Skocz do zawartości
IGNORED

Preamp lampowy Nr3

Maverick

Rekomendowane odpowiedzi

• 4 tygodnie później...

Witam,

znalazłem takie trafo SEC1 1x170V 1X0,3A SEC2 1X 6,3V 1X 4,5A, czy to trafo pozwoli mi odpalić wk-wa na lampach Tesla E88CC i normalnie użytkować?

Pozdrawiam.

Bez problemów. Va max dla ECC88 to 130V, a typowe napięcie to 90V, więc jeżeli na zasilaczu stracisz z 40V na filtrze CRCRC będziesz miał tyle ile potrzeba.

Witam,

znalazłem takie trafo SEC1 1x170V 1X0,3A SEC2 1X 6,3V 1X 4,5A, czy to trafo pozwoli mi odpalić wk-wa na lampach Tesla E88CC i normalnie użytkować?

Pozdrawiam.

daj porządny kilku watowy rezystor, lub rozłóż ciepło na kilku takich

4,5A - ładny zapasik na żarzenie :)

• 3 tygodnie później...

Witam,

Zmierzyłem mu temperaturę ;)

Pre jest podłączony i działa bez zarzutu, gram po kilka godzin i nic się nie dzieje.

Martwi mnie jednak ta temperatura, lampy są wyraźniej chłodniejsze, nie znam się na tym, może ktoś sprawdzić jak to wygląda u Was? :)

Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Łoooo ciup !

skoro lampy są chłodniejsze hmmmto dziwne że płytka jest bardziej gorąca....widoczny na zdjęciu pomiar nie wskazuje jednak na to.

U mnie lampy wydaje się są bardziej ciepłe niż u ciebie i płyteczki tez się trochę grzeją, wydaje się że to zupełnie normalne....

są gorące ale nie moża się poparzyć.

Nie ma się czym przejmować, a przynajmniej niewiele można z tym zrobić. PCB nagrzewa się od samych lamp, ale także rezystorów mocy, które na nich są zamontowane. Wszystko zależy od ilości ciepła wydzielanego przez te elementy, a to znów od punktów pracy. Generalnie jeżeli płyta jest zamocowana w obudowie tak, że ciepło może od niej odpływać, to może się trochę ochłodzić, ale wtedy też jest gorsza wymiana powietrza wokół. Temperatura jest za pewne większa jak podajesz, gdyż sposób pomiaru i sprzęt jest niezbyt do tego przystosowany. Temperatura bańki lampy może być niższa od temperatury wyprowadzeń (bańka ma sporą powierzchnię i może się ochłodzić), a to one poprzez podstawkę głównie nagrzewają PCB. Dochodzi jeszcze promieniowanie podczerwone, ale raczej przy tych temperaturach jest pomijalne. Sprawa jest jak widać dość skomplikowana i szkoda, że w wielu wypadkach pomijana podczas tworzenia PCB.

• 2 tygodnie później...

Ja też dałem namówić się na lampki

Składam pre nr 3 na płytkach od kol.Pkrecz'a i mam pytanie odnośnie kondensatorów na wyjściu; czy SCR-y MKP 8,2uF/250 będą OK? Czytając ten wątek zauważyłem, że większość formuowiczów stosuje sporo mniejsze pojemności. Czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć jak dobrać ten kondensator?

• 3 tygodnie później...

Gdzieś w wątku ten temat się już pojawił, ale nie chcę ryzykować domysłami i potrzebuję podpowiedzi. Czy mogę WK-WA na 6N23P przystosować w prosty sposób do napędzenia AKG K240 Monitor? To są słuchawki 600 omowe, więc niby nie powinno być problemu, ale obawiam się tych wysokich napięć...

ostatnio zbudowałem pre na 6SN7 SRPP , gra nawet fajnie .lecz chciałbym zbudować pre nr3 z audiotonu na tych samych lampkach ale nie wiem jakich wartości rezystorów zastosować a dokładniej chodzi mi o R3,R4,R5 I R7 przy zasilaniu 260V.kondensatory mam.

za wszelką pomoc będę wdzięczny.

Otwórz charakterystykę tej lampy ze strony np. Franka

Ukryta Zawartość

(np Tung Sol czy General Electric) i wybierz z tabeli odpowiadające parametry rezystorów/napięcia/inne parametry Ciebie interesujące.

Masz tam podane dla wartości Ub (zasilania) i odpowiednie wartości R3 i R4.

R5 dajesz taką samą wartość jak R3, po uruchomieniu korygujesz jego wartość tak, by uzyskać różnicę napięć pomiędzy anodą L1 a katodą L2 (wg opisu na stronie).

Możesz też posiłkować się tabelami zawartymi na data sheet lampy ECC82, która jest nowalowym odpowiednikiem 6SN7. Tam występują niższe wartości R3 (np już 47k).

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) charakterystykę lamp Philips, tam są ładnie rozpisane tabele)

R7 i C4, C5 tworzą filtr odsprzęgający, R7 ma mieć dość dużą wartość by nie tłumić niskich częstotliwości. Ale duża wartość obniża mocno napięcie zasilania L1, należy wybrać jakiś kompromis, np zwiększając C5

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

dzięki jakoś sobie chyba poradzę ,nie wiem jak ale dam radę.

znalazłem taki schemacik czy według niego byłoby ok.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 3 tygodnie później...

