Skocz do zawartości
IGNORED

Bezkompromisowa kolumna diy.

marko3T

Rekomendowane odpowiedzi

Pomiar pierwszy z 1 metra na ściance 16,5 cm bez filtra. Jak widac jedzie od 600Hz ostro w góre i nie da sie tego ,, spłaszczyc " bez pułapki.

Pomiar drugi to odległość 0,5 metra z zastosowanym filtrem , +/- 1dB.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-3970-100009432 1170295815_thumb.GIF

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

Oczywiście słuchałem elektrostatów np Martin Logan .Świetne ale nie bez ograniczen - nieco spowolnione i nie do każdego rodzaju muzyki , w ,,gęstych kawałkach" się gubiły . No ale jazz wokalny , małe składy itp wypadały faktycznie wybornie. No ale jak to zbudowac w domu ?

...there is no spoon...

Witam.

Temat nie zdechł tylko ludzie przez lato jacys zagonieni (remontują mieszkania, a może motocykle) mało czasu na diy i forum

Czy juz ktoś coś zrobił? Jeżeli chociaz jedna osoba skorzystała z tematów i pomysłów poruszanych w tym wątku to już coś. Ja na razie nia jestem jeszce zdecydowany czy zbuduje modułowca czy jednolitą skrzynke. Co prawda mdf jest juz pocięty , ale to nie problem wszystko zostało uwzględnione więc nadal mam dwie opcje.

Na basie nadal Eton, a na średnie Accuton tylko wciąż mam podobno ważniejsze wydatki. Samo życie.

nie tyle lubie co mam i mnie interesują sprawy z nimi związane. ten audax ma bardzo podobny kosz do mojego AC130MKII do tego rowniez weglowa membrana i myslalem ze moze jedna fabryka robi, ale jednak nie;) Z duzymi aurumami niestety nie mialem doczynienia ale w przyszlosci kto wie:) czlowiek sie przywiazuje do marki. dziwnie malo popularna ta marka a jak ktos juz cos zrobi to ciiiiisza.

A może taka konstrukcja była by bezkompromisowa;

Ukryta Zawartość

post-4056-100009190 1170296174_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Słyszałem... Można ją tak nazwać, pod wieloma wzgledami. Te Visatony Monitor 890 grają ciekawie, dosć szczegółowo (tuby) z praktycznie niezauwazalnym charakterem - tuby potrafią lekko szumieć, w Monitorach sie to nie narzuca. Wysoki bas i średnie wydały mi sie trochę matowe. Poza tym pierwzym wrażeniem, wszystko wyraźne, poukładane i dobrze kontrolowane. Słuchałem nieco starszej wersji niż ta na fotografii.

Ale - nie ma kolumn bezkompromisowych. Fizyka wymusza kompromisy :)

• 1 miesiąc później...

No i mamy letni wysyp nowych projektów w AkustyKu:

Ukryta Zawartość

Na uwagę szczególnie zasługuje ten projekt:

Ukryta Zawartość

aczkolwiek projekt w ogólnym zarysie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

jak calkiem bezkompromisowo to wlasnie jest okazja :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

do uzupalnienia gory (tak od 6-7kHz)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Projekt R3 może być całkiem całkiem, ale Akustyk i tak nie poszedł na całość bo przecież ma w ofercie konkretniejsze woofery ( w sensie średnicy). Chociaz oczywiście dwa takie scany 22 mają spory potencjał.

To będzie pewnie flagowiec Kisiela.

• 1 miesiąc później...

P. Kiesiel teraz podjął się wykonania nowego flagowca na moją prośbę. Będzie to kolumna 4-drożna: "z artylerią Revelatorów - dwoma niskotonowymi 26W, nisko-średniotonowym 18W, średniotonowym 12M i wysokotonowym R29". Około 1 listopada będę ich właścicielem, więc dopiero wtedy będę mógł napisać coś o wrażeniach odsłuchowych-jeśli mój wzmak napędzi je jakoś, bo przewidywana moc kolumn to 350-400W przy 4Ohm.

