Skocz do zawartości
IGNORED

Balcerowicz musi zostać

kubedes

Rekomendowane odpowiedzi

Ale czy zdobyl bys sie na jakas synteze badz tez uogolnienie : jakiego rodzaju prawdy, usiluje skrywac kultura ?!

Co jest Jej istota, co usiluje przed nami zataic, od czego usiluje odwrocic nasza uwage ?!

Dudivan, Qubric>Miało być o paszportach ale szkoda czasu -spytaj mamy. Jest takie powiedzenie,durny jak dzwon Zygmunta-słyszałeś ?nie mogłeś słyszeć bo sam wymyśliłem.Ten dzwon wyglada jak.........no jak dzwon a jest w Krakowie. Jak w niego walisz to on odpowiada HM,HM,HM. Walisz mocniej a on HM,HM,HM.Ty jestes taki dzwon. Pozostaje już tylko Ci wyspowiadać się w najbliższą niedziele z nienawiści, zawiści i .....sam zreszta wiesz.

Muł, ty z kolei jesteś jak sygnaturka z wiejskiego kościólka. Wiesz czym się różni sygnaturka od dzwonu Zygmunta ? Na przykład z okazji pogrzebu dzwon Zygmunta bije dostojnie mniej więcej tak: "Umaaarł Pannnnnn ! Umaaarł Pannnnnn ! Umaaarł Pannnnnnnnnn". Sygnaturka zaś szczeka szybciutko takie stacatto "Umarł-dziad-umarł-dziad-umarł-dziad-umarł-dziad !"

muls, 23 Mar 2006, 08:17

A znasz powiedzenie - "głupszy od imadła". To o tobie. W zasadzie imadło jest dośc skomplikowane. Głupszy od niego jest np. młotek. Pewnie dlatego nie zauważyłeś że ja się nie spowiadam (nie ta opcja).

Wracając na chwilę do kiepskiej próby erystyki zaprezentowanej przez Zbiga, na którą nie miałem zamiaru odpowiadać.

To po pierwsze: skłamał - bo wczesniej jednak stwierdził, że prywatne i międzynarodowe jest lepsze od narodowego i zwłaszcza państwowego - co już zalatuje ideologią, a nie jest deklarowanym przez niego obiektywizmem.

Po drugie podejmowanie przez firmy przedsięwzięć na skalę miedzynodową (które nazwałem "neokolonializmem) - takich jakie prowadził KGHM czy Orlen jest obarczone ryzykiem rynkowym bez względu na własność kapitału. Moga się udać moga się niepowieść i niepowdzenia w tym zakresie spotykają także wielkie koncerny. Możliwość podejmowania takich działań określają tylko wielkość firmy i poparcie władz narodowych. Wielkie firmy i naprawdę silnie są w stanie wywoływac przewroty w republikach kiedyś nazywanych tzw. III światem (BP, Exon, Esso - proponuje poczytać książkę wstrętnego komuch L.Pastusiaka pt. "Siedem sióstr"). Takie firmy są w stanie dyktować warunki finansowe krajom np. takim jak Polska, którch władzom ktoś wczesniej wmówił, że jeśli nie sprzedadzą całego majątku narodowego to pogrążą się w kryzysie (ciekawe że sprzedały majątek a i tak się pogrążyły w kryzysie).

Silna gospodarka w Polsce byłaby konkurencją przede wszystkim dla krajów Europy zachodniej. Przy 10 razy nizszych płacach bylibyśmy dla nich niczymi Chiny wystawione pod ich nosem i tańsi o koszty transportu. A tak jestesmy tylko rezerwuarem tanich roboli - czasem nawet wykwalifikowanych i wyedukowanych, ale nie za ich pieniądze. Opowiadanie o zagrożeniu naszymi pracownikami jest bzdurą. To zagrożenie to nic w porównaniu z zagrozeniem jakie niosłaby dla państw starej UE cała Europa środkowa, gdyby jej gospodarka rozwijała sie tak dynamicznie jak gospodarka Chin.

