Skocz do zawartości
IGNORED

Bezkompromisowa kolumna diy.

marko3T

Rekomendowane odpowiedzi

Na

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

jest program do symulacji dyfrakcji (darmowy dla DIY)

Z symulacji dla scianki 25 cm wynika ze zaokraglenie musi miec promien jakies 4-5 cm zeby dyfrakcje byly nie duze/pomijalne.

U siebie zrobilem pomiary przed i po zaokragleniu (r=1.5 cm) i zgadzaja sie one z symulacja w duzym stopniu (efekt prawie pomijalny).

Jak sie potem okazalo, wyfrezowanie otworow pod glosniki i zrownanie ich z przednia scianka mialo znacznie wiekszy wplyw na wygladzenie charakterystyki niz zfazowanie krawedzi.

Ukryta Zawartość

odnośnie szerokości ścianki i co tam ów ktoś gdzieś kiedyś napisał na swojej stronce że im szersza ścianka tym lepiej to mamy drobny konfilkt... zupełnie co innego mówi baffle step

>>MARTIN-79

filc jeszcze by pasował ale po co na niego 5 warstw włokna szklanego+żywicy? Obawiam się że efekt byłby podobny do tego z "gołymi" ściankami MDF

marko3T, 20 Kwi 2006, 11:40

>tak Audio też o tym pisało i o ile pamiętam chyba przy okazji testu najszerszego z sonusów

Jeszcze wcześniej o szerokich ściankach w Audio było przy okazji testu kolumn KEF Maidstone. Co do zaokrągleń,

to mają sens te konstrukcje w których istnieje możliwość wykonania zaokrąglenia o dużym r, minimum ok. 4 cm, a tak naprawdę to lepiej mieć nawet małe zaokrąglenie niż go nie mieć wcale.

Ukryta Zawartość

post-4056-100003221 1170290530_thumb.jpg

post-4056-100003222 1170290529_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

I jeszcze o sensie zaokrąglania.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wracajac do kompozytu .

taka mata jak na zdjeciu o grubosci 4cm , nasączamy żywicą i formujemy kształt.

jak ktos ma chęć pojac sie wykonania monitora to sprawa wydaje sie bezproblemowa

gorzej oczywiscie przy kolumnie podłogowej , gdzie wykonanie w całości odpada. podejrzewam że duże niskotonowce mogłyby ją dosłownie rozsadzić. no chyba że ktoś wykonałby zbrojenie z metalowej siatki ale nie bede tu snuł dalszych przemyśleń.

uczepiłem sie tej sekcji srednio - wysoko i w zależności jaki kształtu i wykończenie chcemy wykonać można pokusić sie o zrobienie obudowy kompozytowej dla sekcji srednio wysoko i połaczyc ją z obudowa mdf sekcji niskotonowej poprzez elastyczna mase. pomysłów i opcji jest wiele. czy jest sens sie w to bawić ? pytanie to należy zadac sobie samemu. niemniej jednak uważam , że warto było poruszyć ta sprawe przy rozważaniu budowy kolumny wyjątkowej i mającej jakieś ciekawe rozwiazania.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ja bym nie przesadzal z tym promieniowaniem narozy choc powinno sie dazyc do malych plaszczyzn przodow. Takie tablice drogowe jak na foto to przesada. Wydaje sie ze 15-20cm jest max. Trzeba jednak pamietac ze minimalne drgania duzych plaszczyzn daja w efekcie znaczne promieniowanie szkodliwego sygnalu. A wiec zmniejszamy obudowy. szczegolnie te od sredniakow male ale sztywne i wielowarstwowe. Sam glosnik na gumie? najgorsze sa f 300-800hz latwo wlaza do scianek.

senicz, 20 Kwi 2006, 20:05

>Takie tablice drogowe jak na foto to przesada. Wydaje sie ze 15-20cm jest max.

A gdzie w takim razie zmieści sie choćby 20 cm bas, nie mówiąc już o większych.

