Skocz do zawartości
IGNORED

Najpiękniejsze utwory z serii CHILLOUT

saczek_XTRM

Rekomendowane odpowiedzi

jak w analogicznym temacie z utworami klasyki..

Tytuł - Wykonawca - Krótki opis

Mozę zacznę od tego od czego nie mogę się ostatnio powstrzymać w słuchaniu ;)) leci prawie 24hrs/day ;))

"From Standstill" Bella Sonus

Bardzo ciekawie skomponowany utwór. Ślicznie grający w tle klarowny fortepian. Do tego tło a la Enya - drobny chórek. Bas elektroniczny, który schodzi bardzo, bardzo nisko. Z fortepianem na przemian gra gitara klasyczna, czasem wtrąci się flet. Wszystko utrzymane w spokojnej, miłej atmosferze pięknie nadającej się na nocne wieczory, przy głośniejszym jak również cichszym słuchaniu. Na prawdę śliczny, melodyjny utwór..

witam,

ciekawy wątek...ja na przykład preferuje praktycznie tylko taki rodzaj muzyki. Przyznam szczerze, że w naszym kraju dość cieżko o tego typu muzyke ( oczywiscie muzyke godna uwagi ). Dlatego tez wiekszosc dobrych plyt w tych klimatach zakupuje za Odra, tam ten gatunek w pelni rozwinal skrzydla... od dluzszego juz czasu w cedeku moim kreca sie krażki z serii Le Cafe Abstait, a wlasciwie to wiekszosc plyt z serii Abstrait. To taki bardzo fajny, melodyjny chillout( charakterystycznym dla serii jest gitarrra oraz gleeeeboki bas:) ), Cafe Del Mar- tylko wybrane( na przyklad Cafe Del Mar - Classic I i II, czy tez seria Dreams). A z bardziej wykreconych klimatow to...Moby - Hotel Ambient :) zreszta musialbym w tym miejscu przepisac cala swoja plytoteke...pozdrawiam

polecam obadać genialne albumy

Nordic Lounge I,II,III wydane przez DNM

Va - Norway Nights - Northern Electronics

(momentami miło pokręcone klimaty)

va - inside scandinavia (raw fusion 2003)

Porcja skandynawskiej muzyki relaksującej , oczywiście mnie :)

do tego Carte Blanche I,II,III wydane przez Naked Music

(relaksująco rytmiczne)

pozdrawia Luomi

zabrany przez ścieżkę dźwiękową

do serialu Six feet under

Nie jestem pewien czy polecany utwór i wykonawca idealnie da sie zaklasyfikowac jako CHILLOUT ale co tam, warte polecenia tak czy inaczej - w radiu Zet tego nie usłyszycie :-)

ZORG - ZORG'S PRIVATE LIFE

polecam,

wszystkie BUDDHA BARY (I-VIII) genialne kompilacje ale nie w klimacie leże i śpie tylko siedzę na fotelu i odpływam z uśmiechem na twarzy. Soundtrack z " Lord of War" choć smutny ale releksujący. To samo z "OLDBOY-em"

• 1 miesiąc później...

>>kamil

właśnie nabyłem płytę "Le Cafe Abstrait" v.1 i muszę powiedzieć że jestem z niej bardzo zadowolony..

jeśli chodzi o chillout to jest to!! Płynę na fotelu ;))

Może jeszcze możesz coś ciekawego polecić?

a pewnie, że moge;] polecisz całkiem po odsłuchu Le Voyage Abstrait - to jest iście kosmiczna muzyka ( jakby nie patrzeć taka była konwencja ). Let'e Abstrait vol.1 i vol.2 to muzyka bardzo ciepła lekka i letnia, reszta z serii Le Cafe Abstrait też wymiata. Ponadto polecam obie płytyki Bliss'a, ze wskazaniem na Quiet Letters. A i Cantoma ( z wywórni Music For Dreams ) także jest super ciekawa. A z abstraitów Les Ambassadeurs jest troszke inny, ale przez to klimatyczny...Buddha Bar'y też są fajne, ale orientalnie ( przez co swój klimat mają )...więcej...innym razem:) pozdrawiam

• 6 miesięcy później...

Z serii chillout polecam Blank & Jones - Relax. Mimo, iż B&J to dj'e, jednak album raczej pozbawiony jest "umcyk" ;) Naprawdę polecam.