I co ciekawe - był okres w którym gospodarka Polski rozwijała się tak dynamicznie - w latach 1996/97 z 7% wzrostem PKB. Wtedy przyszedł hamulcowy - Balcerowicz i postarał się żeby Polska gospodarka nie stała się konkurencją dla Zachodniej Europy.

Na myśl przychodzi pewne hasło: Generalplan Ost. Nieprawdaż ?

A jezeli chodzi o koncerny obalające rządy i trzęsące bantustanami - mówi się o mozliwości zaistnienia takiego scenariusza w przypadku dojścia do skutku fuzji Pekao i BPH, o ile nowotwór będzie miał fantazję kupić sobie wiekszą ilość papierów rządowych.

Ale po co mówić o niepewnej przyszłości skoro mamy realną teraźniejszość. Tak zwany plan Balcerowicza, terapia szokowa miał uczynić z Polski tygrysa Europy po dwóch latach. Plan tylko z nazwy był Balcerowicza bo w rzeczywistości był to plan Sorosa-Sachsa - Balcerowicz to tylko Dyzma. A pan Sorios zasłynął z deklaracji, że rzuci Albion na kolana, co usiłował zrealizować - patrz George Soros kontra Bank of England. Ktoś kto podejmuje się walki z takim krajem jak W. Brytania, rachityczne Polski łyka na sniadanko (drugie).

Imadlo czy mlotek wcale nie sa glupie, malo osob wie co takie narzedzie powinno miec, jaki krztalt i katy, twardosc , powierzchnie, o ile chcacy sie nimi posluzyc wie czego chce.

W sklepach w zasadzie niema dobrych imadel jak i mlotkow.

Czasem cos z Sandvika sie trafi ale bardziej jakosciowo do pracy w stolarni niz do precyzyjniejszej pracy.

dudivan, 23 Mar 2006, 09:19

Nie wiem czy "plan" czy obietnica sukcesu, czy groźba klęski. Studzenie gospodarki było w 1997 roku planowym działaniem Balcerowicza. Była to oficjalna linia ministerstwa, którą ogłaszał na konferencjach prasowych, którą określił Financial Times tytułem "Kryzys na własne życzenie".

Już za sam pomysł Balcerowicz powinien trafic przed Trybunał Stanun zwłaszcza ze wykonanie tego "planu" nadspodziewanie dobrze mu się powiodło.

>A jezeli chodzi o koncerny obalające rządy i trzęsące bantustanami - mówi się o mozliwości zaistnienia takiego scenariusza w przypadku dojścia do skutku fuzji Pekao i BPH,<

Wszystko jest dobrze dla nas jesli wielki kapitał nalezy do Państwa albo konkuruje na rynku wewnętrznym a trzęsie gospodarkami i Rządami innych krajów. Źle jest wtedy kiedy w Polsce koncentruje się obcy kapitał, który może z niej zrobic bantustan.

Soros sam zauwazył że Państwa powinny narodowym prawem ograniczać swobodny przepływ kapitału. Wypowiadał się na temat "przenoszenia" kryzysów w rożne części świata przez uciekający kapitał krótkoterminowy. Wiedział o tym najlepiej bo sam był spekulantem międzynarodowym. Zauważyl też, że robi to co robi, bo mu na to Rządy państw pozwalają.

Jeśli postawia tamę swobodnemu przepływowi kapitału, to dla gospodarek tych państw będzie lepiej, a on i tak znajdzie sposoby zarabiania na operacjach walutowych.

Więc to twoje "sorosowanie rzeczywistości" jest u ciebie chyba w wynikiem lektury gazetek narodowo-katolickich.

• Redaktorzy

"Skrywanie prawdy - oto podstawowa funkcja kultury."

Jasne. Odrzucimy kulturę, i prawda nam się objawi w całej okazałości. Ale nie wcześniej. Dudi, nie jesteś jednak oryginalny. Kto to powiedział: "gdy słyszę słowo "kultura", odbezpieczam rewolwer"? No, kto?

Aha, uprzedzam ogólnie - mam ostatnio takie hobby - każdy wpis z chamstwem, jaki zauważę, zaznaczam jako nie na temat. To na wypadek niespodziewanych zniknięć.