>>henrykpiątek

na upartego zwężając niektórzy dają pierścienie z MDFu na których mocują większe średnice głośników niż szerokość całej kolumny. IMHO szerokość ścianki powinna być dokadnie taka jak największego z driverów i zwężać się do średnic pozostałych (np poprzez odpowiednie sfrezowania) Ot i problem z głowy

jak juz pisalem i inni tez najwazniejsza jest kolumna od srednicy. Pare wykresow z pomiarow roznych materialow jest na mojej stronie. Najlepsza jest tak zwana plywajaca kolumna. Czyli jedna w drugiej oddzielona bardzo tlumiacym materialem. Kiedys stosowano piasek - ale do d. bo ciezkie. Ja robilem proby z pianka pod mozaike podlogowa taka zielona pianke z castoramy. Jest trwala i tania. Wyglada jak styropin ale chyba to inny material. Kupic ja mozna w arkuszach a grubosc 5mm? jesli sie zdecydujecie na taka konstrukcje to robi sie to tak. Zwykla mdf pazdior itp. sluzy jako obudowa wewnetrzna. Teraz oklejamy to zielona pianka i na to idzie zewnetrzna kolumna ladna. Glosnik mocujemy do wewnetrznej czyl mamy luz i jest troche schowany w zewnetrznej. Efekt jest obledny. Srednica nagle staje sie czysta i solidna. Wnetrz oczywiscie tlumimy loma i dajemy dosc duze aby srednaik sie nie duzisl w malym kubku.

wlasnie dlatego ze powazny temat i licze na to ze debile nie beda sie podniecac to pisze o slomie. Twoi wpis jasno swiadczy dlaczego nikt nie robi tlumienia sloma. Debile by ryczaly ze smiechu. Oczywiscie jak to debile rycz bezrozumnie i juz. Ja tam swoje bezkompr. na AS2006 bede wypychal sloma. I niech sie debile smieja. No niech sie smieja!

Słuchaj senicz nie zaśmiecaj wątku.

W tym temacie nie wpisywał się ,żaden debil z wyjątkiem jednego.

A jak będziesz dalej pieprzył trzy po trzy to będziesz miał co raz więcej wrogów i spotkać Cię zasłużona kara.

W sprawie tej obudowy, to pomysłów można mieć bardzo dużo, a najlepszym sposobem weryfikacji byłby oczywiście pomiar akcelerometrem (w kilku miejscach obudowy). Jeżeli nie posiadamy takowego, dobrym sposobem jest sterowanie głośnika z generatora RC i kręcenie częstotliwością (żadne płyty testowe się tutaj nie nadadzą) - z mojego doświadczenia wynika że przy niektórych częstotliwościach obudowy z MDF zaczynają wręcz brzęczeć w sposób absolutnie słyszalny i wyczuwalny kiedy dotykamy ręką do ścianki. W ten sposób można porównywać dwie obudowy stojące obok siebie.

Z drugiej strony, drgania można do pewnego stopnia kontrolować i przesuwać wyżej bądź niżej na skali częstotliwości.

Jeżeli zastosujemy sztywny materiał obudowy (kompozyt czy marmur) i wzmocnimy go jakimiś poprzecznymi wieńcami (a'la matrix) to rezonanse przesuną się wyżej na skali częstotliwości a dla basów drgania będą niewielkie. Taki sposób byłby więc najlepszy dla obudów basowców nisko ciętych. Widać to w pomiarach w "The Loudspeaker Design Cookbook" - w basach drgania zwykłej skrzynki z 19mm paździerzówki są o jakieś 20dB wyżej niż dla 25mm MDF ze wzmocnieniami. Ta druga ma ostre rezonanse o podobnej wysokości co w pierwszej, ale są one znacznie wyżej na skali częstotliwości.

Z kolei struktura warstwowa - np. HDF - silikon - HDF - mata bitumiczna nie będzie już tak sztywna i do basów się nie nada, za to będzie doskonale tłumić fale biegnące wzdłuż ścianki - groźne w zakresie środka. Ja bym spróbował nawet zrobić coś podobnego techniką laminowania - ułożyć warstwę gęstego włókna szklanego czy węglowego, potem filc, potem znowu twarde włókno i całość zalać żywicą - sztywność może się polepszyć a i tłumienie wyżej ma szanse być całkiem dobre.

Tak czy siak na razie to są tylko pomysły - "z braku mocy przerobowych i kooperantów" muszę się zadowolić zwykłym MDF-em. Zrobienie formy a potem całego laminatu byłoby na pewno przesięwzięciem niełatwym.

Witaj Misiomor i pozostali koledzy :-)

a co powiecie na obudowę z...

...KORKA!

Be Yamamura (skądinąd znany z szalonych pomysłów) takowe stosował - chyba jako jedyny konstruktor

jakie pro i kontra? jak myślicie?

pozdr.

graaf

Witam również

Trudno mi sobie wyobrazić technologię wykonania takiej obudowy - może sandwich jakowyś? Na 99% w basach byłaby tragiczna. Pro - tłumienie, kontra - sztywność.