Przy okazji jaki wzmak do 15 000zł proponujecie o mocy około 350W(lub więcej) przy 4Ohm?

Sam P.Kisiel proponował mi zakup nowego Monster MPA 2250 SS (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ).

Ja znalazłem też

Cary Audio CAD-200 (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ),

ANTHEM STATEMENT P2 (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ).

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

R4 to owszem uzbrojona po zęby konstrukcja , ale sama obecność revelatorów niestety jeszcze niczego nie gwarantuje to taki mały kamyczek do ogródka. Osobiście lubie skany , ale szkoda że nie mają w ofercie średniotonowego twardomembranowca.

Wkład głośnikowy w r4 można uznać za bezkompromisowy niestety to dopiero połowa drogii.

Chętnie poczytam o Twoich wrażeniach odsłuchowych mam nadzieje że je tu obiektywnie opiszesz.

>>> Marko

Nie wiem czy miałeś okazje rozmawiać z P.Kisielem, ale w każdym bądz razie wierze mu na słowo, że średnica SS12 z Revelatorów to najlepszy średniotonowiec. Może uda mi się przekonać,aby zrobił wystawe na audioshow tegorocznym, to wtedy jeśli będziesz na niej to możesz sam ocenić ich dzwięk.

O tak rozmawiałem z nim wielokrotnie( głównie przez telefon dostawałem wtedy konkretne rachunki) ,ale miałem też okazje poznać go osobiście, kiedy pare lat temu przywiózł mi do domu revelatory.

Tego średniotonowego nie miałem okazji słuchać , ale być może jeżeli proponuje ten typ zamiast szeroko wychwalanej piętnastki to coś w tym może być, w końcu chłop się zna na rzeczy.

Wiesz ja nie podważam takiego wyboru chodzi mi o to ,że ja lubię na średnicy twarde głośniki.

To są moje osobiste preferencje, a możliwości wyboru jest sporo więc każdy ma szanse znaleść to czego szuka.

Pzdr.

yolaos

Powód jest prosty ja bardziej preferuje twarde na średnicy ze względu na ich szczegółowość, dosadność, konturowość czy analityczność po prostu taki przekaz lubię. I wcale nie musi to być Accuton można znaleśc tańsze twardomembranowce np. coś z ofert Seas'a .

Na bas celuloza jak najbardziej , a co do wysokich to już różnie bywa. Wspomniany przez Ciebie B&W stosuje na środek plecionke kevlarową nie zaliczyłbym jej do twardych.

wodospad wszystko wyjasnia na srednicy acz niewprawieni sluchacze biore podbarwienia na wysokiej srednicy i ogolnie srednicy za szczegulowosc. Natale Coole niestety na takich twardzielach piszczy przerazliwie a to oznacza...........

Czym dla Ciebie jest wysoka średnica i w którym miejscu się zaczyna , bo może jak to nazwałeś piszczenie wynika z pracy np.już wysokotonówki i jakiegoś niezbyt trafnego podziału.

Twarda membrana jest bardziej szczegółowa i w moim odczuciu prawdziwsza , ale jeżeli ktoś lubi miśkowate brzmienie celelozy na średnich to ja oczywiście to mogę zrozumieć jest łagodniej i mniej analitycznie niektórzy lubią taki przekaz.

Sekcje niskotonowa do bezkompromisowej kolumny. Myśle że się nadaje ,duża możliwość manewru tzn . aluminium lub celuloza, 4-8 ohm kosze 22-26 cm. Szkoda że scan nie oferuje 12 cali na bas.

Ukryta Zawartość

post-10226-100004974 1170302248_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

Spodziwałem się ,że te dwa revelatory 26w będą raczej pracować w OZ chociażby z racji mniejszych wymagań co do objętości. Dodatkowo Akustyk poleca/sugeruje takie właśnie zastosowanie revelatora w OZ (impuls) 46litrów i zejście 33hz to naprawde znakomity wynik(w symulacjach).

Przecież obudowa zamknięta wcale nie przeszkadza w nagłośnieniu dużego pomieszczenia.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.