Skocz do zawartości
IGNORED

Bezkompromisowa kolumna diy.

marko3T

Rekomendowane odpowiedzi

a może

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

choć podobnie jak igod skłaniałbym się ku jakiejś wypasionej wstędze.

pozdrawiam

Ukryta Zawartość

_igod_, 17 Mar 2006, 11:29

>Stosowanie tweetera z kopułką zamiast wstęgi w bezkompromisowej kolumnie to... kompromis :-)

W tym co napisałes jest duzo prawdy ale wstęgi tez maja ograniczenia . Sa niesmiałe w średnicy , brak im dynamiki kopułek w tym zakresie , ktoś kiedyć napisał ,że ich dźwięk to ,,tizzz" :) , maja mizerne charakterystyki poziome i łatwo je uszkodzić . No ale grają bardziej dźwiecznie , detalicznie , szybciej itd

...there is no spoon...

Igod:

Przykro mi, ale jeszcze nie widziałem wstęgi (z wyjątkiem taniego Bohlender Graebener Neo3PDR z napylanej folii) która choćby zbliżyłaby się do kopułek w pomiarach zniekształceń. "Prawdziwe" wstęgi sieją nieparzystymi harmonicznymi i intermodulacją, łatwo ulegają zniszczeniu przez wydęcie wstęgi, pomimo wielkich rozmiarów nie pozwalają na niskie podziały. Ja zostaję przy kopułkach.

Marko3T:

Moje przykłady zakładają wąską ściankę modułu średnio-wysokotonowego. Można pomyśleć o obudowie średniowysokotonowej o szerokości mniej więcej takiej jak modułu basowego (ew. lekki trapez albo krawędzie ścięte a'la Furioso), a podział ulokować w okolicach baffle step (ciągle 200Hz lub niżej) - wtedy wymagania na moc akustyczną sekcji średniotonowej maleją czterokrotnie - a więc można dać jeden przetwornik zamiast dwóch, albo dwa słabsze a za to bardziej "finezyjne".

PS. Czy Nautilus jest w jakikolwiek sposób kompromisowy? A jednak zawiera aż dwie kopułki. Bardzo dużo kolumn z najwyższej półki ma jednak kopułkowe tweetery. Czasem berylowe, diamentowe, ale jednak kopułki.

>misiomor

Jak już kiedyś pisałem (chyba w wątku o eton 11-581) przednia śćianka będzie miała szerokość 32cm, ale właśnie na wysokośći sekcji średnio/wysokotonowej będzie ścięta coś jak tidal/avalon.

Co do wstęg nie mam nic przeciwko tylko w konstrukcjach pochylonych się ich raczej nie widuje.

Tytuł wątku jest dosyć przewrotny bo tak naprawde nie ma kolumn bezkompromisowych.

misiomor

Nautilus to już chyba staromodna pierdziawa,czym się tam podniecać?

A te Twoje typy to fajne konstrukcje,ale dopiero z Alpierdami chyba dadzą ognia i pokażą wszystkie swoje możliwośći.

Igod:

Sam piszesz że wstęgi nie lubią niskich podziałów. W połączeniu z ich dużymi rozmiarami oznacza to duże problemy z fazą przy niewielkich nawet zmianach osi odsłuchu. A więc jednak kompromis...

Marko3T:

Tytuł rzeczywiście jest przewrotny, choć bezkompromisowość można zrozumieć tak: "Jeżeli istnieje możliwość rzeczywistej poprawy dźwięku / mierzalnych parametrów naszej kolumny, to robimy tak nie zważając na koszty czy dodatkowy nakład pracy". w ten sposób można wyobrazić sobie kolumnę bezkompromisową (co nie znaczy że idealną). Rzeczywista poprawa oznacza rozróżnienie w ślepym teście odsłuchowym albo poprzez pomiar wykazujący zmianę możliwą do usłyszenia - tak więc odpadają tutaj akcje typu kable za 10kPLN za metr czy inne audiofilskie powietrze.

Bezkompromisowych kolumn słucha się na specjalnym fotelu, który wygląda jak dentystyczny :-)

IMHO wstęga gra przyjemnie i posługując się językiem audiofilskim, pokazuje dużą swobodę i powietrze.

