Skocz do zawartości
IGNORED

MD Mini Disc użytkownicy

Zloty

Rekomendowane odpowiedzi

juzWitam szanownych uzytkownikow MD!

Czy ktorys z Panow moze mi powiedziec, czy na Sony MDS-JB920 (bodajze ATRAC 4.5) uzyskam slabsza jakosc dzwieku niz na budrzetowam odtwarzaczu CD, np. w Marantzu CD-53 czy -67, Philipsie CD 303 albo Denonie DCD-960/-980 lub DCD-1015 oraz troche lepszym Grundigiem Fine Arts CD 903/905?

• 1 miesiąc później...

gdzie dokładnie mogę znaleźć tabele z atrac'ami, gdzie jest czarno na białym pokazane w porządku hronologicznym kodowanie atrac.

Może to pomoże:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ja mam magnetofon cyfrowy marantza dd-82 i jakość jest lepsza jak w MD bo 380kbs różnica między DATEM a DCC nie jest aż taka duża,słychać ją dopiero podczas archiwizacji płyt winylowych gdzie na dość precyzyjnych słuchawkach HD580 i wzmacniaczu lampowym słychać niedomagania dynamiki,w MD było to znacznie bardziej wyrazne

ja mam magnetofon cyfrowy marantza dd-82 i jakość jest lepsza jak w MD bo 380kbs różnica między DATEM a DCC nie jest aż taka duża,słychać ją dopiero podczas archiwizacji płyt winylowych gdzie na dość precyzyjnych słuchawkach HD580 i wzmacniaczu lampowym słychać niedomagania dynamiki,w MD było to znacznie bardziej wyrazne

DCC i MD opierają się na KOMPRESJI STRATNEJ zatem ich jakość NIE JEST NIJAK PORÓWNYWALNA do DATa. Magnetofony cyfrowe DAT stosowane były do zapisu materiału studyjnego i tworzenia taśm matek.

• 1 rok później...

Odświeżę trochę temat :) dzisiaj zgrałem na kasetę magnetofonową koncert z BD , a MD JE 530, posłużył mi za przetwornik D-A :) co za piękna kopia wyszła:) naprawdę polecam taki sposób, jeżeli Wasz BD nie ma za dobrego przetwornika :)

Co ciekawe, w pierwotnie chciałem zgrać na MD a nie CC, ale zabezpieczenie wyświetliło komunikat "cannot copy", by było jeszcze ciekawiej, bez problemu mogę kopiować płyty CD z mojej yamahy za pomocą digital "COAXIALA" Może ktoś się orientuje, dlaczego mogę wykonać kopię płyty CD używając odtwarzacza CD yamahy, a już nie BD, DVD czy SACD, zaprzęgając BD SONY? Czyżby Yamaha nie uczestniczyła w programie Serial Copy Management System?

M

• 1 rok później...

Tym razem ja odświeżę temat.

Nagrywam sygnał z wejścia cyfrowego na Sony MDS-JB930 QS. Pamiętając z lat 80-tych, gdy wujek tłumaczył mi jak ustawiać poziom nagrania (wskazówka ma dochodzić do czerwonego pola, ale jak wyjdzie za nie, będzie przester), ustawiłem poziom nagrania tak, że czerwona część skali nigdy się nie zapala. Zadowolony z dobrze wykonanej roboty nagrałem, odsłuchuję… a tu dźwięk jest najzwyczajniej przesterowany.

Pytanie: jaki jest optymalny poziom nagrywania w tym modelu? Skąd będę wiedział, że dźwięk nie jest przesterowany (czasem przester nie jest wyraźnie słyszalny, ale i tak degraduje jakość dźwięku).

Wiesz co, nagrywam dokładnie tak samo, jak opisałeś, i nigdy nie mam efektu przesterowania, może to usterka sprzętu, ktoś grzebał w bebechach :(

Spróbuję jeszcze raz nagrać. Teraz słyszę, że ten przester występuje chyba tylko w utworze, którego nie testowałem, bo wydawał mi się cichy. Być może jest po prostu stonowany, ale zgrany głośniej, niż z pozoru bardziej hałaśliwa reszta płyty.

I tak właśnie było. Ostatni, bardzo spokojny numer na płycie jest nagrany dużo głośniej. Dzięki za pomoc.

Pytanie do użytkowników decków Sony, ale może nie tylko: w jaki sposób, nagrywając z komputera przez Toslink, mogę wymusić dzielenie płyty na utwory? Problem nie występuje, gdy przerwy między utworami są wyraźne, ale co zrobić z płytą, na której utwory płynnie się przenikają?

