Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki wzmacniacz do QBA Elements 1.1

Piotrek666

Rekomendowane odpowiedzi

Na razie kable zostają takie jakie są. Myślę że są w miarę przezwoite. Jeżeli w ślepych testach (a pewnie pare się szykuje) usłyszę znaczącą różnice to wymienie na inne. Jednak nie jestem przekonany żeby mogły one mieć decydujący wpływ na brzmienie i dlatego myślę że do sprzętu za 2k zł nie ma co wydawać nie wiadomo ile po to tylko żeby się lepiej czuć (bardziej audiofilsko ;) Z góry przepraszam że obraziłem tym (ideologicznie) wielu wytarwnych audiofili ;) ale z tą kasę co miałbym wydać na druty chyba lepiej wymienić lub zmodyfikować jakiś element toru.

witam ponownie. -> Piotrek666 jak wypadaja odsluchy creeka na qba 1.1? trafiles z wyborem? ja mam wrazenie co do creeka jeszcze takie. gra jakby 'twardziej' od arcamow wszelkich. moze znaczy to ze bdziej 'audiofilsko'? :)

no nie wiem Jakoś nie mogę się przyzwyczaić.

Góra bardzo szczegółowa i przestrzenna ale za ostra i przy większych poziomach głośności zbyt męcząca. Środek dobrze nasycony, z ciekawą barwą, dobrze oddaje akustykę i atmosferę studia/koncertu ale również trochę go za dużo. Bas mocno i pewnie kontrolowany (żadnego mulenia czy dudnienia) i bardzo dobrze zróżnicowany pod względem barwy, dość szybki, ale brakuje mu zejścia i bywa przyćmiony resztą pasma. Za mało wykopu i energi.

Ogólnie słuchałem go raptem ze 3 godz., więc może muszę sie badziej osłuchać. "Twardość" jest ok, instrumenty są przez to dobrze zróżnicowane i brzmią na prawdę konkretnie.

Jak na razie najlepiej sprawdził sie na akustycznym blusie z koncertu Erica Claptona ("One more car, one more rider")

może to być również kwestia jasnego źródła (pd 8700).

Ogólnie podobne "rozczarowanie" (to złe słowo ale spodziewałem sie czegoś innego) przyniósł odsłuch Sennheiserów HD 600 po kilku miesięcznym słuchaniu HD 500. Też było za dużo agrsji (przez nawał szczegółów) i za mało dołu (przez dobre wyrównanie pasma)

Za niezbyt nisko schodzący bas odpowiedzialny jest cd. To że jest dobrze kontrolowany i szybki to też cd. I to że ma taką jasna górę to też cd...:) u mnie jest to samo. Może bufor lampowy trochę to może utemperować. Zgłoś się do mnie jeśli chcesz to sprawdzić, mam taki u siebie.

• Redaktorzy

Piotrek666 - podejżewam, że niestety nie byłeś w stanie odpowiednio wysterować HD600, stąd ta jazgotliwość. Posłuchaj jeszcze HD580 - mają większy bas i trochę gorszą selektywność i detaliczność. No i kup porządny wzmacniacz słuchawkowy (do 300zł - 400zł powinieneś coś znaleźć)

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

Słuchawek nie zamierzam zmieniać a wspomniałem o nich żeby pokazać że czasmi obiektywnie lepiej brzmiący sprzęt mnie rozczrówuje przez brak osłuchania sie z nim i przyzwyczajenie do mniej wyrafinowanego brzmienia. Więc, żebyśmy sie dobrze zrozumieli, nie wątpię że HD 600 stoją 2 klasy wyżej niż 500 i na codzień wolałbym mieć na uszach szejśćsetki ;-]. Jednak jak się dużo słucha ciemnego i zabasowanego dźwięku (HD500) to przejście na super szczegółowe i wyrównane brzmienie (HD600) przynosi z początku trochę rozczarowania. A słuchaweczki wpięte były do bardzo dobrego sprzętu.

