Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

W elektryku miejskim mam i chodzi ładnie, na oponce 2,8 grubej krzywdy nie ma, ładnie się komponuje.
Jedyne co, to zluzowały się szprychy na początku, ale wszystkie częsci i piasta i nyple i szprychy były nowe.
Parasol szprych się robi symetryczny, a nad kasetą i tak jest rant.
Potem musiałem kupić drugą na przód 29 cali i już musiałem dać 380, nie było zmiłuj, także cena jest bomba.
Ja raczej elektryka nie używam w mieście. Jeżdżę i skacze po małych i średnich dropach plus jazda enduro. Priorytet to wytrzymałość.

5 minut temu, GB napisał:

Ja raczej elektryka nie używam w mieście. Jeżdżę i skacze po małych i średnich dropach plus jazda enduro. Priorytet to wytrzymałość.

Ogólnie mocniejsze w firmie do elektryków są serii HTZ, wszystko grubsze mają. Albo z oznaczeniem Tough, to są chyba do analogów, ale najmocniejsze.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ogólnie mocniejsze w firmie do elektryków są serii HTZ, wszystko grubsze mają. Albo z oznaczeniem Tough, to są chyba do analogów, ale najmocniejsze.

Ukryta Zawartość

Fajnie to wygląda. Jedyny minus jaki ja widzę to system zapadkowy w tej ich piaście.

Ukryta Zawartość

3 godziny temu, GB napisał:

A co myślicie o tym?

Ukryta Zawartość

Jeśli szukasz sprawdzonych komponentów to polecam sklep lemonbike robią obręcze i koła pod każdy rodzaj roweru. 

Mi zrobił kolega z serwisu na obręczy mach1 i od tej pory ani razy nie centrowałem a oryginalne koło bontagera pękały szprychy co kilkaset kilometrów. 

Ukryta Zawartość

Jeśli szukasz sprawdzonych komponentów to polecam sklep lemonbike robią obręcze i koła pod każdy rodzaj roweru. 

Mi zrobił kolega z serwisu na obręczy mach1 i od tej pory ani razy nie centrowałem a oryginalne koło bontagera pękały szprychy co kilkaset kilometrów. 
Też mam u siebie zaprzyjaźniony serwis i tam się udam po nowe koła. O lemonbike słyszałem, bo kilka razy reklamowali ich goście jeżdżący mtb, jeden z nich nawet na emtb - Endurofina i chyba człowiek z dirtit more.

Dzięki za info.

jeśli ci nie przeszkadza, a są pewnie dostępne z tego własnie faktu, że mają boczną sciankę pod v-breaki to polecam 40mm ALEXRIMS DX32 - są tanie, przeznaczone do DH (pięciokomorowe) i nie do zajechania.

On 2/13/2023 at 7:51 PM, kangie said:

Mnie to nie jara. Klasyczna piasta Shimano, dwa klucze i samodzielna wymiana smaru. Luzy ustalane przeze mnie. Czysta flanelowa szmatka, świeży smar i nie ma chuya we wsi, żeby łożysko maszynowe lepiej śmigało!

hmm ... nie są to duże różnice ale moje doświadczenia z kólkami w piastach (np. XT) jednak przechylają szalę w stronę łożysk maszynowych, z zaznaczeniem, że łożyska nie są przeznaczone do młynka do kawy. Jeśli stać cię na wielozapadkową piastę Chrisa Kinga to piasta praktycznie na życie roweru. Jedna z niewielu, których nie miałem, ze względu na cenę, niemniej zachwalana przez znajomych rowerzystów z całego świata (szczególnie ulubiona przez właścicieli szosówek i baaardzo silnych elektryków - ma system wielozapadkowy, który udźwignie i 10kW).

Piasty DT od 350 ( a teraz i 370 ) wygrywają nie łożyskami maszynowymi a ratchetem . Oczywiście o tyle pisze , bo z przodu to w zasadzie każda piasta wytrzyma . 

Ktoś tu pisał o Shimano 401 - no nie , pół kilo, to chyba z żeliwa 🙂

Obręcz jak do elektryka to raczej FR560 a nie FR541 . Do analoga to spokojne EX511 styknie ( przynajmniej u mnie w enduraku pod 90 kg wystarcza , a kamieni i dropów nie omijam ) . Poza Lemonbike dobra koła składa daveo.pl 

W dniu 15.02.2023 o 13:18, Szkice napisał:

Wyczynowo jeździsz po górach i górkach, czy te szprychy pękały po normalnych trasach?

1 godzinę temu, soundchaser napisał:

Wyczynowo jeździsz po górach i górkach, czy te szprychy pękały po normalnych trasach?

Oryginalne obręcze z bontagera w moim treku to była porażka. Nie jeżdżę jakoś wycxynowo ale nie oszczędzam roweeru.

Był używany jak rower górski - każdej nawierzchni po trochu. Żadne jakieś ewolucje czy skoki. 

Głównie nie dłuższe jedno dwu dniowe trasy. Czasem wypad w góry.

Natomiast te obręcze, całe koło zrobione przez znajomego z serwisu nawet centrowane nie było od kilku lat. Tylko tył wymieniałem wtedy, bo przód wiadomo. Piastę jedynie wymieniłem w tym kole po 1.5 toku choć myślałem że ta piasta nkvatec posłuży dłużej.

Koło coś chyba 500 zł więc tanio jakby nie patrzeć 

Edytowane przez Szkice

Poczyściłem sprzęgła w przerzutkach moich rowerów.

