Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Masz dokładnie ten sam problem, który miałem ja. 

Grawel nie dla mnie. Tak jak piszesz kamienie itp. 

Szosa to na znowu jesteś zmuszony tylko po asfalcie śmigać. 

Pozostaje mtb. I też tak wybrałem.
U mnie jest 1x12 z 32t.
Nie ma co się oszukiwać. Aby było bardziej uniwersalnie wybrałbym 40t jeśli wejdzie. Coś Ala grawelowy mtb.

Moja kobita miała 1x10 28t i zmieniłem jej na 34t. Teraz może mnie dogonić  
Ja mam również 1x12. Z przodu w jednym trailowym zmieniłem z 34T na 30T a enduro na 28T.

W tych rowerach priorytet to podjazd, a on często stromy i techniczny, dlatego im niejsza zębatka z przodu tym lepiej się podjeżdża.

Dodatkowo przednie zębatki mam w owalu, co również pomaga przy jeździe pod górę.

Pod górę też fajnie. Jednak z góry na dół dobrze  jest znacznie szybciej.

Jestem z tych co przez lata jazdy wypracowali własne smarowidło do łożysk. (lepiej -oczywista- wypadają "poprawione" maszynówki niż wianki - choćby nawet XT). Kilka lat temu miałem zabawną sytuację: w zaprzyjaźnionym warsztacie poprosiłem o zaplecenie trzech kół (dwa DH ze średniej półki Tokena i jedno SRAMa).

Po dwóch dniach patrzę w telefon i nie wierzę własnym oczom: chyba z dziesięć nieodebranych połączeń ze sklepu rowerowego. Oddzwaniam. Facet z dużym doświadczeniem, taki co to nie musi sprawdzać natężenia szprych tylko wyczuwa właściwe dotykiem, ponagla mnie żebym najlepiej jeszcze dzisiaj przyjechał po odbiór gotowych kół. Przyszły mi do głowy obrazy jakiegoś pożaru w warsztacie czy innej powodzi, która wymusza szybkie pozbycie się ocalałych artefaktów. Jadę spodziewając się widoku nowych, choć nadpalonych lub zatopionych piast i obręczy.

Facet patrzy na mnie podejrzliwie i  tak rzecze: Dobrze, że pan przyjechał, trzeba jak najszybciej odebrać te koła (w wyobraźni już widzę popalone pożarem obręcze); Panie 40 lat zaplatam koła ale te pańskie to jak zakręcę to w ogóle nie chcą się zatrzymać! Drogie są te pańskie piasty?

Ja mu na to: aaa ... to tylko taki mój smar do łożysk.

Dobra, odbieraj pan, nie chcę tego tutaj składować! Normalne koła nie kręcą się kilka minut, zabieraj je pan! 🙂

Jeździcie jeszcze bo ja tak choć zimno i wieje jak cholera. Dzisiaj krótka jazda w warunkach ‘Tylko dla orłów’… Powiedzial bum ze w paru miejscach to za bezpiecznie nie było. Wiało chyba ponad 80km/h.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez jackk

Oczywiście. Dzisiaj u mnie 10 stopni, więc jeszcze jesień i takie ubranie. Ale jutro to raczej już zimowe ubranko i chyba ogrzewanie do butów, bo trochę zmarzłem przez te dwie godziny 😉

nagrywamy.com

Póki co do rpacy robię codziennie ponad 13 km w dwie strony i to mi wystarcza. Napęd dogorywa już bardzo a nie ma za bardzo kiedy go wymienić bo rower na bieząco potrzebny

Ja już rowerek schowałem. Doposazam się przez zimę. Zębatka 40t na allie zamówiona. Zobaczymy jak się na sprawdzi. 

Aktualnie kilka razy w tygodniu staram się na trenażerze śmigać. Około 5km kadencja 75-85 średnia 22-25 km/h. 

Takie 10-15 minut jazdy tak mnie sponiewiera że starczy 😉😂😂😂

Chyba to już ostatnie jazdy na rowerze szosowym w zeszłym tygodniu i  sezonie . Ciężej się oddycha. Zimno, a będzie jeszcze zimniej , choć wypadów do lasu na MTB nie wykluczam. Licznik pokazuje 2857 km w na szosie w tym roku. Przed ostatnią jazdą ułamałem końcówkę wentyla przy pompowaniu i przed nowym sezonem założę lekkie, wyścigowe z cienkiej ...., chyba to nie guma  , które czekają na swoją kolej na półce. Pora przeprosić się z rowerem spinningowym i wioślarzem oraz 😁 nasmarować narty. Cykl za cyklem wciąż się kręci..

Szosę już dawno odwiesiłem na kołek. Wczoraj i dzisiaj mtb po lasach. Piękne kolory, czasami nawet słońce zaświeciło. Zaskakujące, że odczuwalna temperatura jest znacznie wyższa od tej na termometrze.
Na razie kombinuję, jaką nową zabawkę sobie kupić w zimę, chyba pójdę w nowe koła karbonowe do szosówki.

3 godziny temu, Allmr napisał:

chyba pójdę w nowe koła karbonowe do szosówki.

Polecam. Jeśli lubisz jazdę stałym tempem po płaskim 30km/h i wyżej  to przy stożkach 40- 50 mm odczujesz różnicę na plus. Łapiesz rytm , kadencję i do przodu. Dochodzi jeszcze niemierzalny metrycznie aspekt estetyki roweru😀. Zachęca , żeby nań wsiąść i cisnąć. Minusem jest odczuwalna podatność na boczne podmuchy wiatru, ale przy cięższym riderze 80 kg+ łatwa do opanowania. 

