Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Moderatorzy
2 godziny temu, browarb napisał:

Szosówka to na asfalt a ten z założenia równy jest.

Asfalt jest chropowaty, kamykowaty , dziury o prostopadłych ściankach. To po łapach daje bardziej niż wszystkie gruntówki.

34 minuty temu, kghm napisał:

wmówili że karbonowy widelec zastępuje amortyzator

Karbonowy widelec służy do amortyzacji dużej liczby małych wstrząsów o małej amplitudzie (amor klasyczny to mniej dziur o większym skoku). Karbon pracuje szybciej tam gdzie gruby się gubi.

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

44 minuty temu, stench napisał:

Karbonowy widelec służy do amortyzacji dużej liczby małych wstrząsów o małej amplitudzie

A kostka brukowa to jaka amplituda? Na swoim pompowanym Manitou Markhor po kostce to płynę jak poduszkowcem.

Jak tak czytam ten cały rowerowy bełkot na stronach internetowych (niekoniecznie tutaj) to jestem przekonany iz sprzedawcy musza przechodzić jakieś specjalne kursy socjotechniczne pod tytułem " przejmij kontrole na umysłem klienta".

Fizyki nie da się oszukać i proszę mnie nie łapać za słówka. Jade sobie po lesie i tak słucham mijających rowerzystów na grawelach. Często słyszę "o kur .... " "szlag by to ..." Ale nie , nie będziemy płakać bo jesteśmy hardcorowymi kolarzami, którzy niczego się nie boja. Jeździłem na sztywniaku naście lat i to jeszcze jak nie było alu ani karbonu wiec wiem z czym to się je. Ręce bola, wszystko się przenosi na człowieka. ``po co sie katować? Bo co? Bo nie będzie w danym czasie trendy?

Jak sobie chce sztywnika zrobić to klik w manetkę i amor zablokowany. Mam ziomka co siga tylko na mtb i wyznaje jedna zasadę. "noga się liczy" a nie rower. `śmieje się z niektórych i tyle.`a hardcorowi grawelowcy nadarzyć za nim nie moga.

Bez obrazy ofkors. Po prostu nie mogę zrozumieć zacofanego myślenia i wpierania swoich racji innym, mimo , ze nie są prawda.

Im bardziej zgłębiam temat graveli tym więcej mam wątpliwości.
Byłem zdecydowany na Superiora 1X10, a teraz mam drugiego faworyta z trochę wyższej półki i jednak z dwoma przednimi blatami, bo ten model tak ma.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Śliczny jest i chyba jednak tego Soota kupię.

Ukryta Zawartość

Godzinę temu, soundchaser napisał:

Im bardziej zgłębiam temat graveli tym więcej mam wątpliwości.
Byłem zdecydowany na Superiora 1X10, a teraz mam drugiego faworyta z trochę wyższej półki i jednak z dwoma przednimi blatami, bo ten model tak ma.

Ukryta Zawartość

Ale z czym masz wątpliwości. Rower jak rower. Albo potrzebujesz 2 blatów albo nie. Osobiście lubię minimalizm i starczy mi 1 blat. Zakres mam wielki więc i pod górki podjadę i z górki dokręcę. Musisz dopasować przełożenia do terenów w jakich będziesz jeździł. 

Ukryta Zawartość

1 godzinę temu, kwasior21 napisał:

Ale z czym masz wątpliwości. Rower jak rower.

Niby tak, ale dla mnie liczy się jeszcze osprzęt i wygląd. Mógłbym kupić Kellys Soot 90, bo jest na jednym blacie 1X11, ale cena jeszcze wyższa, a i nie ma w takim kolorze. 😉

• Moderatorzy
3 godziny temu, kwasior21 napisał:

Albo potrzebujesz 2 blatów albo nie.

Do roweru półasfaltowego każdy potrzebuje 2 blatów.

18 minut temu, stench napisał:

Do roweru półasfaltowego każdy potrzebuje 2 blatów.

Dokładnie. Mały blat zawsze się przyda przy stromych podjazdach a oszczędność wagi tyle co wody w bidonie 

34 minuty temu, Tyrion.L napisał:

Dokładnie. Mały blat zawsze się przyda przy stromych podjazdach a oszczędność wagi tyle co wody w bidonie 

No jednak mniej, chyba że ktoś nie potrafi liczyć.

