Skocz do zawartości
IGNORED

Preamp lampowy Nr3

Maverick

Rekomendowane odpowiedzi

Wymień lampy

To JEST kwestia masy. Odpuść sobie łączenie mas na płytce i poprowadź wszystko w gwiazdę do masy zasilacza anodowego - dla bezpieczeństwa połącz przez kondensatory. Oczywiście nie zapomnij połączyć minusa żarzenia z masą anody (dla pewności zmierz napięcie pomiędzy - powinno być bliskie 0 najlepiej przez mały kondensator). U mnie to pomogło w 100 % wszystkie brumy i szumy zniknęły. Oczywiście łączysz tak samo masy sygnałowe i wyjściowe oraz obudowę. Dopiero takie połączenie jest skuteczne.

pozdrawiam.

czy moglbys moze zrobic fotke lub narysowac co konkretnie zrobiles ? i jak poprowadziles masy ?

jestem kolejna osoba, ktora problem z przydzwiekiem - czyzby pcb bylo jakies felerne ???

hmm

pzdr

"Oczywiście nie zapomnij połączyć minusa żarzenia z masą anody (dla pewności zmierz napięcie pomiędzy - powinno być bliskie 0 najlepiej przez mały kondensator)"

u mnie pomiedzy minusem zarzenia a masa zasilacza anodowego jest ok 50V !

pzdr

rozwiazalem problem jednak nie do konca :(

napiecie zasilania 105 V - pomozcie dobrac rezystory do tego napiecia i lampek ecc88 !

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

posiadam trafko 110V - aby pozbyc sie brumu sieciowego musze wstawic w zasilaczu po pierwszym kond. rez. conajmniej ok 2k - mniejsza wartosc powoduje iz w glosnikach slychac brumik :)

- grac to jakos gra :), ale z pewnoscia mozna lepiej dobrac punkty pracy lampek przy takim napieciu - teraz mam ok 50V anodowego :)

pzdr

Z racji tego, że w moim datashieet dla ECC88 charakterystyka dla najmniejszego napięcia anodowego jest dla 90V i mogę tylko szacunkowo określić wartości rezystorów przydałby by się jeszcze wartość rezystora anodowego jaka masz teraz, czyli Rx na Twoim schemacie.

aktualnie w tym miejscu mam 10k

pzdr

Wartości rezystorów masz dobrane prawidłowo. Dla Rx -> Ra 10k i prądzie ~5mA Rk dla pierwszej triody powinno wynosić 200R.

Zastanawia mnie jeszcze Twój zasilacz. Jakie masz pojemności elektrolitów w zasilaczu i dokładnie w jakim układzie. "Zbijasz" na nim 50V, a to trochę dużo jak na pobór prądu 25mA, zakładam że Ry masz 6,6k, tak przynajmniej wynika z obliczeń.

Ry - mam 12k

w zasilaczu 4 x220uF

uklad wg schematu

Ukryta Zawartość

pzdr

Ukryta Zawartość

Ry - mam 12k

w zasilaczu 4 x220uF

uklad wg schematu

Ukryta Zawartość

pzdr

Link prowadzi do tej stronki

Ukryta Zawartość

Dalej nie mam schematu zasilacza.

Mam schemat.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

hmm - link u mnie dziala - ale podpinam schemat :)

pzdr

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Parę uwag.

Zwiększanie rezystora po pierwszym elektrolicie nie jest za szczęśliwym rozwiązaniem, to już lepiej R15 dać 1k, a R17 i 18 po 2k, filtrowanie skuteczniejsze.

Jeżeli R16 jest tylko po to aby rozładowywać elektrolity po wyłączenie, to zwiększ jego wartość do 220-330k wystarczy 1/2W. Sam rezystor pobiera 9mA i wówczas zyskasz parę woltów.

Samo PCB też nie jest za szczęśliwe i możliwe, że nawet jak odfiltrujesz zasilanie należycie, to i tak delikatny brumik zostanie.

Czy pre jest samodzielnym układem w oddzielnej obudowie? Bo jeżeli pobierasz sygnał z innego układu w tej samej obudowie to masę sygnałowa wejściową poprowadź jednym przewodem.

zrobilem jak radzisz :) - pozostal jedynie delikatny brumik - reszta to pewnie prowadzenie masy - pre mam w osobnej obudowie :)- jednak trzeba bedzie sie rozejrzec za trafem o wiekszym nap. bo grac toto gra, ale bardzo kluchowato :)

pzdr

zrobilem jak radzisz :) - pozostal jedynie delikatny brumik - reszta to pewnie prowadzenie masy - pre mam w osobnej obudowie :)- jednak trzeba bedzie sie rozejrzec za trafem o wiekszym nap. bo grac toto gra, ale bardzo kluchowato :)

Aby się przekonać czy źródłem brumu jest słabo odfiltrowane zasilanie anodowe zwiększ pojemności C7 i C9.

