Skocz do zawartości
IGNORED

Bezkompromisowa kolumna diy.

marko3T

Rekomendowane odpowiedzi

Qubric:

Konstrukcjom visatona nie sposób odmówić rozmachu, choć jest to do pewnego stopnia "muzeum techniki". Ten komentarz dotyczy zwłaszcza konstrukcji Atlas Compact MkV - taką samą moc i efektywność dałoby się zrobić bez problemu w kolumnie 3-drożnej, koncepcja tej konstrukcji pamięta czasy kiedy kopułki Visatona rezonowały wyżej. No i ta prosta wielka skrzynia...

Monitor 890Mk3 - jak dla mnie przetwarzanie 800Hz przez woofery 30cm kompromisem jest. Na pewno nie pracują w tym zakresie tłokowo a więc można spodziewać się zwiększonych zniekształceń. Wielkie pudło przetworników pracujących w zakresie ponad 200Hz oznacza też drgania ścianek - choć dla niektórych może to być składnik "dynamicznego, koncertowego brzmienia".

Inna rzecz, że TIW300 wygląda wielce smakowicie, gdyby tak zrobić mu skrzynię 70dm3 strojoną do 25Hz, na górę dostawić tej samej szerokości (może ze ściętymi krawędziami) pudło z dwoma Seas'ami CA15RLY i kopułką 22TAF/G i przeprowadzić podział przy 150Hz (cewka wyszłaby z 15mH ale głośnik ma niskie Qts więc nawet 0.9ohm w szereg mu nie zaszkodzi) - mogłaby wyjść całkiem zacna kolumna.

Zabrakło jeszcze flagowca Atlas DSM MkIII czyli 4,5 drożnego.

Specjalnie wybrałem te bardziej tradycyjne.

Ten -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) już nie wyglada muzealnie.

A ten

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) nie przypadkowo nazywa się classik.

Wszystko zalezy co rozumiemy pod określeniem "bezkompromisowy". Może być taki, który jest "nieracjonalny" - Pasuje do niego ten Monitor 890MkIII - wielki, szafiasty i "utubowiony" na kształ zestawów kinowych.

I moze tez być taki który np. dąży do uzyskania maksymalnej liniowości pasma bez podbarwień rezonansami - a więc wielodrożny.

Od strony technicznej kazdy nich będzie kompromisem. W dodatku jeśli zakładamy że ma grac np. na 15-20 metrach kwadratowych to może się okazac że skromniejsza kolumna sprawdzi się w tym równie dobrze.

A może nawet zakładamy warunki odsłuchu dla stosowania mini-monitora.

W takim razie bezkompromisowa kolumna to taka która dla założonego jej przeznaczena zawiera jak najmniej kompromisów w konstrukcji. Dlatego 2 drożny podstawkowiec też może byc wykonany jako bezkompromisowa kolumna DIY.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Jeszcze mi się przypomniało w nawiązaniu do tej muzealności konstrukcji Visatona... Na głosnikach serii W - np. W300s, W250s, W100s - możnaby zrobić całkiem fajne... ALTUSY :)))

Qubric:

Pełna zgoda z tym monitorkiem. Gdybym miał robić bezkompromisowy monitorek do małego pomieszczenia to na pewno zastosowałbym mniejszą niż zwykle obudowę i dostroiłbym ją nisko przy pomocy membrany biernej (jak to już pisałem wyżej w wątku).

Zresztą mam już na koncie taką konstrukcję - zbudowałem małe (8dm3 netto) monitorki na koaksjalach Seas'a T18RE/XTVFC z membranami biernymi SP17R. 3mm Xmax kazało zapomnieć o strojeniu poniżej 38Hz, więc do muzyki organowej za bardzo się nie nadają, ale nie do tego mają służyć. Zrobiłem je jako kolumienki multimedialne dla siostry - raczej nie namówię jej na odsłuch "audiofilski" więc zrobiłem najlepszą jak się dało kolumnę do postawienia na biurku przy monitorze, zapewniającą do tego w miarę prawidłowy odsłuch w innych punktach pokoju (12m2). Stąd koaksjal (żeby fazy się nie rozłaziły po odbiciu od blatu biurka) i bardzo mała obudowa (starannie wytłumiona matami bitumicznymi). W ramach wymagań odbiorcy konstrukcję tę można uznać za bezkompromisową. Przynajmniej ja nie mam pomysłu jak można było zrobić te sprzęty lepiej.

