Skocz do zawartości
IGNORED

wąskie kolumny do kina domowego

Yamashi

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam pewnien wewnętrzny problem dot. kina domowego jakie miałoby pojawić się w moim pokoju. Dotychczas myślałem o którymś z amplitunerów Yamahy + do tego jakieś kolumny podłogowe centralny i kol surround. Pokój w którym to miałoby stać nie jest duży ok. 4.5 x 4 metry. Nie chcę jednak aby kolumny zajmowały duzo miejsca i nie były "dodatkowym meblem" ze względu na swoje gabaryty. pomyślałem więc o jakimś zestawie np. LG LH-T751TB który posiada fajne bardzo wąskie, smukłe kolumny które nie wygladają jak małe szafy a czytałem że najgorzej zestaw ten nie gra. Jednak w zestawie odstrasza mnie to ze jest to komplet który nie ma już zbytnio mozliwości rozbudowy. Poza tym brak DD EX DTS ES, Neo itd.

Mam w związku z tym pytanie do Szanownych forumowiczów - czy jeżeli zdecydowałbym się jednak na amplituner Yamaha i z niego chciałbym budować kino domowe to czy są jakieś zestawy kolumn wąskich i smukłych (podłogowych) np. typu tallboy ale niekoniecznie, które ładnie zagrałyby w kinie domowym i dobrze oddałyby (oczywiście w raz z subwooferem) jakość dźwięku który Yamaha potrafi zaoferować?

https://www.audiostereo.pl/topic/25108-w%C4%85skie-kolumny-do-kina-domowego/

To że są to ja sobie zdaję sprawę. Spodziewałem się trochę innej odpowiedzi ...

Chodzi mi raczej o to czy ktoś mógłby polecić mi jakiś zestaw lub cos zarekomendowac co mogłoby ładnie zagrać w połączeniu z Yamahą. Sam nie mam możliwości przetestowania wszystkiego więc liczyłem na wszechstronność i dobrodziejstwo jakie oferuje forum oraz na doświadczenie i wiedzę forumowiczów.

Wiem jak gra wiele kolumn z Yamahą ale są to w większości dość grube kolumny jeśli można się tak wyrazić a ja chciałem się dopytać o jak to niektórzy nazywają - superwąskie kolumny stojące. Wiem że takie kolumny nie zaoferują basu ale będę posiłkował się subwooferem.

Bardzo Proszę zatem o jakieś konkretne opinie i porady.

Pozdrawiam serdecznie

nie mam zbyt wygórowanych wymagań - myślę że górny półap cenowy to ok. 800 - 1000 zł.

Czy mógłbyś podać nazwę tego zestawu pioneera jeśli możesz?

Może ktoś ma jeszcze jakąś propozycję ? - będę wdzięczny

Ale to niestety duzo wiecej.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Te wąskie kolumny mają maksymalnie 5 centrymetrowy głośnik średniotonowy, już lepiej kupić jakiś zestaw z małymi satelitkami (JBL, Tannoy, Klipsch) i tak je umieścić żeby ich nie było widać. Za 1000zł estetyka tego rozwiązania z podłużnymi kolumnami jest dyskusyjna, nie ta jakość, nie ten design i wykonanie żeby stanowiło to element dekoracyjny, wręcz przeciwnie.

dziękuję za wszystkie propozycje i komentarze. Rzeczywiście ceny tych waskich zestawów są dość duże a ich małe głośniczki mogą nie wytworzyć dżwięku w odpowiedniej jakości. Zacząłem sie więc zastanawiać czy jednak nie poświęcić troszkę więcej przestrzeni dla uzyskania lepszej jakości dźwięku i nie wstawić szerszych kolumn choć i tak występujących w grupie tych niezaszerokich. Myślę tu np. o PRISM Amethyst HT200 których cena jest dość atrakcyjna... opinie też raczej pozytywne tylko nie wiem czy obiektywne.

• 2 tygodnie później...

A oglądałeś kolumny Gale-a. Jeśli nie to polecam. Niewielkie i porządnie grają zarówno w stereo jak i w KD.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) lub

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ciekawie wyglądają te Gale 3040. Czy ktoś już tego słuchał? Generalnie to zacząłem się teraz zastanawiać nad jakimiś kolumnami "wąskimi" max do 18 cm szerokości. Te kolumny Gale 3040 wyglądają ciekawie ale czy grają równie ciekawie? Byłem ostatnio w Polpaku i oglądałem KODY. Człowiek ze sklepu polecił mi KF 225 ale akurat ich nie było na stanie więc nie mogłem przesłuchać..

Co byście polecili mi w granicy cenowej do ok. 1000 zł (kolumny do 18 cm szer.) ?

Co powiecie na te modele:

- Koda F51

- Koda KF 225

- Koda KF 210 (te akurat trochę ponad 1000 zł)

- Gale 3040

będę wdzięczny za opinie. Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.