Skocz do zawartości
IGNORED

UHERY CR- I REPORT MIT I RZECZYWISTOŚĆ

Korwin

Rekomendowane odpowiedzi

Namiary na właściciela UHER-a 4200 MONITOR mogę zainteresowanym podać na PW. Skromna uwaga ma na Allegro raptem trzy przeprowadzone transakcje [ uwagi pozytywne] Pod podanym telefonem nikt się nie zgłasza na dwa wysłane do Niego maile nie ma żadnego Re:. Doprawdy nie wiem co o tym sądzić ale w razie potrzeby służę zawsze radą

Pozdrawiam

Zbyszek

PS.Przygotowałem nadmiar betów [świetnych na sprzedaż i ewentualny zakup tej zabawki]

Należy zawsze wierzyć w przeznaczenie

W miłości swojej jesteśmy niezdarni

Wkładamy siebie między maszyn tryby

Gdzie wszystko piękne i takie na niby

Zanim ktoś włączy silnik przy sieczkarni

Był jeden taki co grał na gitarze

Od bogów lepsze wyśpiwywał pieśni

Zdarto zeń skórę jak ze stworzeń leśnych

I wyprawiono tak obyczaj karze

Dotąd mnie jeszcze sól z garbnikiem piecze

Nagie jest mięso i kości i nerwy

Bowiem w torturach kat nie czyni przerwy

I nawet boli wyciszona przestrzeń

A jednak nie chcę na żadnym Olimpie

Być lotnym gońcem na innych usługi

Krew oddam piekłu i zapłacę długi

Wyrosną skrzydła własnoręcznie wyrwę

A ty ze sobą zostań Apolinie

Sczerząc przed lustrem niczym chiena zęby

Nim rzucą ciebie świniom jak otręby

...pocierpię jeszcze aż twój czas przeminie

Rozmawiałem z właścicielem i cieszę się jak głupi bo On chce aby ten UHER REPORT 4200 MONITOR pracował tak

jak moje pozostałe a nie był martwą mumią za szybką.

Trafi to cudo do mnie

Pozdrawiam

Zbyszek

Robótka ręczna nocna poprawiana i chyba już poprawiona na JVC BR.

UHER BATTERIELIMINATOR typ Z 116 jest to prosty zasilacz zbudowany w kształcie kostki umieszczany w pojemniku na baterię o poborze mocy ~ 160mA z odczepami kontaktowymi na jednym z dłuższych boków po stronie przeciwnej znajduje się gniazdo bezpiecznika i gniazdo DIN 545 [pięciopinowe o rozstawie zwyczajnym] ponieważ Z 116 służy także jako ładowarka. Jest rozbieralny [skręcany na cztery śruby]. Wymiary 30 x 60 x 130 mm UWAGA KRUCHY wykonany z czarnego bakelitu

Pozdrawiam

Zbyszek

Padło pytanie od jednego z Naszych ale informacja może się przydać nie tylko Jemu

UHER NICKEL CADMIUM BATTERY Z-214 6V - 3 Ah. Thiss battery works on report models 4000, 4200,4400. Producent VARTA. [Czyli 5 x 1.2 = 6 i można korzystając z pojedynczych R14 przy odrobinie cierpliwości zrobić akumilator samodzielnie ewentualnie reanimować padalca wykorzystując tylko obudowę

Pozdrawiam

Zbyszek

Witam podaję symbole niektórych mikrofonów UHER-a przeznaczonych do współpracy z UHERA-mi REPORT 4000

są to: UHER-M512*, UHER-M514*, UHER-M516, UHER-M517*, UHER-M538, UHER-M543 UHER-M640 [2 x CARDIOID DYNAMIC MICROPHONE który gorąco polecam, UHER-M942. [ *) mikrofon wchodzący w skkład wyposażenia podstawowego ]oraz UHER-M646 CARDIOID CONDENSER MICROPHONE.

