Skocz do zawartości
IGNORED

Optymalna kalibracja wkładki- rady!

Rekomendowane odpowiedzi

rochu dlaczego uważasz,że jestem nie grzeczny, nie jest to moim mottem na pewno, mogę być ale uważam to za nie eleganckie bynajmniej.Nie czuje się debiutantem, ponieważ jestem na forum od kilku lat. Co prawda jako bierny słuchacz, czytelnik prawdziwiej. Nie chce pisać nic o sobie ponieważ wielu z Was tego nie robi, wielu z Was podaje fałszywe dane, a jest to obojętne czy rudy czy łysy chce pomóc. Możesz mnie uznać jako trola, masz prawo, ale jeśli pomogę komuś będę miał w tym sporo satysfakcji. Nie muszę pisać, mogę dalej czytać, powiem więcej nie muszę czytać. Obędę sie bez tego, nie mam specjalnie dużo czasu, mam sporo swoich zajęć. Jedynie mierzi mnie to,że niektórzy nie mają pojęcia o tym co piszą, wiedzę mają zerową. A doradzają, pomagają robiąc krzywdę innym, a tylko po to żeby sprzedać jakieś gówno na allegro.Jak odczytasz to Twoje.

>>>Bubu,

"...Nie muszę pisać... obędę sie bez tego, nie mam specjalnie dużo czasu,..."

No to Bubu, pa!

Twój Yogi

P.S. Skurzewski, i przestań chodzić wiąż do tego RCM-u, bo ci tam wodę z mózgownicy robią.

Yul nie trafiłeś, pudło, RCM-u nie lubię, tak dla wyjaśnienia. Absolutnie różne spostrzeganie muzyki z analogu. Powiem więcej 180 stopni. A mówiłem ucz się ucz.

Kurde, ale się upierdliwy trol trafił, no! Już się pożegnał, najpierw obrażając wszystkich, a teraz znów gryzmoli wypociny. Nie wysilaj się dziecino, czytaj se już lepiej to forum jak od lat przywyknąłeś, albo ten wariant z młotkiem przećwicz, czy co.

Yul zostań posłem, parlamentarzystą, masz dar wyciąganiu z kontekstu słów najmniej istotnych. Wielu z Twojego miasta było Guru lecz krótko, i nikt ich nie pamięta. W dobrym słowa tego znaczeniu. Nie odpowiem następnym razem, szkoda czasu, nie ma to nic wspólnego z tematem wątku i tak za dużo piepszenia. Pa

>>>Bubu,

"...Nie chce pisać nic o sobie ponieważ wielu z Was tego nie robi, wielu z Was podaje fałszywe dane,..."

To według ciebie jesteśmy kłamcami, oszustami? I wszyscy się sprzysięgliśmy aby ci tak bezintersownie dostrać w 17 dniu twojego marnego żywota na forum? Uważasz że oszuści nie mają nic innego do roboty, tylko pastwić się nad takim marnym kmiotkiem? Ty chyba jesteś naprawdę głupszy od samego Skurzewskiego!

Jakby powiedzial moj ojciec:"Jak dzieci,jak dzieci",zaprzestancie juz tych sucharow,szkoda zasmiecania forum to nie jest onet.pl !!!

MUSIC NON STOP

>>>jac660,

Przeczytaj swój własny wpis z dnia dzisiejszego z godziny 8:43 i zastanów się, ile nim wniosłeś do zagadnienia optymalnej kalibracji wkładki gramofonowej. Posunąłeś ten trudny problem poprostu o lata świetlne do przodu. Gratuluję konceptu.

Pozdro,

Yul

• 5 miesięcy później...
Gość vasa

(Konto usunięte)

Emocje nieco opadły, wątek można przywrócić do życia.

Ostatnio do Wrocławia trafiło kilka pięknych gramofonów i ramion.

W związku z tym, korzystając z uprzejmości właścicieli: vis i dino, którym dziękuję za zaproszenia, podam kilka wniosków, które się nam nasunęły.

Najpierw opis hardware:

TT: Micro Seiki z ramieniem MA 505

Technics SL 1015 (a może 1025?)

Obydwa napędy to DD z bardzo precyzyjnymi regulacjami obrotów. A moment obrotowy w Technicsie pozwoliłby pewnie na napędzenie traktora :) Jakość i precyzja wykonania tych maszyn budzi szacunek. Przypuszczam, że we współczesnym napędzie za 10kzł księgowy nie dopuściłby do stosowania ciśnieniowych odlewów aluminiowych potem obrabianych mechanicznie, wysokiej jakości oklein i pancernych przełączników. Na częściach elektryczno/elektronicznych się nie znam ale Ci co się znają mówili że też wyśmienite.