Ja uważam, że jeżeli ktoś szuka bezkompromisowego rozwiązania i jest to człowiek, który dopiero zaczyna swoją przygodę z audio należy mu pomóc w troszkę inny sposób... Osiągnąć referencyjny poziom będzie bardzo ciężko domowymi metodami, ponieważ jest pewien próg którrgo się nie przeskoczy (moim zdaniem oczywiście). Dobór przetworników to jedno (zresztą potencjalny konstruktor mało kiedy ma możliwość sprawdzenia konkretnych przetworników, jakie są ich zalety, ich konfrontacji z innymi i na ogół kierujemy się opiniami innych, czy też wzorowaniu się na producentach budując klony)a prawidłowo je zgrać to druga sprawa, która stanowczo jest największą sztuka. Jeżeli ktoś jest niezbyt wprawnym konstruktorem, to budowa czegoś od podstaw, to jak walka z wiatrakami, bo przecież do tego wszystkiego potrzebne jest zaplecze merytoryczne i bezcenne doświadczenie...doczego dąże???A no do tego, że czasem warto zostawić pewne rzeczy pasjonatą zamiast się silić lepiej skopiować wypróbowany i sprawdzony projekt:)))Oczywiście poziom satysfakcji jest dużo niższy, ale trzeba ustalić pryjorytety a potem szukać według wyznacznych:)Niedawno natknąłem się na coś takiego:

(może to nie jest szczyt szczytów, ale być może będzie ciekawą alternatywą;)))

a tu więcej kompletna dokumętacja -

Ukryta Zawartość

post-10696-100004834 1170287941_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>Pgwave

>do tego wszystkiego potrzebne jest zaplecze merytoryczne i bezcenne doświadczenie...doczego dąże???A

>no do tego, że czasem warto zostawić pewne rzeczy pasjonatą zamiast się silić lepiej skopiować

>wypróbowany i sprawdzony projekt:)))Oczywiście poziom satysfakcji jest dużo niższy, ale ...

Amen bracie Amen

A wykonanie dobrej sprawdzonej konstrukcji tez jest nie lada wyzwaniem. Poza tym coraz bardziej nasuwa mnie się myśl że ten wątek to zwykła podpucha. Bo czytając założenia założyciela mam wrażenie, że bardziej mu (z całym szacunkiem oczywiscie) gra cena głośników niż same głośniki. Bo co to znaczy topowy głośnik - ten co dużo kosztuje czy ten co gra jak powinien grać bez względu na cenę.

>senicz

pomysł z dwoma subwooferami też jest doskonały wbrew powszechnym mitom że jeden sub wystarczy.

Poczytam jeszcze ten wątek by sprawdzić czy rzeczywiście coś z tego wyjdzie (w co wątpię) i to wszystko. A myślałem że ktoś naprawdę ciekawą konstrukcję chce zrobić, taką która gra a nie kosztuje.

Jeśli się mylę to przepraszam i pozdrawiam

marko3T,

ja też się przymierzam do budowy hi-end na Etonach. Bezwzględnie na górze będzie ER4. Co do reszty- też Etony, ale nie wiem jeszcze czy 2 czy 3-way, bo pokój ma tylko 18 mkw.

Jako wykonawcę obudowy mogę Ci polecić gipsy2- robi naprawdę świetne i do tego niedrogie. Zresztą na zwrotnicach też się zna i ma doświadczenie z Etonami, przemyśl to.

Ja tez chce takich hi-end kolumn do 10 tysiaczy no do 15 moze ale jescze nie mam pomyslu co by bylo odpowiednie, ktos w polsce juz kupowal te FAL-a glosniki?

Home is where the needle marks try to heal my broken heart...

>jaszo, 18 Mar 2006, 01:27

Drogi jaszo ten wątek to nie podpucha , a ja nie jestem pozerem, który planuje kupić drogie głośniki tylko dlatego ,że są drogie. Eton zwłaszcza na bas stosują uznani w hi-end'dzie np. kharma , avalon.

Czy uważasz ,że można uznać konstrukcje za topową z tanią vifą czy tajwańską podróbą scan speak'a.

>Pgwave

>czasem warto zostawić pewne rzeczy pasjonatą zamiast się silić lepiej skopiować

>>wypróbowany i sprawdzony projekt

Dlaczego założyłeś ,że nie jestem pasjonatem. Dla mnie kopiowanie to pójście na łatwizne nie przeraża mnie budowanie od podstaw . Nie jest dla mnie ważne czy będe przerabiał zwrotkę 50 razy do dla mnie frajda i zabawa. . Mam czas chyba ,że wcześniej umre.