Znacie coś jeszcze w klimatach serii Abstrait?

• 3 miesiące później...

Wkoncu znalazlem watek dla siebie . Nie stety widze ze martwy a szkoda :( No ale cos od siebie tez wrzuce . Skladanka - Atmospheric Chillout & Reflections , wszystko Massive Attack , Air . No i moje ostatnie odkrycie , bardziej ambientowe ale goraco polecam , kosmiczna muza Bluetech album Sines and Singularities . Pozdrawiam . Milego sluchanie ;)

- Royksoop... jesli ktos nie zna ;) MOze nie do konca to chillout [Downbeat Trip-Hop Downtempo - wg allmusic, cokolwiek to znaczy], ale na pewno sie spodoba. Melody AM [2001]. dla mnie obled.

- KLF - nazwe zaspolu znalem od dawna, ale muzyka od pol roku (wiec moze ktos rowniez nie slyszal)

Chill Out... [1990]

White Room [1991] - mniej chilloutowy, ale bardzo dobry..

Mandalay, Afterlife, Nitin Sawhney, Talvin Singh, Jose Padilla...

Polecam, tak jak ja czasem robie, odsluchac np cafe del mar i siegnac do poszczegolnych grup.

i jeszcze Banco De Gaia - plyta Last Train to Lhasa [1995] piewszy utwor, tytulowy - 11 min. absolutny odjazd! (watpie, zeby komus sie nie spodobalo ;)

jesli wrzucilem ogolnie znane wszytkim nazwy, to sorry...

Polecam przypadkowo (zreszta jak wiekszosc nagran) odkryta Camille Dalmais. Wspaniale wykonanie i bardzo ladne nagranie utworow, z ktorych niektore maja polnocny afrykanski klimat, ale pozostaja z kameralna nuta europejskiej muzyki ...zaklasyfikowanej jako "world music". Znajomosc jez francuskiego oczywiscie bedzie bardzo przydatna...final ostaniego utworu "swiatlo" mozna wylaczyc wczesniej, przed uplywem ponad 20 minut cyklicznego dzwieku..nie czekalem na ewentualna niespodzianke. Plyta jest wspaniala.

www.camille-lefil.com

09463-59701-2-8

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Dużo tego :) Całą seria Cafe del Mar, Buddha bar, nagrania Bliss`a, Massive Attack jużnie wiem, to już bardziej muzyka elektroniczna, przedewszystkim MAssive jest ciężki, a Chillout powinien jak sama nazwa wskazuje być lekki. Co to płyty B&J - Relax to jak najbardziej polecam, jest świetna. Moja propozycja do puli to muzyka z filmu K-Pax, oraz płyta "Song from distant earth" Mike`a Oldfielda ... ta ostatnia to nie chillout ale odlatuje się przy niej od razu :)

Kruder & Dorfmeister.

Ukryta Zawartość

Sofa Surfers

Ukryta Zawartość

Kontakt z wyżej wyminionymi proponuję zacząć od Constructions/Sofa Surfers Remixed & Dubbed

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ?option=com_content&task=view&id=30&Itemid=64

post-4291-100006750 1173460639_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

Ostatnie odkrycie , jeszcze nie do konca zbadane . Chillout w dubowym wydaniu - Children Of The Bong z albumem Sirius Sounds . Polecam i daje linka do porzyczenia plytki :)

Ukryta Zawartość

post-13484-100005865 1174509985_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 3 tygodnie później...

No widze z cos wątek martwy sie robi . Postaram sie go orzywic :) Bombay Dub Orchestra , polecam . Pozlecam dlatego iż/ponieważ lączy w sobi klasyke i chillout , ale raczej nie mozna o nim powiedziec - klasyczny chillout :) Muzyka na tym albumie na pewno relaksuje , pozwala uniesc sie i rozmazyc . Mi osobiscie do gustu przypadl utwor - Sonata . Jak sluchalem go na sluchawkach , to jak bym mial fortepian na glowie i ktos by na nim grał :) Daje linka do zaciagniecia (dobra jakosc 256kbit) .

Pozdrawiam lepery

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 1 miesiąc później...

Bliss - they made history

Kapitalna muzyka!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

Ożywię trochę wątek

Ostatnio przezemnie odkryta płyta : Banco De Gaia - 10 Years

szczególnie przypadła mi do gustu druga płyta

polecam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 1 miesiąc później...

