Skocz do zawartości
IGNORED

Optymalna kalibracja wkładki- rady!

Rekomendowane odpowiedzi

Do złotouchych Mikolaja_2010 i Bubu Bubsona, co jak powszechnie wiadomo, słyszą najlepiej ze wszystkich.

Mam do szanownych Kolegów, których natura musiała wyposażyć w słoniowe uszy, prośbę o podzielenie się z resztą głuchych lub półgłuchych (w tym mną na czele!), tajemną wiedzą o tym jak ustawiać wkładkę z zawiązanymi oczyma (na słuch tylko, "na ucho").

1. Co KONKRETNIE zrobić jeśli prawy kanał gra ciszej niż lewy?

2. A co zrobić jeśli lewy kanał gra ciszej niż prawy?

3. Co KONKRETNIE zrobić jeśli wkładka gra za ciemno?

4. A co w przypadku jeśli wkładka gra za jasno?

5. Co wyregulować aby panorama stereo była szersza?

6. CO I KONKRETNIE JAK wyregulować aby scena stero była głębsza?

7. Co wyregulować aby było jak najmniej zniekształceń na początku płyty?

8. A co wyregulować aby było jak najmniej zniekształceń na końcu płyty?

9. A co i jak KONKRETNIE ustawić, aby zniekształceń nie było ani na początku, ani na końcu płyty?

10. Co poprawić aby płyta mniej trzeszczała?

Drody złotousi, to muszą być dla Was bardzo proste pytania na które macie bardzo proste, konkretne odpowiedzi. Najprawdopodobniej trzeba wykonać jakieś KONKRETNE, niezwykle proste czynności, z którymi każdy przedszkolak sobie poradzi za pomocą najmniejszego palca swojej lewej stopy (pod warunkiem, że ma słoniowe uszy).

Apeluję, nie pozwólcie, aby ta tajemna wiedza odeszła z Wami do grobu!

Upraszam o konrety które z pewnością zastosuje każdy audiofil.

Pozdrawiam,

Wasz Yul

Ad 1. Sprawdzić poprawność ustawienia balansu kanałów wzmacniacza lub przedzwamacniacza. Ewntualne różnice głośności wyrównać odpowienim położeniem pokrętla balansu kanałów. Przy okazji sprawdzić ustawienie kolumn, stan kabli i konektorów. cdn

>1. Co KONKRETNIE zrobić jeśli prawy kanał gra ciszej niż lewy?

>2. A co zrobić jeśli lewy kanał gra ciszej niż prawy?

>3. Co KONKRETNIE zrobić jeśli wkładka gra za ciemno?

>4. A co w przypadku jeśli wkładka gra za jasno?

>5. Co wyregulować aby panorama stereo była szersza?

>6. CO I KONKRETNIE JAK wyregulować aby scena stero była głębsza?

>7. Co wyregulować aby było jak najmniej zniekształceń na początku płyty?

>8. A co wyregulować aby było jak najmniej zniekształceń na końcu płyty?

>9. A co i jak KONKRETNIE ustawić, aby zniekształceń nie było ani na początku, ani na końcu płyty?

>10. Co poprawić aby płyta mniej trzeszczała?

>

Yul, w większości w/w problemów nieprawidłowa kalibracja może mieć swój udział, ale trzeba by naprawdę coś potężnie skopać (1, 2: antyskating odwrotnie ustawić, czy jak?), żeby to tylko kalibracja była odpowiedzialna. Jasne/ciemne granie to głównie cecha wkładki/igły. Ad 7, 8, 9 - kup AT440MLa, ustaw wg szablonu i cześć, nie ma takie problemu w ogóle. Nawet w gramiaku za tysiąc peelen nówka. Ten ostatni punkt obejmuje też w pewnym stopniu 10. To jest dobra wkładka do zrytych płyt. 150MLX jeszcze lepsza, ale za tą kasę trochę strach ją tak gnoić... :-D

>>>adamsobo, conri, łasic,

Koledzy przyjęli, że ja mam kłopoty w punktach 1-10? Nie mam! Ale wielkie dzięki z pośpieszenie z pomocą! Koledzy są naprawdę wielkimi poczciwcami!

Nie do Kolegów kierowałem swoje zapytanie. Do dwóch wcześniej z nicka wymienionych złotuochych, co to spojrzą jeno na gramofon i już wiedzą co mu dolega.