Nie sztuka kopiować to co jest w sieci.

>Advocat

Odnośnie budowy skrzynki nie potrzebuje pomocy sam kleje ,forniruje, szlifuje kiedy trzeba bejcuje.

Wycinanie otworów i malowanie zlecam firmie.

Dlaczego wyszliście z założenia ,że jestem zielony w temacie budowy kolumn?

Fakt 3dr.robię pierwszy raz

Pozdrawiam wszystkich z wątku.

>Advocat,

Zresztą na

>zwrotnicach też się zna i ma doświadczenie z Etonami, przemyśl to.

Jak najbardziej wezmą to pod uwagę bo jestem świadom ,że sam ze wszystkim sobie mogę nie poradzić.

Uwaga>>>> Nie odbierajcie mnie jako nadętego bubka (po wcześniejszym wpisie).

>>>marko3T, 18 Mar 2006, 12:21

Ja bynajmniej nie podważam tego, czy ktoś jest pasjonatem czy też nie. Ciężko jest wyczuć człowieka po kilku wpisach tym bardziej że Sam chyba zauważyłeś jak Cię odebrano:(...niestety taki urok forumowych wpisów, ja bardziej preferuję rzeczową rozmowę, która to może być pewną podstawą do oceny człowieka - jednak nie zawsze jest takowa możliwość;P. W sumie popieram Cię w twoich działaniach bo sam kroczę trochę błędną drogą, ale powiem Wam, że tym co użeka mnie w DIY jest poczucie spełnienia i ciągłego doskonalenia tego co dla mnie samego jest najlepsze. A kopiowanie pewnych pomysłów nie jest moim zdaniem znowu takie głupie, bo przecież trzeba mieć jakiś punkt odniesienia czy też wyjścia jak kto woli dla dalszych modyfikacji, a to czy będzie to program symulacyjny, wskazania producenta, czy też sugestie innych nie ma większego znaczenia, bo liczy się efekt końcowy:)))

czytajac ten watek wydaje mi sie że najlepiej byłoby stworzyć ranking głośników z opisem jak brzmia.

osobno wysoko , srednio , nisko-srednio , niskotonowe. podobnie jak z watkiem:ranking kondensatorów.

przedział cenowy pogrupowałby opinie. Włąsciwie wszystko zmierza do ranking takiego jak był a może dalej jest robiony w miesieczniku "HI-FI"muzyka. Zabrnąłem nieźle. Myslicie , że to miałoby sens?

Taki ranking już istnieje, ale brak zainteresowania.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

electro, 19 Mar 2006, 11:33

Mój i nie do końca mój. Jest to "zachcianka" mojego kolegi po usłyszeniu na AS 2004 konstrukcji WLM i dlatego takie głośniki a nie inne, poza wysokotonowym oczywiście. Zrobiłem w zasadzie tylko obudowy, polutowałem zwrotnice. Aktywny jest tylko bas.

Z WLM mają głośnik średniotonowy i niskotonowy i sądzę że charakter dzwięku w tym zakresie jest identyczny, natomiast na górze gra Raven R2, i jako całość jest na tym samym poziomie a może wyższym, ale to kwestia szczegółów no i może już bardziej osobistych preferencji , gustu. Czy wysilek sie oplacal ?.Pod względem dzwięku

to chyba tak, piszę chyba bo kolumny są zbyt mało jeszcze osłuchane, pod względem finansowym biorąc pod uwagę cenę orginału to chyba pięciokrotnie.

chodzilo mi o dzwiek wlm-ow:))) co z niego maja:))) ze glosniki to wiem:)) a w porownaniu do kolumn na accutonach , ktore robiles, tych podobnych do projektu milestones?

Home is where the needle marks try to heal my broken heart...

Tak jak napisał henrykpiątek ranking istnieje ,a zainteresowania brak bo na forum dominuje vifa i scan.

Wiem to sam po sobie też długo bazowałem na tych dwóch firmach , ale teraz chcę coś zmienić dlatego obstaje przy eton. Wiem,że nie wszyscy popierają taki wybór ,ale czasem trzeba płynąć pod prąd. Trzeba mieć własne zdanie co nie znaczy ,że nie można go zmieniać.

Chętnie poczytam o Waszych "wymarzonych" konstrukcjach piszcię śmiało.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.