Przy okazji pytanie: z tego co widzę, Sony MDS-JB980 ma wejście USB do komunikacji z komputerem. Jakie daje to możliwości? Czy może nagrywać jako dane (bez odtwarzania, czyli np. prędzej niż w czasie rzeczywistym)? Czy można zarządzać zawartością dysku przez komputer (nadawać nazwy utworom, edytować ścieżki, itd.)?

• 6 miesięcy później...

Bardzo proszę o podpowiedż mam obecnie mini disc sony MDS-JE530 z najwyższym atraciem type-R ale chce dokupić wyższy model MDS-JE700 i połaczyć go cyfrowo z 530tką bo je700 ma słaby atrac,czy dzwiękowo jako dac lepiej sprawdzi się 700setka od 530ki? z tego co widzę to mds700 ma już wewnątrz podzespoły jak w serjii ES

...czy dzwiękowo jako dac lepiej sprawdzi się 700setka od 530ki?

Oczywiście! Sony MDS-JE700 to jak za swoją obecną cenę na rynku wtórnym rewelacyjny wręcz DAC. Poza tym jest lepiej wykonany wewnętrznie jak i zewnętrznie. Sony MDS-JE700 to zupełnie inna klasa sprzętu niż 530

Sprzęt studyjny i oprogramowanie studyjne. Edytory, sekwencery, stacje robocze (DAW), authoring, stoły, maszyny i linie replikacyjne.

Oczywiście! Sony MDS-JE700 to jak za swoją obecną cenę na rynku wtórnym rewelacyjny wręcz DAC.

Miałeś okazję porównać z serią QS? Na marginesie, mój MDS-JB930 grał bardzo przyzwoicie, ale pewnego padł, podejrzewam zasilanie. Nie wiem, czy naprawiać, bo konieczność włączania za każdym razem samego MD i nagrywania jest mało komfortowa.

mój mds530 gra tak rewelacyjnie i muzykalnie ze postanowiłem dokupić jeszcze jeden ten sam model aby ułatwić sobie niepotrzebne przekładanie płytek,atrac-type R robi robotę

lubie dzwięk z mini disca i nagrywać sobie na niego i montować,magnetofon to straszna monotonnia

• 2 tygodnie później...

Czy ktoś z was może mi powiedzieć dlaczego płyta mini disc nagrana w TARAC-typr-R odtwarzana jest poprawnie na niższym modelu który ma atrac4,5? nie rozumie tego? moim zdanie nie powinno rozkompresowywać wyrzszego atrac niższym kodekiem

• 3 miesiące później...

Witam

i jest problem ;(

Sony MiniDisk MDS-JB940 odtwarza włożony md, po utworach można "skakać", ale... nie zwraca płytki i pojawia się komunikat READ ERROR C13 . Ile można słuchać jednego md? ;)

Ktoś, coś, podpowie?

• 4 tygodnie później...

Przed rozbiórką poszukaj instrukcji serwisowej. Ostatnio naprawiałem swój MDS i instrukcja była bardzo pomocna.

Sony TA-FA777ES/ Sony MDS-JA555ES / Sony MDS-JA333ES / Sony ST-D777ES / Sony CDP-XA555ES / Sony CDP-CA80ES / SONY SEQ-333ES / Heco Music Style 900 / Heco Phalanx 302A / Audiolab M-DAC / Onkyo X-B7 / Onkyo D-N9BX/ Aiwa ADN-1 / Sansui SE-88

• 7 miesięcy później...

Witam mam pytanie odnośnie kompresji atrac,mam mini disc sony mds-je330 który ma atrac4.5,i niedawno zakupiłem odtwarzacz mini disc yamahy mdx-793 i on ma chyba atrac w wersji pierwszej,jak to jest z tym atraciem nagranym na sony,czy jakość dzwięku bedzie zanirzona na odtwarzaczu yamaha ze względu na inną kompresję podczas nagrywania na odtwarzaczu z atraciem 4.5

• 2 miesiące później...

mini disc yamahy mdx-793 i on ma chyba atrac w wersji pierwszej

Ten model MD został wypuszczony 6/1998. Wtenczas zarówno Sony jak i Sharp dysponowały odpowiednio Atrac 4,5 i Sharp6. Można więc sadzić, że Yamaha nie wypuściła swojego decka z niską wersją atraca. Instrukcja obsługi milczy na ten temat informując jedynie Coding: ATRAC (Adaptive TRansform Acoustic Coding).

Skoro posiadasz oba modele uwierz własnym uszom i dokonaj testów odsłuchowych. Spróbuj coś znaleźć na www.minidisc.org. w zakładce equipment browser masz opisane prawie wszystkie urządzenia MD (przenośne, decki, a nawet bumboxy czy radia samochodowe).

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.