Pozdrawiam

Zbyszek

Zbyszku,

kupiłem do swoich UHER-ów zasilacz razem z magnetofonem. To był ten Telefunken taki trochę reporterski. Wziąłem, bo chcę wymienić wtyk w zasilaczu aby do nich pasował. Taki mały przeszczep. Teraz cholera muszę znależć wtyk 6- pinów, ten szósty w środku (telefunken ma zwykłe 5-pinów). Czy dobrze myślę ? Jeżeli bym miał problem to czy mogę na Ciebie liczyć ?

pozdrawiam

Pan Jurek

nie żyje pozostaje tylko Muls, ja mam wtyki DIN 5 pinów mały rozstaw do sterowania DIN 345 i DIN 545 DIN 7 pinowy do wejść mikrofonowych w UHER-ach CR i dinowski słuchawkowy i to jest cały stan mojego posiadania pozdrawiam

Zbyszek

Szukając dla innych szukam też dla siebie, niestety w najbliższej okolicy nędzne pustki a na giełdę RTV nie mam w tym tygodniu najmniejszych szans. Jak coś moi znajomi znajdą dam znać.

Pozdrawiam

Zbyszek

PS. Ślicznota 4200 ma dokładnie takie samo gniazdo zasilające, dotyczy to również UHER-a 4000 S i w wszystkich CR- prędzej czy później wtyki do tych gniazd wygrzebię

Pożytek z UHER-a REPORT 4200 MONITOR jest nieprzeciętny zwłaszcza jak wykorzystuje się maksymalny poślizg przy przesuwie dyktafonowym 2.4cm/sek jest to O.8 sek można dosłownie wyłowić wszystko bez specjalnego wysiłku, ale to nie dla audiofili chyba, że są na tyle odważni aby zaryzykować jazdę karetką na sygnale do domu bez klamek Poprostu jednoczesne puszczenie podsłuchu przed taśmą i po taśmie z całą pewnością jest szkodliwe i niebezpieczne, ale ma także swoje zalety między innymi wymusza wręcz potworną koncentrację

Pozdrawiam

Zbyszek

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Mam i cieszę się, że mam ale te linki dla Tych którzy szukają nadal

Pozdrawiam

Zbyszek

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Temat praktycznie nie interesuje już nikogo, jedni nie chcą nic wiedzieć, a inni wiedzą, że wszystko wiedzą najlepiej i na każdy temat , ....pociągnął za sznurek aby Dąbrowskiego usłyszeć Mazurek ...niestety to była Niagara. Tym miłym akcentem można sprawę zakończyć nikt zdrowy chociaż szczątkowo nawet na umyśle nie nagrywa na czymś co rzuca się z daleka w oczy i grzbiet do ziemi przygina.

Pozdrawiam

Zbyszek

Korwin.Interesuje,tylko czasu ludziska nie mają.Ja sam żałuje ,niestety po czasie,że nie kupiłem kiedyś nawet taniego kaseciaka i nie nagrałem kilku wspomnień ludzi,których miałem zaszczyt poznać.I przepadło.

Najgorsze jest to, że chęci są [coraz zresztą mniejsze] a siły brakuje. Często robię to co powinno należeć do psich obowiązków państwowych instytucji, kupuję po 50 groszy lub złotówce kasety na pchlim targu, przysyłają mi je ludzie ostatnio dostałem całą pakę od Maga i trzeba nagrywać nagrywać i jeszcze raz nagrywać do oporu jak długo jeszcze żyją Ci co mają cokolwiek interesującego do powiedzenia.

Pozdrawiam

Zbyszek

Zbysiu piękny ten Twój Ucher 4200 dla postronnych wstawię podobne zdjęcie.Oby Ci służył najdłużej

Pozdrawiam

Rafaell

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Obecnie na Niego tylko patrzę i gonię jak kocur z pęcherzem za pieniędzmi aby wreszcie zacząć go spłacać i mój i nie mój. i nie w pięknie jego zaleta ani w trzeciej głowicy tylko w tym, że jest to poprostu dwuślad tajemnica tkwi w szerokości ścieżki 3.15mm na kanał ekonomiczne to nie jest ale zawsze coś za coś, w porównaniu to zwyklego 4200 stereo jeszcze jedno zwykły 4200 ma wskaźniki tak zwane busolowe znacznie mniejsze i mniej czytelne, przełącznik przesuwu na tak zwany grzebień pozostałe różnice można spokojnie przeboleć