>Aha, uprzedzam ogólnie - mam ostatnio takie hobby - każdy wpis z chamstwem, jaki zauważę, zaznaczam

>jako nie na temat. To na wypadek niespodziewanych zniknięć.

A to groźba czy manifest? :-)

Moi Rodacy,

Zbliza sie szybko poziom kiedy lekarsta proponowane na tej zakladce osiagaja taki poziom w moim mozgu, ze zaczynaja przekraczac poziom bezpieczny dla zdrowia. Mam pierwsze objawy zatrucia: wymioty.

Tak na marginesie ktos mi opowiedzial: Wiesz jakie sa objawy ptasiej grypy? Gesia skorka.

Wracajac do symptomow: mam gesia skorke, mam wymioty.

Wracajac do tematu: Blizniakom bardzo skutecznie udalo sie nas podzielic. Nasze forum jest swietnym tego przykladem. Jest tu wiecej gniewu, chamstwa, rasistowskiego nacjonalizmu, nienawisci, zasciankowosci niz dziur w serze szwajcarskim. Jestesmy swietnym materialem dla psychologow, historykow i ornitologow ktorych zainteresowania naukowe, za jakis czas, skupia sie na probie zrozumienia mechanizmow ucieczki od wolnosci, nad nowo otkrytym genie kodujacym patryjotyzm.

Zrozumienie swiata oparte na tym kto jest a kto nie jest Zydem, Cyganem, Niemcem, kogo rodzice albo dziadowie byli w KPP, PZPR, kogo dziadek byl w armi carskiej jest czystej wody intelektulnym chamstwem. Przerabialismy juz ten temat kilka razy w 20 wieku w Polsce i zygac mi sie chce jak o tym mysle.

Uwazam, ze stosowanie narodowego myslenia w gospodarce jest rownie idiotyczne. Przesiebiorstwa dziela sie na dobre lub zle, dochodowe albo deficytowe, z ludzka twarza dla swoich pracownikow albo z swinskim ryjem dla pracownikow, na te ktore niszcza srodowisko albo na te ktore staraja sie chronic srodowisko, te podzialy sa dla mnie kluczowe w ocenie ich dzialalnosci. Wrazliwosc na to czy niepelnosprawni maja dostep do swoich biurek jest dla mnie bardzej istotnym wyroznikiem niz to czy to Polskie czy Wloskie. Nie ma dla mnie najmnejszego znaczenia czy moj szef jest Polakiem czy Francuzem jezeli jest ch*jem zlamanym i zwalnia mnie z pracy.

Teza, ze narodowe firmy sa OK a obce sa zle jest analogiczna do tezy, ze Polskie gowno mniej smierdzi od obcego. Gowno to gowno. Kropka.

Troche statystyk: w Polsce co 5 osoba niepelnosprawna jest zatrudniona, w EU co druga. Moze bysmy sie zastanowili dlaczego tak jest i co mozna z tym zrobic by zmienic te sytuacje. Zazmnaczam, 20% bezrobocie niczego tu nie wyjasni. A moze by tak ruszyc dupe i zapytac kilku niepelnosprawnych dlaczego tak jest.

Objecuje, jak to zrobisz, dwa razy sie zastanowisz za nim wypiszesz nastepne bzdury.

• Redaktorzy

Albo z brakiem tych cech. Młócenie małych dzieci pasem, kopanie kotków, te rzeczy. Nota bene, Korczak napisał "Bicie dziecka niekarnego to nie operacja, to gwałt i chamstwo". No, ale to był tylko ekspert od wychowania i tzw. dobry człowiek, gdzie mu do naszych tuzów polityki i wychowania rodzicielskiego.

Koteczku rzygaj nie żałuj sobie,masz do tego prawo.

>Troche statystyk: w Polsce co 5 osoba niepelnosprawna jest zatrudniona, w EU co druga. Moze bysmy

>sie zastanowili dlaczego tak jest i co mozna z tym zrobic by zmienic te sytuacje. Zazmnaczam, 20%

>bezrobocie niczego tu nie wyjasni. A moze by tak ruszyc dupe i zapytac kilku niepelnosprawnych

>dlaczego tak jest.