Misiomor mam pyanko

Jaki jest wplyw sztywnosci obudowy na prace glosnika. Chodzi mi o to czy wazne jest samo wytlumienie tylnej czesci glosnika od pomieszczenia odsluchowego czy rowniez sposob w jaki to osiagnieto.

Moze znasz jakas strone gdzie ten temat jest dobrze opisany.

Pytam bo chodzi mi bo glowie projekt obudowy zamknietej w drugiej obudowie polaczonej tylko przednia scianka.

Wystarczyloby tylko pare mm powietrza pomidzy wewnetrzna i zewnetrzna scianka zeby powietrze moglo sie swobodnie kompresowac i nie przenosic drgan na zawnetrzna scianke.

Czy widzial ktos na necie The Loudspeaker Design Cookbook. Wiem ze to typowo polskie myslenie (ukrasc) ale nie mam dostepu do dobrej biblioteki - tym bardizej do angielsko jezycznej.

GrzMiL:

Wpływ drgań obudowy na pracę samego głośnika (wychylenia, impedancja) jest pewnie niewielki i kryjący się w parametrze Ql. Na dźwięk wpływa to rzecz jasna bardziej (bo ścianki jednak słychać).

Co do tej podwójnej obudowy - nie wiem jaki będzie rezultat. Bez pomiaru alcelerometrem sprawa nie będzie łatwa do rozwiązania. Pamiętaj że to drgania powietrza w obudowie wydymają i kurczą obudowę, więc cienka warstwa powietrza może te drgania jednak przenosić. Problem jest IMHO trudny do modelowania teoretycznego tak więc najlepszym sposobem jest budowa i pomiary porównawcze (np. przerwa z powietrzem albo lity sandwich o tych samych rozmiarach).

Niestety najlepszym opisem tych rzeczy jest LDC, w necie też trochę można było przeczytać, choć niestety nie bardzo pamiętam linki. W posiadanie LDC wszedłem drogą kupna (dość dawno temu) i innej nie znam.

Re: misiomor, 24 Kwi 2006, 21:18

>Na 99% w

>basach byłaby tragiczna.

Jesteś pewien? Czy wiesz może jakie są częstotliwości rezonansowe płyt korkowych określonej grubości (są od 1 do 20 mm).

A może te częstotliwości rezonansowe są tak niskie, że z wyjątkiem jakichś ekstremalnych subwooferów będą wypadać poza zakresem pracy kolumny?

>Pro - tłumienie, kontra - sztywność.

Korek jest bardzo miękki i porowaty. Trudno mi w ogóle wyobrazić sobie, że coś takiego wpada w jakiś rezonans?

Nie bez powodu chyba mówi się, że korek to akustyczny izolator?

Sztywność nie jest przecież celem samym w sobie - większa sztywność obudowy to po prostu wyżej położony jej rezonans.

A co jeśli można ten rezonans przesunąć odwrotnie - ekstremalnie w dół poza pasmo robocze kolumny?

Myślę zwłaszcza o obudowie nie do subwoofera ale do monitora bez najniższych basów (

Widziałem kiedyś zdjęcia kamiennych (marmur, czy coś podobnego) podstawek pod monitorki, w których zastosowano wykładzinę korkową na tylnej ściance w celu pozbycia się drugich odbić dźwięku już odbitego od ściany. Tłumaczono to tym, że o ile w podstawkach lekkich fala dźwiękowa po odbiciu przechodzi do słuchacza bez przeszkód, jako pojedyncze odbicie, to w stosunkowo szerokich, kamiennych, dobrze odbijających dźwięk standach powstają fale kilkakrotnie odbite w układzie ściana- noga podstawki, które mogą ,,zamulić'' dźwięk. Warstwa korka miała ok. 1cm grubości i była z korka o specjalnie dobranej, dużej porowatości.

Graaf:

Niski rezonans to jest możliwy w głośniku, gdzie mamy bardzo dużą podatność zawieszeń. Korek może i tłumi, ale będzie wydymał sie i kurczył jak balon z racji braku sztywności (w porównaniu z innymi materiałami rzecz jasna), a rezonans tych ruchów będzie raczej znacznie powyżej 40Hz, bo wystarczy sprawdzić palcem, że sztywność jest jednak rzędy wielkości większa niż dla głośnika (basowego o dużej masie ruchomej, porównywalnej z masą korka).