Tak na marginesie, to nie zgadzam się z , że do 1.Expression potrzebna jest zaraz droga MM-ka, bo na innych grać nie chce. Ja osiągam rezultaty nie gorsze (przypuszczam) od Kolegi, z wkładką 4-krotnie tańszą. Od Sumiko, które jak pamiętam Kolega użytkował, to lepiej się trzymać z daleka. Przynajmniej z tym gramofonem.

Pozdro,

Yul

Za łasicem: "...Miałem wkładkę Pro-Ject K4, prod. przez Grado (jest to dokładnie własnie Grado Prestige Black). Brumiła i wykazywała inner groove distortion w gramiaku 1Expression II. Wymieniłem na Goldring Elektra - zniknęło brumienie, zostało inner grove distortion. Wymieniłem na Audio Technica AT440MLa i oba problemy zniknęły bez śladu jak pierdnięcie leśnej rusałki..."

W sprawie Sumiko pomyliłem Kolegę z kim innym - mea culpa, ewidentnie. Kolega miał K-4. Ja użytkuję K-6 z powodzeniem od kilku lat, z tym samym ramieniem oraz z ramieniem 9c. Słyszałem także moją wkładkę w ramieniu 9cc. Wprawdzie oryginalna igła mi się już dawno zużyła, założyłem więc najpierw igłę od Grado Black, a później od Grado Green, ale brumienia nie było i nie ma, podobnie jak zniekształceń na wewnętrznych rowkach.

K-4 to Grado Silver, tak mi mówił przedstawiciel P-J na Polskę, Milan na imię mu było.

Napisałem "przypuszczam", bo czytałem onegdaj Twoje opisy brzmienia AT-440 w wiadomym gramofonie. Mógłbym bez żadnego naciągania napisać właściwie to samo o brzmieniu Ortofona 510 Mk II.

A co to jest z tą "leśną rusałką"? Ten ją rusał i tamten ją rusał, stąd "rusałka"?

Pozdro,

Yul

K4 to wg mojej netowej kwerendy Grado Prestige Black. :-)

Grado Gold (220$ w LPGear) z pewnością nie jest kilka razy tańsza od 440MLa (119.95$ tamże), ale rozumiem, że z kolei piszesz o Ortofonie 510 - to i owszem, tańszy... ;)

Temat brumu szeroko rozkminiałem i wnioski są takie, ze do tanga trzeba dwojga (a nawet trojga), tzn. wkładka/gramiak + (nie)odpowiedni wzmacniacz, a może raczej trafo.

Na rusałkach słabo się wyznaję, bo nie dość, że jestem żonaty, to jeszcze ciągle płyt słucham, nawet jak w necie siedzę (obecnie Art of Fugue, Bach/Marriner/Philips), czego sobie i Wam życzę... :-)))

>Jakie to szczęście NIE BYĆ AUDIOFILEM !!!

jakie jest kryterium?

może takie, że więcej się wydaje na sprzęt niż na płyty? ;-))

albo więcej na kable niż na płyty? ;-DDD

Nie mówię, że ktokolwiek jest głuchy, te 10 pytań to jest przedszkole tzn. jeżeli nie umiesz na nie odpowiedzieć kup CD.

1i2-jeżeli duża wartość zły kąt, mniejsza antysk

3 słaba wkładka, słabe ramie, słaby gramofon, słabe lub żle dobrane fono, słabe lub źle dobrane kable,nie odpowiednie ramie do wkładki i odwrotnie, za duży nacisk,żle ustawione ramie za nisko przy łozysku, w końcu winna może być mata na talerzu lub gramofon stoi na złym akustycznie podłożu. Za miękkie zawieszenie w pływających, stare rozciągnięte sprężyny w wiszącym zawiesz.

4 To samo odwrócone o 180

5 głównie dobroć wkładki, ale i całego toru do kolumn włącznie.

6 tak jak punkt 5

7 szablon punkt pierwszy

8 szablon punkt drugi, jeżeli oba zgodne nie ma mowy o zniekształceniach ( minimalne zawsze będą na 12 calach ramienia praktycznie nie słyszalne)

9 szablon punkt pierwszy plus drugi

10 dbać o czystość, szanować płyty, kupić b.dobrą MC I transformator

Jest oczywiście jeszcze dużo więcej przyczyn dobrego i złego ustawienia, ale te przyszły mi na myśl pierwsze wiec napisałem

Pozdrawiam

YUL

Nie używam określeń jak vta, azymut, compliance można to powiedzieć po polsku bardziej zrozumiale dla wszystkich, szczególnie dla tych którzy zaczynają tą zabawe. A to im należy najbardziej pomóc.

