Skocz do zawartości
IGNORED

Preamp lampowy Nr3

Maverick

Rekomendowane odpowiedzi

Zgadza się, jeżeli uwzglednimy dzielnik na wejściu i wyjściu to ogólne wzmocnienie wzmacniacza na schemacie powyżej, bedzie niższe, jak pisze morris, zapewne nie wieksze niż 3x.

Acha, jeszcze o wzmocnieniu lamp. Wartość rezystora anodowego możemy ustalać w dość szerokim zakresie - w pewnych granicach oczywiście.

ZWIEKSZAJĄC jego wartość zwiększamy wzmocnienie, ale zmniejsza sie pasmo przenoszenia wzmacniacza.

We wzmacniaczach szerokopasmowych stosuje sie małe wzmocnienie, dające szerokie pasmo przenoszenia, zwiekszając jednocześnie ilość stopni (lamp) by uzyskac odpowiednie wzmocnienie całego wzmacniacza. Coś za coś.

Oczywiście każde rozwiązanie ma wady i zalety (występują też inne zjawiska, jak przesunięcia fazowe, szkodliwe pojemności i in.) stąd decydując sie na takie czy inne rozwiązanie musimy iść na pewien kompromis.

Obliczając teoretyczne wzmocnienie pamietajmy, że wzór (np. program "ecclab") dotyczy układu WK w którym rezystor katodowy NIE JEST blokowany kondensatorem elektrolitycznym. Gdy elektrolit jest stosowany, wzmocnienie jest o wiele wyższe (nie ma sprzężenia zwrotnego obniżającego wzmocnienie lampy)

Jeżeli ktos interesuje sie lampami warto poczytać trochę na ten temat. Nie jest to jakas wiedza tajemna, chociaż trzeba sporo poczytać i poeksperymentowac.

Tego pre, którego zdjecia zamisiscilem na poczatku postu juz nie mam, ale wlasnie skonczylem robic drugi taki sam, tyle ze tym razem uzylem zwyklego najtanszego trafa z toroidów za 60zł, i wogole nie brumi.

Szukam sprawdzonego schematu preampa lampowego. Jaką aplikację proponujecie?

Czy wspomniany w tym temacie Nr 3, czy może jakiś inny np. AudioNote M1.

Jeszcze jedno pytanie odnośnie zasilacza Pre Nr 3 - która wersja jest lepsza - oryginalnie podana na stronie Audiotonu

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , czy może ta, która jest zastosowana w wersji Barszczyka?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 3 tygodnie później...

To ja też się pochwalę ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Bo dawcą obudowy był tuner JVC. Zachwycił mnie wskaźnikiem strojenia na 5 diodach który służy jako wskaźnik aktywnego wejścia;-) Co do lamp na wierzchu to:

1. Nie grzeją się za mocno, temperatura pokrywy to jakieś >35stopni w końcu to E88CC

2. Na wierzchu lampy mają dla mnie magię jeśli są to: 300B, GM70 i inne o podobnych gabarytach.

Natomiast lampy w rozmiarze E88CC przy tak dużej obutowie wyglądały by dziwnie.

Jakoś szczególnie nie grzeje mnie silenie się na wintydż, jeden z ładniejszych preampów lamopwych jakie widziałem to BAT VK-30. Funkjonalny, nowoczesny dizajn itepe.

• 7 miesięcy później...

na schemacie z audiotonu jest do żarzenia podłączone napięcie 40V... ale przez rezystory 100R które sa zwarte po drugiej stronie... czy to dobrze że piny do żarzenia są zwarte 200 ohmami?

takie mam akurat ;) .. no dobra lutuje dalej ;)

PS. Jeszcze jedno pytanko ;)

czy jedno zasilanie żarzenia na wszystkie lampy moge dać? mam jedno trafo 7V i zasilacz na LT1084 .. wydajny stabilizatorek... ni emam jeszcze elementów na to by osobne zrobić żarzenia... jedno na wszystko moze być?

Ukryta Zawartość

zasilałem nim 4szt E180F i grzał się ale nie dramatcznie, teraz chce użyć 6n6p, mają trochę większy prąd żarzenia.... i boje się ze moze nie wystarczyć..

Ukryta Zawartość

powinien stabilizatorek dać radę...

czy na pierwszej triodzie w katodzie dodając BGN 47u rónolegle do rezystora katodowego polepszymy coś? czy ten układ się wytrzega tego rozwiązania?

hcce uzyć potencjometra na wejściu, czy na siatke pierwszej triody musze dawać rezytsor 1k (nie mam 1k, mam 100 ohm )? potka mam 100k log.. oraz czy na wyjsciu do masy moge dać rezytor 160k, 50k nie mam..

pozdr i sorrky za upierdliwość ;) ale pytań mnustwo jak zawsze ;)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.