Skocz do zawartości
IGNORED

Meridian CD 506.20 i 508.20 obserwacje

Mars

Rekomendowane odpowiedzi

Po co upgrade 508.20 do 508.24 ?!!! Nie opłaca się a ponadto nic nie daje !!! Porównywałem oba te CD przez 4 dzionki - głowa mnie bolała i uszy ale różnic nie usłyszałem a różnica w cenie sporawa :( Takie same płytki CD w obu CD-kach i przełaczanie tylko wzmaka i nic żadnej różnicy !!! Howk

Kiedy ja próbowałem sprzedać swojego 508.24 (oryginalnego, z ostatniego roku produkcji) to nie bylo chętnych.

A teraz go stuningowałem i gra tak, że zwykła 508.24 wymięka w przedbiegach.

Czy ktoś miał przyjemnośc z 507-ką? Chodzi mi zwłaszcza o jego analityczność vs kolumny takie jak Zoller Imagination avec Focal. Kiedyś testowałem go w zestawie z JMLab Electra 905 i jego bogaty w detale charakter dżwięku oraz jego ściana na twarz zniechęciła mnie. Mam okazję kupić 507 kę jednak raczej bez możliwości odsłuchu w moim systemie.

zildjian

Meridian 507 to nastepca lini 506.xx. Ma napęd DVD w odroznieniu od 506-ek ktore dysponują napędem Philipsa. Dzwiekowo napewno utrzymuje sie w linii 506-ek.

Pozdrawiam

Mars, 6 Kwi 2006, 20:58

>zildjian

>Meridian 507 to nastepca lini 506.xx. Ma napęd DVD w odroznieniu od 506-ek ktore dysponują napędem

>Philipsa. Dzwiekowo napewno utrzymuje sie w linii 506-ek.

>Pozdrawiam

Dzkb. Gwoli ścisłości CD-ROM i bufer "anty-jittujący", część rozwiązań z 508-ki. Z wypowiedzi na innych forach wiem,że brzmienie jest czymś między 506 a 508??? Ale to i tak niewiele mi mówi tym bardziej,aby zdecydować o zakupie w ciemno.

• 4 miesiące później...

Nie chce zakładać nowego wątku - wybaczcie zatem off topic.

Czy korzystaliście kiedykolwiek z opcji ustawienia transportu w swoich meridianach 5xx? (Trzeba włączyć cd włącznikiem z tyłu trzymając wciśnięty "display" na pilocie)

Jest tam na przykład opcja regulacji servo z pięcioma poziomami ad a do e? Jakie rezultaty daje zmiana?

Do czego służą inne opcje?

pozdrawiam

grrreg

poruszanie sie po menu - display

zmiana w ramach kategorii - skip

O regulacji servo przeczytałem na

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

ale nie mogę znaleźć pełnego opisu.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Juz sprawdzilem ze w instrukcji nie ma nate temat ani slowa, natomiast jest o zamianie fazy absolutnej. Nalezy nacisnac przycik Phase na zdalnym odtwarzaczu... i jest tylko jeden problem: ja nie mam takiego przycisku :)

Jesli zas chodzi o ustawionie serwo i kofiguracje to jest to jakis kosmos!!!!!!!!!!! Tam jest z 6 roznych opcji włącznie ze zdaje sie korekcją błedów bo jest: ERROR OF i ERROR ON. Kurcze nie wiedzialem o tym. Nie wiem co ustawiają pozostałe opcje. Dlaczego nie ma na ten temat ani słowa w instrukcji?!!

Zabawna historia z tym odwracaniem fazy.

Co do "config" instrukcja rzeczywiście milczy.

Można tam np. znaleźć: Err on/off - ale jakie błedy to koryguje to juz tajemnica

Z dodatkowych ciekawostek - wciśnięcie "display" w trybie stand - by powoduje wyświetlenie nr modelu i wersji software'u

Mam nastepujace pozycje w konfiguracji:

do wyboru:

500 - 200 (mam 500)

Auto - Con. - N. Con. (mam auto)

S.A. 1 do 8 (mam 1)

P.A. 1 do 8 (mam 1)

S.S. cd, rd, lp, TV itd (powtarza sie uklad ze zdalnego sterowania, mam cd)

ERR. OFF - ERR. ON (mam ERR. OFF)

Servo A do E (mam A)

I to koniec

Jesli chodzi o faze absolutną to każa naciskac OFF na pilocie i wtedy ma sie pojawic Phase + i Phase -, ale u mnie to tak nie dziala

Jesli ktos potrafi to rozjasnic to bede wdzieczny

Tyle udało mi sie ustalić

>500 - 200 (mam 500) - 500tka jako transport moze współpracować z dac'ami serii 200. To zdaje się wtedy zmienic należy tą opcję na "200"

>Auto - Con. - N. Con. (mam auto) - chodzi o sterowanie pilotem inych urzadzeń Meridiana gdy połączone są wspólnym kablem "komunikacyjnym" i ustawienie który z kompnentów ma pełnić funkcję master (controller) a którey servant (non-controller). Podobno przy ustawieniu "auto" w bardziej rozbudowanych systemach mogą powstać problemy z komunikacją i trzeba ustawić to ręcznie właśnie z tego menu.