2 godziny temu, Tyrion.L napisał:

Fulle i profesjonalne mtb mają teraz po 1 blacie. Ale ten jeden jest i tak mały 

1 minutę temu, Szkice napisał:

Za mały, ale komuś wpadło do głowy że zrobi dwukrotnie większą zębatkę na kasecie niż blat korby, a lud w imię fałszywie pojętej nowości i tak to kupi. Pieniądz musi płynąć..

29 minut temu, Tyrion.L napisał:

Za mały, ale komuś wpadło do głowy że zrobi dwukrotnie większą zębatkę na kasecie niż blat korby, a lud w imię fałszywie pojętej nowości i tak to kupi. Pieniądz musi płynąć..

Najgorsze ze nie ma wyboru za bardzobo wszystko teraz na 1 blacie, jedynie z  goprszym osprzetem izdie kupić jakiś mtb z dwpoma blatami z tych w maire lepszych merida big nine ma 2 i osprzęt naprawdę spoko

15 minut temu, Szkice napisał:

Najgorsze ze nie ma wyboru za bardzobo wszystko teraz na 1 blacie, jedynie z  goprszym osprzetem izdie kupić jakiś mtb z dwpoma blatami z tych w maire lepszych merida big nine ma 2 i osprzęt naprawdę spoko

Są w Chinach, także i z drugiej ręki tutaj, a blaty można dokupić także w Chinach. Rozstawy są uniwersalne. 2x10 czy 11 to najlepsza opcja zarówno na szosie jak i MTB. Pisząc MTB mam na myśli strome podjazdy, często mokre gdzie trzeba dopasować przełożenie 

• Moderatorzy
57 minut temu, Szkice napisał:

Startowałem kiedyś w wyścigu powiedzmy CC. Trasa po równym ale dużo zakrętów , gwałtownych przyspieszeń i redukcji prędkości. Na zasadzie hamowanie , zakręt 90stopni , pełna rura 70 metrów, hamowanie , rura. Licznik pokazał prędkość max poniżej 35 km/h :).

Więc dla zawodnika, który rozpędza się do 35 na kadencji 110-120 na krótki odcinek nie potrzeba długich przełożeń. Ale nikt tak normalnie nie jeździ.

15 minut temu, Tyrion.L napisał:

Są w Chinach, także i z drugiej ręki tutaj, a blaty można dokupić także w Chinach. Rozstawy są uniwersalne. 2x10 czy 11 to najlepsza opcja zarówno na szosie jak i MTB. Pisząc MTB mam na myśli strome podjazdy, często mokre gdzie trzeba dopasować przełożenie 

Ja tu miałem jeden rok u siebie gdzie jeździłem cały rok głownie po stromych górach często powyżej 20% - nogi bolaly mnie potem bardzodlugo a le napęd dawał rady 2x10 z pwoodzeniem wyjeżdzłem na raz pod wzniesienie 22% w leise znmacznie większe

Edytowane przez Szkice
8 godzin temu, soundchaser napisał:

Jeśli sie zdecydowałeś na ten rower to fajnie, ale myślę, że ten Kross 6 na aluminiowej ramie ma lepszy osprzęt i koła DT Swiss.

2025-Kross-ESKER-6.0.jpeg

Edytowane przez marecki marek
Teraz, Szkice napisał:

Ja tu miałem jeden rok u siebie gdzie jeździłem cały rok głownie po stromych górach często powyżej 20% - nogi bolaly mnie potem bardzodlugo a le napęd dawał rady 2x10 z pwoodzeniem wyjeżdzłem na raz pod wzniesienie 22% 

Nie wiem na ilu stopniowe podjazdy udawało mi się zrobić ale do momentu kiedy podrywało przód i trzeba było mocno naciskać. Bez 2x10 nie byłoby to możliwe, a jeśli byłby ten 1 blat to wówczas na równym nie byłoby z czego pojechać. Manetka linka i przerzutka wazy mniej niż bidon wody 

15 minut temu, Tyrion.L napisał:

