Skocz do zawartości
IGNORED

Niebieski LED i płyta winylowa?

Gość G.Mark

Rekomendowane odpowiedzi

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Słuchając wieczorową porą "Exile On Main Street" The Rolling Stones, bawiłem się zapalniczką, w której sprytni Chińczycy ukryli niebieską diodę LED. W zamyśle chyba po to, aby można było sobie coś oświetlić. :-) I to dość wąską wiązką światła, ponieważ LED jest umieszczony wewnątrz miniaturowego reflektorka.

Świeciłem sobie to tu, to tam, na płytę, na wkładeczkę, na podstawę ramienia i radowałem jak małe dziecko, migotliwymi refleksami odbijanego od tych elementów niebieskiego światła.

Oprócz wkładki, po powierzchni płyty poruszała się szczoteczka jak sama nazwa wskazuje czyszcząca.

W pewnym momencie, ustawiłem strumień światła w kierunku przeciwnym do kierunku obrotu płyty, równolegle do osi podłużnej wkładki. I co widzę? Ta część płyty, po ktorej już "przeszła" szczotka i igła jest prawie całkowicie czarna, pomijając większe drobiny kurzu, które w międzyczasie zdążyły opaść na płytę.

Na części płyty, która dopiero "czekała" na szczotkę, zobaczyłem bardzo wyraźnie kurz, który zagnieździł się w rowkach płyty. Kurz oświetlony niebieskim światłem, zaczął "fosforyzować".

Po zapaleniu normalnego oświetlenia w pokoju, płyta była jednolicie czarna i nie dało się gołym okiem "utkniętego" w rowkach kurzu zobaczyć.

Najlepszy efekt, uzyskałem utrzymując strumień światła z diody, pod kątem ok. 30 stopni w stosunku do płyty.

A teraz możecie się śmiać. :-)

GM

https://www.audiostereo.pl/topic/25170-niebieski-led-i-p%C5%82yta-winylowa/

zobacz to :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

jeszcze faja wodna, i mozna zaczac smakowac muzyke w nowym wymiarze :))

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

G. Mark, pozwlekaj tych zapalniczek ile wlezie ale niech ci Chińczyki zrobią napis "Audiophile Dust Finder" czy inny "Dust Radar" i będziesz zostaniesz "producentem" najnowszego gadżety audiofilskiego.

Daj cynk Fremerowi ze Stereophile, napisze ochy i achy i zostaniesz milionerem ! :)

Idzie wiosna.Obudzą sie muchy. NIedługo będziesz mógł świecić muchom w oczy swoją latareczką i robić im karuzelę na gramofonie. Jeśli trafisz na muchę audiofilkę daj znać na forum - to bardzo ważna informacja godna poruszenia na tym forum.

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Jakoś tej wiosny na razie nie widać, ale jak tylko nadejdzie i pojawią się w powietrzu pierwsze osobniki z gatunku Calliphoridae tudzież Drosophila melanogaster, będę im świecił po oczach do upadłego. O wynikach tych eksperymentów nie omieszkam bywalców tego forum poinformować.

GM

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.