Ramiona:

Koshin Denki Lustre GST801

Bardzo ciężkie ramię (25g) o najwyższej precyzji wykonania. Ciekawostką jest możliwość regulacji "w locie VTA"

Micro Seiki MA505

Lżejsze ramię, wykonane z równie wielką precyzją i dbałością o szczegóły. Nietypowy jest system ustawiania nacisku na płytę. Po wstępnym zrównoważeniu ramienia nacisk jest realizowany poprzez naciąg kevlarowej nici. (sprawdzenie na elektronicznej wadze pokazało odchyłki

vasa, 17 Sie 2009, 22:34

>>Zmiana nacisku igły (w ramach dopuszczalnego zakresu) NIE MA WPŁYWU NA DŹWIĘK !!! Ten parametr powinien być dobierany jedynie ze względu na zdolność śledzenia rowka przez igłę.

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

Gość vasa

(Konto usunięte)

mamel, 17 Sie 2009, 22:48

>Ciekawe spostrzeżenie.

>Szkoda, że tak nieprawdziwe.

Opisałem sprzęt, metodę oraz uzyskany wynik. Słuchaczy było kilku i to osłuchanych. Doświadczenie można powtórzyć.

Prosta negacja to trochę jak stwierdzenie: "jesteś głupi" albo "kłamiesz".

>>>napisał: mamel

vasa, 17 Sie 2009, 22:34

>>Zmiana nacisku igły (w ramach dopuszczalnego zakresu) NIE MA WPŁYWU NA DŹWIĘK !!! Ten parametr powinien być dobierany jedynie ze względu na zdolność śledzenia rowka przez igłę.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nie twierdzę, że w każdej konfiguracji sprzętu, te same elementy regulacji dadzą identyczny efekt. Nie niej obciążenie igły, elementu rezonansowego mającego przenosić wibracje, jest jeśli nie krytycznym, to bardzo istotnym czynnikiem wpływającym na odczyt rowka. W moim mocno standardowym komplecie (Thorens 111, Mission 774 i AT440ml / DL103) zmiana np. dla AT z 1.25g na 1g, przy tolerancji 0.8 - 1.6 gdzie optimum to właśnie 1.25 skutkuje znaczną poprawą stereo, rozdzielczości, dynamiki i barwy - wpływ na wszystko przy różnicy o 0.2g ! (?)

Shure V15 ostatni MK (już go nie mam bo nie lubię), też nacisk podobny, zachowywał identycznie.

To są lekkie wkładki z małym naciskiem i lekkie ramię. Może przy ciężkich ramionach i większym nacisku tolerancje są większe ale jak widać, generalizować tu nie można.

:)

>>>napisał: mamel

Nie twierdzę, że w każdej konfiguracji sprzętu, te same elementy regulacji dadzą identyczny efekt.......

dokładnie tak jest jak napisałeś ;) sprawdzone na kilku MM (Shure, AT itp.)

Hm

do tej pory przebywałem w swiecie gramofonów i ramion niezłych ale nie znaomitych.

DD 40 z MA 505 to trochę inna bajka nie mówiąc o zabawkach Visa i Vasy.

Zastanawia mnie sugestia że 0,2 g tak zmienia dzwięk. Ciekawe co się zmienia po dodaniu kolejnych 0.2 grama bo opisany efekt moze wynikać z prostej przyczyny: przy 1 g wkładka w testowanej konfiguracji "nie weszła" na swój normalny poziom. Pytanie dodatkowe - jak pewny jest pomiar nacisku bo skalibrowac co do 0,1g jest trudno nawet znakomite ramię.

Gdybym na własne oczy i łapki nie sprawdził opisanych przez Vase eksperymentów może bym nie uwierzył ale ja to widziałem i słyszałem. Być może znaczny wpływ ma fakt, że GST 801 i MA 505 to ramiona z kompensacją dynamiczną a AT 12 calowa nie potrzebuje takich wynalazków.

MA 505 ma regulacje antyskatingu w locie i żeby "dobić" wszelkie spekulacje przy poprawnej konfiguracji systemu jej wpływ na jakość ... jest też niezbyt odczuwalny.

Może po prostu od pewnego poziomu wykonania ramion pozostałe regulacje nie są tak krytyczne ?

Mechanika to tylko mechanika.

Oświećcie mnie proszę w innej kwestii.

Dla czego w cd-kach, w dac-ach i innych analogach na op-ampach usuwa się kostki i robi lampizację, wstawia trafka etc. a tu tryumf święci forumowe pre do gramofonu na tych samych, tam usuwanych obwodach?

Za dużo analogu w analogu czy coś przeoczyłem?

