Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

tanasi

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

no to sie w zasadzie miesci w grupie do 3000 :) harvi co ty na to ?

Ukryta Zawartość

Jazz,proponujesz Harviemu wypasne rowerki do XC a jesli on bedzie jezdził po łagodnych sciezkach to napewno takiego roweru mu nie bedzie trzeba....a co do ładnych ram to nie tylko ta marka wymieniona przez Ciebie ma ładne i dobre,sa europejskie firmy co maja niezłe,nie tylko hamerykanskie:).Harvi proponuje od siebie jakis rowerek crossowy np od FOCUS,a.

Harvi czy juz zdecydowales co kupujesz? MTB czy trekkinga?

Jezeli maja to byc wylacznie ubite sciezki rowerowe to treking bedzie jak znalazl. Wieksze kola z mniejszymi bieznikami to mniejsze opory.

Witam

Jeśli obracamy się w okolicy 3 kzł to zapoznajcie się z ofertą rowerów marki RADON, np. ten:

Ukryta Zawartość

RADON jest w Polsce mało znaną firmą, choć to ta sama stajnia co CUBE. To rowery o bardzo dobrym stosunku jakości i zainstalowanego osprzętu do ceny. Sam dosiadam RADONA i jestem z niego bardzo zadowolony. Ja dwa sezony temu kupiłem solidny w miarę lekki rower z osprzętem, który u innych producentów kosztowałby mnie jakieś 1200-1500 pln więcej. To, że marka jest mało znana to akurat dobrze bo nie wzbudza aż takiego zainteresowania dresiarzy. Polecam tą markę.

Firma ma teraz w Polsce swojego dystrybutora. A oto link do strony niemieckiego dystrybutora prowadzącego sprzedaż wysyłkową:

Ukryta Zawartość

Pozdrower

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Harvi,

W zaleznosci jak czesto bedziesz wozil najpierw jest sprawa opakowania i czy jest sens inwestycji w dobre rowerowe etui. W usa nawet te ze wzmocnionego kartonu nie sa tanie, a te majace juz forme bicyklu sa po kilkaset dolarow. Nastepnie zapytaj sie po prostu danej linii lotniczej ile i czy jest surcharge za rower, poniewaz linie moga miec rozne stawki, warunki, ograniczenia, wymogi opakowania, etc. Kilka razy przewozilem w pozyczonym pudle, pamietaj jednak, ze bylo to przez 2001, takze dobrych kilka lat temu i placilem na terenie usa okolo $50.-. Musisz sie tez liczyc z prostym faktem jak twoj rower jest traktowany na lotnisku przez przerzucajacych brutalnie bagaze i tutaj ponownie powracasz do opakowania. Do Polski przywiozlem w kontenerze i prawde mowiac mam czesto ochote go zabrac do stanow, ale faktycznie rower jest jednym z najbardziej niewygodnych przedmiotow do przewozu lotniczego. Osobiscie staram sie unikac i zastanawiam sie nad zakupem nastepnego mtb.

Mam tez pytanie dla tych bardziej finansowo "pogrzebanych" w rowerowym hobby. Czy w Polsce istnieje rynek na drogie rowery z najwyzszych polek (10-25tys zl)?

Przewozilem kilka razy rower samolotem i nie bylo problemu, na liniach miedzynarodowych nie ma tez dodatkowej oplaty (jesli miesci sie w limicie wagi). Mozna wlozyc w karton, ale niekoniecznie.

....Jazz:).mysle ze gdybys wybral sie na nasza niedzielna "wycieczke"....to bardzo bys sie zdziwil na czym ludzie w tym kraju jezdrza...dzis byla "premiera" Colnago ..bodajrze G50....CUDO...

=> Jazz,

mój znajomy prowadził sklep rowerowy przez kilka lat. Nie przypominam sobie, aby w tym okresie sprzedał rower za wiecej niz 6tys. I to z wielkim trudem.

Ludzie mają takie drogie rowery o jakich wspominasz, czasami gdzieś można zobaczyć, jednak jest ich chyba niezbyt wiele.

Za takie pieniądze u nas kupuje sie samochody, ale też jest już niedaleko do aktualnego modelu KTM, na którym ścigaja się pomiędzy Paryżem a Dakarem.

W gronie moich znajomych mam zaledwie jednego, ktory ma taki wypasiony rower.

Raczej cięzko to widze, jeśli zrozumiałem o co pytasz. Niewykluczone jednak, że gdzie indziej wygląda to inaczej.

