Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny DIY do 1000zł

qrczak

Rekomendowane odpowiedzi

Qubric, 8 Mar 2006, 22:34

>Co ja piszę!

>

>Przeciez ty nie masz kolumn na Heco HW 170 tylko na zupełnie innych o których nigdy nic nie

>pisałem.

Nieprawda. Z upodobaniem opluwałeś również i te głośniki w wątku "Minas Anton by McGyver":

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) to co mozna zrobic na Tesli - Authentic Voice Magic 221 w połączeniu z Audaxem. Głośnik za 40zł.

Parametrami też moim zdaniem nie pasuje do BR. Raczej się na nim wysokiej klasy Hi-Fi nie zrobi. Ale nie trzeba dygac na wolumen i kupować wątpliwego pochodzenia "plastików".

Ukryta Zawartość

McGyver, 8 Mar 2006, 22:42

Nie prawda.

Z upodobaniem cały czas pisałem o HW 170. Z tego prostego powodu że tylko takie pokazałeś w przytoczonym wątku.

Nie interesuje mnie co sobie tam dośpiewaliście. Ale najwyraźniej coś wam s łepetynach nie zaskoczyło i od tamtej pory ciagle się przypierdalacie do mnie o głosniki o których nigdy nie pisałem.

Nawet ich nie pokazałeś wczesniej, cwaniaczku. Bo dobrze chronisz swoje tajemnice i mit DIYowca.

McGyver, 8 Mar 2006, 22:39

>To jak to jest? Etykietka poprawia parametry głośnika?<

Nie udawaj głupszego niz jesteś. Pisałem o parametrach predysponujących głośnik do BR lub nie. GTC 17/50 ma pod tym wzgledem przewagę. Róznica to nie "tylko membrana" ale - "aż membrana" i prawdopodobnie resor który decyduje tu najbardziej o parametrach.

Qubric, nie wykręcaj kota ogonem i nie pogrążaj się pisząc pierdoły. W wątku:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) były omawiane kolumny na Heco HW160 (aluminiowy kosz, polipropylenowa membrana) które konstrukcyjnie nic wspólnego nie mają z HW160 na plastikowym koszu.

A co do Tonsila GTC17/50 to ciekawe, że we wspomnianych Mission był on stosowany zamiennie z głośnikiem sygnowanym marką Mission, na identycznym koszu, zawieszeniu i układzie napędowym jak Heco HW170 czy Magnat. Więc co, producent olał parametry i wsadził inny głośnik? Czy raczej parametry były takie same?

Zresztą zarówno HW170, Magnat, Mission z włókna szklanego, ALR z serii Entry M, jak i głośniki stosowane w seriach Mercury, Revolution czy Fusion Tannoya wszystkie pochodzą z tajwańskiego koncernu NMB, zatem nic dziwnego że wiele elementów (kosze, napedy, zawieszenia) mają one identyczne.

Ukryta Zawartość

Saczek_XTRM, szczególnie ten metalowy tweeter jest obiecujący. Wydłubałem kiedyś analogiczne z kolumn MB-Quart (miał logo wytłoczone, a jakże), i toto cholerstwo zagrało lepiej niż tweetery Vify z serii TC.

Mam pytanie - czy ktoś z Wawy pomierzy parametry TS i charakterystykę Heco HW160A-CPP jeśli dostarczę egzemplarz takiego głośnika?

Przyda się to innym kolegom i zamknie buzie bezinteresownie złośliwym elementom typy Pana Q. ;)

"jaro4444, 2 Sty 2006, 21:27

Oczywiście że jestem złosliwy! Jeśli masz co do tego wątpliwości to chyba też jesteś DIY ;)

Teo opisał brzmienie na Vifach. Jeśli tak zabrzmiały Vify to juz słyszę jak grają te plastikowe Heco :)))"

>>McGyver

nie miałem jeszcze przyjemności pobawić się tymi i jeszcze dwoma tweeterami Cantona.Można powiedzieć że to "świeży zakup", ale przyjdzie jeszcze pora :))) Biorąc pod uwagę cenę za jaką je kupiłem ~15zł i kilka innych tej firmy kopułek to chyba nie mają sobie równych. Kiedyś kupiłem od sąsiada monitorki Cantona które stały w studium nagraniowym rozgłośni radiowej (niestety nie mam zdjęcia) i musze powiedzieć że biło to to wszystko na głowę, wszystko do 150 PLN (oczywiście mowa o cenach w Polsce). Ogólnie mam dobre zdanie, nie tylko o metalowych, chociaż te rzeczywiście grają lepiej...