Gość vasa

(Konto usunięte)

mamel, 18 Sie 2009, 22:50

>Za dużo analogu w analogu czy coś przeoczyłem?

Ekonomia Panie, ekonomia.

Dobre pre do niskopoziomowej wkładki jest kilkakrotnie droższe od analogicznego (pod względem jakości brzmienia) zbudowanego na scalakach.

Gość vasa

(Konto usunięte)

Przepraszam, powinno być:

>Dobre lampowe pre do niskopoziomowej wkładki jest kilkakrotnie droższe od analogicznego (pod względem

>jakości brzmienia) zbudowanego na scalakach.

Kiedyś Thorsten Loesch zaprojektował proste jak budowa cepa pre. Na opampach.

Zaatakował go ktoś:

- ale jak to może grać ...

- w skali 1: 10 czy osiąga chociaż poziom 3ki?

- a na czym teraz sam słuchasz?

Thorsten:

- w takiej skali gra na 8,5.

- teraz mam pre na lampach. Gra w tej samej skali na 9,5 ... ale koszt zrobienia go DIY to około 2000$ ... za części.

Tym samym uciął dyskusję.

Wolne tłumaczenie bo z pamięci. Jest o tym na diyaudio.

Pre forumowe:

projekt doskonale znany, sprawdzony. Dopracowywałem go jakieś 2 lata - niektórzy wiedzą bo słuchali ;-). A czy gra? Jeśli ktoś ma to mozna się przejść do składu audio i porównać ...

Lampa

Pytanie z mojej strony:

jaki trzeba mieć napęd, ramię, wkładkę by robić preamp lampowy z prawdziwego zdarzenia ... nie jakiś tam byle schemacik z sieci. Bo ma lampę to musi zagrać?

Gotowy kloc ma lampę ... to musi kosztować. Moda.

:-)

Lampizacja: koledzy cyfrowcy chyba nie wiedzą za co się już teraz zabrać w pogoni za analogowym dźwiękiem ... to pakują lampy ... bo gramofonu do sedesa nie wsadzą :-)))))

Żart , ale nie mogłem się powstrzymać.

K

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

ahaja

Nie w głowie mi czepiać się Twojego pre, słyszałem jest fajny a że ja słucham na lampce Crofta to nic nie znaczy; najbardziej podobał mi się słyszany kiedyś gamut (chyba nie mylę?)- też był na obwodzie.

Lampka nie jest taka znowu droga w robocie, do 600zł da się sklecić (+ obudowa), byle nie szaleć z kondami po 40$ i więcej, lecz efekt końcowy z pewnością jest mniej przewidywalny.

-:))

Jaki on tam mój ... on 'swiatowy' jest ;-).

Ja z kolei nie lubię pierwiatska 'niepewności' w torze analogowym. Każdy element toru musi grać z innymi na tym samym poziomie. Wtedy nie ma czegoś takiego jak 'najsłabszy element toru'.

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

troszke sie znowu watek rozjechał

pls jeszcze raz kol. o sprawdzenie AT z naciskiem wiekszym niz 1,25g - np 1,5 g czy ma to jakis istotny wplyw na dzwiek (ew na chwile 2 g) bo teza Vasy wydaje sie ciekawa.

Jest to imho o tyle istotne, że prowadzi do wniosku, iż połowa bicia piany o nacisku i antyskatingu oraz ich istotnym wplywie na dziwek bierze się być może z zupełnieinnego powodu niz sie piszącym wydaje.

Co do lampki (OT)- wlasie zrobilem tester i pomierzylem kilka. Rozrzut parametrow tragiczny.

Szykuje sie na pre lampowe ale najpierw musze dobrac lampki. W przypadku OPA nie ma az tak duzego problemu.

Pozdrowionka znad morza !!! (znowu to cholerne słońce)

dino

mam co napisałem; napisałem co zrobiłem, usłyszałem i stwierdziłem; spekulować nie będę

mamel

nie chodzi mi o spekulowanie tylko o proste doswiadczenie. Zwieksz nacisk i zobacz co i czy sie zmienia lub nie. Chodzi o potwierdzenie pewnych spostrzeżeń dosyc istotnych dla kalibracji wkładki.

Vasa postawił tezę, że przy prawidlowym skalibrowaniu wkładki i ramienia nacisk nie jest tak istotny jak np regulacja VTA. Twierdzisz, że to nieprawda - badz obiektywny i sprawdz dzieląc sie przy okazji wnioskami z doswiadczen przeprowadzonych w całym zakresie.

Sprawdziłeś róznice pomiedzy 1 i 1,25 g - sprawdz rónice pomiedzy 1,25g a np 1,5 lub 2 g.

• Pokaż nowe odpowiedzi