Pozdrawiam

Zbyszek

Skasuję jescze kilka kaset Orbital, Myslovitz Korona Milky Bar, Moods Barry White i będzie doskonały chrom do pracy wieczornej

Do Savage

Zacząłem ten wątek a więc ciągnę go dalej

Zalety i wady sprzętu

Niewątpliwą zaletą sprzętu i w przypadku UHER-ów Report i UHER-ów CR- są odlewane pod ciśnieniem korpusy.

wyjątkowo dopracowany układ elektromechaniczny w tym wyjątkowo solidne mocne a jednocześnie energooszczędne silniki czysty przejrzysty montaż z łatwym dostępem do najważniejszych podzespołów, w UHER-ach CR modułowa metoda montażu i elektroniki i wprowadzenie drugiego koła zamachowego o obrotach przeciwbieżnych doskonała stabilizacja przesuwu taśmy nawet przy słabym zasilaniu możliwość zastąpienia orginalnych akumulatorów bateriami CR-y 6 x R14 REPORT 5 x R20 możliwość zasilania z sieci lub z akumulatorów samochodowych 6/12/24 V. Niewątpliwa wada sprzętu to umieszczenie układu prostowniczego wewnątrz magnetofonu zasilacze są poprostu transformatorami, zbyt duża wrażliwość na zakłócenia pochodzące z sieci energetycznej. W UHER-ach 4000 pomysłowe zatrzaski do mocowania rączki lub paska są zbyt wiotkie i lubią się

samoczynnie odpinać , UHER-y CR- są pozbawione zatrzasków i klamer od zamego początku.

Pozdrawiam

Zbyszek

PS.

Niewątpliwą zaletą jest to, że mikrofony i słuchawki z serii 4000 i CR są z sobą prawie że w pełni kompatybilne.

Korwin.Rafael.Jak patrze na to zdjecie ,to przypomina mi się czas jak przed wysłaniem do Krakowa miałem okazje pobawic sie nim parenascie godzin.Skasowałem kilka taśm z minionej epoki i postanowiłem jedną dołączyć do sprzetu.Zrobiłem jedną próbę zapisu na tasmie z roku 1968 firmy EMI.To co usłyszałem zupełnie mnie zaskoczyło.Spodziewałem sie dobrej jakości,ale ta była wręcz idealna i to na tak wiekowej taśmie.Jednak jak sie ma rasowy sprzęt,to nie ma co się przejmowac jego wiekiem.Działa jak nowy,co ja mówie,znacznie lepiej,bo takiego juz nie robią.

Do Marka i Jacka i kilku innych jeszcze.

Z każdego UHER-a 4200 nawet tego mniej przystojnego taką jakość dźwięku się wyciąga nie bez powodu nazywano je Nagrami dla ubogich ale przez ludzką dobroć i cierpliwość łeb mi trochę ponad tłumek wystaje i trzeba albo zeszlifować nieco ciemię albo uciąć na poziomie gardła, nie ma na świecie niczego tak altruistycznego jak polska w pełni bezinteresowna zawiść, zastanawia mnie tylko jedno po jaką cholerę komuś zachwycającemu się gadżetem za 3999 złp + transport potrzebne by było narzędzie za 0.75 tej sumy i do czego.Zacząłem dzień dzisiejszy od tłumaczenia tekstu technicznego 5 złp za A 4 nieco ciężko ale zdążyłem już zarobić 1/30 jego ceny ustalonej dla mnie

Pozdrawiam

Zbyszek

Miejmy baczenie na nasze Psiny zapowiadają burze

Nabyłem zasilacz do swojego Uhera 4000 IC. Musiałem się pocieszyć po nie udanej licytacji Royala De Lux.

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam!