>>Jaro4444

no teraz to się wszyscy powinni rzucić jak piranie na te Twoje Heco....pomiary....wszyscy kiedyś chcieli to to pomierzyć, a teraz taka OKAZJA. Może niech najpierw składają podania? Jak Ty wytrzymasz bez tych Heco ;).... Będzie temat do dyskusji, czekamy :)

Mierzyc głosniki ktorych nie mozna kupic w normalnej sprzedazy ? Po co ?

Macie ich zapas i chcecie komus sprzedac.

Znowu wpuszczacie w maliny naiwnych. Najpierw chwalicie okreslony typ glosnika. Gdy nastawicie klienta na kupno, dowie sie ze "tylko u nas" albo w "naszych kolumnach".

Do tej pory lansowaliscie ludziom glosniki ktore parametrami stoja jak Tesla lecz kosztuja dwa razy tyle albo takie ktorych nie beda mogli kupic.

Ale teraz juz przechodzicie samych siebie. Lansujecie jakies smiecie wydlubane na zlomie z niemieckich wystawek.

Forum drobnych handlarzy i naganiaczy badziewia sie tu zrobilo.

Wasze DIY to zalosna atrapa hobby. Na forum mozna uzyskac juz co najwyzej porade o miejscu zakupu badziewia z Niemiec (z adresem na McGyvera i jego naganiaczy).

Kilka watkow dalej, w dyskusji o glosnikach kompletna cisza i ani sladu wielkich fachowcow konstruktorow od "zrob mi to sam".

Ty McGyver wstaw sobie taki baner z napisem "Minas Anor". Nie bedziesz musiał w kazdym wpisie umieszczac tej kryptorelkamowej wzmianki.

Buhaha - cala kopa "konstruktywnych" wpisow na temat tanich kolumn DIY. Na koniec wychodzi ze nabywca macgyverowych wynalazkow juz ma inne wiec te zachwala.

Robi mi sie nieniedobrze od czytania handlarzy i naganiaczy na tym forum. Mam nadzieje ze autor watku nie da sie nabrac.

Brawa dla kolegi powyżej za odwagę! Rok temu byłem całkowitym laikiem w temacie i na pytanie jak zmodyfikować kolumny, żeby dobrze grały, też otrzymałem odpowiedź od wiadomej osoby, że się nie opłaca, "lepiej przyjedź do mnie i posłuchaj moich, a potem kup". Faktycznie, trzeba uważać czyich porad się słucha, bo jest wielu naciągaczy, którzy forum trkatują jak swój mały bazarek i darmowy baner reklamowy.

A jednak znalazło się na forum kilka życzliwych i naprawdę kompetentnych, nie przechwalających się osób. m.in Trim Audio, Piotrek608, którzy bardzo mi pomogli. Dzięki nim przerobiłem swoje stare Polarisy, a w tejchwili przy ich pomocy, a także innych, zbudowałem swoje pierwsze kolumny, a teraz robię kolejne-tym razem monitorki na tonsilach , klony Totema.

Panowie kolejny raz dziękuję za konstruktywne wpisy w moim wątku.Już chyba więcej dowiem się w salonie TopHiFi.Myślałem,że to forum ma służyć zbliżaniu ludzi o podobnych zainteresowaniach a nie wynajdywaniu różnic i obrzucaniu się błotem.No ale to taka polska specjalność.Przykre.

>qrczak

Wcale nie jest jeszcze tak źle. W zalewie przepychanek i wpisów nie na temat można wyłuskać trochę potrzebnych informacji. Jak już pisałem trzeba wierzyć w siebie mieć własne zdanie i koncepcje.

Forum od jakiegoś czasu stało się areną gladjatorów komputerowych, a Ty masz koncepcje na ostinato dobrze udokumentowaną konstrukcje więc działaj.

Pzdr.

Coś kręcicie. Byłem u McGyvera ostatnio, bo mam zamiar zbudować swoje monitory. Nie dość, że posłuchałem Minasów przy dobrej kawie (te kolumny tak grają, że Knopfler stał obok mnie), to jeszcze otrzymałem mnóstwo informacji dotyczących budowy, zastosowania materiałów i PROPOZYCJE zastosowania głośników i zwrotnicy i elementów a na koniec dostałem do domu literaturę do poczytania.