Nie wiem dlaczego ale wątek wymarł (chyba nie dla tego że chillout jest tak wąskim gatunkiem?) ale może dlatego że forumowicze może uważają że chillout nie jest audiofilską muzyką??ja ze swojej strony dodam tylko że podane w wątku tytyły to sama kwintesencja tego gatunku ( dla mnie osobiście AIR,BLISS,BANCO DE GAIA) to przepaśne grupy i jako jeszcze tutaj nie wspomniany mogę ze swojej strony polecić SIGOR ROS oraz idąc bardziej w kierunku lounge LAZZAMOR, KOOP,MINUS 8.....A TAK NAJKONKRETNIEJ TO MOGĘ POLECIĆ KOMPILACJĘ "Hed Kandi Serve Chilled" 2CD chilloutu najwyższych lotów (szczególnie z drugiej płytki polecam ostatni utwór już wspomnianego BLISS'a - "Defender"...pozdrawiam i licze na to że wątek odzyje :)

Ile czasu ja będę jeszcze miał potrzebować, by zarobić to wszystko, wygrać i pokupować.

ja podpisuje się nawet nogami pod tym tematem. Jakieś 80 % mojej płytoteki stanowi właśnie chillout i wcale się tego nie wstydzę. Taką muzykę lubie i juz:) Fakt, ze wiekszość płyt musze nabywać w niemczech, ale nie stanowi to jakiegos wielkiego problemu ( poza decydowaniem co tym razem wybrac ). Niestety w naszym kraju-raju brak jest ciekawej muzyki tego typu.

Co do Bliss'a zgadzam się, ich płyty są świetne ( kolejna juz w drodze ). Z ostatnich odkryć polecam En Voice - Hall Of Dreams, super klimacik. Polecam też Cantome, muzyka w sam raz na lato

Pozdrawiam

Lubie jak coś sie tu dzieje ;)

Tak żeby nie było zastoju to polecam bardzo dobrą kompilację lounge (dla mnie mocno relaksująca) o tytule:

" Lounge Connection [2 CD] [2005r]"

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ile czasu ja będę jeszcze miał potrzebować, by zarobić to wszystko, wygrać i pokupować.

Nie zapominając o rodzimej produkcji to moge polecić z czystym sercem debiutancki album "15 Minut Projekt"

pod tym samym tytułem...bardzo klimatyczna muzyka momentami zachodząca na nieprogresywny

drum&bass....polecam jak najbardziej

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A ja polecam moje ostatnie odkrycie Entheogenic . Trudno mi zucic jakis konkretny album , bo wszystkie sa godne polecenia . Po prostu posluchajcie i sami ocencie . Dodam tyko ze muzyka z gatunku ambient , dub , psychodelic , downtempo . Polecam ;)

kamil

wyczuwam deficyt chillout'owców na forum (pomyślałem przez chwilę że może chillout'u nie da się jednoznacznie sklasyfikować i większość z nas posiada takie wydawnictwa i single tracki ale nie wie o tym?)....ale to moje odczucie, ja ze swojej strony postaram się z kazdą chwilą gdy jestem na forum coś skomentować i polecić tym co dopiero zaczynają się interesować tym rodzajen muzyki....na ten moment mogę polecić z mojej kolekcji kolejną bardzo dobra kompilację noszącą nazwę "N.Y. Lounge"....

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Portishead - Roseland New York

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

witam

OSTATNIO RELAKSUJE SIE PRZY PŁYCIE HOOVERPHONIC "No More Sweet Music" Z 2005r.....SZCZEGÓLNIE POLECAM TYTUŁOWY UTWÓR "No More Sweet Music" ZE WSPANIAŁYM SAMPLIKIEM Z UTWORU Henry'ego Mancini'ego pod tytułem "Lujon"...wspaniały klimat ( z reszta i Manciniego też )....Jeżeli ktoś zna to proszę o swoją opinie gdyż ciekaw jestem czy komuś się to podoba tak samo jak mnie....pozdrawiam

• 3 tygodnie później...

a co mnie dotarło dość ciekawe wydanie Cafe Del Mar Dreams 4. Nie dość, że to wydanie japońskie to jeszcze nagrane w 24bitach, w DTS'ie i wydane na złotym nośniku:D no i gra super, a i sama zawartość muzyczna jest ekstra, polecam

Przy tej plycie uwielbiam zasypiac, prawdziwy chillout :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.