Niestety w moim zestawie osłuchanie nie przynosi pozytywnych rezultatów :( Ktoś w tym wątku dobrze mówił żeby nie przesadzić z ostrością zestawu (polecając Onkyo). Teraz zastanawiam się nad zmianą wzmaka na Pioneera A-400X i właśnie negocjuje wyporzyczenie go do porównania, ale z opini o tym wzmaku nie wnioskuję złagodzenia (poprawy) dźwięku. Z pioneerów grał w moim zestawie któryś z nowszych wzmacniaczy z serii 5, niestety też było za dużo agresji w górnych składowych. Może coś z tymi głośnikami jest nie tak (rozeschnięte kondy w zwrotnicy?)? Zastanawiam się jeszcze nad powrotem do marantza albo wymianą źródła.

Te marantze (oba mają te same wnętrzności, a tylko "twarze" inne) z całą pewnością są lepsze od obu Pioneerów, poza tym znakomicie poddają się upgradowi który sprawia, że grają one o klasę lepiej niż egzemplarze fabryczne. Polecam jako były użytkownik, który przeszedł do frakcji lampowej (chyba naturalna kolej rzeczy po Marantzach PM68, PM80 i PM75).

Do Marantza zawsze miałem przekonanie ale słyszałem rady żeby nie łączyć ich z Qba. Qby okazały sie jednak nie tak ciepłe i łagodne jak wszyscy mówili zwłaszcza z agresywnym źródłem. Tak więc pora się przeprosić z Marantzem i chyba się na jakiegoś zdecyduję

McGyver jak byś pod względem brzmienia lub stosunku brzmienie/cena uszeregował następujące modele:

PM8200, 8000, 7200, 7000, 78, 68, 80, 84, 75, 66, 6010 lub jakie inne są jeszcze godne uwagi

i które modele Pioneera są na podobnym poziomie ??

nie wiem czy qba maja wyeksponowany srodek czy raczej sa neutralne i rowne, ale moze warto jednak siegnac po arcamy z serii brzydkiej i krzywej, do ktorej naleza modele 7, 8, 9... ostatnio kilka ogloszen o ich sprzedazy bylo na sieci. mialem 7mke i grala jak dla mnie cieplo. mimo wyeksponowania srodeczka. niebawem bede mial okazje osluchac arcama nr 8 wiec moge opisac wrazenia... moze za tydzien... arcam nr 7 bardzoej przypadl mi do gustu anizeli opera audio consonance a 100 hybrid [i tu zapewne narazam sie wieeeelu zwolennikom lamp]...

Piotrek666, 22 Mar 2006, 03:16

>McGyver jak byś pod względem brzmienia lub stosunku brzmienie/cena uszeregował następujące modele:

>PM8200, 8000, 7200, 7000, 78, 68, 80, 84, 75, 66, 6010 lub jakie inne są jeszcze godne uwagi

>i które modele Pioneera są na podobnym poziomie ??

PM75

PM80

PM8000, PM78 (to to samo, tylko z inną "twarzą")

PM7000, PM68 (to to samo, tylko z inną "twarzą")

PM66SE i PM6010 OSE to słabizna.

McGyver Dzięki wezme pod uwagę Marantze które polecasz

Nie wiem czy chcę eksperymentować z arcamami, z creekiem wyszła żyleta więc chyba lepiej odpuszcze sobie angielskie wzmachole. Tak się jeszcze zastanawiam co może zabrzmieć ciepło, przyjemnie i z wykopem może jakieś wyższe pionki czy denony może HK ?

>Piotrek666

Możemy się zgadać na odsłuchy, tylko że aktualnie jestem zabiegany. Z ciekawostek to jutro jadę odebrać Rotela RB-850 + RC-850. Zaszalałem na allegro ;) Myślę, że będzie dobrze z moimi kolumnami. Wylicytowałem już tydzień temu ale namierzenie sprzedającego graniczyło z cudem heh. Ciekawe jakby Creek wypadł w duecie z Tobago ? Może się przekonamy jeszcze jeśli go nie sprzedasz. To było kiedyś moje marzenie :]

Piotrek666, 24 Mar 2006, 17:00

>McGyver Dzięki wezme pod uwagę Marantze które polecasz

>Nie wiem czy chcę eksperymentować z arcamami, z creekiem wyszła żyleta więc chyba lepiej odpuszcze

>sobie angielskie wzmachole.

