Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Ja również czuję endorfiny, ale tylko podczas jazdy mtb.

U mnie uptodate jest 1.600 km z czego 500mtb. 1100km to głównie jazda po mieście i dojazdy do pracy, gdyż rower traktuję, jako główny środek lokomocji miejskiej.

W dniu 25.04.2023 o 13:57, GB napisał:

1100km to głównie jazda po mieście i dojazdy do pracy, gdyż rower traktuję, jako główny środek lokomocji miejskiej.

No właśnie u mnie od czasu pracy zdalnej, znacznie spadły roczne kilometraże. Z około 8-9 tys. km rocznie, do około 5 tys. km. Jednak takimi dojazdami do pracy można trochę km zrobić, szczególnie, że miałem ok 14 km w jedną stronę.

System gra dobrze, albo nie....

Niezłe kilometrów kręcicie.

Ja cały rok dojeżdżałem do pracy 7 km w dwie strony.

I w ciągu kilkanaście wypadów ponad i poniżej 100 km. 

Pytanie mam bo w tym roku chciałbym kupić sobie taką odzież typowo rowerową. Buty Shimano platformowe, do tej pory były to under amour z miarę twardą podeszwą.

Spodenki prawdopodobnie z szelkami ja pd lat jeżdżę w zwykłych spodenkach do biegania.

Macie jakieś sprawdzone firmy spodenek rowerowych?

Ja znalazłem tanie w Hokololo oraz takie:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ważne żeby były z materiału typu coolmsx, elastan, poliester a nie poliamidu.

Cena maks 350 zł

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Szkice

Na bike.inn możesz fajne promocje wyhaczyć. Teraz jest nieco słabiej bo jest początek sezonu.
Moja ulubiona marka to Pearl Izumi (serie Pro i Interval, czasami Attack), a z polskich Raso. Dobry stosunek cena/jakość mają te lepsze rzeczy z Decathlonu (Van Rysel, Triban), mam na myśli najwyższe modele. Jest też kilka fajnych, przystępnych cenowo firm, funkcjonujących głównie w Internecie co chcę wypróbować. Np. Yellow Cycling, albo Victory Chimp.

Nie polecę Ci natomiast żadnych spodenek z prostego powodu. Te trzeba po prostu trafić i dobrać "pod siebie". Każdy ma inną budowę, inne siodełko, jeździ w innej pozycji, więc będzie pasować mu inna wkładka i jeszcze sposób jej wszycia. Powiedzmy przy trasach, do kilku godzin nie jest to aż tak istotne, ale przy częstych jazdach już bardziej.

Moje ulubione to Canyon Cargo Bib shorts (obcisłe, ale z kieszeniami po bokach) 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Te najczęściej zakładam na jakieś całodzienne wyjazdy, lub na gravela, bo te kieszenie się przydają, poza tym spodenki są bardzo wygodne.

Ulubione na szosę to Pearl Izumi Interval. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  i te mam w trzech kolorach. Zwykle poluje na promocje, ale trzeba być cierpliwym, żeby trafić te lepsze modele, ew. poczekać sezon bo jak wchodzi nowa kolekcja, to stare lądują na przecenie. 

Mój najgorszy zakup, to Van Rysele z Decathlona (takie bez szelek). Dobra jakość, gruba i fajnie amortyzująca wkładka, ale tak wszyta, że po ok 2h bolą i obcierają mnie jaja... Dlatego tak jak pisałem, ze spodenkami może być klops, jak się źle trafi, więc nie chcę polecać.

Spodenki z szelkami są wygodniejsze, bo możesz się objeść i nie będą Ci uciskać brzucha. W tych bez szelek, łatwiej jest ogarnąć różne potrzeby, ale jak zjesz solidny obiad, to potrafią nieco gnieść.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Używasz potówki? 

A kojarzysz firmę Polską quest fajne mają spodenki z szelkami na długie dystanse 8+. Cenowo wbija się w mój przedział.

