Skocz do zawartości
IGNORED

pomiary - coś dla słuchawkowców

graaf

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

polecam uwadze audiofilów słuchawkowych:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

(DIY Headphone Response Plots)

oraz

Ukryta Zawartość

(DIY Headphone Response Plots - Methodology)

zdecydowanie widać korelację między opiniami odsłuchowymi - ale co bardzo pouczające nie wszystkimi ;-)

- a pomiarami

pozdr.

graaf

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ps.

np. KOLOSALNA różnica brzmienia między moimi starymi Senkami HD-580 a nowo nabytymi Fostexami T50 RP, która mnie ostatnio wręcz zaszokowała, znajduje jak się okazuje precyzyjne odzwierciedlenie w pomiarach!!!

a myślałem, że moje HD-580 jakoś tajemniczo sczerstwiały (od lat właściwie ich nie słuchałem) i nie są reprezentatywnym egzemplarzem tego modelu, okazuje się, że są, NIESTETY :-(

muszę też powiedzieć, że wykres Sony MDR-F1 dokładnie odpowiada temu jak zapamiętałem ich brzmienie - a sprzedałem je już ładnych parę lat temu, czego dziś żałuję :-( bo poza LITERALNYM brakiem basu to znakomite słuchawki a braki w basie mógłbym sobie dzisiaj skorygować Behringerem

cóż :-(

graaf

• 1 miesiąc później...

Znalazłem w sieci tekst ciekawy dla słuchawkowców zainteresowanych tym ‘co siedzi’ w naszych słuchawkach:

Ukryta Zawartość

Jest to chyba jakaś ‘master thesis’ z Uniwersytetu Helsinki.

W związku z tym jest dużo ciekawego info teoretycznego.

Najciekawsze jest jednak porównanie – które trzeba sobie samemu zrobić, bo Autor nie zauważył problemu – subiektywnego testu jakości słuchawek z wynikami pomiaru charakterystyki częstotliwościowej ‘diffuse-field-equalised’ – zgodnie z postulatami teorii Thiela dobrze brzmiąca słuchawka powinna mieć w miarę płaską charakterystykę w takim pomiarze.

Najciekawszy jest fakt, że charakterystyki dwóch niemal równorzędnie i najwyżej ocenianych w teście odsłuchowym słuchawek – Senns HD600 i AKG K240 – rozjeżdżają się w tym pomiarze o 10 dB (DZIESIĘĆ DECYBELI) z maksymalną wartością @3150 Hz czyli w obszarze najwyższej czułości słuchu!!!

Wygląda na to, że albo teoria DFE Thiela jest ‘do d-y’ albo nie jest łatwo zrobić subiektywny test słuchawek w warunkach ‘naukowych’ – metodycznie kontrolowanych.

To pierwsze jest prawdopodobne, za to to drugie – prawie pewne.

Test z pewnością nie był ‘ślepy’ – trudno zresztą o taki w przypadku słuchawek – zawiązanie oczu nie pomaga ;-)

I testujący wyżej oceniali słuchawki lepiej wyglądające i/lub wygodne :-))

Wyniki testu subiektywnego – uszeregowanie słuchawek od lepszych do gorszych – dokładnie odpowiada ich uszeregowaniu wg wyglądu, komfortu i wreszcie ceny.

Zauważcie jak niewielka jest różnica w ocenie subiektywnej między HD600 i K240 (nota bene chyba K240 Studio?) – w porównaniu do różnicy słyszanej przez profesjonalistów i audiofili i do różnic w zmierzonej charakterystyce.

Co za porażka nauki :-)))

pozdrawiam,

graaf

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.