Tez odnosze takie wrazenie, ze sa to bardziej indywidualne przypadki, niz ilustracja pewnego segmentu rynku. W kontrascie natomiast, sam nie wierze wyjezdzajac z domu (w usa) ile jest na ulicach w weekend litespeed'ow. Stany stanami, ale ilosc jest wrecz niewiarygodna, nawet z punktu tutejszej ekonomii. Dla mnie jest to zadziwiajace ile kasy amerykanie wydaja na rowery. Kilka tygodni temu odkrylem nowy sklep w Pasadenie, okolo 300-400m, maja tak niesamowity asortyment, na parkiecie gotowe rowery po $6k, jeden widzialem za $8K. Tutaj tez kupuje sie za takie pieniadze samochody. Dziwne.

Nie kupilbym ani roweru za $6K, a tym bardziej kawalka elektroniki za $80K. $80K kupi mi zbyt wiele cennego czasu w ciekawszym miejscu niz jakis pokoj z grajkiem. Czulbym sie po prostu zle.

==> Slyszycie

Po co mi inne forum, tu sie dowiem wszystkiego :D

==> Harry

Ciekawy ten Radon, osprzet to ''pewniaki'', cena dobra. Jesli rama jest primo class to warto sie nim zainteresowac.

faktycznie Radon Pro jest godnym uwagi (i odsluchu) rowerkiem szczegolnie zainteresowalo mnie ze w tej cenie zmiescily sie Hayes-y a reszta osprzetu to norma w tej cenie (przynajmniej tak powinno byc) co do amora to sie nie wypowiadam bo nie znam tego modelu

rowerek do wpisania na liste dla Harviego

tylko szkoda ze nie ma dozywotniej gwarancji na rame jak moj trek, sorry musialem :)

pozdrawiam

michal

==> Netboy

Wiedzialem, ze wspomnisz o dozywotniej gwarancji. Ale gwarancka i tak sie skonczy w wypadku mojej smierci lub jak firma splajtuje :)

A powaznie, co to jest ''dozywotnia gwarancja na rame'' ?? Jak przyniose do serwisu pare poskrecanych rurek to dadza mi nowa rame ??

"Jazz :-)" co do dobrego serwisu w warszawie to polecam serwis ski team (sa 2 w warszawie). obsluga pomimo ze 'mloda' zna sie na rzeczy :] sam tam jezdze z rowerem (zreszta tam go kupilem) i jestem bardzo zadowolony. dzis wlasnie doczyscilem swoja 'kozę'. prezentuje sie pieknie.... :] po zimowych wycieczkach wszystko gra :] w najblizszy weekend ma byc ladnie, na rowery!

==> Harry

Ten Radon coraz bardziej mi sie podoba. Faktycznie jest w nim upchany dosc drogi osprzet, sam widelec to 1,5 kzl.

Z Wzoru Netboy'a wyliczylem, ze potrzebuje rame 17'' Radon robi 16 i 18 wiec przy zakupie via net bedzie to troche loteria. W tym tygodniu pochodze po sklepach i podosiadam rozne ramy. Mam nadzieje, ze to wystarczy zeby zadecydowac ktora wielkosc kupic.

harvi

jezeli chodzi o wielkosc ramy ,to jezeli chcesz posmigac troche mocniej to moze byc dla ciebie 16" a jesli chcesz jezdziec baaaardzo spokojnie to 18" pozatym regulujesz sobie przeciez wysokosc sztycy (siodelko) a odleglosc do kierownicy mozna dobrac sobie odpowiedniej dlugosci mostkiem.

a tak wogole to rozmiary rozmiarami ale najwazniejsze jest potem sie dopasowac do sprzetu bo nieraz jest tak ze rozmiar idealny a geometria (a kazda firma ma swoje mniejsze lub wieksze roznice) rowerka totalnie nam nie odpowiada i z radosci nici. Poprostu trzeba sie do niego przymierzyc i chociaz kawalek przejechac z czym w dobrym sklepie rowerowym nie powinno byc problemu

co do tego Radona to wlasnie to ze jest tam amor za 1,5k to jest to troche podejzane bo jezeli rama mam byc pozadna to tez kosztuje reszta osprzetu tez sroce z pod ogona ie wypadla, wiec pojawia sie pytanie na czym oni do cholery zaoszczedzili ?

1. rama to gniot.

2. amor to tylko nalepki a w rzeczywistosci to OEM tylko przypominajcy ten polkowy (tak jest prawie zawsze w tej klasie cenowej tylko ze przewaznie te amorki sie troche inaczej nazywaja np. comp a wersje polkowe nie kosztuja 1,5 tylko okolo 500 - 700 pln)

3.szturmuja rynek i sprzedaja bez zarobku

ktora z tych mozliwosci jest prawdziwa a moze jest cos jeszcze? dowiemy sie jak te rowerki troche pojezdza u ludzi :) kto chetny na testy? :)

michal

"o do tego Radona to wlasnie to ze jest tam amor za 1,5k to jest to troche podejzane bo jezeli rama mam byc pozadna to tez kosztuje reszta osprzetu tez sroce z pod ogona ie wypadla, wiec pojawia sie pytanie na czym oni do cholery zaoszczedzili ?"

