Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Moderatorzy

Już pisałem ale w Lidlu za 13 pln są teraz obcęgi z małą główką roboczą i długimi rączkami. Dobrze tną linki.

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

Mówisz o tych? 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Czy o tych? 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Moderatorzy
19 godzin temu, Allmr napisał:

Mówisz o tych? 

Ukryta Zawartość

Czy o tych? 

Ukryta Zawartość

Mam te z górnego linku.

Dolny rząd, środkowe

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pogoda łaska do uprawiania kolarstwa górskiego, więc grzech byłoby nie korzystać, szczególnie, iż konieczność serwisu roweru uniemożliwiła jazdę w zeszłym tygodniu.

Bardzo fajny dzień spędzony w Ślężańskim Parku Krajobrazowym.

Mam takie i takie. XTRy mają nieco lepszą siłę hamowania, na granicy percepcji. Dla mnie kluczowa jest jednak modulacja klamki, wolę xtr.
Czyli w xtr masz modulację a xt tego nie posiada tak?

10 minut temu, GB napisał:

Czyli w xtr masz modulację a xt tego nie posiada tak?

Niezupełnie. Obydwie klamki mają jakąś tam modulację. Ale ta w xtr bardziej mi odpowiada, mam lepsze czucie hamulca. Być może jest to kwestia przyzwyczajenia, od lat po górach jeżdżę na xtr.

No ale coś, co dla mnie jest ważną cechą, dla Ciebie może być małoistotne. Czyli jak to w audio - "musisz posłuchać w domu".

Niezupełnie. Obydwie klamki mają jakąś tam modulację. Ale ta w xtr bardziej mi odpowiada, mam lepsze czucie hamulca. Być może jest to kwestia przyzwyczajenia, od lat po górach jeżdżę na xtr.
No ale coś, co dla mnie jest ważną cechą, dla Ciebie może być małoistotne. Czyli jak to w audio - "musisz posłuchać w domu".
Sprawa jasna, najlepiej doświadczyć samemu, ale tu raczej nie ma tak, jak w audio - wypożyczasz, słuchasz i jak nie odpowiada oddajesz.

Dlatego pytam o doświadczenia.

No cóż, hamulce w mtb są bardzo istotne, sam tego ostatnio doświadczyłem, kiedy po wymianie klocków i braku ich dotarcia pojechałem na taki fragment trailowy, który wymagał ich 100% sprawności, co finałowo spowodowało niemożność spowolnienia roweru i jego przekoziołkowanie. A to koniec z końców uszkodziło siodełko, które ostatnio wymieniłem.

A może coś innego?

Rozważam jeszcze Lewis'y z Chin lub Magury.

PS.
Teraz dobry moment na zakup rowerów i części do nich. XTR są też przecenione, ale nadal mierzą wysoko.

Gorszego syfu niż Magury w życiu nie miałem, choć było to lata temu. Słabe hamowanie i ciągłe problemy z zapowietrzaniem. Nawet jak stał, to się zapowietrzał.

Mam sporo gratów z Ali, ale hamulców bym nie zaryzykował.

Nie jestem całkowitym fanem Shimano, ale hamulce wybrałbym XT, lub XTR, w zależności jak budżet pozwala.

Gorszego syfu niż Magury w życiu nie miałem, choć było to lata temu. Słabe hamowanie i ciągłe problemy z zapowietrzaniem. Nawet jak stał, to się zapowietrzał.
Mam sporo gratów z Ali, ale hamulców bym nie zaryzykował.
Nie jestem całkowitym fanem Shimano, ale hamulce wybrałbym XT, lub XTR, w zależności jak budżet pozwala.
Z dostępnych mi informacji wynika, że obecną generacji Magur jest b.dobra. Jednak się nie dowiesz jak nie sprawdzisz sam.

Te chińskie to nie są hamulce z ali. Obecnie mocno promowane przez chińczyków w mtb.

Tu porównanie z niemiecką marką hamulców Maxima, uważana, za najbardziej skuteczną markę hamulców do mtb - choć ja wcześniej o niej nie słyszałem.

Moim zdaniem te Lewis może sporo namieszać na tym rynku.

Czytałem że w Magurach są słabe klamki, ale że warto zacisków użyć z klamkami innej firmy. Pytanie z jakimi klamkami. 

Hydraulika w rowerze chyba zaczęła się od Magur, zanim jeszcze były hamulce tarczowe. Mówię o latach 90-tych. Działało to bardzo dobrze, lepiej niż v-brake, przede wszystkim można było zablokować koło i skakać trialowo.

s-l400.png

• Moderatorzy

Skoro można kupić od ręki XT różnych generacji to szkoda eksperymentów z pełnoletnimi Magurami czy cudownymi Chińczykami z aliexpress.