Rozmawialiśmy o "M osiemnastce" Vify - McGyver poleca ten głośnik, ja myślę o wersji XT. I co? I nic, facet się nie obraża że mam inne zdanie, że nie chcę od niego tuningu czy głośników - tylko chcę wskazówek i porady.

I dostaję, za free.

Rozumiem, możecie go nie lubić, może was drażnić ale tu wezmę go w obronę. On zna się na rzeczy ale nie WCISKA nic na siłę.

>qrczak

Witam!

jestem nowy na tym forum.Mam kilka uwag do twojego planowanego projektu:

za 1000zł masz duży wybór.Słuchasz jazzu i wokali ,lubisz dobry sprężysty bas i niemetaliczne górki.

Do pokoju 17 m2 śmiało możesz włożyć basowy głośnik 12 cali (30cm) .Jest taki Beyma 12BR70 (125W

RMS ,95dB,pasmo 25 do 4kHz) za 239zł a do niego też Beyma T2030 (kopułkowy 15W RMS,95dB i pasmo

1,5 do 20kHz) za 115zł .Na stronie Beymy znajdziesz projekt ubudowy. Jesli przekroczysz budżet

o jakieś 200zł możesz dołozyć średniotonowe kopułki MC115 beymy i bedzie pełny wypas dla wokalu

i dęciaków.Zwrotnice bez problemu zrobi Ci dystrybutor tej firmy.Uwierz mi ,że te głośniki to już wysoka półka.

Pieniądze natomiast nie sa takie duże.Nie chce tu rozpętać jałowej dyskusji o średnicy basowego głosnika

a wielkości pokoju ,ale przy cichym słuchaniu docenisz jego wielkość. O Beymie były już dyskusje

kilka lat temu na jakimś forum.Całkiem pozytywne.Ktoś nazwał je udomowioną estradą .

Qrczak

Jezeli masz mozliwosc wykonania wlasnorecznie pozadnych obudow, to ich koszt (podlogowe) jestes w stanie wykonac za okolo 200PLN para (materialy). W takim przypadku mozesz wykonac vife tower (misiomor czasami o niej wspomina), link :

Ukryta Zawartość

Glosniki:

M21WO-39/08 50.60E

27TDFC (H1189) 28.35E

Pogadaj z organizatorami ile bedzie kosztowac kaplet w/w glosnikow (mysle ze kolo 800).

Zwrotnica:

Zamawiasz wsio w polinku, kondensatory mant w torze glownym i bipolarne nie bedace w torze i cewki powietrzne (jak ci kasy nie styknie na te duze z drutem 1,4 to nawet 1,2 mozesz dac). Mysle ze do 100PLN sie zmiescisz.

Calos moze cie wyniesc troche wiecej niz planowany 1000, ale naprawde nie duzo wiecej.

Konstrukcja malo popularna tu na forum ale moim zdaniem bardzo dobra, w pszyszlosci planuje wlasnie cos takiego.

Ukryta Zawartość

iAMP, iPSU, iSMPS i kto tam wie co jeszcze :D

Wernen ---->

Jeśłi pijesz do mnie to odpowiem Ci.

"Mierzyc głosniki ktorych nie mozna kupic w normalnej sprzedazy ? Po co ?

Macie ich zapas i chcecie komus sprzedac." - czy ktoś Ci proponuje takie głośniki do kupna? Wiem kto ma 2 (słownie dwa) egzemplarze jeszcze. A mierzyć po to by Qubric i jemu podbni nie pisali bzdur na temat czegoś czego nawet nie widzieli.

"Znowu wpuszczacie w maliny naiwnych. Najpierw chwalicie okreslony typ glosnika. Gdy nastawicie klienta na kupno, dowie sie ze "tylko u nas" albo w "naszych kolumnach"." - wszędzie było napisane na temat tych głośników i tej konstrukcji, że była to POJEDYNCZA i NIE BĘDZIE powtarzana więc gdzie są te oferty sprzedaży? Poza tym w wątku Minas Anton masz podaną gotową aplikację takich głośników.

"Lansujecie jakies smiecie wydlubane na zlomie z niemieckich wystawek." - gwoli ściśłości kupupione u oficjalnego przedstawiciela sprzętu car audio Heco, Magnat i paru innych. Ma sporadycznie po 2 czasem 4 egzemplarze na parę miesięcy. Chcesz to podam Ci namiary do niego. Ma sklep pod Warszawą.

