Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny DIY do 1000zł

qrczak

Rekomendowane odpowiedzi

Ponieważ po sprawdzeniu oferty sklepów stwiedziłem,że za 1000 zł nie mam wielkiego wyboru i postanowiłem zbudować swoje pierwsze kolumny.Ponieważ nie jestem specjalistą zwracam się do Was o pomoc.Takie są założenia:

1.Kwota maksymalna to 1000zł razem z obudową (ok 200-250zł)i zwrotnicą(ok 100 zł).

2.Mogą to być zarówno monitory jak i podłogówki.

3.Najlepiej gdyby zwrotnica była już gotowa - np Ostinato 2000.

4.Słucham głównie jazzu i wokali.

5.Bas powinien być szybki i sprężysty,dobrze gdyby był niski-lubię słuchać grę kontrabasu.

6.Wysokie szczegółowe niemetaliczne, bez zapiaszczenia-kocham trąbki i inne dęte.

7.Obudowa może być bass reflex jak i zamknięta.

8.Dobrze gdyby grały ładnie także cicho.

Wiem,że te wymagania są trochę wygórowane ale proszę je postrzegać w kontekście tego przedziału cenowego.Myślałem o czymś na Vifa M18WH + dobra kopółka Vify.

Mój wzmacniacz ma 2x130W i 2 trafa.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/24977-kolumny-diy-do-1000z%C5%82/

Policzmy.

Skrzynki -250( skromne ),

zwrotnice -100 ,

godziwe okablowanie wewnetrzne-100,

terminale, wytłumienie , rury br, wkręty, kolce -100

Zostaje 450 na przetworniki.

Ja bym szukał czegos na allegro chyba ,że wierzysz w możliwośc uzyskania dobrego dźwięku z Heco lub Magnata.

...there is no spoon...

Jeśli nie masz dość sporej wiedzy na temat budowy kolumn, to chyba nie warto. Możesz zapytać się Gipsy'ego - na pewno ze tę cenę będzie mógł Ci coś zaproponować. Robiąc samemu nigdy nie wiadomo - a jak zagra kiczowato?

A poza tym Gipsy robi piękne, świetnej jakości skrzynie.

Ja raczej namawiam żebyś sam spróbował zbudować swoje kolumny frajdy niesamowicie dużo kłopotów czasem też. Łapiąc się za ostinato ryzyko ,że nie wyjdzie niewielkie konstrukcja znana i wielokrotnie opisywana.

No chyba ,że jesteś całkiem lewy to odpada szkoda kasy na materiał.

Arturp---->

"chyba ,że wierzysz w możliwośc uzyskania dobrego dźwięku z Heco lub Magnata"

Kolejny stereotyp.

Nie przekreślaj czegoś czego nie miałeś w rękach. Są Heco i Heco tak samo jak Mercedes S klasa i A (podobno to też Mercedes). Heco HW170 (plastikowy kosz, papier, posypka 175 mm) nie ma nic, podkreślam NIC wspólnego, poza marką, z takim np HW160 A-CCP (alu kosz, polipropylen + mika, potęzny układ magnetyczny, solidne wykonanie).

Choć znajdź lepszy głośnik do 65 szł (za tyle kiedyś kupowałem HW170) a pogratuluję Ci.

-> marko3T

Frajda - oczywiście, jest. Ale jednak jak miałbym robić pierwszy zestaw stereo podłogówek DIY, to nie decydowałbym się na takie przetworniki. Mi szkoda byłoby kasy. Ale jeśli tylko autor wątku czuje się mocny w budowie takowych kolumn, to ja zachęcam, jak już pisał marko - NIESAMOWITA FRAJDA I ZABAWA!

Qrczak

zrob mitte w obodowach wolnostojacych, wyjdzie tanio, jak sie nie spodoba zawsze bedzie mozna odsprzedac i zrobic cos innego, mozesz tez skorzystac z obudow na ktore wlasnie przyjmuje zamowienia a'la Staff zajrzyj do watku o Mite

Ja tez robie po raz pierwszy kolumny DIY i mysle ze nawet jak nie wyjdzie to poniesione koszty beda stosunkowo niewielkie w stosunku do np Pro Ac czy innym drozszym przedsiewzieciom.

Na poczatek chyba jak znalazl

Pozdrawiam

jaro4444, 7 Mar 2006, 15:37

>Choć znajdź lepszy głośnik do 65 szł (za tyle kiedyś kupowałem HW170) a pogratuluję Ci.