Nie wiem na ilu stopniowe podjazdy udawało mi się zrobić ale do momentu kiedy podrywało przód i trzeba było mocno naciskać. Bez 2x10 nie byłoby to możliwe, a jeśli byłby ten 1 blat to wówczas na równym nie byłoby z czego pojechać. Manetka linka i przerzutka wazy mniej niż bidon wody 

Ja sobie kombinowałem z mostkiem i długo jeździłem z mostkiem w negatywie w tedy to było -7 stopni ale byłokilka podkłądek pod nim, po czasie zmieniłem ustawienie, bo był zbyt duży nacisk na dłonie i wrażenie zbyt dużego pochylenia. Utrudniają powoli wszystko, brakuje różnorodności a nie moda na 1rodzaj tak samo jak  zobiegu wypadły koła 26 

• Redaktorzy
13 minut temu, Tyrion.L napisał:

Bez 2x10 nie byłoby to możliwe, a jeśli byłby ten 1 blat to wówczas na równym nie byłoby z czego pojechać. Manetka linka i przerzutka wazy mniej niż bidon wody 

Próbowałeś 1x12 na kole 29" czy teoretyzujesz? Bo jeśli teoretyzujesz, to dyskusja jest jałowa.

Jest możliwe. Gdybym nie kupił też bym nie wierzył. Bardzo sprytnie przemyślane przełożenia. Praktycznie cała rozpiętość. Jedynie czego może komuś brakować, to dokręcenie podczas zjazdów. Dlatego kiedyś wymienię przednią koronkę 32T na 34T lub 36T. Ale i bez tego się obejdzie, bo już za stary jestem by grzać MTB po asfaltach 60-70km/h.

2 minuty temu, Szkice napisał:

Utrudniają powoli wszystko, brakuje różnorodności a nie moda na 1rodzaj tak samo jak  zobiegu wypadły koła 26 

Nikt niczego nie utrudnia. Jeszcze 5 lat temu myślałem, że 26" jest the best i że branża zdziera kasę z łosiów. Kup, przejedź się, to wyrobisz sobie zdanie. A tak, to teoretyzowanie, że złe, nie nada się.

Zresztą jałowa dyskusja. Każdy ma inne potrzeby, inne pojęcie na temat jazdy w prawdziwych górach, po płaskim, dla zwyczajnego funu. Każdy ma inną "łydę". Nie ma co się wcinać między wódkę i zakąskę.

Szanuję nawet "teorytyków", bo też są na świecie potrzebni.

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

5 minut temu, kangie napisał:

Próbowałeś 1x12 na kole 29" czy teoretyzujesz? Bo jeśli teoretyzujesz, to dyskusja jest jałowa.

Jest możliwe. Gdybym nie kupił też bym nie wierzył. Bardzo sprytnie przemyślane przełożenia. Praktycznie cała rozpiętość. Jedynie czego może komuś brakować, to dokręcenie podczas zjazdów. Dlatego kiedyś wymienię przednią koronkę 32T na 34T lub 36T. Ale i bez tego się obejdzie, bo już za stary jestem by grzać MTB po asfaltach 60-70km/h.

Nikt niczego nie utrudnia. Jeszcze 5 lat temu myślałem, że 26" jest the best i że branża zdziera kasę z łosiów. Kup, przejedź się, to wyrobisz sobie zdanie. A tak, to teoretyzowanie, że złe, nie nada się.

Ni mom czasu by jeździć po sklepach i próbowac wsyzstkeigo tylko dlatego, że  nie ma wyboru. Sam jeżdzę na 29 i sobie chwalę. Na tych kołach nauczyłem się zjeżdzać szybko po asflacie przy dość sporych zakrętach 

2 minuty temu, kangie napisał:

Nie próbowałem i nie mam zamiaru. XTR 36x24 się nie zmienia, a spełnia wszystkie  moje potrzeby. 70-80 km/h na rowerze MTB to  ekstremalnie mocno z góry na granicy ryzyka. Daj Boże 40 km/h na płaskim .. Wciąż co kto lubi, a tutaj nikt nikogo do niczego nie zmusza tylko doradza i dzieli się doświadczeniem. Wciąż nie mogę znaleźć logicznego powodu dlaczego miałbym się pozbawić jednego blatu z przodu .

