Skocz do zawartości
IGNORED

Przesterowanie sygnału, czy co?

Adams32

Rekomendowane odpowiedzi

Ano muszę powiedzieć na wstępie, że mam ambicje. Chcę skompletować coś dobrego do grania, a jakże - nawet byłem blisko kupna Pioneera PD-73. Czytam forum z zainteresowaniem, ale nie miałem na razie okazji, aby doświadczyć takich wrażeń ze słuchania muzyki jak większość z Was. Nie mam w związku z tym żadnych doświadczeń i dlatego proszę o wyjaśnienie. Do tej pory słuchając muzy nie natknąłem się na taki przypadek, a jeśli ktoś posiada płytę Ennio Morricone "Marco Polo" to prosiłbym, aby wypowiedział się co słychać u niego na 7 utworze "Canzone Di Mai-Li (Represa)" dysk 2, tak gdzieś od pierwszej minuty, a w szczególności od 1:30. Utwór charakteryzuje się tym, że cały czas w tle jest dużo niskich tonów, a na pierwszym planie pojawiają się wyższe, troszkę wibrujące. Ja na moim amatorskim sprzęcie mam rezonans (tak się to nazywa?). Jakby głośniki zaczęły drżeć. Nigdy wcześniej tego nie miałem, tylko tu - taka specyfika utworu. Ciekaw jestem, czy to może być przesterowanie (bardzo wątpię), czy sprzęt (który) nie daje rady? Może się okazać, że byłby to dobry utwór do testowania sprzętu?

Pozdrawiam wszystkich.

P.S. Prosiłbym o wstrzymanie się od wypowiedzi krytykujących sprzęt, wiem że nie jest dobry. Wolałbym usłyszeć kogoś, kto ma właśnie bardzo dobry sprzęt i ma możliwość przesłuchania tego utworu.

https://www.audiostereo.pl/topic/25264-przesterowanie-sygna%C5%82u-czy-co/

Podeślij do mnie. Mój adres i sprzęt, na którym tego posłucham, w 'O mnie'.

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

->Adams

Nie martw się, z Twoim sprzętem jest wszystko w porządku. U mnie też bardzo wyraźnie słychać ten jakby przester. Piszę jakby, bo nie wiem czemu się to pojawiło i co to jest.

W sumie znam kilka płyt, gdzie takie "efekty" się pojawiają, ale nigdy tak mocno i bezczelnie ;)

Pozdrawiam.

I słuchajmy lepiej muzyki, a nie sprzętu.

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

OK, już wiem co to jest. Nagranie jest najnormalniej w świecie przesterowane.

nedj, a skąd masz ten utwór? Doszedł do Ciebie mail ode mnie? Dziwne, bo przy wysyłaniu pokazuje mi błąd...

No, ale najważniejsze, że sprawa się wyjaśniła. Odetchnąłem z ulgą, choć i tak będę poszukiwał lepszego sprzętu do słuchania. :-))

Dzięki za pomoc.

-> Adams32

Doszło, nawet 2 razy :)))

Swoją drogą szkoda, że nagranie z tak ładną muzyką jest tak skaszanione...

ja też dostałem, przesterowane jest paskudnie, gdybym wywalił kasę na oryginalną płytkę tak nagraną, normalnie wysłałbym bombę do wytwórni.

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

To przesterowanie jest dość lekkie, są płyty (zwłaszcza popowe) na których jest dużo gorzej. Więc należałoby sie upewnic, czy drżenie jednak nie jest przynajmniej po części wina sprzętu.

Powyższy rysunek pochodzi najprawdopodbniej z bezpłatnego programu Audacity, ale przesterowanie można zobaczyć w kazdym edytorze dźwięku. Lepsze niż Audacity mogą pokazac ile próbek w badanym zakresie jest przesterowanych (dokładniej, na granicy przesterowania), albo jaki jest poziom RMS. Wysoki poziom RMS nawet bez przeterowania sugeruje że dynamika nagrania została silnie skompresowana.

Dzięki. Rzeczywiście, jest to paskudnie przesterowane, w wielu miejscach. Bardzo dziwne, tym bardziej, że są metody dociśniecia głośności bez takich efektów. Zwłaszcza dociśnięcia w takim w gruncie rzeczy niewielkim stopniu jak w tym fragmencie.

Czy to jest poprawnie zripowane z oryginalnej płyty? (pytam, bo była już tu dyskusja o pewnej płycie, gdzie oprócz dziwnej 'sklejki' wstępnie zdiagnozowałem przesterowanie, a okazało się, że przesterowanie wynika z amatorskiego ripu)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.