Ukryta Zawartość

Obczaję sobie te co mi wysłałeś dzięki 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Szkice
4 minuty temu, Szkice napisał:

Polską quest

Quest i Eroe, to o ile mnie pamięć nie myli marki należące do Mai Włoszczowskiej i odpowiednio jej mamy i męża. Warto sprawdzić, generalnie słyszałem dobre rzeczy.

Potówki używam. Pozwala mi czasami nie prać koszulki, tylko samą potówkę. Ponadto koszulka tak się nie lepi do ciała. Nie jest to coś niezbędnego.

Ja mam Raso, są bardzo dobre jakościowe i super wygodne, używam ich z powodzeniem już drugi sezon. Mam również bibsy Odlo, też znakomita jakość. Na pewno muszą być szelki, takie zwykłe spodenki przesuwają się i nic dobrego z tego nie wychodzi, choć jeśli ma być budżetowo i bez specjalnych wymagań, to można kupić majtki z wkładką rowerową (są na Allegro za 60 zł). Jest on gruba, dobrze leży, amortyzuje i na takie jeżdżenie do 2 godzin wystarcza. Warunek: trzeba na nie ubrać obcisłe spodenki rowerowe, aby je trzymały i zapobiegały przemieszczaniu.

Potówka jest przydatna na taką pogodę jaka była w niedzielę, czyli ciepło, można się już ubrać na lekko, ale powietrze jeszcze jest chłodnawe, nie rozgrzane. Wówczas mokra koszulka nie przylepia się do pleców. Jak zaczynają się rzeczywiście wysokie temperatury, to potówka już nie, bo to dodatkowa warstwa.

Edytowane przez EmilioE

"Tynk pożera dźwięk" 747

3 minuty temu, EmilioE napisał:

Ja mam Raso, są bardzo dobre jakościowe i super wygodne, używam ich z powodzeniem już drugi sezon. Mam również bibsy Odlo, też znakomita jakość. Na pewno muszą być szelki, takie zwykłe spodenki przesuwają się i nic dobrego z tego nie wychodzi, choć jeśli ma być budżetowo i bez specjalnych wymagań, to można kupić majtki z wkładką rowerową (są na Allegro za 60 zł). Jest on gruba, dobrze leży, amortyzuje i na takie jeżdżenie do 2 godzin wystarcza. Warunek: trzeba na nie ubrać obcisłe spodenki rowerowe, aby je trzymały i zapobiegały przemieszczaniu.

tak naprawdę śmieszą mnie te wkałdki , w tkórtych można jeździć do 4 godzin... Ja bez zadnej wkłądki mogę jeździć 6 godzin w zwykłych spoednkach 4f do biegania - wystarczy sudokrem a i bez niego się obejdzie. Tu bardziej szukam dopasowanych spodenek i jak już mają wkałdkę to do jazdy powyżej 7, 8 godzin 🙂 Więc wolę wydać te 350 zł 

Kup Pearl Izumi, albo po prostu Shimano ( z resztą to już ten sam koncern).

Tu masz okazyjną cenę

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

19 minut temu, Allmr napisał:

Kup Pearl Izumi, albo po prostu Shimano ( z resztą to już ten sam koncern).

Tu masz okazyjną cenę

Ukryta Zawartość

wkłądka do 3 h godzin jazdy trochę słabo. Jak długo jeździ się rzeczywiśćie na takiej wkłądce komfortowo?