PS. Na mnie VOX 253 MTI dobrego wrażenia nie robi - woofer zamontowany wysoko może oznaczać problemy z odbiciami od podłogi i sufitu docierającymi do słuchacza z podobnym opóźnieniem a więc trzeba się przygotować na dziurę w SPL w okolicach 100Hz - coś takiego wystąpiło dla Grande Utopii, a VOX będzie użytkowany raczej w pomieszczeniach z niższym sufitem.

Ciekawe posunięcie ze strony scan speak z tą nową kopółką D3004 spodziewałem się ,że będzie droższy od D2904/7100-7000. Planowałem połączyć z etonami właśnie 7100 lub 7000 ,ale teraz zastanawiam się czy jednak nie lepszy będzie 3004. Z drugiej strony skoro nowy jest tańszy więc pewnie są jakieś kompromisy oczywiście to tylko przypuszczenia.

Kopułka powinna miec lepsze rozpraszanie niż pierścieniowy , kilka magnesów neodymowych jak w wooferach focala , liniowa charakterystyka , godziwa cena ( jak na standardy Scan Speak'a) i ładny .Dla mnie mocno zachęcający .

...there is no spoon...

Wydaje mi sie ,że jest nawet bardziej seksowny niz może sie wydawac na pierwszy rzut oka poniewaz ma przezroczysta bieliznę ( komora jest zrobiona z przezroczystego plastyku i widac te magnesiki i cewkę )

Chociaz na zdjęciach słabo widać...

...there is no spoon...

he, może i nie, ale od kilku lat(pierścieniowa vifa) w temacie tweetery nie widziałem nic ciekawszego. Mi tam się podoba, zwłaszcza od spodu. Ciekawe, czy widac karkas cewki?

Charakterystyka :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Home is where the needle marks try to heal my broken heart...

Scan D3004 - wygląda rzeczywiście obiecująco. Jego system napędu najbardziej przypomina hexadym magnet system Seasa (znany z millenium i kilku piętnastek z serii excel). Plastix zamiast metalowego odlewu z tyłu jest pewnie odpowiedzialny za niższą cenę, choć może wymagać dodatkowych zabiegów takich jak oddzielna komora gwizdka.

W Tymphany mocno ostatnimi czasy eksperymentowali z powleczeniami driverów pierścieniowych i pierścieniowo - kopułkowych (nauczeni wysokimi zniekształceniami Vify XT25 oraz dziurami w SPL we wczesnych seriach DX25) i teraz ta technologia zaczyna wreszcie osiągać stadium jakiej takiej dojrzałości.

My tu gadu gadu ,a robota czeka.

Śledzący ten wątek(lub nie)wiedzą jakie mam plany(lub nie). Mam zamiar zbudować moją referencje , którą na obecną chwile widzę tak eton 11-581+eton 5-880(na 70%)+ss.

Jednak planuje w najbliższym czasie zbudować budżetowo-kompromisową wersje 3dr.

Planuje oprzeć cię na :vifa M22WR-09+seas WA 150(1216)+seas noferro 600. Skrzynka b-r ok40dm lekko pochylona.

Jeżeli macie jakieś sugestie to jestem otwarty.

M22WR może dość ostro dzwonić w impulsie w 40dm3 (a w mniejszej obudowie trudno będzie dostroić BR) choć to akurat może się niektórym podobać, więc nie odradzam kategorycznie. Łatwiejsze strojenie BR oraz wyższą efektywność dostaniesz z Seasa CA22RNX albo Vify M21WO39. Tym że CA15RLY ma niższą efektywność bym się nie przejmował, bo i tak baffle step obniża ją wooferowi o parę dB względem średniego.

Poza tym, to jeżeli przez Noferro 600 rozumiesz 27TBC/G (H1147) to raczej odradzałbym pochylanie - te głośniki i tak mają spadek dla najwyższych f z racji bliskiego break-up i odsłuch pod kątem tylko pogarsza sprawę. Harpia Audio robili wręcz specjalne występy dla tego gwizdka (lub 27TBFC/G) żeby jednak promieniował na wprost w kolumnach z pochyłą ścianką.

Jeżeli chcesz coś do pochyłej ścianki to nowy 22TAF/G (H1283) pasuje lepiej, według pomiarów zniekształceń będzie dobrze pracował od 2.5 - 3kHz jeżeli filtr będzie wysokiego rzędu (raczej nie nada się do podziałów akustycznie drugiego rzędu). Inna sprawa że ma ferrofluid, choć to akurat można spróbować zmienić - gwizdki Seasa raczej dają się rozebrać i złożyć z powrotem, QBA tak robili w swojej konstrukcji MEX. Tak czy siak drogi nie jest, a ma bardzo mało harmonicznych wyższych niż druga.