>annaworc

moim zdaniem musisz rozkręcić - choć nie zmieniałem jesdzcze baterii ;-)

annawroc

Tak, musisz rozkręcić pilota, co zreszta jest bardzo łatwe.

Z ciekawostek:

włączenie CD z nacisniętą pausa uruchamia program testowy

Ciekawe co tam jest jeszcze schowane :)

np: po nacisnieciu OFF-pause-eject -- wyskakuje z odtwarzacza telewizor (w G8 - plazmowy) :)

Wybaczcie jeśli moje pytanie wyda się śmieszne ale jestem laikiem donośnie działania lasera:

Czy zwiększenie czułości servo - śledzenia ścieżki spowoduje szybsze zużywanie sie lasera?

więc tak. Meridian nie czyta mi jak na razie 1 plyty. Jest oryginalna jeno wydana na Ukrainie. Przy zmianie servo z A na B płyta jest czytana. Czy zmiana servo moze oznaczać wzmocnienie wiązki lasera? ktoś coś wie?

Czy ktoś z Was umie powiedziec mi, czy w Meridian 506 można zmienic zasilanie z 110V na 230V ? Interesuje mnie czy wbudowany transformator jest uniwersalny i czy wystarczy tylko przepiąć odczepy, by mozna go było podłączyc do sieci 230V.

Chodzi o ewentualne sprowadzenie sprzetu z USA.

500 - 200 (mam 500)

Auto - Con. - N. Con. (mam auto)

S.A. 1 do 8 (mam 1)

P.A. 1 do 8 (mam 1)

S.S. cd, rd, lp, TV itd (powtarza sie uklad ze zdalnego sterowania, mam cd)

ERR. OFF - ERR. ON (mam ERR. on - ale servo muszę ustawic na C to nie mam przeskoków płyty, przy OFF może być na A

Servo A do E

nowe;

przytrzymanie klawisza OF

Type 1

Type 2

a poza tym nic nie znalazłem w internecie na tema ustawień :-((

pre lampowe Adagio Sound, końcówka Sugden Au51 P MKII, AVI Laboratory Series, strojenie kolumn Adagio Sound - wszystko spięte kabelkami ;-)) żeby grało

Zaałćzam informację otrzymana z serwisu Meiridana:

"The menu behind the display gives you choice of:

500 or 200 comms

Controller type (shouild be Auto in nearly all cases)

System address ( should be 1, altered when more than one product of same

type in system

Product address ( comms system CD players are 1, DVD players 3. Ensures

correct commands passed to correct product)

S.S CD Start source CD only used when used with Meridian pre-amp.

Error off This is switched on for service issues

Servo A alteres for service issues

I suggest that you do not adjust any of these settings.

Best regards

Dave Hall

Meridian Audio"

>Od razu kolego widać, żeś Meridiana na oczy nie widział !!! Klasa wykonania jes po prostu

>perfekcyjna :)

a ta kieszen CD wygladajaca na krzywa to tez element perfekcyjnego wygladu? no chyba ze to tylko na zdjeciu tak wyglada

klasa wykonania swoja droga ale Meridian ma swoj styl ktory nie kazdemu przypadnie do gustu, podobnie jak np. Naim czy Cyrus.

• 1 rok później...

meridianowy ten styl ;)

A ja mam pytanie nawiazujace nieco do poprzedniej dyskusji: kupilem z którejs tam reki Meridiana 506.24, gra ladnie (poprzednio gralem na marantzu 63KI), ale tu i ówdzie przeskakuje [na tej plycie marantz tez przeskakiwal, w koncu to philips, ale cdmods mi go tak wyregulowal ze juz nie przeskakuje :)]

No i pytanie - 1) czy da sie samemu tego meridiana podregulowac ?

2) jesli nie, to gdzie polecacie go dac do serwisu/regulacji [Polska poludniowo-srodkowa] ?

Bo wysylac znowu przez pół kraju mi sie go nie chce ....

pozdr - Krzysiek

Miałem Meridiana 506.24 i nigdy nigdzie i na niczym nie przeskakiwał. Natomiast trafił kiedyś do mnie egzemplarz kolegi, który potrafił się przycinać. Okazało się że to tylko wyschnięty smar na prowadnicach wózka i trochę poprzylepianego kurzu.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.