Niestety w jednym było strasznie zaniedbane, łącznie z połamanym wewnątrz plastikiem, który 3mał regulację napięcia łożyska igiełkowego.

Dodatkowo w jednym sprzęgle nie było uszczelki zapobiegającej doststswaniu się wody do środka komory sprzęgła a igiełki oraz trzpień mocno skorodowany.

Zamówiłem nową przerzutkę, a stara będzie dawcą części.

Wszystkie są teraz nasmarowane, zabezpieczone do następnego serwisu.

Moja wina bo nie sprawdziłem dokładnie jak często do niego zaglądać. Jak kupowałem rower twierdzono, że po około 1000km.

Ale 3tam teraz informacje i okazuje się, że przy użytkowaniu w zmiennych warunkach pogodowych powinno się to wykonywać co 2-3 miesiące.

Ach człowiek uczy się na błędach, które czasami kosztują.

9c44935cd8fa567103bcfdaae72dcd4a.jpgb7a2378e8e410f96b8398516d3d6391a.jpg71f726f86d51c617746993f93e69482e.jpg05fe5524f118cddae6cdd660987cc8f5.jpgfb3b24d54083911ac637e8a70b8239a3.jpg

Ja ostatnio jak zmieniałem klocki hamulcowe to dojechałem do pracy bez jednej okładziny z jednej strony... A z pracy wracałem już bez tylniego hamulca. W domu jeszcze odkręciłem nie te śrubki co trza i wylał się olej 😂 Także najprostsze rzeczy, choć wymiana klocków jest banalna i robiłem wiele razy

11 minut temu, GB napisał:

W kwestii hamulców, ponieważ nie pojechałem na rower w weekend bo wieje - no może to wymówka - to czyszcze zaciski.

Aby hamowało się lepiej.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) cb1824073a4ea20eaa4898bde6cb40a1.jpgd41e70bcaf34d5bf2203794106c8b5a9.jpgf3ea7e0af036915d9ba36e29674a03f9.jpga10946a0f05bcc5b17b0e5b0a44b537a.jpg85cdd90b886ec84a363f86fd3c8c3834.jpgbaaaa081f81aff10447a0400a695ca08.jpg

Czego używasz do mycia?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Czego używasz do mycia?
Ludwig lub inny płyn do naczyń z wodą. Spłukuję później i osuszam sprężonym powietrzem.

Następnie wysuwam tłoczki i czyszczę patyczkiem wkoło tłoków pozostały brud. Na koniec na patyczek kosmetyczny nakładam trochę oleju hamulcowego - uwaga! tylko dla hamulców, gdzie nośnikiem hydraulicznym jest olej mineralny. Nie należy tak robić z dot4 - i smaruje tłoki dookoła.

Następnie chowam i wyciągam je kilka razy - na koniec wyciem olej, tak aby nie zbierał brudu i voila.

• Redaktorzy
59 minut temu, GB napisał:

Prezent urodzinowy.

Najlepszego, Grzesiu!

Niech się sprawuje i nerwów nie psuje. 🙂

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

Wszystkiego najlepszego Oby chodziła bez tarcia długo jak i ty!
Dziękuję za życzenia.

Ze względu na mój wiek, być może piasta mnie przeżyje. Z obaczymy, jeśli by tak było to znaczy, że dziś da się jeszcze tak produkować jak kiedyś.

Ale wieje dziś wiatr ponad 32 km/h

Kolejny trening 30 km zaliczony.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) e

Screenshot_2023-02-20-14-55-11-08_9878825fbf2c08788abc4546c93bd890.jpg

I ja Dołączam się do życzeń

Byś nie przeleciał przez sztyce

By pasja trwała od grudnia po styczeń

Znaczy cały rok, i by rósł w nodze "biceps"

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Szkice

Wlasnie wybralismy sie na urlop zimowo-narciarski, ale po dotarciu na miejsce mielismy problem.

Narty czy rower?

Ukryta Zawartość

Na dzis wybralismy rower, bo okolica odjazdowa!
Jutro narty
Co za czasy, co to sie porobilo

IMG_0319.thumb.jpg.e46a06ed9c52d6601e7997411f0a5c1f.jpg

IMG_0326.thumb.jpg.f9c43bb18f35b90db380d5bb8d5458f9.jpg

IMG_0333.thumb.jpg.af516c98536f794616de8e29fde1df9c.jpg

IMG_0379.thumb.jpg.07ef35767b36885b304377f756b85960.jpg

IMG_0385.thumb.jpg.2097dd3625834bb61793ca996a0c1b3a.jpg

Ale aby nawiazac do tylulu watku „Jaki rower wybrac?“ zaczne od tylu: MALY

Wyporzyczylismy sobie dwa rowerki. Mieli starsze, ale dobre Haibiki Sduro Hard Seven czyli 2x27,5“. I to stosunkowo male. Dla szefowej 45 dla mnie 50 (mam 182cm).

IMG_0390.thumb.jpg.b283a7b15dd5f6ab59d2ed7a14ccc9bf.jpg

I stwierdzilem ze w porownaniu z moim 2x29“ rama L jezdzilo sie FANTASTYCZNIE. Lekkosc i zwrotnosc nie do opisania.

Nastepny bedzie zdecydowanie mniejszy! Rama M i kolka Mule

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

3 hours ago, xajas said:

Narty czy rower?

Ja to nie mam takich dylematow...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez jackk
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.