• Redaktorzy
Teraz, Szkice napisał:

Ni mom czasu by jeździć po sklepach i próbowac wsyzstkeigo tylko dlatego, że  nie ma wyboru.

A na forum masz czas? Tematy rowerowe, kawowe. Mnóstwo czasu poświęcasz forum. Słabe tłumaczenie. Gdybyś mieszkał bliżej pożyczyłbym Ci swego Cuba żebyś pobawił się tym napędem.

Ja go celowo kupiłem, bo też myślałem że to nie ma prawa dobrze jeździć. A jednak jeździ. Kaseta ogromna jak miska, ale z czasem zaczęła mi się podobać.

2 minuty temu, kangie napisał:

A na forum masz czas? Tematy rowerowe, kawowe. Mnóstwo czasu poświęcasz forum. Słabe tłumaczenie. Gdybyś mieszkał bliżej pożyczyłbym Ci swego Cuba żebyś pobawił się tym napędem.

Ja go celowo kupiłem, bo też myślałem że to nie ma prawa dobrze jeździć. A jednak jeździ. Kaseta ogromna jak miska, ale z czasem zaczęła mi się podobać.

akurat jeśli chodzi o gravele to tutaj wybór jest ogromny 2 blaty, 1 blat od cholery tego jest. Narazie kasa potrzebna na co innego ale mam upatrzony sklep już  - cena roweru + darmowy bikefiting bo nigdy nie jeździłem na rowerze typu gravel ale sądze ze trasy jakie robie powyzej 120 km to idealne na taki rower.

Na forum mozna psiać z telefonu i nie trzeba jechać z 30 km dorwoerwegosklepu 

• Redaktorzy
1 minutę temu, Tyrion.L napisał:

Nie próbowałem i nie mam zamiaru.

Rozumiem, szanuję. Ale nie wiesz co w trawie piszczy.

2 minuty temu, Tyrion.L napisał:

Wciąż nie mogę znaleźć logicznego powodu dlaczego miałbym się pozbawić jednego blatu z przodu .

Nie musisz pozbywać się. Ciesz się nim. Ale nie odbieraj przyjemności cieszenia się posiadaczom 1x12". Czytając Twoje i tym podobne wpisy czuję się jak idiota. A czy jestem idiotą? Inżynier mechanik po dziennej Polibudzie, a kupił chłam 1x12". Inżynier policzył sobie przełożenia, oszacował ryzyko. I kupił. Żeby sprawdzić. I ten mit obaliłem.

Na forum mozna psiać z telefonu i nie trzeba jechać z 30 km dorwoerwegosklepu

Nie wykręcaj się, Mistrzu brakiem czasu. To nieprofesjonalne. 😉

3 minuty temu, kangie napisał:

Rozumiem, szanuję. Ale nie wiesz co w trawie piszczy.

Nie musisz pozbywać się. Ciesz się nim. Ale nie odbieraj przyjemności cieszenia się posiadaczom 1x12". Czytając Twoje i tym podobne wpisy czuję się jak idiota. A czy jestem idiotą? Inżynier mechanik po dziennej Polibudzie, a kupił chłam 1x12". Inżynier policzył sobie przełożenia, oszacował ryzyko. I kupił. Żeby sprawdzić. I ten mit obaliłem.

Nie wykręcaj się, Mistrzu brakiem czasu. To nieprofesjonalne. 😉

Po za tym przekosy i jeden blat szybko sprawiają że musisz wymieniać blat korby i łancuhy kasete chyba że się mylę? 

• Redaktorzy
9 minut temu, Tyrion.L napisał:

Wciąż co kto lubi, a tutaj nikt nikogo do niczego nie zmusza tylko doradza i dzieli się doświadczeniem.

Żeby doradzić i odradzić, warto spróbować. A nawet trzeba. To uczciwe wg mnie.

Po za tym przekosy i jeden blat szybko sprawiają że musisz wymieniać blat korby i łancuhy kasete chyba że się mylę?

Nie wymieniam. Stosuję metodę trzech łańcuchów i nie zmieniam biegów pod obciążeniem.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.