>>>Bubu Bubson,

"...słaba wkładka, słabe ramie, słaby gramofon, słabe lub żle dobrane fono, słabe lub źle dobrane

kable..."

Słaby to ty jesteś, stary.

bubu, a mógłbyś mi wytłumaczyć wpływ zbyt miękkiego, "rozciągniętego" zawieszenia na "ciemność" dźwięku, bo to interesująca i nowatorska teoria...

:)))

Wiem, wiem Yul chcesz zostać guru analogu ,nie przeszkadzam w tym Tobie. Nie ma złotych środków i 100% trafionych odpowiedzi .Dam przykład MM możesz ustawić z naciskiem 1,5- 2,0 grama i wybrać najodpowiedniejszą Tobie formę, a np takiej ZYX FUJI MC już nie, tutaj decydują setne grama. Pobaw się trochę droższymi, zmienisz zdanie co do niektórych swoich opinii.

Bubu_Bubson, 21 Lut 2009, 11:46

>Nie tyle ciemnego, co wolnego, ospałego,bez energii, co może powodować podobne odczucia.

bzdurzysz chłopie :(

jac660 nie zrozumiałeś, nic złego, ale ładnie sie zachowałeś dodając ten wpis. Nie należy wszystkiego krytykować, to najprościej. Naprawdę można na sto sposobów opisywać ten sam problem, ina sto go rozwiązywać. Liczy się rozwiązanie a wynik już jest niestety jeden. Zawsze milej dyskutuje się z inteligentniejszą osobą, wtedy dyskusja ma sens. Też pozdrawiam. Pytaj chętnie odpowiem, tutaj najważniejsze jest doświadczenie. Teoria mija się niekiedy z praktyką, Choć rzadko.:)

Yul a Ty wszechwiedzący obyś nie pozostał na poziomie Grado Gold. Ucz się pilnie bądź bardziej pokorny, arogancja nie zawsze jest dobrym środkiem. Też pozdrawiam Użytkowników Grado przepraszam, ale to podstawowy pozim, dobra zła jak kto lubi.

Gość rochu

(Konto usunięte)

Bubu_Bubson,

grzeczność nakazuje, abyś jako debiutant na forum spuścił nieco z tonu.

Miło by było gdyby s także raczył skrobnąć kilka słów o sobie w zakładce "O mnie" aby można było wiedzieć z kim mamy przyjemność.

Teksty w "O mnie" typu "xxxxxxxxxxxxxxx", niski staż na forum oraz dość agresywne wpisy, raczej skłaniają do do oceny danego osobnika jako trolla.

Póki co nie wykazałeś się.

>>>rochu,

Myślę, że źle oceniasz sytację co do Bubu. Jak dla mnie to jest ewidentnie jakiś stary forumowicz, skompromitowany wcześniej na forum albo w zakładce Analog, który założył sobie teraz nowego nicka i jakieś bzdety zaczyna wypisywać na to konto. Ostatnio takie podobne, głodne kawałki, to mi podrzucał Paweł Skurzewski, kimś o podobnie zdeformowanej osobowości mi w przypadku Bubu pachnie. Za bardzo na to nie liczę, ale może zmądrzeje i w "O mnie" swego starego nicka poda. Albo kupi se młotek i się w łepetynę stuknie.

Podzro,

Yul

Yul Oczywiście możesz, ale decyzje pozostaw mnie. Audio to jest mały krąg ludzi, analog jeszcze mniejszy, tak mały, że praktycznie go nie ma. Nie wyskakuj z moralnością bo t nie ma nic wspólnego z moimi wpisami. Nie rozumiesz tego słowa, ale to nic strasznego, uczysz się nadal.

Powiem więcej z historii miałeś dwóje, jakobińska moralność, nie Twój poziom. Ale pozdrawiam i dziękuje za odpowiedż

Gość rochu

(Konto usunięte)

Bubu_Bubson,

wybacz, że to powiem.

Kup albo pożycz od kogoś podręcznik gramatyki języka polskiego.

Poczytaj go.

Będziesz bardziej zrozumiały dla innych.

• Pokaż nowe odpowiedzi