Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Czy ktoś mnie może uświadomić ile - mniej więcej - kosztuje komplet (2 szt.) przyzwoitych tarczówek hydraulicznych ? Pytam dla orientacji, bo chcę się dowiedzieć.

No i ile warto wydać na takie sensowne (nie hydrauliczne ?) do jazdy rekreacyjnej w niezbyt wymagającym terenie (pagórki, chodniki, krawężniki). /Liczy się dla mnie przede wszystkim maksymalny komfort i b. lekkie toczenie się roweru./

W ub. roku jakoś nie wyszło. Teraz znów trochę się zastanawiam nad 2. kółkami dla siebie (Priorytetem są jednak kolumny :) Do tej pory brałem pod uwagę te na 28" kołach. Dziś przejechałem się na 26" i - stwierdzam - mogą być.

* * *

Zleciłem też w serwisie rowerowym, nieznanej osobie, centrowanie przedniego 26" koła (biło ledwie minimalnie ale już ciężko mi było ustawić jak chciałem, hamulec klockowy /lubię jak działa możliwie precyzyjnie/). Ciekaw byłem jak to wypadnie i czy będzie zmiana na lepsze. I muszę przyznać, że warto było, bo ktoś się postarał :)

Do jazdy rekreacyjnej i w lekkim terenie- lepiej założyć dobre v-ki, choćby tanie z grupy LX. Przód/tył ok. 100pln. Mam dwa rowery i w jednym właśnie te hamulce- klamki chodzą nieprzyzwoicie lekko, hamulce mają odpowiedni ścisk i są po prostu skuteczne. Tarcze w tym przypadku to zbędny wydatek, co najmniej (hydrauliki) 10x wyższy od pow.

za w miare dobre trzeba liczyc ok 560pln np:http://www.sklep.bikestacja.pl/product_info.php?cPath=26_39&products_id=851

mozna tez skladac z czesci, bedzie taniej ale trzeba je samemu zlozyc, zalac plynem, odpowietrzyc i ewentualnie skracac przewody wiec imho nie oplaca sie.

witam.

po pierwsze trzeba miec odpowiednie piasty w kolach.jezeli ich niema wiaze sie to z kupnem odpowiednich piast przeznaczonych do tarczowek.ponownym oszprychowaniu kola. deorki tyl okolo 120zl przod 80.

hamulec hydrauliczny-najnizszy z shimano to deore m-525.cena okolo 400zl szt. razem z tarcza+klamki komplet okolo 250zl.ceny podalem z tamtego roku. wiec mogly ulec zmianie

No to jestem mądrzejszy. Pozostanę rozsądny - nie szaleję na rowerze to i bez h.h. mogę się obejść bez poczucia dyskomfortu.

* * *

Od ub. roku to doszedłem do wniosku, że za dobry* (* = dobry dla mnie) rower można dać do 1,6kzł, a jak ktoś ma większe wymagania to nawet więcej (-2,5kzł ?)

W każdym razie droższe rowery niż 1,6kzł nie będą mnie interesować.

Dzięki wszystkim za odpowiedzi.

Był ktoś 2 tyg temu na wystawie rowerowej w Wa-wie ? Pytam, bo byłem. Dużo by pisać.

Niektórzy popisywali się perfekcyjnym opanowaniem roweru - podobało się ;)

Pojeździłem na jakimś cudaku Gianta, pomacałem kilka rowerów. Oprócz popisów rowerzystów i ciekawostek technicznych, a także ciekawie pomalowanych i wykończonych, rowerów "amerykańskich" z orginalnymi ramami (były pokazywane w relacji na żywo w tv), największe wrażenie - nie wiedzieć czemu - zrobiło na mnie ciągnięte, mocowane do tylnej osi koło z zasobnikami. Taki patent do przewożenia rowerem w łatwy i sposób większych czy jucznych ciężarów. Jako balast służyły 2. zgrzewki wody mineralnej - w sumie dobrze ponad 20kg. Udźwig tej "taczki" był do ok. 30 czy 35kg ale i 40 dałaby radę. Dwa żółte, nieprzemakalne worki umieszczono po bokach tego koła, w siatkach. Na końcu patentu był wysoki maszt z żółtą chorągiewką u góry, coby toto dobrze było widać na drodze. Fajne :)

Produkuje to ktoś na południu Polski (poszukam wizytówki). Niegłupie. Pomyślałem, że skoro - póki co - na wypadach niedzielnych robię za wielbłąda, może warto byłoby coś takiego kupić. (BTW kupujcie rowery członkom rodziny wszystkie z bagażnikami. Ja kupiłem taki rower tylko sobie to i "odrabiam"za swoją lekkomyślność ;) No, nieważne.