Arcamy z "pogiętym" frontem zagrają całkiem inaczej niż Creek. Zagrają tak jak chcesz. Wnioskowanie o brzmieniu wszystkich angielskich wzmacniaczy na podstawie jednego angielskiego wzmacniacza to błąd.

Zresztą "pogięte" Arcamy grają trochę w stylu wyższych modeli Marantza. Od Alpha 6 w górę polecam.

>Tak się jeszcze zastanawiam co może zabrzmieć ciepło, przyjemnie i z

>wykopem może jakieś wyższe pionki czy denony może HK ?

Harman to tylko HK680 i HK690. Pioneery starsze wysokie, ciężkie i pancerne modele, jeszcze bez pilotów. Ale nie waż się kupować A400, bo gra odwrotnie niż chcesz.

Godny polecenia jest jeszcze Denon PMA925R, i PMA1500R.

Nie należy zapomnieć o angielskim ekscentryku, czyli Alchemist Kraken.

wlasnie. wlasnie. tu kolega McGyver ma racje i potwierdza moje wrazenia. arcamy powyzej 6 graja diametralnie inaczej od poprzednikow i creeka! chyba zadna firma nie gwarantuje konsekwentnie jedynej i 'dozywotniej' szkoly dzwieku. :)

niedawno osluchiwalem creeka 4040. dynamiczna i przestrzenna prezentacja, na moich kolumnahch wzmaki grajace 'rowno' wypadaja lekko ciemnawo badz zdec ciemnawo. a przypadku creeka daleko bylo do jakichkolwiek ostrosci. gora czysta, dzwieczna, owszem bardziej surowa od arcama 6+ czy delty 290. dzwiek ogolnie twardszy. pisze to wszystko dlatego iz moze za ostrosc odpowiadaja glownie kolumny a podkresla te ostrosc np kabel glosnikowy, badz konekt? w przypadku przejrzystego creeka nawet interkonekt bedzie mial duze znaczenie. swego czasu na wlasnie mozliwie przejrzystych wzmacniaczach uczylem sie roznic w brzmieniu kabli. efekty byly niekiedy bardzo zaskakujace. nie znaczy to ze namawiam do wpinania red dawnow w budzetowy system ale moze warto sie zastanowic co ma stanowic trzon systemu do ktorego bedzie sie dobierac nastepne elementy... na wstepie kolega Piotrek666 pisal ze kolumny maja kluchowaty bas i ze szuka wzmacniacza majacego to poprawic... a moze warto posluchac takze innych kolumn???

jak znajdę trochę więcej czasu to poeksperymentuję z kabelkami. Tak na prawdę to sam nie wiem co ma stanowić trzon mojego systemu. Nie wiem co warto wymieniać, ale myślę że za tą kasę dużo lepszych kolumn nie kupie (zwłaszcza z odbiorem osobisym co wydaje mi się b. ważne w przypadku kolumn), Cd też mi się podoba (na słuchawkach świetnie się spisuje. poza tym lubie wysokie pioneery), a wzmacniacz najmniej do mnie przemawia (ale mogę nie mieć racji, a no i łatwo go sprzedać i wysłać). Opinię o tym że Qby są kluchowate zaczerpnięte były z tego forum. Sam dopiero usłyszałem je po kupnie wzmaka.

Jak na razie mam na oku PM 8000. Ile warto za niego dać i czy podpasuje do mojego zestawu?

W Audio Video napisali że "PM 8000 grał basem bardziej suchym(...) i bardziej stłumionym" "Wysokie tony były lekko oderwane od całości" "Brzmienie jest zbyt twarde i męczące" ale podobno w klasie A było duużo lepiej. Zastanawiam się na ile to prawda? bo w teście: Arcam A65, PM8000 i NAD C350 wygrał NAD