A nie pomyślałeś,że zamiast wydawać kasę na bilbordy-których treść powtarzasz-lepiej przekazać je tym niepełnosprawnym ?W Wawie właśnie ruszyła akcja reklamowa.

Panowie jestescie chyba czarnowidzami jesli chodzi o polityke. Jest dobrze, fakty nie klamia:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

nie ten link :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

O jakich niespodziewanych zniknieciach mowi Jozwa ?

Przez ostatnie pol godziny nie bylem w stanie dodac zadnego wpisu w jakimkolwiek temacie !

Kazda proba konczyla sie komunikatem, abym uzupelnil dane w "o mnie" !

Kazda zmiana nie powodowala zadnej reakcji systemu, a jedynie ponowny komunikat o koniecznosci uzupelnienia danych !

Czy to grozba, czy blad w Matrixie ?!

Leszek, 23 Mar 2006, 12:03

>A nie pomyślałeś,że zamiast wydawać kasę na bilbordy-których treść powtarzasz-lepiej przekazać je

>tym niepełnosprawnym ?W Wawie właśnie ruszyła akcja reklamowa.

Zgadza sie. Nareszcie cos konstruktywnego.

• Redaktorzy

"A nie pomyślałeś,że zamiast wydawać kasę na bilbordy-których treść powtarzasz-lepiej przekazać je tym niepełnosprawnym ?W Wawie właśnie ruszyła akcja reklamowa."

Ja bym jednak wolał, aby mogli normalnie pracować, a nie żeby "przekazywać im pieniądze".

jozwa maryn, 23 Mar 2006, 12:15

>Ja bym jednak wolał, aby mogli normalnie pracować, a nie żeby "przekazywać im pieniądze".

Oczywiscie, na dluzsza mete, "daj wedke a nie rybe". Ale czesto potrzeby sa tak podstawowe, ze ryba jest rownie potrzebna.

Józwa i Koteczek niepełnosprawni tak samo jak bezrobotni nie potrzebują litości lecz rozwiązań.Dla was najlepszym rozwiązaniem jest reklamowanie ich(w tej chwili niepełnosprawnych)problemów a nie ich rozwiązywanie,oczywiście problem powstał za rządów PiS?

>jozwa maryn

>Aha, uprzedzam ogólnie - mam ostatnio takie hobby - każdy wpis z chamstwem, jaki zauważę, zaznaczam

>jako nie na temat. To na wypadek niespodziewanych zniknięć.

W zwiazku podniesionym ostatnio u Ciebie progiem wrazliwosci na chamstwo i prowadzona przez Ciebie akcja

"znikania" watkow przez Ciebie tak ocenianych, przypominam "po ch*ja", "pier**lil" w wypowiedzi niejakiego

electro, wiszace Ci nad glowa w watku "Sluchalim w KAiM". Przypominam, ze przypominam to po raz piaty !

Chyba, ze electro to Twoj Kolega i Twoja wrazliwosc ulega w takim wypadku znacznemu oslabieniu !

Co do zdania : "Skrywanie prawdy - oto podstawowa funkcja kultury."

Nikt nie namawial do odrzucania kultury !

Interesujaca natomiast bylaby glebsza refleksja filozoficzna, ewokowana przez to stwierdzenie !

Pozdrawiam

Koteczku, wędkę to możesz sobie przerobić na drzewiec do flagi o tęczowych kolorach bo wszystkie ryby powyżerały koteczki (tylko takie większe - tygrysy), jezioro juz nie jest jeziorem a małym, cuchnacym stawem o oleistej zawartości, jedyne co można tam złowić to stary gumiok a w przypadku wielkiego farta zardzewiała puszka ze szczątkami etykiety z napisem "Chcieliśta - to macie: skumbrie w tomacie".

P.S. Nie bierz bocznicowych wątków tak bardzo serio. To tylko przekąska w antrakcie pomiędzy głównymi aktami (stereo, analog itd.). Tu się klepie kompanów po plecach albo robi "mukę", lub szczypie dyskretnie panie w tyłeczki.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.