Ukryta Zawartość

Facet od zasilacza ma bardzo dobry mikrofon stereo typu młotek mam podobny JVC ale zasilany nie paluszkiem tylko jedną R14.Jak nagrywasz od czasu do czasu muzykę organową w terenie radzę go kupić

Pozdrawiam

Zbyszek

Pozbywam się doskonałego magnetofonu UHER CR-210 jest to ostatni z serii małych CR- Cr-124, 134, 210. na pierwszym UHER Compact Cassette Recorder 124 Reporter Studio 10.12.1976 [Opiernaja Studja] dokonano zapisu Moja Ojczyzna, Białe Góry, Larwa, Twarzą do Słońca, Pochwała Pracy, Kolory Tęczy. Przy UHER-ze 134 pojawił się już skrót Cr-, skrót ten dotyczył nie tylko małych pracujących z taśmą chromową zaopatrzonych w Auto-Reverse nagrywanie stereo z ustawieniem ręcznym i ALC z wbudowanym mikrofonem wewnętrznym i głośnikiem z pausą na korpusie magnetofonu i mikrofonie, podsłuchem przed taśmą dodakowym sterowaniem

przez gniazdo ACCES przy pomocy wyłącznika nożnego i ręcznego. Prawie równolegle z pojawieniem się UHER-a CR-134 pojawiły się większe CR-y: CR-160, CR-240, CR-260 oraz CR-1600* i 1601* [*) UHER HARMAN-KARDON].

Do UHER-a 4200 MONITOR przygotowywuję taśmę AMPEX 456 [1/2"]przecinam ją wzdłużnie na 2 x 1/4 chcę nagrać na niej materiał archiwalny poświęcony Zbrodni Katyńskiej ta taśma jest wystarczająco gruba aby nie następował efekt przekopiowywania się ze zwoju na zwój zniekształcenia praktycznie przy jej użyciu są żądne

zwłaszcza, że jest fabrycznie nowa a nawet 30 krotne kasowanie i nagrywanie nie osłabia jej walorów.

Czeka mnie dorabianie na zasadzie odzysku ze złomu magnetowidowego rolek prowadzących rolki dociskowej dodatkowego napinania taśmy, a pózniej bardzo wiele godzin spędzonych a ludźmi mającymi obecnie przeszło 90 lat

Pozdrawiam

Zbyszek

takie sony na allegro znalazłem ...

Ukryta Zawartość

>>> Korwin

ostatnio robiłem porządki na strychu i znalazłem mikrofon sony w bdb stanie (na oko) - F27s

Jakbyś go chciał to daj znać - to ci wyślę z okazji lata :)

Dynamic Cardioid Microphone

Freq. resp. 80-13000Hz

Output impedance: Low 320 Ohm

Ukryta Zawartość

a tu strona naszych kolegów + schemaciki Uherów róznych dla zainteresowanych

Ukryta Zawartość

a tu nastepna stronka dla grzebiacych w trzewiach swoich pupilków ...

www.dephison.com/UHER.htm

niestety reporter'y się ostatnio nie otwierają, jeszcze tydzień temu było ok ... - ale kilka innych ciekawych schemacików jest ...

a tu trzewia Nagry dla "dewiantów" + schemaciki

Ukryta Zawartość

Dokumentacja Revoxa

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Do Nikx-a

Spokojnie przeglądam "kartka po kartce" czeską stronę poświęconą wspaniałej Firmie. Miłość do UHerów Report i Cr- jest chorobą śmiertelną tak jak syberyjski syf w którego ostatnim stadjum nawet tynk opada z nagrobka z mosiądzem liter do końca przeżartym. Patrzę na cudo 4200 Monitor, wiem że dzisiaj go nie odpalę, mam robótki ręczne na CR-240

Czym można jeszcze dzisiaj pohandlować

Jakie cmentarze dla poległych sprzedać

Po moim życiu Wergiliuszu prowadź

Zamarzło piekło potaniały nieba.

Pozdrawiam

Zbyszek

Eye - to - Eye

I jeszcze dołożyć, za kilka dni będę mógł spać spokojnie, według zasady za jednego psa za milion należy dać dwa koty po pięćset tysięcy lub kocicę z młodymi i karmę. Wczoraj kupiono na Allegro mojego UHER-a CR-210 z zasilaczem mikrofonem i słuchawkami dołożę jeszcze brakującą kwotę i 4200 będę mógł wreszcie wyprowadzić na spacer na krótkim rzemieniu.

Pozdrawiam

Zbyszek

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.