni zlodzieje...

• 4 tygodnie później...

Ciekawe - moim okiem - rowery (1,0-1,6-1,8kzł). PRZEDE WSZYSTKIM KOMFORTOWE i praktyczne. Przyzwoicie wykonane i wyposażone. Do miejskiej dżungli i turystycznej, rekreacyjnej jazdy w terenie.

1) Mój nr 1 to niemiecki BOCAS np. CX.F400 (~1,6kzł), ale i inne modele. Komfortowy - b. mi się spodobał. Wygodne rączki (niepotrzebne rękawiczki - wolę bez). Jakość wykonania BOCASów z miejsca budzi zaufanie. Rowery kompletnie wyposażone. Cena średnio atrakcyjna, jednak usprawiedliwiona solidnością i jakością wykonania oraz użytych komponentów. Nie znałem do dziś tej marki. Ponoć made in Europe. Ech, ma-rze-nie... ;)

Niektóre modele mają oryginalnie rozwiązaną amoryzację. (Mnie się podobała.)

2) KROSS (a jednak) TRANS PACYFIC (~1,2kzł). (Taniej, a mógłby rywalizować z ww. BOCASem.) Ale też inne, podobne do tego modele. Zwraciłem uwagę na ładny zielonkawo-metaliczny lakier ram i oryginalne rozwiązanie amortyzacji siodełka (już nie sprężyna). To ustrojstwo zajmuje sporo miejsca - ok. 10cm. Nie wiem jak działa, ani czy jest skuteczne. Widziałem dziś po raz 1. Wydawało mi się, że może ma to coś wspólnego z samoregulacją siodełka podczas ostrych zjadów i podjazdów ale całkiem możliwe, że nie. W każdym razie intrygujące i - ponoć - lepsze od stosowanej dotychczas sprężynowej amortyzacji sztycy siodełka.

KROSS zaczał stosować aluminiowe kierownice (podobnie jak BOCAS) i wyraźnie poprawiły się siodła (bardziej komfortowe). Bagażniki są b. solidne - do 25kg. Za te pieniądze, rowery są kompletnie wyposażone ! IMO trochę za cienkie opony.

Dynamo - w przedniej piaście - podobnie jak u BOCASa.

3 ) Najsłabiej w tym towarzystwie wypadł GIANT (ale też brałbym pod uwagę). Myślę o damskim modelu ramy: Expression FS (1,1kzł). Stosunkowo tani i prosty model ale ładny i dosyć solidny. Rączki - tragiczne, opony - IMO - za cienkie.

Zwraca uwagę ładny kształt i kolor (ciemnobrązowy, metaliczny) ramy.

I to tyle z mojego dzisiejszego rekonesansu po olsztyńskich, specjalistycznych sklepach rowerowych.

Ukryta Zawartość

Coś taniego:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

netboy, 30 Lip 2006, 00:17

E, tam: się kończy, hehe - jak spadnie 1. śnieg :))

Ad. rowerów to mam obecnie 4 na których mogę jeździć. Inne cele zepchnęły wymianę mojego roweru na plan dalszy. Zresztą mało jeżdżę, a ten co mam - zasadniczo - mnie zadawala.

Pozdrawiam.

Odnosnie rowerów Kona, to jest w nich naprawde nieprzyjemny zgrzyt, maly, ale jest. To tylna piasta. W Cowanie, Stinky< nawet wyzszym modelu> montuja piaste tylna Shimano, która nie nadaje sie nawet do XC. To jakies turystyczne badziewie. Wiem, bo wlasnie wymienialem. Jest to naprawde dziwne. Po pewnym czasie oska wygina sie tak, ze uniemozliwia prace hamulców tarczowych! Polecam od razu ja wymienic.

>no wiesz... szitmano

ja tam na szitmano nie narzekam. Dwa rowery mam zbudowane w oparciu o shimano, jeden niecale 10 kg (wiekszosc xtr) a drugi 11 kg (conajmniej xt). Nowy xtr shimano wydaje sie byc jeszcze duzo lepszy (lzejszy) tylko te ceny . . . czesto jeszcze absurdalniejsze niz w audio ;)

>>liamk

no tak ale xt to nie deore :D niestety.

a xtr no fajny tylko kaaaasa faktycznie zabojcza. ostatnio wyniuchalem fajne kola lekkie i nie drogie tylko niestety nie wiem jak z trwaloscia, poczekam do przyszlego sezonu moze ktos cos o nich napisze.

Ukryta Zawartość

michal

Ukryta Zawartość

>ostatnio wyniuchalem fajne kola lekkie i nie drogie tylko niestety nie wiem jak z trwaloscia

dobre i lekkie kola to podstawa. W tym lzejszym rowerku uzywam mavic srossmax sl. Co ok 300 km pojawiaja sie luzy na lozyskach i trzeba dokrecac, poki o tym pamietasz nie bedie problemu. Same kola sa bardzo lekie i obreszcze+szprychy mega wytrzymale - trzeba miec wybitnie spaprana technike by je rozcentrowac nawet podczas extremalnej jazdy XC. Mialem krakse, podczas ktorej od uderzenia tylnym kolem wypielo sie ono z ramy ale ani grama sie nie rozcentrowalo - rama niestety pekla :/

W rowerze do treningow mam ritchey girder pro - imho bardzo kozystny stosunek jakosc cena.

Moja stara piasta i nowa wizja. Od razu zmienilem tez tylna obecz, wraz z detka tioga

tylne kolo wazy 3,2kg! :>. Ale problem niedolotow itp jak sadze zostal rozwiazany.

Ukryta Zawartość

post-5130-100008384 1170297321_thumb.jpg

post-5130-100008385 1170297319_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam , jezeli chodzi o te "amerykanskie" kola od Formickiego , to nie sa az TAKIE lekkkie , bez zaciskow cos takm 1500 gram , wyglad calkiem ...calkiem ... a jak z trwaloscia , nie wiem, ale od dokrecanie lozysk w Mavickach mozna oszalec :)..a polamanie obreczy i wymiana to koszmar cenowy , ja wybralem takie od chlopakow z Bikestacji , ringle /dt/sun 3000 km i lekka korekta tylnego kola , ale jak to przyspiesza :)! , rower rwie do przodu jak cholera pzdrJacek

>bez zaciskow

a racja, mavicki podaja wage z zasiskami

>dokrecanie lozysk w Mavickach mozna oszalec

nie uwazam sie (jeszcze) za szalenca :)

>a polamanie obreczy i wymiana

jesli podczas wypadku polamiesz crossmaxy sl to nie bedziesz musial kupowac nowych bo prawdopodobnie bedziesz martwy :)

..martwy,,:)..a nie koniecznie ..po treningu z kolega jechalismy na wodospad w Szklarskiej , takim szutrowym deptaczkiem ( no bo fajne Panie tam chodza:))m , tlok , zupelnie przypadkowo kolega oparl sie o mnie i wjechal w moje przednie kolo ktore ...peklo ...zyje jek widzisz:)

• 3 tygodnie później...

Hmm ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

to jak tak dla odswiezenia tematu- mam nadzieje, mile dla oka widoczki.

dopiero co zakonczone 'eire rowerem' :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.