Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Dziś jeszcze dołożyłem komplet manetek XTR , bo trafiły się w dobrej cenie. O ile w przypadku przerzutki między XT a XTR wielkiej różnicy nie ma to w przypadku manetek XTR vs SLX jest i to znacząca. Teraz tylko serwis po Nowym Roku i jest całość. Można czekać do wiosny
Co daje manetka xtr? Czy będzie różnica w pracy manetki xtr vs xt?

7 minut temu, GB napisał:

Napisałem xtr vs slx jeśli chodzi o manetki XT to tylna przerzutka jaka mam. Co daje manetka XTR? Precyzję szybkość i konkret działania. To jest jak strzał. Pyk, pyk Ostatnie lata na XTR jeździłem . Manetka SLX jest jakaś miekka nie tak szybka i precyzyjna. To jeśli chodzi linki. DI2 nie znam, nie próbowałem 

Edytowane przez Tyrion.L
wyjaśnienie
13 godzin temu, Tyrion.L napisał:

Zimno. Wczoraj pojeździłem po lesie ale powrót ok 16 przyjemny nie był , bo łapał mróz. Dziś się nie zdecydowałem bo było poniżej 0. Tu pisze o MTB bo szosa z racji prędkości w ogóle w grę nie wchodzi, przynajmniej w moim przypadku 

Nie ma złej pogody, są tylko złe ubrania.

27 minut temu, Allmr napisał:

Nie dla mnie. Musi być 2-3 na+ . Mam 2 kurtki Speca Race. Jedna właśnie na taką a druga na 7+. Puchowej zakładać nie będę. Poniżej zera jest rower spiningowy i to towarzystwo na ekranie laptopa 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

4 godziny temu, Allmr napisał:

Jeśli chodzi o ubiór to tak. Odpowiedni daje radę nawet przy większym mrozie.
Jednak jeśli chodzi o rękawiczki to  moim przypadku żadne nie są w stanie zabezpieczyć mi dłoni przed zimnem (mam na myśl mróz ponad 5 st. podczas dłuższej jazdy). Nawet bardzo grube, ciepłe na goretexie nałożone na inne, cieńsze nie dają rady.

16 godzin temu, GB napisał:

Jeszcze jedno. XTR dawała możliwość zrzucenia na większą koronkę kasety 1-2-3, najmniejsza 1-2. SLX na większą 1-2 a na mniejszą tylko 1. Not a big deal, but...

Stare XT 10rz względem XTR też miała podobne ograniczenia co do zrzucania biegów. Tylko XT była celowo fabrycznie ograniczona przez producenta plastikowym ząbkiem wewnątrz korpusu. Wystarczyło go usunąć i miało się pełną funkcjonalność XTR. Uważam, że to akurat bardzo przydatny bajer w terenie gdzie trzeba często zmieniać przełożenia i to po kilka na raz. 

Godzinę temu, soundchaser napisał:

Jeśli chodzi o ubiór to tak. Odpowiedni daje radę nawet przy większym mrozie.
Jednak jeśli chodzi o rękawiczki to  moim przypadku żadne nie są w stanie zabezpieczyć mi dłoni przed zimnem (mam na myśl mróz ponad 5 st. podczas dłuższej jazdy). Nawet bardzo grube, ciepłe na goretexie nałożone na inne, cieńsze nie dają rady.

Ja od paru lat kupuje rękawiczki firmy Chiba i nie narzekam.

W naprawdę zimne dni polecam ocieplacze BarMits - rewelacja.

Polecam! Do butów też są 😉

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

nagrywamy.com

28 minut temu, Allmr napisał:

ocieplacze BarMits

Dasz jakiś link?

30 minut temu, Allmr napisał:

Ja od paru lat kupuje rękawiczki firmy Chiba i nie narzekam.

Widziałem je. Są słabsze od tych, które mam z goretexem. Ale ja mam wyjątkowo wrażliwe na zimno dłonie.

Dzisiaj założyłem narciarskie skórzane i dały radę. Od 5+C w dół gogle narciarskie są u mnie standardem . Bidon nie w koszyku , ale w kieszeni na plecach, płaski od szosówki. Poniżej na zdjęciu pięknie oszronione drzewa. Warto jeździć...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

32 minuty temu, soundchaser napisał:

Dasz jakiś link?

Widziałem je. Są słabsze od tych, które mam z goretexem. Ale ja mam wyjątkowo wrażliwe na zimno dłonie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W tych ocieplaczach jeżdżę w lekkich rękawiczkach, są naprawdę ciepłe i przede wszystkim wiatrochronne.

Mam też podgrzewane ekoi, ale dla mnie są zbyt ciepłe i jakieś takie nieporęczne. Teraz żona używa ich na narty:

Ukryta Zawartość

Ja ja kupiłem ze 3 lata temu za 390PLN, teraz cena zaporowa.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Godzinę temu, Allmr napisał:

teraz cena zaporowa

Moje z ali za stówkę:

Ukryta Zawartość

Wczoraj jechałem, ale po dziesięciu minutach wyłączyłem, bo za gorąco było, nawet na najniższym "biegu" 😉

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez przemak

nagrywamy.com

Gruby gęsty polar na rękawice daje radę. Oddycha i żyć się da. Spodnie Pearl iZumi AmFIB® Tight, bardzo dobre, dobry softshell na zimę. Może rękawice z tego też są dobre.