12 godzin temu, Piotr_1 napisał:

Nie sądzę aby oryginalny zacisk MT5 nie był wart grzechu. Kiedyś sobie w wolnej chwili sprawdzę.

10 minut temu, Allmr napisał:

A ja sądzę - to są spowalniacze, a nie hamulce. A jak jeszcze widzę, że jest praktycznie w cenie xt ...

Kupić ,co sprawdzone,a nie tracić czas i nerwy na rzeźbienie.

Siodełko się jak na razie sprawdza, choć dopiero przejechane mam dopiero 40km. Zobaczymy jak będzie dalej.

PS.

W kwestii manetki XTR. Po dwóch jazdach kupa. Przerzutka nie chce zrzucać biegów z górnej zębatki.
Myślę sobie: co do diaska? Kable uporządkowane, nowa linka a tu taka dupa.
Sprawdzam, wrzucam do góry, wszystko ok, zrzucam 1en ,2gi bieg, przerzutka ani drgnie. Na niższych biegach wszystko ok.

Wymieniłem dla pewności pancerz i dałem inną nową linkę i zadziałało.
Zrzucanie wróciło.

Okazało się, że specjalna powłoka teflonowa zawarta na lince od manetki nie dogadywała się, ze starym pancerzem. Ta powłoka, to chyba chybiony pomysł od Shimano. 416527e952d12e592c4375f29238a1db.jpg

Dziś enduro na Ślęży, 10°C i klejąca gleba to prawdziwa przyjemność. Ścieżki i traile pełne są technicznych wyzwań – dropy, strome zjazdy, korzenie i kamienie sprawiają, że trzeba uważać. Wokół malownicza przyroda, lasy i widoki na okoliczne górki, które dodają uroku każdemu zakrętowi. Mimo chłodnej pogody, wilgotna ziemia dobrze przyczepia koła, co pozwala na pewniejsze pokonywanie trudniejszych odcinków. W powietrzu czuć świeżość natury, a zapach lasu to doskonała nagroda za wysiłek.

20 godzin temu, GB napisał:

W kwestii manetki XTR. Po dwóch jazdach kupa. Przerzutka nie chce zrzucać biegów z górnej zębatki.
Myślę sobie: co do diaska? Kable uporządkowane, nowa linka a tu taka dupa.
Sprawdzam, wrzucam do góry, wszystko ok, zrzucam 1en ,2gi bieg, przerzutka ani drgnie. Na niższych biegach wszystko ok.

Wymieniłem dla pewności pancerz i dałem inną nową linkę i zadziałało.
Zrzucanie wróciło.

Czysty pancerz-połowa sukcesu👍

21 godzin temu, GB napisał:

Okazało się, że specjalna powłoka teflonowa zawarta na lince od manetki nie dogadywała się, ze starym pancerzem. Ta powłoka, to chyba chybiony pomysł od Shimano.

Tak, bo takie są reguły tarcia. Lepiej metal o ten teflon niż 2 tworzywa o siebie.

21 godzin temu, GB napisał:

Siodełko się jak na razie sprawdza, choć dopiero przejechane mam dopiero 40km. Zobaczymy jak będzie dalej.

Znajdź sobie ten używany model ze starszego Gianta. Jak rozstaw kości podpasuje, to warto. IMO to im wyszło.

s-l1600.webp

Znajdź sobie ten używany model ze starszego Gianta. Jak rozstaw kości podpasuje, to warto. IMO to im wyszło.
s-l1600.webp
Nie mam potrzeby szukać. Siodło już jest i jest wygodne.

Zazdroszczę GB warunków do jazdy. Byłem dziś rowerem w lesie. Mozaika. Są suche miejsca , w cieniu śnieg zalega a gdzie przejechał traktor lub nawet ktoś przeszedł lód. Niebezpiecznie. Droga asfaltowa prowadząca lasem to dwie wąskie rynny a wokół gruby lód . Szkoda że nie zrobiłem zdjęć. 25 km w wolnym tempie i wielka ostrożnością. 

4 godziny temu, Tyrion.L napisał:

Zazdroszczę GB warunków do jazdy. Byłem dziś rowerem w lesie. Mozaika. Są suche miejsca , w cieniu śnieg zalega a gdzie przejechał traktor lub nawet ktoś przeszedł lód. Niebezpiecznie. Droga asfaltowa prowadząca lasem to dwie wąskie rynny a wokół gruby lód . Szkoda że nie zrobiłem zdjęć. 25 km w wolnym tempie i wielka ostrożnością. 

Bo w zimie na zewnątrz to się na narty jedzie… a rower to trenażer.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.