Jak zastosujesz trafo o większym napięciu i zmienisz punkty pracy lamp i ich prądy, a źródłem brumu jest zasilanie anodowe, brum będzie bardziej słyszalny, to albo zwiększ pojemność elektrolitów albo wartość rezystorów miedzy nimi.

co dziwniejsze te 270uF maja chyba z 10 lat wiecej :) - gdyby tylko jeszcze udalo sie zlikwidowac ten szum - ciekawi mnie czy opisywanego w dziale Lampa - Vellemana 8020 da sie uruchomic na mojej pcb ? - moze ktos juz probowal takiej przerobki i podpowie co nalezy zrobic/przerobic na plytce ?

pzdr

co dziwniejsze te 270uF maja chyba z 10 lat wiecej :) - gdyby tylko jeszcze udalo sie zlikwidowac ten szum - ciekawi mnie czy opisywanego w dziale Lampa - Vellemana 8020 da sie uruchomic na mojej pcb ? - moze ktos juz probowal takiej przerobki i podpowie co nalezy zrobic/przerobic na plytce ?

pzdr

Możesz zrobić pomiary WKWA w Arta samego szumu bez podawania sygnału?

Byłoby wiadome z czym walczyć.

Jak masz Skype i możesz rozmawiać, to podaj namiary na PW.

Velleman jest niezły, a zmodyfikowany Velleman jeszcze lepszy. Zmodyfikowanego Vellemana można zmontować na forumowych płytkach bez żadnego cięcia ścieżek. Ot co.

czy chodzi o taka modyfikacje ?

pzdr

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

Witam,

W moim pre musiałem zmienić trafo ( Poprzednie strasznie burczało ), w tej chwili mam 168V 0.1A na wtórnym. Jakie wstawić wartości rezystorów przy zasilaniu 210V stałego, poprzednio wartości jak na rys. Zwiększanie wartości rezystorów w zasilaczu ( schemat w zał. ) w celu zbicia do tych 150V chyba nie jest dobrym pomysłem?

Lampy to 6922 EH ( E88CC )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 4 tygodnie później...

Mam pytanie : Do czego służy potencjometr P1 47Ω w najnowszym projekcie Wk-WA pkrecz'a (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ),

regulacja prądu żarzenia / prąd spoczynkowy ?

Zabieram się za składanie preampu od zera wraz z trawieniem płytki, czy dobrze rozumiem że elementy na schemacie

dobrane są pod lampy e88cc tesla i trafo 6,3V + 155V ?

Ukryta Zawartość

• 1 miesiąc później...

Witam,

Panowie jakiej mocy powinno być trafo, żeby spokojnie uruchomić ten projekt?

omyłkowo zamówiłem TS30VA 230/170 - 100mA,/6,3 - 1A, a dostałem informacje, że ma to być TS40VA 230/170 - 100mA,/6,3 - 1A, ta 30-tka grzeje się tak, że można by coś upiec:) moje pytanie, jakie zamówić trafo, żeby mieć spokój...

Pozdrawiam.

Łoooo ciup !

Witam,

Panowie jakiej mocy powinno być trafo, żeby spokojnie uruchomić ten projekt?

omyłkowo zamówiłem TS30VA 230/170 - 100mA,/6,3 - 1A, a dostałem informacje, że ma to być TS40VA 230/170 - 100mA,/6,3 - 1A, ta 30-tka grzeje się tak, że można by coś upiec:) moje pytanie, jakie zamówić trafo, żeby mieć spokój...

Pozdrawiam.

W tym, co już piszesz jest jakaś nieścisłość. Policzmy:

- 230 * 0,1 + 6,3 * 1 = 29,3W, więc jak najbardziej będzie to na rdzeniu do 30VA.

Trafo się grzeje, bo zapewne nagrzewa je uzwojenie do żarzenia. Musisz sprawdzić ile łącznie pobierają prądu na żarzenie Twoje lampy i założyć spory zapas. Pamiętaj jednak, że moc na żarzenie jest pobierana ciągle i to się będzie grzać. Dla świętego spokoju możesz założyć co najmniej dwukrotny zapas mocy na tym uzwojeniu i napisać im, żeby nawinęli je na wierzchu (lepsze chłodzenie). Jakieś dodatkowe "pogrubienia" drutu są jak najbardziej wskazane. 100mA dla uzwojenia anodowego wystarcza na większość kombinacji.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.