49 ziko, dobre

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Piotr_1

Zimą cięzko o jakieś poważne dystanse przynajmniej u mnie. Buty rowerowe nie nadają się zbytnio na taką pogodę są jakieśo ocieplacze czy cuś. Ręce  szybko marzną a reszta czyli spodnie i kurtka tu już dużo nie trzeba, krótki rękawek, bluza termoaktywna, polar i kurtka i spodnie dresowe i ujdzie. 

Ja się hatruje jezząć do pracy cały rok teraz mam blisko ale bywało, ze trzeba było jeździć 7 km w jedną stornę ( dużo nie dużo ale do rpacy to zadna przyjemność) przy -10 gdzie albo był wszędzie lód albo koleiny śnieżne co znacznie utrudniały jazdę. nic przyjemnego, więc z tą pogodą że nie ma złej to bym dywagował. Zawsze też staram się pojeździć zimą po okolicznych polach czy choćby do kościoła sprawdzić opony na lodzie i ogólnie kontrolę nad rowerem  

Dziś ostatni raz w tym roku szosa i 45 km. Ładna pogoda i słońce przeważyły ale luzacko bez zegarka i opaski. Raz temperatura a dwa w lasach i zacienionych miejscach skrzył się mróz na asfalcie. Trzeba było uważać , a o składaniu się w zakrętach zapomnieć. Jako , że wcześniej wykasowałem licznik to pójdzie już na konto 2025, ale to chyba niewielkie przewinienie. Szosówka umyta , wyczyszczona i naoliwiona. Życzę Wam zdrowia, żadnych wypadków na trasach  udanych jazd oraz malowniczych krajobrazów do podziwiania. Zamiast do Siego Roku ..do pierwszego bociana w gnieździe.

Godzinę temu, Tyrion.L napisał:

Dziś ostatni raz w tym roku szosa i 45 km. Ładna pogoda i słońce przeważyły ale luzacko bez zegarka i opaski. Raz temperatura a dwa w lasach i zacienionych miejscach skrzył się mróz na asfalcie. Trzeba było uważać , a o składaniu się w zakrętach zapomnieć. Jako , że wcześniej wykasowałem licznik to pójdzie już na konto 2025, ale to chyba niewielkie przewinienie. Szosówka umyta , wyczyszczona i naoliwiona. Życzę Wam zdrowia, żadnych wypadków na trasach  udanych jazd oraz malowniczych krajobrazów do podziwiania. Zamiast do Siego Roku ..do pierwszego bociana w gnieździe.

Jaką polecasz opaskę na klatkę?

Od kilku lat używam archaicznego już teraz Polar V800 vantage i doskonale spełnia swoją rolę podając mi informacje o dystansie, strefach tętna i prędkości, pulsie który monitoruje na bieżąco i wydatku kolarycznym. Kiedyś jeszcze łączyłem się i zapisywałem to w aplikacji na komputerze ale przystało mnie to bawić.

Ukryta Zawartość

Najpierw sprawdź kompatybilność. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Allmr

Planuję przygotować turystyka na bazie 29'' MTB hardtail. Poszukuję dobrych filmików z poradami na temat sprzętu do profesjonalnej turystyki rowerowej. Może widzieliście coś ciekawego?

30 minut temu, Piotr_1 napisał:

Planuję przygotować turystyka na bazie 29'' MTB hardtail. Poszukuję dobrych filmików z poradami na temat sprzętu do profesjonalnej turystyki rowerowej. Może widzieliście coś ciekawego?

Podpowiem. Kierownica corner bar i sztywniaka z przodu np. Exotic. Reszta według swoich upodobań. Też planuje taki zabieg. Filmów jest multum na yt. 

6 minut temu, kwasior21 napisał:

Podpowiem. Kierownica corner bar i sztywniaka z przodu np. Exotic. Reszta według swoich upodobań. Też planuje taki zabieg. Filmów jest multum na yt. 

Surly Corner Bar? A dlaczego sztywniaka z przodu?

46 minut temu, Piotr_1 napisał:

Surly Corner Bar? A dlaczego sztywniaka z przodu?

Masz więcej możliwości chwytu. Nie wszystkim to pasuje. Na szerokości masz przybliżony uchwyt. Możesz uzyskać trochę bardziej wygodną pozycję, wyprostowaną. Osobiście wsadziłbym sztywniaka, zejście z wagi amora (mój waży 2,4kg) odejdzie serwis zawieszenia. Drgania kierownicy możesz ograniczyć mniejszym ciśnieniem i szersza opona. Obecnie jeżdżę na 29 x2.0 przy ciśnieniu około 2.2 bara i opona lepiej mi amortyzuje nierówności niż mój amor, tylko ważę 104 kg. 

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.