Wiem, na karbonach różnych marek jeżdżę od ładnych paru lat. Nawet w rowerach mtb mam karbonowe DT.
Rowerów na razie nie zmieniam, bo nie widzę nic interesującego, a nowa zabawka, jak nowe kółka, to nowy motywator. Celuję w niski profil (40mm), wyższe już mam. I żeby nie przepłacać wybiorę coś od polskich składaczy.

Edytowane przez Allmr
2 minuty temu, Allmr napisał:

Wiem, na karbonach różnych marek jeżdżę od ładnych paru lat. Rowerów na razie nie zmieniam, bo nie widzę nic interesującego, a nowa zabawka to nowy motywator. Celuję w niski profil (40mm), wyższe już mam. I żeby nie przepłacać wybiorę coś od polskich składaczy.

Polecam tylko to czego sam używam lub używałem . NO LIMITED Pro Race. Sprawdzone w boju

Dzisiaj 7 stopni i deszcz na koniec. 50km zrobiłem ale zmarzłem  

U nas tez chlodno i zapowiadali pochmurnie.

Ukryta Zawartość

Ale pogodynka sie rypnela i pogoda byla zajebista! Blekit i slonce! Trzeba od razu w droge.
Kolory i zapachy w lesie jednorazowe.

IMG_7093.thumb.jpg.ff03a865c6dcade43f5d88528fa2d24d.jpg

IMG_7097.thumb.jpg.e9d0baa8ca08760efe7b4543b27f647f.jpg

IMG_7104.thumb.jpg.57fa557c6b8f6183c7246419c6335ba5.jpg

Myslalem ze uszczesliwie szefowa blotnikiem, ale jej sie nie podobal.

IMG_2608.thumb.jpg.a8282ebdb0bd6a8b69fc617fe078548b.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

30 minut temu, xajas napisał:

Kolory i zapachy w lesie jednorazowe.

U mnie też:

Ukryta Zawartość

31 minut temu, xajas napisał:

Myslalem ze uszczesliwie szefowa blotnikiem, ale jej sie nie podobal.

Jak jej d4 zmoknie, to się spodoba 😉

Ukryta Zawartość

nagrywamy.com

@xajas

Du full'a polecam błotnik, który pracuje razem z zawieszenie. Tylko nie wiem, czy się spodoba.

Ukryta Zawartość

@Tyrion.L

Znam NoLimited, sporo chłopaków jeździ na nich. Ale chyba pójdę w ProWay.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Allmr

Cały rok przejeżdżiłem po górach, kamieniach, nachyleniach powyżej 20%, stromych zjazdach, jadąc czasem ponad 60 km/h praktycznie bez upadku. 

A do nowej pracy już 3 razy zaliczyłem glebę, jadąc lub wracając z pracy...  I w dodatku dwa razy w to samo miejsce. 

Niebezpieczny staje się ten rower jadąc na mniejszym blacie. Choć to przez moją nieuwagę 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Szkice
50 minut temu, przmor napisał:

- Gdzie Ci się to przydarzyło?
- W drodze do pracy
- W mordę, w życiu bym do pracy nie poszedł.

Raz jak jechałem z pracy takim wąziutkim chodniczkiem i walnąłem w kolano a drugi raz w drodze do pracy i po prostu strup zeszedł

Dziś się nie przewróciłem, wiem że czekaliście na takie info. Seria trwa niczym serial Trwam, przyda mu się przerwa tam
Gdzie Ty do tej pracy jeździsz? Tj. może pytanie powinno brzmieć: którędy jeździsz?

PS.
A u mnie nastanie światłość.

b069e79e81ebee141c70e55ea38eb82b.jpg

1 hour ago, GB said:

Gdzie Ty do tej pracy jeździsz? Tj. może pytanie powinno brzmieć: którędy jeździsz?

PS.
A u mnie nastanie światłość.

Ukryta Zawartość

jaka moc?

Ukryta Zawartość

Ogólnie światło do mtb, jazdy w ciemnościach po górach. Moc światełka to 2000lm, była inna lamka o mocy 3500lm, ale kosztowała prawie 3x tyle.

Obecnie używam przenośnej o mocy 1800lm i do mojego użytkowania starcza, więc 2000lm będzie wystarczające.

Ta będzie zamontowana w elektryku na stałe, zasilana baterią rowerową.

Przenośna trafi do rowerów z napędem mięśniowym, gdyż ma własne zasilanie.

Jest to lampka ME2000. Dziś spróbuję ją podłączyć i obadać jak działa.

Pytanie mam, bo jakiś czas temu kupiłem swoje pierwzse buty rowerowe z zapięciem z pokrętłem.
Macie te buty dopasowane jak zwykłe obuwie na codzień czy troszkę większe?

Ja zawszwe zamawiam wg wkładki czyli 29 cm ale w tym modelu jest 29,3 cm, choć porównując jez  moimi adidasami są nawet troszkę mmnneijsze ale to inny profil itd.  Zastanawia mnie czy nie byłoby lepiej wziąć pól romiaru mniejszego bo wtedy jest 29 cm  

1 godzinę temu, Szkice napisał:

Pytanie mam, bo jakiś czas temu kupiłem swoje pierwzse buty rowerowe z zapięciem z pokrętłem.
Macie te buty dopasowane jak zwykłe obuwie na codzień czy troszkę większe?

Ja zawszwe zamawiam wg wkładki czyli 29 cm ale w tym modelu jest 29,3 cm, choć porównując jez  moimi adidasami są nawet troszkę mmnneijsze ale to inny profil itd.  Zastanawia mnie czy nie byłoby lepiej wziąć pól romiaru mniejszego bo wtedy jest 29 cm  

Specjalista nie jestem ale zwróciłbym uwagę na wygodę oraz dopasowanie według swojego samopoczucia. 

Rozmiar mniejsze powiadasz. A jak włożysz grubszą skarpetkę? 😉

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.