Gdyby częstotliwość rezonansowa ścianek obudowy była rzędu 40Hz (bardzo miętkie i ciężkie), to dostalibyśmy membranę bierną - niestety raczej silnie nieliniową.

Info na temat własności fizycznych korka za bardzo nie mam, choć wydaje mi się że mógłby on być dobrym materiałem w strukturze sandwich (do obudów średniotonowych).

Niestety - jeżeli ktoś jest bardzo niezadowolony z brzmienia zwykłych kolumn to jedyne co mu pozostaje to akcelerometr w dłoń i budować obudowy według różnych koncepcji a potem mierzyć porównawczo. Tylko że jeżeli już ktoś przejdzie tę drogę przez mękę, to raczej nie udostępni swoich wyników, tylko spróbuje je skapitalizować jak to zrobili goście z Argos'a.

Lenny:

Na Audio Show widziałem i słyszałem dipole PHY. Pierwsze co zrobiłem to pognałem do panelu i przyłożyłem do niego rękę. Niestety drgał zupełnie jak normalna obudowa. Dipol ma jeszcze inne wady - napędy głośników potrafią mieć swoje szumy które zamknięte w obudowie tak nie przeszkadzają, sporo zależy tutaj od konkretnej konstrukcji.

Drgania i rezonanse a w zasadzie walka z nimi to chyba podstawa dobrej konstrukcji.

Myśle ,że warto w tym miejscu przytoczyć fragment artykułu jaki ukazał się w "HI-END.PL" nr2/2001 autor Tomasz Przygoda

" Ideałem jest oczywiście materiał doskonale sztywny, dzięki któremu fale oddają całą swą energie wewnątrz obudowy, zamieniając się w ciepło w jej objętości. teoretycznie ściana o grubości 200mm z utwardzonego betonu spełnia w naszych warunkach(energia promieniowania jest stosunkowo mała)wymóg doskonałej sztywnośći, alemasa tak stworzonego układu będzie zbyt duża. Pytanie: dlaczego? Przecież masa nas nie interesuje-celem jest pochłonięcie drgań. Otóż przetwornik(jego kosz) związany mechanicznie z dużą masą traci znaczną część energii promieniowania bezpośredniego. Siła elektromotoryczna powstająca w szczelinie przetwornika i przekazywana poprzez cewkę membranie , nie jest w całości oddawana otoczeniu, tylko dzieli się dodatkowo na część oddawaną obudowie, tym większą im większa jest masa całego zespołu (pomijamy tutaj promieniowanie tylnej strony). Dlatego montując przetwornik w ciężkiej betonowej konstrukcji , możemy mieć pewność , że będzie on brzmiał mało energetycznie i "watowato" , ze znacznie osłabioną dynamiką"

Być może ,ale nie wszyscy znają jego treść ja załączyłem fragment który mnie zastanowił.

Ciekaw jestem opini bo sam jestem przekonany do solidnych=ciężkich konstrukcji oczywiście nie z betonu.

>>marko3T

trochę było tutaj, szczególnie poczynając od wpisu _igoda_ z 19 Mar 2006, 14:13

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No właśnie. Dlaczego dany problem dotyczący jednego zagadnienia nie jest zawarty w jednym miejscu-temacie, tylko jest "rostrzeliwany" w kilku, niekoniecznie z nim związanych. Póżniej powstają nastepne i nastepne z reguły na ten sam temat ale pod innymi chasłami i dla zainteresowanych jest problem ze znalezieniem odpowiednich i w jednym miejscu na dany temat informacji.

w sumie pod hasłem "bezkompromisowa" można zmieścić temat rzekę... tak naprawdę wyszukiwarka nie zawsze pomoże, np w dziale muzyka założyłem temat "najładniejsze ścieżki filmowe" a nic takiego nie znalazłem w wyszukiwarce, ale jak potem ktoś to już zauważył był podobny pod hasłem "soundtracki" ale przecież równie dobrze możnaby było go nazwać "O.S.T." czy jeszcze jakoś inaczej, tego nie da się uniknąć. Lepiej jest po prostu wkleić odnośnik do tematu i po sprawie, ew pytać się w temacie o to co nie było poruszone. Tematy musiałyby być bardzo dokładnie ponazywane a nie ogólnie, np "bezkompromisowa...-obudowy", ale i tak nie wszyscy szukają w wyszukiwarce więc i tak szkoda zachodu....IMHO oczywiście

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.