"Kilka watkow dalej, w dyskusji o glosnikach kompletna cisza i ani sladu wielkich fachowcow konstruktorow od "zrob mi to sam"." - proponuję koledze Qurczakowi następujący zestaw głośników:

2xHeco HW160A-CPP po 130 zł + 2 Morele MTD29 (lub Vifę PL27). Łączny koszt głośników ok 500 zł.

Zostaje 500 zł na zwrotnicę i obudowę.

Dlaczego to zestawienie?

Bo Heco ma niezły bas, ładną średnicę i jest solidnie wykonany (mogłem porównać go do np Vify M18WH, XT18WH). Pomierzyć je proponuje, aby można było merytorycznie podejść do ich aplikacji.

Jest to propozycja do wzięcia pod rozwagę jak każda inna.

Skąd więc ten atak kolego Wernen?

Jaro4444

>"Mierzyc głosniki ktorych nie mozna kupic w normalnej sprzedazy ? Po co ?

>Macie ich zapas i chcecie komus sprzedac." - czy ktoś Ci proponuje takie głośniki do kupna? Wiem kto ma 2 (słownie dwa) egzemplarze jeszcze. A >mierzyć po to by Qubric i jemu podbni nie pisali bzdur na temat czegoś czego nawet nie widzieli.

No to ja tu czegos nie rozumiem, jak nie ma pomiarow to skad wiesz, ze masz racje? Ze qubric sie myli? Tak samo skad qubric wie, ze ma racje?

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

jaro4444, i jeszcze jedno:

>Bo Heco ma niezły bas, ładną średnicę i jest solidnie wykonany (mogłem porównać go do np Vify M18WH, XT18WH). Pomierzyć je proponuje, aby >można było merytorycznie podejść do ich aplikacji.

Po co mierzyc jak sam jestes kibicem braku pomiarow?

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

Napisalem gdzies ze chodzi o Ciebie ? Nie zauwazylem . Ale - jak to mowia - na zlodzieju czapka gore .

Popatrz na te rozne wysokotonowki na zdjeciach. Te jakies czesci zamienne do Cantonow, Magnatow itp . McGyver co jakis czas wpisuje rewelacje ze ma kolejny cudowny glosnik za 7 zl i ze testuje kolejny

Co proponujesz - zeby czlowiek czekal miesiacami na Heco Hw160a-cpp ? ktorych jest dwie sztuki ?

Czy moze chodzi o zareklamowanie Heco . Tych co masz juz nie ma ale znajda sie glupi na Heco Hw170 zupelnie inne . Takie tesle za 70 zl . Dostepne na wolumenie i allegro od pokatnych handlarzy . Nie potrzeba ich mierzyc - dawno sa zmierzone . Borysgo2 zamieszczal ich wykresy i widac ze to bardzo sredni glosnik .

Foxbat ---> po to by obiektywnie sprawdzić subiektywne opinie (moje subiektywne opinie na ich temat są jak najlepsze). Nie twierdzę, że mam rację, każdy może sie mylić. Proponuję tylko pewne rozwiązanie, które położy kres głupim pyskówkom rzucaniem epitetami przez Q, a osobom potencjalnie zaintersownaym może sie naprawdę przydać.

jaro4444

"a osobom potencjalnie zaintersownaym może sie naprawdę przydać."

Buhaha - potencjalnie zainteresowanym czym ? No CZYM, jaro4444 ? ? ?

Przeciez twoich glosnikow nie ma w sprzedazy . O ile nie masz zamiaru sprzedac swoich kolumn . I chyba o to wlasnie chodzi.

Wernen ---->

czyba nie czytasz uważnie bo te "części zamienne" zamieścił Saczek_XTRM.

A co do Heco to może i warto poczekać, ja czekałem na swoje 4 szt prawie 3 miesiące. Ale było warto. HW170 (te plastikowe) są też praktycznie już niedostępne więc nikt o zdrowych zmysłach nie będzie ich szukał na siłę. Odpisałem wcześniej Q i powtórzę - piszę o jednym modelu HW160A-CPP.

"Ale - jak to mowia - na zlodzieju czapka gore" - proszę nie obrażaj mnie go nic nie daje Ci podstaw do tego.

Pozdrawiam.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.