No własnie,dobrze spostrzezenie.Dlatego ja od siebie polecam FOCUSY,maja nie takie super wyposarzenie w standardzie,ale ramy sa naprawde super!!.A osprzet mozna po czasie wymienic...

Witeczka

Tu masz rozmiarówkę RADONA:

Rahmenhöhe 16´´ = 406 mm; Oberrohrlänge 535 mm; Sitzwinkel 73,5°; Steuerrohrwinkel 71°; Kettenstrebenlänge 425 mm

Rahmenhöhe 18´´ = 460 mm; Oberrohrlänge 555 mm; Sitzwinkel 73,5°; Steuerrohrwinkel 71°; Kettenstrebenlänge 425 mm

Rahmenhöhe 20´´ = 510 mm; Oberrohrlänge 580 mm; Sitzwinkel 73,5°; Steuerrohrwinkel 71°; Kettenstrebenlänge 425 mm

Rahmenhöhe 22´´ = 560 mm; Oberrohrlänge 600 mm; Sitzwinkel 73,5°; Steuerrohrwinkel 71°; Kettenstrebenlänge 425 mm

Ja mam 186 cm/około 80 kg i mam ramę 20 lub 22 (nie jest to opisane na ramie). Polecam kontakt z dystrybutorem polskim. To młody chłopak spod Opola. On dobierze Tobie ramę do wzrostu. Oczywiście przejażdżka wskazana, ale z Radonem może być ciężko więc przymierz się do jakieś ramy Cube`a.

Jako najsłabszy element tego roweru wskazałbym kolorystykę. Mój jest czarny matowy. Możecie go zobaczyć na fotce nieco powyżej. Rower ma porządną mocną ramę (stosunkowo lekką). Mój rower przy rozmiarze 20-22" z tarczówkami waży 11,80 kg. Zwróćcie uwagę na markowe komponenty Ritcheya, porządne koła, opony, oczywiście hydrauliczne Hayesy, no i dobry napęd i komponenty.

netboy - nad fenomenem tej firmy zastanawiał się Magazyn Rowerowy 1-2/2006 który testował RADONA na XT/XTR w cenie około 5,5 kzł. Radon jest marką, która w Niemczech sprzedawana jest wyłącznie wysyłkowo, stąd ich ceny na tamtym rynku są dużo lepsze niż innych marek. Sądzę, że polski dystrybutor też z tego wyżyje. Wielu z moich kolegów (bardziej doświadczonych bikerów dosiadających Scotty, Authory, Treki i GF) testowało mój rower i nie słyszałem złego słowa o moim rowerze. Ja mam akurat u siebie Manitou AXEL Elite 100 mm (a że rower jest sprzed dwóch sezonów to nie jest i nie była to podstawowa wersja tego amora).

Pozdrower

no nie wiem moze ,moze :)

ale i tak bez dotkniecia to bym nie ryzykowal a sprawdzanie poprzez Cube to nie jest najlepszy pomysl tymbardziej ze Cube to zupelnie inny poziom cenowy a pozatym to ze maja jednego wlasciciela to jeszcze nic nie znaczy wide np.Mark Levinson/Harman albo Lamborghini/Skoda/Seat/VW/Bentley :D

Ok, niech więc Harvi oceni co mu do szczęścia potrzeba. Ja w swoim rowerze przez całe dwa lata dokupiłem jedynie rogi, koszyk na bidon i pedały SPD. Oczywiście każdy porządny rower wymaga serwisowania. Ja swojego daję do przeglądu 2 razy w roku i nadal chodzi jak nowy. Moim zdaniem ten RADON to kompletny, przemyślanie złożony rower na ładnych kilka sezonów. A geometrię ramy sami oceńcie.

Byłem 2 lata temu jako widz z rowerem na Grand Prix MTB w Czarnkowie, trochę głupio było moim kolegom z bardziej markowymi rowerami, gdy kolesie oceniali mój rower na jakieś 6-7 kzł i wogóle wzbudzał wtedy dużo większe zainteresowanie. A ja dałem wtedy za niego 3700 pln.

Pozdrower

porownanie:

RADON - 4149 pln

Ukryta Zawartość

CUBE - 6599 pln

Ukryta Zawartość

rowery na podobnym osprzecie a po dokladnym przyjzeniu wychodzi nawet ze Radon ma lepszy ,wiec cos mimo wszystko jest nie halo

michal

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

a jeszcze raz podkresle ze i tak baaardzo chetnie przyjzalbym sie temu rowerkowi bo faktycznie jezeli jest taki jak wynika z opisu i do niczego nie byloby sie mozna przyczepic w dotyku i ruchu to kto wie moze bym zmienil mojego Treka na Radona :)

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.