Skocz do zawartości
IGNORED

Van den Hul The Orchid

zyzio

Rekomendowane odpowiedzi

Wśród forumowiczów można wyróżnić z grubsza dwa podejścia do tematu audio:

1) nazwijmy je inżynierskim lub naukowym tj. jeśli nie zmierzysz to nie wiesz;

2) intuicyjne (w filozofii nauki zwane indukcjonizmem naiwnym) tj. wiedza wychodzi od obserwacji (w tym przypadku od odsłuchu);

Przykładowo większość antykablowców (czyli kabel nie ma wpływu na dźwięk) to ludzie o podejściu pierwszego rodzaju, natomiast kablowcy (ładny drogi kabel gra lepiej od zwykłego kabla za 20 zł/m) to przeważnie wyznawcy drugiego podejścia.

Można pokusić się o wyróżnienie jeszcze trzeciej grupy, która mieściłaby się pomiędzy oboma powyższymi, do tej grupy zaliczyć należałoby większość audiofilów amatorów elektroników, to znaczy DIYowców mających sporą wiedzę techniczną i praktyczną ale nie mających wykształcenia ścisłego (ew. technicznego), którzy wiedzą że aby wiedzieć trzeba zmierzyć, ale czasami dają się ponieść urokowi naiwnego indukcjonizmu.

Ja jestem zdecydowanym wyznawcą poglądu pierwszego...

...chociaż z drugiej strony... podobno nie to jest ładne co jest obiektywnie ładne tylko to co się komu podoba ;-))

O audiofilizmie.

Cytat za autorem tematu "Zepsułem Meridiana": "Gumke zakłada się na obrzeża płyty ,poprawia ona dokładność odczytu lasera i polepsza jakość dźwięku.Dlaczego zielone,bo światło lasera najlepiej pochłania właśnie zielony kolor,przypomnijcie sobie doskonałe napędy Teca z zieloną tacką nakrywającą płytę.Jednak nie polecam stosowania w napędach Philipsa."

Urocze... sam 'audiofilski' miód ;-)

O muzyce.

Moją ulubioną wokalistką (właściwie muzykiem bo gra też na git. basowej) jest: Meshell Ndegeocello, jak mój ojciec usłyszał fragment jej najnowszej płyty... to z pewną taką nieśmiałością zapytał: "Czy to jest muzyka?" :D

• 2 lata później...
  • 1 rok później...

witam, mam pytanie:

jak oznaczona jest w vdh orchid kierunkowość interkonektu - z jednej strony jest napis "end" - czyli jest to od strony wzmacniacza?

Na marginesie - mam do testu (nowy) i jak na razie jest tak sobie :( Bas jakiś rozlazły, reszta też nie powala. No, ale to pierwsza płyta...

pzdr

Wątek nie nowy, ale ponieważ akurat zakupiłem ten przewód, rada dla kolejnych nowych właścicieli - chciałbym powiedzieć, że naklejki z napisem end zdecydowanie po stronie źródła - zgodnie z zaleceniem producenta - jeżeli podłączymy odwrotnie nie ma dynamiki i muli, ciekawe że nie wpływa to na barwy...zresztą bardzo łatwo to sprawdzić - poza tym kabel rewelacja w swojej klasie cenowej - dynamika, szczegółowość, naturalizm, piękne barwy i scena 3d - u mnie się sprawdził.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.