Chyba jednak wybiorę albo Raso albo Questa której ze spodni bo wkałdki gwarantują do [ponad 8 h + jazdy i polecane są zarówno do mtb albo szosa gravel. A po za tym Polska firma ale jeszcze trochę czasu jest by się porządnie zastanowić

Ukryta Zawartość

Najpierw piszesz:
tak naprawdę śmieszą mnie te wkałdki , w tkórtych można jeździć do 4 godzin... Ja bez zadnej wkłądki mogę jeździć 6 godzin
Teraz z kolei:
wkłądka do 3 h godzin jazdy trochę słabo

To zdecyduj się w końcu, czy to ma znaczenie, czy nie?
Ja w tych portkach Shimano jeżdżę po kilka godz i nie odczuwam dyskomfortu. Mają zwykłą materiałową wkładkę, bez żadnych żeli dupereli.

Całkiem śmieszne to stwierdzenie: wkałdki gwarantują do [ponad 8 h + jazdy i polecane są zarówno do mtb albo szosa gravel

3 minuty temu, Allmr napisał:

Najpierw piszesz:
tak naprawdę śmieszą mnie te wkałdki , w tkórtych można jeździć do 4 godzin... Ja bez zadnej wkłądki mogę jeździć 6 godzin
Teraz z kolei:
wkłądka do 3 h godzin jazdy trochę słabo

To zdecyduj się w końcu, czy to ma znaczenie, czy nie?
Ja w tych portkach Shimano jeżdżę po kilka godz i nie odczuwam dyskomfortu. Mają zwykłą materiałową wkładkę, bez żadnych żeli dupereli.

Całkiem śmieszne to stwierdzenie: wkałdki gwarantują do [ponad 8 h + jazdy i polecane są zarówno do mtb albo szosa gravel

Mówię, że śmieszą bo poco wogóle takie wkładki.  Jeżdzę bez wkładek a chcę kupić porządnie szorty a jak w nich są wkłądki to już szukam na ultra dystanse całodniowe. To chyba logiczne. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

moje faworyty- 

wszędzie wpychają tej poliamid a to syf

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jedne i drugie fajne. Nie sugeruj się tylko tym co piszą o wkładce, bo tak jak pisałem, jak Ci krój i wszycie kładki nie podejdzie, to i tak będzie lipa. Pomyśl jak Ci będą kolorystycznie pasować do reszty stroju, i weź pod uwage, że boczne kieszenie to fajny bajer.

54 minuty temu, barmanekm napisał:

Jedne i drugie fajne. Nie sugeruj się tylko tym co piszą o wkładce, bo tak jak pisałem, jak Ci krój i wszycie kładki nie podejdzie, to i tak będzie lipa. Pomyśl jak Ci będą kolorystycznie pasować do reszty stroju, i weź pod uwage, że boczne kieszenie to fajny bajer.

Rekord w zwykłych którkich spodenkach za 30 zł to ponad 170 km ale dupsko piekło mocno choć sudokrem wiele by pomógł.  Po latach lepiej kupić coś co będzie poprawiało komfort bo lata lecą 😉 

4 godziny temu, Szkice napisał:

Rekord w zwykłych którkich spodenkach za 30 zł to ponad 170 km ale dupsko piekło mocno choć sudokrem wiele by pomógł.  Po latach lepiej kupić coś co będzie poprawiało komfort bo lata lecą 😉 

Ciuchy ze szczególnym uwzględnieniem pampersa i zatrzaskowe pedały to dwa największe wynalazki rowerowe!

nagrywamy.com

29 minut temu, przemak napisał:

Ciuchy ze szczególnym uwzględnieniem pampersa i zatrzaskowe pedały to dwa największe wynalazki rowerowe!

Pedały zatrzaskowe już sobie daruje, ale planuje kupić też jakieś buty shimano na platformy

Ciekawe. Cala mlodosc przejezdzilem w koszykach i byly super, a po przesiadce na MTB, nie moglem sie do zatrzaskow przyzwyczaic. Zmienilem na platformy i wyprobowalem wiele five ten (bo to Adidas), a skonczylo sie na…. halowych tenisowych Barricades
2 minuty temu, xajas napisał:

