Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny Unitra Tonsil-jaki wzmacniacz?

Bobas87

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Chciałbym prosić Państwa o pomoc ponieważ jestem amatorem jeśli chodzi o sprzęt grający. Posiadam głośniki firmy Unitra Tonsil (?) ZG 40/8 60W 8ohm rok 1980. I w czym jest problem? Otóż w/w głośniki były podłączone do wzmacniacza firmy Technics. Palił on cały czas głośniki nr 3 (zdjęcie) i spalił gł nr 5 (zd). Wzmacniacz został sprzedany kolumny wyniesione na strych. Chcę je uruchomić lecz najpierw prosiłbym o małą pomoc. Oto dane głośników:

Patrz zdjęcie:

1 - Tonsil GDWK 9/80 40W 8 ohm

2.- Tonsil GDN 25/40 40W 8 ohm

3. Alphard XE Star 30W 8 ohm ETP 120-1

4. Tzw Głośnik synchro

5. Alphard XE Star 150W Model NO.: HW1000 8 ohm 10" Woofer

I moje pytania:

1. Co musiałbym zmienić w głośnikach (kolumnach) aby chodziły stabilnie i grały czysto?

2. Co powodowało spalanie głośników? Wzmacniacz czy źle dobrane głośniki (patrz zdjęcie głoś nr3)? Jeśli głośniki to jakie powinienem kupić?

3. Chcę kupić wzmacniacz (najlepiej Technics’a - mam do niego zaufanie) w kwocie 300-400 zł pod te głośniki. Jaki najlepiej Waszym zdaniem?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-11400-100004842 1170287925_thumb.JPG

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/25235-kolumny-unitra-tonsil-jaki-wzmacniacz/

Ten głośnik nr 3. Alphard XE Star 30W 8 ohm ETP 120-1 to jakaś pomyłka, ma za małą moc, tam powinien być oryginalny Tonsil średniotonowy, a więc np GDM12/60 czy podobny - nie wiem dokładnie.

Glośniki spalił przesterowany wzmacniacz lub za duży posiom mocy na jego wyjściu. Nie kupuj Technicsa, dobre są tylko wysokie modele np SU-VX700, 800, 900, kup Denona, Yamahę, NADa, Grundiga, Marantza itp.

Głośnik nr 5 to była chyba membrana bierna - nie powinien być podłączony.

Tzn. Gł. nr 5 jest w drugiej kolumnie,a wiec też tonsil GDN 25..., a średniotonowy - mogł byc mniejszy, moze jakaś 10tka GDM10/60, sądząc z rozmiaru wysokotonowego - odkręc i sprawdż jaki jest w 2-im pudle. Głosniki nalezy wymioeniać na takie same lub ich odpowiedniki. Alphard nie jest w żadnym wypadku zamiennikiem Tonsila.

za glosnik nr 1 proponuje wstawic wysokotonowy Tonsil GDWK 9/80/1 to sa te bez korektora fazy nad kopulka taki krzyzak plastikowy.

Za glosnik nr 2 Tonsil GDN 25/40 ewentulanie GDN 25/60 ale ten pierwszy bedzie najlepszy do tych kolumn.

za glosnik nr 3 tu fabrycznie byl tonsil GD ale nie pamietam oznaczenia - proponuje wstawic GD 12/8/2 kup wersje 8 ohm. jesli chodzi o ten glosnik to moze byc problem z nalozeniem na niego tego aluminiowego ozdobnego pierscienia poprzez ten filc co jest na koszu GD ale to sobie ewentulanie jakos pokombinujesz.

glosnik nr 4 to jest membrana bierna ona jest nigdzie nie podlaczona przynajmniej nie powinna. nie wiem czy jest mozliwosc kupna gdzies nowej. Ale jesli jest sprawna to ja zostaw.

Do drugiej kolumny oczywiscie te same glosniki ale nie wiem gdzie zdobyc membrane bierna do tej kolumny.

pzdr

aha zapomniale mdodac jesli zdecydujesz sie na wymiane glosnikow to dobrze jest wymienic kabelki na troche nowsze, grubsze np 1mm^2. Dobrze wytlumic obudowe gabka i jakas luzna tkanina tzn taka pseudo welna mineralna czy cos takiego na allegro tego pelno.

• 2 tygodnie później...

Witam panowie :D troche mnie tu czasu niebyło :P Moje pytanie dotyczy tych membran biernych.. Czy to gra pod wpływem drugiego basowego głosnika ? Móglby mi ktos to jakos wytłumaczyc :D ? Dzieki z góry za odpowiedź..

A co do wzmacniacza to jesli trafilbys na Sony TA-F530ES tanio to bierz.. Naprawde dobry wzmacniacz jak dla takich kolumn, ja mam podłaczone podniego felerskie Altusy i narazie jestem zadowolony =) jedyny minus tego wzmacniacza to ze ma słabiutki troszke bass ale po za tym to gra idealnie, lepiej od Technicsów ;) uwierz mi.. Przesluchiwalem juz kilka wzmacniaczy z nizszej pólki i ten dlamnie wypadł prawie najlepiej =)

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.