Testowałem tym zestawem dość ostre skręty i jechało się bez problemu.

* * *

BTW dowiedziałem się, że marka ITALBIKE to ponoć polska(?) firma. Wspominam, bo ten czerwony, matowy rower do testów przyczepki wyglądał b. solidnie i ogólnie podobał mi się. Ramę miał jednorodnie czerwoną, bez widocznej marki. Ponoć jakiś ITALBIKE.

Tylko ja zwróciłem na niego uwagę czy ktoś z Was też ?

Mój wujo sobie coć takiego sam tanim sumptem zrobił, jedyny minus to cofanie jest dosyć problematyczne były próby dwukułki i jednokółki i ta ostatnia okazała się bardziej praktyczna (na wybojach podrzucało ja tylko do góry a dwukółka była narażona na wywrotkę gdy jedno koło się za bardzo podniosło na wyboju)

pozdrawiam

Rafaell

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

witam.

polecam jednak przewodowy.

osobiscie uzywam vdo c08. zona ma troche nowszy c2. jest tam wszystko co najpotrzebniejsze.swoj mam juz chyba ze 3 lata i dziala.

mam do was pytanie- czy uzywacie zatrzaskow?

uzywam ich od ladnych paru lat i nie wyobrazam sobie teraz bez nich jazdy.choc pierwszego dnia z nimi nigdy nie zapomne.2 razy wylozylem sie na glebe.ale potem juz poszlo.do dzis bez ekscesow.

Tez polecam przewodowe liczniki, jezeli dobrze owinie sie kabel wkolo linki to nie ma z nimi problemu. Mam sigme bc 1106 i moge liczniki z tej serii goroco polecic.

Takze uzywam spd, jezdzi mi sie o wiele lepiej niz bez zatrzaskow, inna technika pedalowania, lepsze wyczucie roweru, trzeba sie przyzwyczaic, ale teraz nie wyobrazam sobie jazdy bez nich. Obecnie mam stare pedaly pd-m747(do wymiany w tym sezonie) i sidi rampa.

pozdrawiam wszystkich bikerow na forum :)

niestety trzeba miec buty dedykowane do danego systemu.pod podeszwa znajduja sie specjalne bloki ,w ktore wpina sie pedal. zalezy kto jakie ma hobby rowerowe np.w downhillu czy tez innych ekstremalnych dyscyplinach zatrzaskow sie nie uzywa.jezdzac w miescie czy uprawiajac cross country bardzo sie przydaja i porawiaja komfort jazdy

Ukryta Zawartość

post-15216-100004383 1176319081_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

a jak je wypiąc (ruch stopa w bok, do tyłu?)??

np. chce sie zatrzymac i podeprzec nogą (np na swiatłach) i szybko je wpiąc- da sie tak czy trzeba spędzic dłuzszy czas na wpiecie buta do pedała?

Pozdrawiam

Zatrzaski, czyli SPD, to absolutna podstawa dla każdego, kto choć troszkę poważniej podchodzi do jazdy. SPD to właściwie same zalety dla kogoś, kto zdecyduje się przełamać lęk przed nieznanym- poprawiają się i osiągi, i komfort, i bezpieczeństwo. Jedyny minu- to cena. Jak kolega wyżej napisał- potrzebne są pedały i buty. Z drugiej strony- wydatek jest na lata, i jeśli ktoś nie katuje sprzętu, może przejeździć i z 10 lat. Sam wciąż używam tego samego kompletu siódmy rok, i choć pedały były już naprawiane (zgubione śruby), a buty popękały (usztywniające wkładki wewnątrz podeszwy) w środku i na zewnątrz, to swoją funkcję wciąż spełniają. Dawno bym się ich pozbył, gdyby nie sentyment. A jak pięknie można na tym skakać! Np. sunąc z góry przeskakiwać przez pnie w poprzek drogi, rowy odwadniające i co większe kamienie. No i dopiero z SPD ma się prawdziwy kontakt ze sprzętem- bez tego to jak jeżdżenie na nartach w jakich wiązaniach z rzemienia...albo i bez.