Mój preamp śmiga już w postaci pająka dzięki życzliwości kolegi Pkrecza który cierpliwie odpowiadał na moje banalne pytania oraz złożył go dla mnie bezinteresownie od A do Z, za co jestem mu szalenie wdzięczny. Będę zabierał się za domek dla mojego WK-WA. Dołączyłem już do przedwzmacniacza kit AVT sterujący potencjometrem. Zastanawiam się nad dołączaniem selektora. Czy ktoś zna jakiś godny uwagi KIT (sam nie ogarnę) do zestawienia z tej klasy sprzętem?

Czy mogę WK-WA na 6N23P przystosować w prosty sposób do napędzenia AKG K240 Monitor?

Z jakim prądem spoczynkowym pracuje lampa?

"A little knowledge inclineth men's minds toward atheism, but greatness of knowledge bringeth men's minds back again to God" Lord Bacon

Z jakim prądem spoczynkowym pracuje lampa?

Dzięki za zainteresowanie. Punkt pracy jest mniej więcej taki:

zasilanie 190V

elementy (wg numeracji audiotonu):

R3 12,1K

R4 200

R5 15K

Lampa 1

Ua 110V

Ia 6,6mA

Ua' 78V (anodowe na drugiej połówce, nie wiem czy ma znaczenie)

Lampa 2

Ua 87V

Ia 8,3mA

Ua' 100V

Tak było jeszcze przed wymianą lamp. W tej chwili jest chyba tak, jak na lampie 1, czyli ok 7 mA, a na pewno poniżej 10 mA. Ale zaryzykowałem i powiem, że nawet z ciekawym skutkiem. Spróbowałem też z 6N6P w tej samej konfiguracji - na pewno za niskie napięcie i za mały prąd na te lampy, poza tym nie wytrzymuje mostek dla żarzenia, ale coś tam plumka.

Na razie zostanę przy 6N23P, żeby za bardzo nie grzebać w układzie, a dla 6N6P zrobię nowy zestaw na nowej PCB. Czyli co - podnieść prąd? Mogę też zrezygnować z dzielnika na wejściu - teraz puszczam poniżej 50% sygnału, bo oryginalnie był to preamp.

Nie w tym rzecz. Pytałem jaki prąd spoczynkowy ma lampa dlatego aby móc odpowiedzieć na pytanie czy będzie się to nadawać do słuchawek. Będzie ale nie będziesz mógł ich wysterować do maksymalnej mocy. Te słuchawki mają max moc 0,2W, co przy 600 Ohmach daje potrzebne szczytowe napięcie około 15V i prąd szczytowy ok 25mA. Jeżeli lampa ma prąd spoczynkowy 7 lub 10 mA to nie będziesz mógł ich wysterować do maximum ich możliwości.

"A little knowledge inclineth men's minds toward atheism, but greatness of knowledge bringeth men's minds back again to God" Lord Bacon

Te słuchawki mają max moc 0,2W, co przy 600 Ohmach daje potrzebne szczytowe napięcie około 15V i prąd szczytowy ok 25mA.

Jeszcze się upewnię odnośnie powyższego, ponieważ mnie wprost z prawa Ohma wyszło 11V i 18 mA, co przy katalogowych 15 mA i 100V dla 6N23P jest niezłym wynikiem?

Jeszcze się upewnię odnośnie powyższego, ponieważ mnie wprost z prawa Ohma wyszło 11V i 18 mA, co przy katalogowych 15 mA i 100V dla 6N23P jest niezłym wynikiem?

Dobrze Ci wyszło, ale są to wartości skuteczne. Ja pisałem o wartościach szczytowych, które są 1,41 raza większe. Należy przyjąć w rozważaniach wartości szczytowe. Jeżeli zmierzysz napięcie przebiegu sinusoidalnego np. 1V to na oscyloskopie zobaczysz że szczyty są na poziomie 1,41. Lampa musi mieć prąd spocz. nieco większy niż wartość szczytowa aby szczyty nie uległy obcięciu przy maksymalnym wysterowaniu.

Jeśli dobrze rozumuję, to pojawienie się sygnału powoduje przekierowanie prądu spoczynkowego lampy na słuchawki. Tylko teraz jaki procent tego prądu tam wędruje? I o prąd którego stopnia chodzi - WK czy WA?;) Dla prądu 25mA dysponuję bardzo niskim napięciem anodowym...

Jeśli dobrze rozumuję, to pojawienie się sygnału powoduje przekierowanie prądu spoczynkowego lampy na słuchawki.

Nie jest to do końca poprawne rozumowanie, ale jeżeli jesteśmy w lampowym przedszkolu to można to uznać:)

Tylko teraz jaki procent tego prądu tam wędruje?

To zależy od wysterowania. Maksymalnie może popłynąć prąd trochę mniejszy niż spoczynkowy.

Dla prądu 25mA dysponuję bardzo niskim napięciem anodowym...

Rozważ więc zastosowanie innej lampy

I o prąd którego stopnia chodzi - WK czy WA?

O WA oczywiście, WK steruje stopniem WA, a WA słuchawkami.

Możesz użyć dowolnego kitu lub gotowego selektora w każdym preampie

Nie powinienem się obawiać strat jakości dźwięku w poszczególnych kitach?

Nie, jeżeli kit jest oparty o dobre przekaźniki lub dobre przełączniki. Do przełączników opartych na elektronicznych przełącznikach w roli elementów wykonawczych nie mam zaufania.

Dziękuję za zwięzłe i jasne odpowiedzi:)

Pozdrawiam

Życzę sukcesów!

Pozdrawiam

Nasunęło mi się jeszcze jedno, w zasadzie najistotniejsze pytanie - czy wzmacniacz o takich parametrach będzie bezpieczny dla moich uszu? Nie mówię o świadomym katowaniu decybelami, ale np o trzaskającym potencjometrze czy innych nieprzewidzianych sytuacjach.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.