Mi mozesz pogratulowac, tonsil 13/50/9 za 55pln.

iAMP, iPSU, iSMPS i kto tam wie co jeszcze :D

Na stronie Tonsila te GDN13/50/9 są po 170PLN. A po 55PLN już się ich nie da kupić.

Też sobie mogę napisać, że kupiłem 4szt Vify M18WN08-04 (nowe) po 48PLN. Tylko że to był jednorazowy strzał.

Te Heco 170 to klasa polipropylenowej Tesli :))) Najwyżej jakiegoś Tonsila GTC 15/40 (17/50 jest już od niego lepszy;). Więc ich rewelacyjna cena nie jest już taka rewelacyjna. A GDNom 13/50/9 na pewno nie dorównują.

ArturP---->

"Oczywiście , masz rację. Nie miałem . Słuchałem tylko ale nie kupiłem . No bo po co ?"

Możesz sprecyzować które słuchałeś i co było nie tak? Bo mam wątpliwości czy słuchałeś akurat te co ja mam.

Qubric znów przywalisz się do "plastikowych Heco" skoro nawet nie wiesz o czym mowa?

.

Ukryta Zawartość

post-5574-100005335 1170287114_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

jaro4444, 7 Mar 2006, 21:54

Dla mnie jest proste pytanie - przeciętny produkt za małe pieniadze czy wysokiej klasy za duze pieniądze. Zawsze wybieram ta druga opcję. Tu chodzi o muzykę a nie o oszczędności. Ten Heco mógłby byc za darmo a i tak go nie chcę - po co ? Co z nim zrobie ?Położe na pólce ?Wolę zapłacic ale mieć dźwiek wysokiej klasy .

...there is no spoon...

Drogie nie zawsze znaczy dobre. Znam sporo drogich i mocno przeciętnych lub wręcz słabych głośników. Wysoka cena nie gwarantuje automatycznie wysokiej jakości. Natomiast wśród produktów niedrogich zdarzają się czasem perełki. Ale są też tacy, co wolą zaszpanować logiem drogiej marki.

ArturP---->

Dalej nie odpowiedziałeś gdzie ich słuchałeś. No chyba, że tylko na zdjęciach i na tej podstawie je oceniasz. Ja Twoje THOR-y widziałem na zdjęciu tylko. Ładne i bez wątpienia drogie. Tylko czy grają na tyle ile kosztują?

A tak poważnie i bez przepychania sie to spójrz proszę na tytuł wątku "Kolumny DIY do 1000zł" i nie proponuj głośników za 800-1000 zł szt przy takim wątku :)

No popatrz ! Zgadzam sie z McGyverem! Koniec świata!

Tylko jedno mnie zastanawia- to raczej tanie marki wypisuja swoje logo na głośnikach, jeszcze nigdy nie widziałem loga na scanach , vifie, seasie , focalu, audaksie itp. Więc z tym szpanem to raczej jest tak ,że bazarowe głosniki ( tak sie składa ,że Heco i Magnata mozna kupic na wolumenie ) to małomiasteczkowy szpan obco brzmiąca nazwą.

No więc tylko tu sie nie zgadzamy. Ale to taki mały detal .

Zapachniało paktem stabilizacyjnym.

Z drugiej strony jestem przekonany ,że każdy audiofil-posiadacz Heco śni po nocach o drogim scan speaku i gadanie na forum o wyższości tanich nad drogimi jedynie ma na celu chwilowe ukojenie smutku i leczenie kompleksów.

O juz czuje jak wala się teksy wstylu - Ty to słyszysz portfelem ! Głuchy snob , itp.

No trudno .

...there is no spoon...

Artur ----> po nocach to ja wolę co innego robić jak śnić o SS ;P

A na powaznie na SS nie kończy sie świat. Ja własnie robię cos na głośnikach na pewno nie gorszych od SS i z tej samej praktycznie półki cenowej. To tak gdybyś chciał wiecej o tym "słuchaniu portfelem"

"Tylko jedno mnie zastanawia- to raczej tanie marki wypisuja swoje logo na głośnikach, jeszcze nigdy

>nie widziałem loga na scanach , vifie, seasie , focalu, audaksie itp. Więc z tym szpanem to raczej

>jest tak ,że bazarowe głosniki ( tak sie składa ,że Heco i Magnata mozna kupic na wolumenie ) to

>małomiasteczkowy szpan obco brzmiąca nazwą."

Gdzie widzisz to wymalowane logo "Heco"?

Albo mi padło coś na oczy, albo Ty coś przypaliłeś dzisiaj (nie koniecznie tytoń) ;)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.