>Qubric

Tu są samee mózgi , a mózgi zaczynają od gadania i czasem tylko na tym kończą.

>misiomor

Nie wiem czy wiesz ale ta vifa m22wr 09 występuje w dwóch wersjach i chociaż vas,qts,fs mają podobne to jednak charakterystyki mają różne.

Na stronie akustyka jest wersja 8ohm i kisiel zaleca 30-40dm w obydwu przypadka rura 7cm srednicy długości nie pamiętam,ale coś około 25cm przy czym najwyższa możliwy podział 500hz.

Jest jeszcze wersja 6ohm i tu max podział 1000hz.

Marko3T:

Słyszałem o kilku wersjach M22WR (4,6,8 ohm) ale nie sądziłem że różnią się znacząco poza impedancją znamionową. Jeżeli mają podobne Fs, Vas i Qts to 40dm3 będzie zbyt dużą objętością na prawidłowy impuls. Zalecenia Kisiela widziałem, tylko że nijak mają się do tego co pisywał on w EdW - obawiam się że te 40dm3 to raczej do suba a nie do muzyki, chyba że ktoś lubi taki bas. Jak dla mnie najlepszą aplikacją M22WR byłaby obudowa 25 - 30dm3 strojona membraną bierną w okolice 25 - 30Hz. A jak zejście byłoby za słabe (np. w za dużym pomieszczeniu), to poszukałbym woofera schodzącego niżej bez sztuczek typu Vb bliskie Vas pogarszających impuls - taki L26RFX/P w 70dm3 z porządną membraną bierną to będzie masakra w porównaniu z M22WR w 40dm3.

Ciekawe czy M22WR będą nadal produkowane po przemianach w Tymphany - tak w ogóle to nie widziałem ich nigdy w oficjalnych katalogach Vify, wyglądają one na jakąś produkcję OEM upłynnianą przez tylko niektórych dystrybutorów. Co jest dziwne, bo woofery serii PL wyglądają cokolwiek śmiesznie z Xmax=4mm.

>marko3T

zbliżyłeś się do mojej kolumny, której oczywiście daleko do bezkompromisowej - M22WR09-06, Audax HM130Z12, Seas NoFerro650. M22 gra w 37 l. i gra dobrze z korekcją impedancji i cięciem 12 dB/okt w okolicach 250 Hz.

Dzwonienia M22 jeszcze nie słyszałem.

>misiomor, 14 Kwi 2006, 22:00

Wspomniany przez Ciebie seas wymaga konkretnej skrzynki 70dm to sporo i takiego klocka postawie ,ale na etonie. Vifka to ma być budżetówka więc kompromisy nie uniknione np.w postaci mniejszego pudła. M22 na tle najlepszej seri PL prezentuje się ciekawiej większa efektywność i x-max. Jeżeli masz jakiś pomysł na 8 cali do 40dm to napisz.

Ciekawe jest też to ,że jest cała gama dużych wooferów seas z mizernym x-max na poziomie 3mm

>dik

Faktycznie koncepcja podobna traktuje ją jako budżetówke bo koszt nie wielki. W madisound m22 kosztuje ok.90$ u Kisiela 490 ceny do przeżycia.

Pzdr.

dik,

kiedys pisałem ,że miałem audaxy 130 Hm i sprzedałem , czego żałowałem , szczególnie że twoja konstrukcja jest zblizona do tej jaką zamierzam zbudować .No i ... kupiłem znowu te głosniczki za 400 PLN !Nówki.

Układ pewnie nie jest ,, bezkompromisowy " bo takie oczywiście nie istnieja ale opiera sie na dwóch głosnikach niskotonowych ( chyba ss8545 ) średnicy z audaxa 130 HM i górze z Vify XT19 . Głośniki juz są . Projekt obudowy modułowej też juz jest , częśc obudowy , elementy zwrotnicy, kable wewnetrzne . Pewnie juz bym to składał gdyby nie to ,że robię właśnie ,,bezkompromisowy" układ dwudrożny ( ss 8531 + ss 9700 , zwrotnica raczej seryjna ale dopiero kończe obudowe więc nie wiem co wyjdzie ) i nie mam czasu na nowy układ.

PS

Bezkompromisowa kolumna to pasywny filtr seryjny - moim skromnym zdaniem ( no przynajmniej miedzy średnicą a górą.

No i co wazne a nieczęsto tu poruszane - to ma wyglądać , nie może byc bezkompromisowe coś na co nie można patrzec bo głosniki nie pasuja do siebie ...

...there is no spoon...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.