malper,

nie chcę się czepiać, ale 150-200 to kosztują najtańsze buty. Zresztą, nawet, jak przyjmiemy, że na całośc wydamy ok. 300pln (według mnie te najtańsze buty Shimano to okropne brzydactwo, ja za swoimi upatrzonymi butami Scotta pojechałem do Czech, i tylko się proszę nie śmiać!), to i tak dla wielu jest to jednak pieniądz znaczny- przecież "pedały w rowerze już mają, buty też". Ale faktycznie- majątek to nie jest i sprawdza się!

juz powyzej 200zl znajdzie sie cos ladnego z shimano np. sh-m038.zatrzaski shimano pd-m520-160zl.

sa jeszcze inne firmy-crank bros(troche inna zasada dzialania-wygladaja jak dawne trzepaczki uzywane w kuchni),time...buty-np. sidi,massi...

Ja podchodzę do jazdy niesamowicie poważnie, ale nigdy nie smigałem w SPD. W jednym rowerze mam platformy, w drugiem, jakieś lekkie , zwykłe pedały. To prawda, że dysponuję może przez to trochę mniejszą mocą, ale rzadko się zdarza, że w miescie mnie ktoś wyprzedza. Podczas jazdy na rowerze cenię sobię wolność, którą moim zdaniem specjalistyczne buty ograniczają. W SPD butach kiepsko się chodzi, nie sprawdzają się gdy załatwia się wiele spraw i trzeba gdzieś dojść, albo zwyczajnie połaźić po jakimś zakątku. Chyba, że mówimy o modelach mniej specjalistycznych, w których można chodzić.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

adik,

spoko- nikogo nie chciałem urazić i rozumiem, w czym rzecz: rowerem typu Kona Cowan się nie jeździ w SPD. Z racji tego, iż zamieszkuję tereny górskie z całą masą tras przeróżnej maści, przyjąłem za pewnik, iz na pewnym etapie pedały zatrzaskowe to inna jakość. Zresztą, który harpagan zaznawszy SPD, wróci do zwykłych pedałów? Mówiąc o cross-country (wymagające największej wszechstronnności), mam na myśli faktyczną potrzebę wydobycia maksimum mocy i pełnej kontroli jednocześnie, i nie dla wyników, ale dla przyjemności i bezpieczeństwa właśnie. Prawde mówiąc, w SPD mamy pełny atawizm- 4 chwytne kończyny:)

Co do butów- byłem właśnie sprawdzić w sklepach, jak wyglądają na żywo i te wiązane Shimana wyglądają tak smutno i ponuro, jakby faktycznie wygląd nie miał żadnego znaczenia; na mój gust są po prostu siermiężne. Ale są faktycznie najtańsze, i to im sie chwali.

adik

moim zdaniem zadnej wolnosci nie zabieraja,a wrecz przeciwnie. kiedy jade nie musze uwazac czy noga mi sie zsunie z pedalow czy nie. zwlaszcza jest to dokuczliwe w czasie deszczu. poza tym moge sie skoncentrowac na bardziej istotnych rzeczach.

jezeli ktos jezdzi rekreacyjnie to wcale nie musi kupowac wyczynowych butow,ktore faktycznie nie nadaja sie na dluzsza mete do chodzenia.kiedy je kupi to jest juz jego sprawa.sam posiadam buty trekkingowe i mozna w nich smialo robic piesze wycieczki po zejsciu z roweru.poza tym kazdy but jest w swoim rodzaju specjalistyczny.

wasylak

co do wygladu to tak jak z audio niezawsze piekne jest dobre i na odwrot.

mi tam niektore modela shimano sie podobaja .rzecz gustu

pozdrawiam

Od ponad 10 lat uzywam speedplay (rower szosowy i mtb) i szczegolnie je polecam glownie ze wzgledu na zasieg obrotu przed wypieciem, na co nalezy zwrocic szczegolna uwage dla dobra stawow kolanowych, oraz za ich bezawaryjnosc. Rzuccie okiem na ich znakomita strone, zakladke "pedal history museum". Nie ma chyba jednak dystrybutora w Polsce. Bardzo popularne w USA.

www.speedplay.com

Ukryta Zawartość

post-961-100004332 1176391487_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

polecam lekture

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wasylak, nie zadna lipa. Jezeli masz szosowy nie bedziesz chodzil w zadnym obuwiu na piwo. Jezeli natomiast masz mtb, to nie doczytales sie dobrze, poniewaz te praktycznie sa wbudowane wewnetrz buta i mozesz nawet w nich pobiec po piwo. No to sio wasylak, ale biegiem!

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.