Ciekawe. Cala mlodosc przejezdzilem w koszykach i byly super, a po przesiadce na MTB, nie moglem sie do zatrzaskow przyzwyczaic. Zmienilem na platformy i wyprobowalem wiele five ten (bo to Adidas), a skonczylo sie na…. halowych tenisowych Barricades

Ukryta Zawartość

Ja cisnę 3 rok na under amour nijak się mają do butów rowerowych ale mają fajną twardą podeszwę 

Ukryta Zawartość

36 minut temu, xajas napisał:

Ukryta Zawartość

Ja nie lubiłem koszyczków takich zapinanych jakoś, chyba ze strachu, jak się pojawiły to trochę jeździłem w takich noskach plastikowych nie zapinanych, ale zatrzaski to jest to! 

Ukryta Zawartość

nagrywamy.com

Pierwszomajowo.

Tu trochę więcej.

Ukryta Zawartość

24a35e2b9c0455a253b77db1366166ce.jpg929e091695dbe392dbd450866c89d03b.jpg4d4ec8c302aab077408a9aaa9c288626.jpg18c0e844d9a372b2e2ee068e3f8a87f6.jpg7716df335fd39e4d905a62e8c37ac032.jpg45a506b9c2194c6a832179539fffbf61.jpg

Ukryta Zawartość

Kojarzy ktoś ten przejazd w Turbaczu, chodzi głównie o ten odcinek do Jankowki. Czy można go przejechać na rowerze górskim czy to będzie dla bardziej ekstremalnych wyjadaczy? Ten odcinek będzie na 99% z górki.

A tu Dzisiejszy wypad do inpostu 200m. Paka większa niż rower a w środku mała kawka, ratowałem się i piny Wlazły w łydkę 

Ukryta Zawartość

IMG_20230502_125001.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Redaktorzy
10 minut temu, Szkice napisał:

[...]ratowałem się i piny Wlazły w łydkę 

Ja trzy lata temu przeorałem nogą o największą tarczę patelni, ale zapytany skąd to mam odpowiadałem, że drapnął mnie tygrys, który uciekł z wrocławskiego zoo, ale zdążyłem mu odjechać. 😉

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

• Redaktorzy

Pamiętam u siebie, że krew buchnęła jak ze szklanki*...

Prawie...

I szczypało. Lałem wodą utlenioną. Ale taki ból to nie ból.

*) "Zrodnia i kara" F. Dostojewski

18 minut temu, kangie napisał:

Pamiętam u siebie, że krew buchnęła jak ze szklanki*...

Prawie...

I szczypało. Lałem wodą utlenioną. Ale taki ból to nie ból.

*) "Zrodnia i kara" F. Dostojewski

Ja dopiero w domu zauważyłam, że mam nogę rozwaloną. Jestem nieczułym skurczybykiem 

a tu mały patent, na czyszczenie rowera, małe cisnienie ale dochodzi e miejsca niedostepne. 

Czasem używam 

• Redaktorzy

Ja dopiero w domu zauważyłam, że mam nogę rozwaloną. Jestem nieczułym skurczybykiem 

Zaprawionyś fest, łyda koń-kret-na!  Szacun za to, bo sam pewnie wiesz jak często na forumach jest - więcej sprzętu niż talentu! 😄 😉

a tu mały patent, na czyszczenie rowera, małe cisnienie ale dochodzi e miejsca niedostepne. 

Czasem używam 

Niezłe. Możliwe, że kupię sobie to ustrojstwo. A wtedy browarek dla Ciebie! 🙂

10 minut temu, kangie napisał:

Zaprawionyś fest, łyda koń-kret-na!  Szacun za to, bo sam pewnie wiesz jak często na forumach jest - więcej sprzętu niż talentu! 😄 😉

Niezłe. Możliwe, że kupię sobie to ustrojstwo. A wtedy browarek dla Ciebie! 🙂

Ty masz większą łydę. Zaczynałem na fenixie brata z tourneyem, który rypał się na każym wypadzie 🙂 

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.