hm... z tym nadem to dziwna sprawa... wygrywa wiele testow, rankingow i zestawien... pamietam moje bdzo mile zaskoczenie brzmieniem nada wraz z kolumnami AA odsluchiwanymi w salonie AA w Lodzi. dzwiek bdzo realistyczny, wciagajacy, wcale nie drazniacy, pelen miesa i blasku... duzo 3D... a byl to nad 350... jakis czas potem nada 352 mialem okazje wpiac w domu i porownac go z arcamem 290. i tu inny rodzaj zaskoczenia. nie dalo sie nada sluchac. o ile oba wzmacniacze nalezaly do grupy bdzo przejrzystych i budujacych przestrzenny obraz z wyrazna glebia i stereofonia, o tyle charakter dzwieku nada na domowych kolumnach przy zastosowaniu roznych interkonektow po prostu meczyl... jakies to krzykliwe, nieokrzesane bylo... szczegoly narzucaly sie... byc moze nada jest stos latwo dobrac do jakichkolwiek kolumn i stad jego popularnosc i uznanie dla klockow, niemniej przy nienajlepszym spasowaniu z nim kolumn takze potrafi bdzo niemilo zaskoczyc... warto chyba byloby do owych jak rozumiem wcale nie tak latwych qba elements poprzypinac jak najwieksza ilosc wzmacniaczy dla lepszego poznania cech niezmiennych kolumn i wlasnie ich charakteru... a w miedzyczasie na pewno udaloby sie wyluskac najlepiej spasowany z nimi wzmacniacz... a moze np rotel?

No włąśnie też zauważyłem że sporo chwalą Nada w pismach a tu na forum ogólnie panuje opinia że to szmelc.

Koncepcja żeby podpiąć możliwie jak największą ilość wzmacholi żeby poznać dobrze sprzęt jest genialna i tak samo trudno wykonalna :) Póki co kupuję na Allegro, słucham i odsprzedaję, a nie jest to tania metoda :(

a moze wlasnie isc za rada Krystiana Majera? nie przeszukiwac polki POP ale wypozyczyc cos powazniejszego? raz a dobrze. padla sugestia co do gainclonow. nie znam wiec nie podpowiem nic w tym temacie poza jedna ciekawostka, niedawno w ogloszeniach w sieci stal wzmacniacz zintegrowany q-audio. sprzedawca twierdzil ze podczas jego odsluchow zagral 'ciekawiej od popularnych gainclonow'... ciekawostka jest fakt ze cena tej integry solidnie wygladajacej [poza niepieknymi galkami] to rowne 1000 zl. o ile wiem jakis tydz temu ow Pan nie sprzedal jeszcze wzmacniacza. zapraszal na odsluch w radomiu, lublinie badz w warszawie. owszem nalezaloby najpierw go posluchac. cena jednak ciekawa prawda?

Ja jestem bardzo otwarty na propozycje grupowiczów z Poznania, bardzo serdecznie zapraszam do mnie z jakimiś ciekawymi klockami (lub bez ale moje nie zachwycają brzmieniem). A kupowanie sprzętu bez uprzedniego posłuchania (bo do Radomia raczej nie pojadę, zwłaszcza z kolumnami) mam zagwarantowane na allegro.

Póki co negocjuję Marantza PM8000.

> Piotrek666: proponuje obsluchac gdzies przy okazji kolumny audio academy np dosc tanie PHOEBE badz chario takze nawet z tych tanszych - seria syntar - jesli tylko bedzie to mozliwe. zaluje ze nie znam qba elements 1 ani 2... sam niegdys juz juz mialem je sciagac na odsluch domowy i nastawialem sie na zakup... moze licho tkwi w qba?

możliwe że faktycznie coś nie tak z tymi qbami, ale ogólnie mają dobre opinie w gazetach i necie. Póki co udało mi się upolować PM 8000 za 1000zeta :) jeśli też będzie kicha to zmienie kolumny albo źródło

a ja moge wypowiedziec sie w koncu troszke nt integry arcama 8. wlasnie go mialem okazje posluchac.

po pierwsze naprawde lagodny w gorze. podejrzewam ze doskonale sprawdza sie tam, gdzie istnieje solidny problem ostroci zrodla badz kolumn. srednica dosc pelna i przyjazna. wokale wiarygodne choc chcialoby sie 'ciut bardziej'... ogolnie ciekawie 'spreparowany' dzwiek w tym urzadzeniu.

Piotrek 666 > mowiac calkiem serio moze warto byloby abys poznal klocki arcama z tej serii.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.